#017: Nicoleta Deliu @BCR – Școala de bani | Despre relația cu banii și ce facem cu ei


Ascultă Viața de Freelancer Podcast pe:

SoundCloud | Spotify | Anchor.fm | Google Podcasts | Apple Podcasts
Educația financiară reprezintă un proces continuu de învățare, iar țara noastră se află la capătul clasamentului pe acest subiect, atât în Europa, cât și în lume. Doar o mică parte dintre români au cunoștințe despre finanțele personale și gestionarea eficientă a acestora. Prin intermediul parteneriatului cu BCR și Școala de bani vrem să contribuim la schimbarea acestor statistici. Prin urmare, episodul 17 al podcastului nostru este cu Nicoleta Deliu de la BCR – Școala de bani, o platformă care te ajută să îți găsești calea către independența financiară. Discutăm despre relația cu banii, ce facem cu ei în prezent, dar și în viitor, cum ne pregătim în vremurile bune pentru momentele mai puțin bune care inevitabil vor apărea la un moment dat, sub o formă sau alta.

Nicoleta Deliu este profesor la Școala de Bani – un proiect de educație financiară care ne învață despre bani și ce să facem cu ei. Școala de bani a plecat de la nevoia de a ne înțelege și gestiona corect bugetul personal. La Școala de Bani înveți să înțelegi câți bani câștigi, câți bani cheltui și cât de pregătit ești să faci față unor situații mai dificile.

În podcastul de azi povestim cu Nicoleta despre disciplina de a pune bani deoparte și cum faci efectiv să economisești bani. În zona de finanțe personale nu există soluții miraculoase. Poți pune deoparte sume mici în mod constant. Sau poți opta pentru sume mai mari, dar cu o frecvență mai redusă. Totul depinde doar de mindsetul tău și obiectivul stabilit, banii sunt doar un instrument pentru a-l atinge. Educația financiară înseamnă să înveți să-ți prioritizezi dorințele, să planifici și să identifici ce-i cu adevărat important pentru tine. De la Nicoleta mai aflăm despre fondul de urgență care ar fi bine să fie pentru 3-6 luni.

Educația financiară este ultra mega importantă mai ales pentru freelanceri, pentru că veniturile nu sunt constante, iar gestionarea banilor ajunge să devină o prioritate vitală. Reține că banii firmei nu sunt banii tăi. Dă-ți un salariu și pune într-un cont separat restul banilor, pentru zile negre. Învață să ții un buget.

În plus, am mai discutat despre cele mai mari greșeli când vine vorba de gestionat banii. Am aflat cum putem să eficientizăm și să facem mai mult cu banii noștri. Iar sfatul Nicoletei este să ne documentăm despre time value of money. Pentru că ne va face să privim cu alți ochi educația financiară.

Educația financiară nu înseamă să renunți la cine ești tu, trebuie doar să înveți să accepți alegerile tale financiare și consecințele acestora.

Enjoy!


Nu uita să te abonezi la newsletterul Viața de freelancer și să intri în grupul nostru de Facebook, unde ne întâlnim să împărtășim probleme, soluții, tooluri, resurse și stăm la povești despre disciplină, rețete de success și tot ce este util în viața unui freelancer.


Alte episoade recomandate:

Episodul 1 din FCK.WORK / Podcastul vietii de freelancer, cu Alina Kasprovschi

Episodul 2 din FCK.WORK / Podcastul vietii de freelancer, cu Gabriel Stancu

Episodul 3 din FCK.WORK / Podcastul vietii de freelancer, cu Sorin Tranca

Episodul 4 din FCK.WORK / Podcastul vietii de freelancer, cu Andreea Georgescu

Episodul 5 din FCK.WORK / Podcastul vietii de freelancer, cu Claudiu Jojatu si Oana Cosman de la biztool.ro

Episodul 6 din FCK.WORK / Podcastul vietii de freelancer, cu Marius Ursache |Metabeta, Eterni.me, MIT, Grapefruit

Episodul 7 din Podcastul vietii de freelancer, cu Tudor Stanciu, Co-fondator Digital 2 Law| Despre antreprenoriat si legislatie

Episodul 8 din Podcastul vietii de freelancer, cu DUME DE MESTECAT | DESPRE FREELANCE SI PUBLICITATE

Episodul 9 din Podcastul vietii de freelancer, cu MATEI PSATTA, CO-FOUNDER AT TPS ENGAGE | DESPRE FREELANCE SI PUBLICITATE

Episodul 10 din Podcastul vietii de freelancer, cu ALEXANDRU GHEORGHE, FONDATOR @ INPERSPECTIVE BUSINESS | DESPRE CYBER SECURITY SI PROTECTIA DATELOR

Episodul 11 din Podcastul vietii de freelancer, cu ANDREEA BURLACU | DESPRE FREELANCE IN ROMANIA

Episodul 12 din Podcastul vietii de freelancer, cu IOANA ANESCU @IAB ROMANIA | DESPRE DIGITALUL DIN .RO

Episodul 13 din Podcastul vietii de freelancer, cu ANTONIA BONELLO | ASSOCIATE CREATIVE DIRECTOR @BUZZFEED UK

Episodul 14 din Podcastul vietii de freelancer, cu TIJANA TAMBURIC | CO-FOUNDER OF FEMALE NARRATIVES & FORBES 30 UNDER 30 2019

Episodul 15 din Podcastul vietii de freelancer, cu DORU PANAITESCU | DESPRE RELAXARE SI PASIUNI

Episodul 16 din Podcastul vietii de freelancer, cu GABRIEL STANCU | DESPRE DISCIPLINA, RITUALURI, RUTINA SI ECHILIBRU