Am încercat pe cât posibil să profităm de perioada aceasta și să explorăm câteva locuri din țară pe care încă nu ajunsesem să le vedem. Dar cum reușim să împăcăm business-ul și relaxarea și să menținem un echilibru sănătos între ele? Cum poți să călătorești și livrezi fără să devină stresant?

Nouă ne place ca atunci când plecăm pe undeva să avem timp să ne bucurăm de peisaje, să descoperim secretele locurilor și să cunoaștem și oamenii zonei. Am ajuns la genul acesta de călătorit atât de voie, cât și de nevoie. Pentru că atunci când ești freelancer este destul de dificil să îți iei o vacanță în toată regula. Sau cel puțin nu îți permiți să faci asta pentru mai mult de una sau două săptămâni. Iar noi am descoperit că aceste una-două săptămâni pur și simplu nu ne ajung să facem tot ce ne dorim în ritmul pe care ni-l dorim. Așa că am ajuns la rețeta care funcționează cel mai bine pentru noi și s-ar putea să funcționeze și pentru tine: călătoritul în tihnă, numit și slow travel. 

Ne-am dorit mereu să călătorim cât de mult se poate. Dar în același timp suntem cu toții dedicați business-ului de freelance și lucrului cu clienții. Cum facem să le împăcăm pe toate și să ne păstrăm productivitatea? Cum scădem la maximum perioada de acomodare la un loc nou? Și cum controlăm ceea ce nu prea poate fi controlat, cum ar fi semnalul la telefon și viteza internetului?

Pontul Nr. 1: Asigură-te că ai un spațiu bun de lucru

Știm că este foarte populară ideea „lucrez de oriunde”. Însă nouă nu ne place deloc să o ducem la extrem. O fi și de la vârstă, dar e mai ales de la experiențele trecute. Atunci când avem de livrat proiecte mai mari sau avem task-uri care durează, este foarte important să avem un loc confortabil din care să lucrăm. Altfel, după câteva zile spatele devine nefericit, iar productivitatea se duce pe apa sâmbetei. Pentru că mintea noastră încearcă disperată să găsească o soluție pentru a crea un pic de confort. Mai ales atunci când călătorești.

Așadar, când îți cauți cazare, fii atent să existe un loc cu o masă, ori în cameră, ori în unul dintre spațiile comune, pe care o poți folosi fără restricții. Studiază cu atenție scaunele, fotoliile sau canapelele și fii atent la cum sunt dispuse prizele. Este super important să ai locul tău comod peste tot pe unde mergi.

Pontul Nr. 2: Ia cu tine rutina și ritualurile de acasă

Atât corpul, cât și creierul nostru sunt mari iubitori de rutine și ritualuri. De ce? Același motiv ca mai sus. Confortul. Confortul este ușor. Atunci când îl ai, nu-i simți neapărat efectele. Dar sigur ai observat că productivitatea ta este ceva mai crescută.

Ei bine, acest confort dispare atunci când schimbi locul. Atât corpul, cât și creierul trebuie să se adapteze unui mediu nou, cu zgomote noi, culori noi, oameni noi, o saltea nouă, scaune noi, mirosuri noi și un program nou.

Ca să fim productivi, noi ne-am creat câteva ritualuri și rutine care ne ajută să fim eficienți și departe de casa, biroul și patul nostru. Printre ele este sportul. Dimineața avem program de yoga sau alergat, iar seara avem program de meditat. Astfel ne păstrăm un program fix, același pe care îl avem și acasă. Și sărim peste lunga și anevoioasa perioadă de acomodare la fiecare lucru nou din jurul nostru și din ziua noastră.

Un alt tip de rutină pe care ar fi bine să o păstrezi atunci când călătorești este programul de mâncat. Este bine să-ți ții mesele la ore cât mai fixe. Face bine și la sănătate, dar și la productivitate. Vei salva multă energie eliminând „când mâncăm”.

Pontul Nr. 3: Păstrează un program fix de lucru chiar și când călătorești

Fiecare zi în care suntem plecați de acasă este plănuită într-o oarecare măsură. Ca să ne păstrăm eficienți cât mai mult timp, avem grijă să lucrăm constant și să nu depășim niciun deadline. Un deadline întârziat e dificil oricând, dar când călătorești poate să devină tragic. Pentru că fix atunci apar și alte dificultăți. Cum ar fi un internet nefuncțional la cazare. Sau o pană de curent.

De obicei ne planificăm între trei și cinci ore de lucru în fiecare zi în care avem program de muncă. Și, de obicei, aceste ore sunt zilnic în același interval orar. În restul orelor din zi ne bucurăm de vacanță. Știm, vacanța în conceptul clasic arată altfel. Dar ca freelanceri avem libertatea să redefinim multe concepte tradiționale. Și ne place să profităm de asta.

În funcție de locație și anotimp, se poate întâmpla să ne planificăm trei sau patru zile de lucru intens, iar apoi să ne bucurăm de trei sau patru zile libere. Este important să testezi toate variantele și să o găsești pe cea care funcționează cel mai bine pentru tine când călătorești. Modul în care îți organizați zilele și săptămânile depinde foarte mult de tipul de serviciu pe care îl oferi și de cât de mult vrei sau trebuie să lucrezi. Un om de social media care face și community management va putea destul de rar să își ia liber câteva zile legate.

Pontul Nr. 4: Pune-ți program de socializare în calendar

Când lucrezi pe cont propriu ai tendința să te izolezi. Iar când adaugi la asta și perioade în care călătorești, ai toate șansele să nu vorbești cu prietenii săptămâni întregi. Asta e. Uneori „te fură” câte un proiect, câte o plimbare, câte un obiectiv de vizitat sau pur și simplu trece ziua pe lângă tine fără să schimb două cuvinte cu un alt om.

Sigur, în zilele noastre e simplu să crezi că socializezi. Mereu scrii câte ceva cuiva, mereu ești pe câte un chat, lași câte un comment etc. Dar este super important să te mai și auzi cu oamenii, dacă nu chiar să te vezi cu ei. Noi suntem mari fani ai vorbitului la telefon cu prietenii noștri foarte buni și cu familia. De multe ori se mai lasă și cu apeluri video în care le arătăm și pe unde ne mai plimbăm sau pur și simplu stăm la o poveste ca și cum am fi în același loc.

Dar socializare nu se rezumă doar la familie și prieteni. Nouă ne place să mai stăm de vorbă cu localnicii prin locurile pe care le vizităm. Aflăm o mulțime de lucruri interesante și utile pentru noi ca profesioniști, dar și ca oameni și turiști. Stând de vorbă cu localnicii am descoperit multe locuri secrete pe care altfel nu aveam nicio șansă să le găsim.

Pontul Nr. 5: Profită de momentele în care trebuie să aștepți

Când călătorești ai mulți timpi morți în care aștepți după diverse, de la tren până la mâncare sau intrarea la obiectivele turistice. Mută sesiunile de stat pe social media în timpii aceștia. Sau planifică următoarele zile sau obiective turistice. Poți chiar să faci research pentru proiecte. De fapt, poți să faci orice îți ia mai puțin de un minut și nu necesită prea multă concentrare.

Pontul Nr. 6: Investește într-o pereche de căști noise cancelling

Pe lângă căștile clasice de telefon care sunt foarte utile pentru întâlniri și convorbiri, noi avem mereu căști cu izolare fonică la noi. Uneori exact în momentul în care ai nevoie să te concentrezi, apare o sursă de zgomot. Acea sursă de zgomot poate să fie un grup de oameni de la aceeași cazare, un televizor dat prea tare, un partener sau prieten care are un meeting etc.

Dar căștile cu noise cancelling nu sunt utile doar atunci când vrei să te izolezi tu de lumea înconjurătoare. Pe noi ne ajută să intrăm mai repede și mai ușor în starea de flow. Pentru că atunci când ai muzica potrivită la volumul potrivit, ai și alt spor la muncă, nu-i așa?

Pontul Nr. 7: Alege cazarea din opțiunile monthly stays pe Airbnb

Mulți dintre cei care oferă cazări pe Airbnb fac reduceri semnificative pentru cei care aleg să stea cel puțin o lună. Așadar, dacă ești ca noi și preferi să petreci mai mult timp într-un loc, îți recomandăm monthly stays. Am găsit mereu cazări de poveste la prețuri decente, atât prin România, cât și prin alte țări.

Un alt avantaj major al cazărilor pe care le poți închiria lunar când călătorești este faptul că majoritatea oferă și un loc în care să-ți gătești și să speli haine. Cu toții știm cât de costisitor poate să fie să mănânci la restaurant în fiecare zi. În plus, doar când stai mai mult timp în același loc poți să să-i descoperi comorile ascunse.

Pontul Nr. 8: Călătorește cu prietenii sau alți freelanceri

Călătoriile sunt întotdeauna mai plăcute atunci când ai companie. Dar sunt și mai convenabile. Cazările sunt mai ieftine atunci când le împarți la mai mulți, iar mâncarea la fel, mai ales atunci când și gătiți împreună. Dar mai există un avantaj mare pe care noi l-am descoperit. Atunci când ai companie, ai alt spor la muncă și alt chef de viață.

Când călătorești cu alți freelanceri, ai mereu colegi de birou, dar ai și companie la distracție. Altfel merge un joc de cărți în trei sau patru și parcă e mai fun să mergi cu ATV-ul sau la o drumeție în gașcă.

Pontul Nr. 9: Alege și destinații mai puțin știute

Cele mai frumoase experiențe pe care le-am avut au fost atunci când am mers în localități mai mici sau mai puțin cunoscute. Locurile turistice vor avea mereu prețuri mai mari, dar vor fi și mult mai aglomerate. Dacă stai puțin nu observi asta sau, cel puțin, nu te deranjează. Dar atunci când petreci mai mult timp într-o locație aglomerată începi să-ți pierzi din concentrare și productivitate.

Cu cât destinația e mai populară, cu atât este mai zgomotoasă. Iar atunci când ai de livrat ceva important și ai nevoie să te concentrezi câteva ore legate, orice întrerupere te scoate din film. Și ajungi să te frustrezi fără rost.

Dincolo de beneficiile economice și de productivitate, locațiile mai puțin populare mai ascund un secret. De multe ori găsești cazări deosebite, cu priveliști superbe sau facilități pentru care în alte locații ai plăti un preț premium.  

(P) Pontul Nr. 10: Fă-ți un abonament convenabil și flexibil pe care te poți baza

Telefonul și internetul sunt obligatorii în viața freelancerilor. Iar atunci când vorbim despre freelanceri care călătoresc des, abonamentul potrivit poate face diferența. Nu știm voi, dar noi mereu am fost fani ai liniștii și lipsei de griji. Așa că am optat mereu pentru abonamente chiar dacă uneori opțiunile prepay păreau mai avantajoase. Cu abonamentele știm o treabă: vine factura, o achităm și totul merge strună. Singurul dezavantaj fiind perioada contractuală obligatorie.

Însă acum există și YOXO, primul abonament de mobil complet digital, flexibil și reconfigurabil direct din aplicația de mobil YOXO. YOXO funcționează pe rețeaua 4G Orange și ce ne încântă pe noi cel mai tare la acest abonament este faptul că nu există perioadă contractuală fixă. Iar abonamentul poate fi reconfigurat lunar, în funcție de nevoi și preferințe.

Aplicația este ușor de folosit și ai multe funcționalități binevenite și utile. De exemplu, poți să vezi în timp real cât ai consumat și cât mai ai din beneficiile abonamentului. Informațiile despre costuri sunt la fel de transparente și pot fi mereu accesate direct din aplicație,  iar vizitele în magazinele operatorului de telefonie nu mai sunt deloc necesare. Vezi aici toate beneficiile.

Cum funcționează YOXO și cum poți să-l iei și tu?

Abonamentul este disponibil în rețeaua 4G Orange și se adresează clienților din orice rețea de telefonie mobilă. Nu ai limite contractuale, poți să reconfigurezi abonamentul în fiecare lună, iar dacă rămâi fără internet sau ai nevoie de resurse suplimentare, le poți adăuga din aplicație și vor deveni disponibile în câteva secunde. Adaugi cardul bancar în aplicație și lunar se va trage suma aferentă opțiunii pe care ai ales-o.

Poți să te portezi 100% digital din orice rețea, îți poți lua un număr nou sau poți să treci pe YOXO dacă ești client Orange PrePay sau ai un abonament în afara perioadei contractuale.

Invită un prieten în YOXO și primești 100 de GB, iar prietenul tău primește o lună gratuită de abonament.

Frumusețea vieții de freelancer este că poți să o organizezi și să o planifici exact așa cum îți dorești. Sigur, nu poți să le ai pe toate. Dar ca freelancer poți să călătorești în orice colț din țară fără să îți fie afectate munca și productivitatea în niciun fel. Atâta timp când ai grijă să ai un loc comod din care să lucrezi și internet care merge brici.

Astfel, prin programul YOXO “Invită un prieten” poți recomanda prietenilor tăi să își facă un abonament YOXO și poți primi câte un bonus de 100GB, valabil 30 de zile de la activarea lui. De asemenea, prietenul tău primește prima lună gratuit. Tot ce trebuie să faci, este să accesezi secțiunea “Invită un prieten” din meniul aplicației YOXO, copiezi codul tău de reducere și îl trimiți prietenilor, celor dragi, sau de ce nu, unui alt freelancer.