În funcție de domeniul în care lucrezi, e posibil să fii mai mult sau mai puțin afectat de ce se întâmplă, însă oricum ar fi, se anunță o perioadă prelungită de nesiguranță. E bine să fii precaut și să îți iei niște măsuri pentru ca lucrurile să funcționeze bine și să nu ai probleme financiare.

1. Evaluează-ți finanțele

Dacă te numeri printre cei norocoși, probabil că ai ceva economii puse de-o parte într-un fond pentru urgențe. O bună regulă pe care să o aplici este să ai echivalentul veniturilor a 3 până la 6 luni în bancă. În cazul în care ai cheltuieli suplimentare, precum o chirie mai mare, copii sau membri ai familiei de care ai grijă, suma trebuie să fie chiar mai mare. Indiferent de economii, trebuie să-ți analizezi bine cheltuielile și să începi să le reduci imediat. Și să fii în permanență cu ochii pe conturile tale, pentru a ști dacă și când te apropii de limita de jos.

2. Redu costurile și renunță la extravaganțe

Lucrul ca freelancer are avantaje și dezavantaje. Pe deoparte, îți poți alege proiectele în funcție de ce ți se potrivește mai bine și îți poți face programul așa cum vrei tu. Pe de altă parte, munca fluctuează și veniturile nu sunt mereu constante sau stabile. Poate că ești obișnuit să ai un anumit stil de viață atunci când proiectele sunt în floare, însă pe timp de criză e bine să reduci extravaganțele. Fă o listă cu toate cheltuielile pe care le ai și taie din ce aloci pentru lucruri de care știi că nu ai neapărată nevoie. În plus, dacă tot stai acasă, te poți apuca de gătit. În felul ăsta o să economisești o grămadă de bani, în loc să-i cheltui pe Uber Eats sau Glovo. Mai mult, este posibil să îți descoperi talente culinare surprinzătoare și să începi să mănânci chiar mai sănătos.

3. Adaptează-ți și diversifică-ți abilitățile

Ca freelancer, trebuie să te adaptezi constant, iar în contextul Covid-19 acest lucru e valabil mai mult ca oricând. Gândește-te la clienții tăi, la cum i-ai ajutat în trecut și cum îi poți susține și acum. Este foarte important să fii creativ și să schimbi stilul de lucru astfel încât să funcționeze în condițiile actuale. Dacă ești instructor de yoga, ține cursurile online, dacă ești make-up artist, oferă tutoriale online, dacă scrii pentru un blog, adaptează conținutul la știri utile. Sau mergi chiar mai departe și încearcă domenii adiacente. O persoană cu simț artistic, de exemplu, îl poate folosi în mai multe domenii.


Ascultă Viața de Freelancer PODCAST pe:

Anchor.fm, Spotify, Apple Podcast și Soundcloud


4. Profită de timpul liber

Chiar dacă în momentul de față nu lucrezi și nu ai câștiguri, poți investi în afacerea ta, învățând de la ceilalți cum au trecut peste probleme. Mulți freelanceri de succes oferă planuri de afaceri și cursuri online, așa că ai de unde alege și găsi inspirație. Dacă ai timp la dispoziție, poți pune la cale un plan pentru restul anului sau poți urma cursuri online. Internetul este plin de cursuri gratuite de la fotografi, designeri sau antreprenori, mai ales în perioada aceasta.

5. Creează-ți conexiuni în interiorul, dar și în exteriorul propriei rețele

Dacă lucrezi într-un anumit domeniu, probabil că ai interacționat mai mult cu oameni din propria rețea până acum. În cazul în care ești în căutare de noi proiecte sau vrei să te reprofilezi pentru a avea noi surse de venituri, este o idee bună să îți extinzi rețeaua. Apelează la prieteni sau cunoștințe din alte zone și vezi cum te pot ajuta sau promova către propriile cercuri de afaceri. Suntem cu toții interconectați, iar criza actuală nu face altceva decât să întărească asta.

6. Amână creditele

Dacă stai prost cu veniturile în această perioadă și ajungi în situația în care plata facturilor sau a unor lucruri de bază, precum alimentele, devine o problemă, discută cu banca pentru a-ți amâna creditul. Mai toate băncile oferă această posibilitate pe perioada crizei, așa că profită de ea pentru a scăpa măcar de această grijă.

7. Negociază chiria

În cazul în care nu ai o locuință proprie și ai probleme cu banii, chiria reprezintă una dintre principalele cheltuieli pe care trebuie să le acoperi. Încearcă să discuți cu proprietarii și să ajungeți la o soluție de compromis pentru aceste câteva luni, fie că este vorba despre o reducere a chiriei, fie de o amânare a plății. Cu toții trebuie să înțelegem că suntem într-o situație excepțională și să încercăm să ajutăm acolo unde se poate.


Nu uita să te abonezi la newsletterul Viața de freelancer


8. Renunță la plățile recurente care nu sunt esențiale

Cel mai probabil ai anumite conturi și abonamente de care nu mai ai nevoie în perioada aceasta. Chiar dacă acestea nu costă foarte mult, atunci când le elimini, rămâi cu un venit în plus, care nu poate decât să te ajute. Poți renunța la abonamentul la sală, la Spotify sau Netflix, poți opta pentru un abonament mai ieftin la telefon sau internet. Trece în revistă toate plățile recurente și renunță la cele care nu sunt neapărat necesare pentru o perioadă.

9. Recuperează datoriile

Ca freelancer, lucrezi de multe ori pentru proiecte ce nu sunt plătite la timp, în baza unor înțelegeri și cunoștințe. Discută cu cei ce îți datorează bani și vezi ce datorii poți recupera mai repede, dacă nu total, măcar parțial. Orice sumă în plus e utilă și va prinde bine să ai niște rezerve în cazul în care scenariile pesimiste se adeveresc.

10. Separă cheltuielile ce țin de business de cele personale

Când ești independent și nu răspunzi în fața altora, este foarte ușor să amesteci fondurile alocate și să nu pui o limită clară între cele ce țin de funcționarea afacerii tale și cele pe care le folosești pentru tine, personal. Încearcă să le separi, cel puțin acum, astfel încât să poți vedea mai bine unde poți ajusta, tăia sau realoca resurse. Poți opta chiar pentru două conturi separate, astfel încât să le poți urmări mai ușor și ține socotelile mai bine.

Viața de freelancer este una cu suișuri și coborâșuri, dar sigur știai asta când ai pornit pe acest drum. Așa că, în această perioadă, folosește-te în continuare de abilitățile tale de adaptare și mobilizare și gândește-te că așa cum ai trecut peste multe alte probleme, așa vei depăși și această fază. Și, cel mai probabil, vei fi chiar mai bine pregătit și pus pe fapte mari decât înainte.


Acest material face parte din seria de articole despre finanțe puse la dispoziție de specialiștii BCR și programul Școala de Bani pentru comunitatea Viața De Freelancer. Colaborarea cu BCR este una pro-bono, nu este un proiect comercial.