Cei care muncesc din pasiune și, mai ales, cei care muncesc pentru ei înșiși, au tendința să ignore faptul că lucrează multe ore pe zi, își supraaglomerează lista de proiecte și pun enorm de multă presiune pe propria persoană să exceleze în orice fac. Sună cunoscut? Dacă da, s-ar putea să fii și tu printre cei predispuși să între în burnout.

Ce este burnoutul?

Burnoutul este o stare cronică de stres. Este felul în care se manifestă limitele tale fizice, psihice și intelectuale. Așa îți spun corpul și mintea că e momentul să o lași mai moale. Burnoutul poate duce la:

  • Epuizare fizică și psihică
  • Nivel ridicat de cinism și detașare de toți și toate
  • Nemulțumire continuă, lipsă de productivitate și eficiență 

Care sunt semnele că te apropii de burnout

Pe românește și pe scurt: dacă te simți extenuat mereu, îți e mereu greu să adormi sau să te trezești, începi să urăști orice proiect pe care lucrezi sau chiar specializarea pe care ți-ai ales-o și începi să te simți și să și fii incompetent, ai semne clare de burnout. Bineînțeles, burnoutul nu este ceva datorat 100% muncii. Este un cumul al traiului, muncii și educației din secolul nostru, dar felul în care muncim contribuie foarte mult. 

Semne de epuizare fizică și psihică

1. Extenuare cronică

Inițial simți că ai câteva zile mai fără energie și te simți obosit aproape mereu. Pe parcurs, începi să te simți extenuat atât fizic și emoțional. Simți că eșți secat de orice putere și ti-e groază de orice nouă zi sau orice task nou care apare.

2. Insomnie

La început vei crede că ai 1-2 nopți pe săptămâna când îți e un pic mai dificil să adormi. Stai și te uiți în tavan 1-2 ore înainte să adormi. Cu timpul, va deveni un chin zilnic un de oricât de obosit vei fi, îți va imposibil să adormi. Țîn minte o perioada mai din tinerețe când reușeam să adorm abia la 4-5 și mă trezeam la 7-8. A durat ceva până când corpul a zis „piua” și am căzut in nas. Dar dacă știam de pe atunci să citesc semnele, evităm acel burnout crunt din care am avut nevoie de o luna și ceva să ies.

3. Neatenție, lipsă de concentrare și memorie slăbită

Lipsa de concentrare și tendința de a uita lucruri sunt semnele de început. Mai apoi, lipsa de concentrare și neatenția te pot aduce în situația în care nu mai ești funcțional, nu mai poți să-ți faci treaba și lucrurile nerezolvate încep să se adune.

4. Dureri și alte simptome fizice

Este posibil să simți dureri în piept, palpitații, respirație îngreunată, amețeală, senzație de leșin, dureri gastrointestinale sau dureri de cap, nu toate simultan. Sigur, trebuie să mergi și la un doctor, dar cel mai probabil sunt niște lucruri pe care le simți din cauza stresului prelungit. Toate simptomele enumerate aici sunt simptome fizice ale anxietății.

5. Te îmbolnăvești mai ușor și mai des

Stresul este groaznic pentru sistemul imunitar. Îl slăbește până în punctul în care nu mai poate ține la distanță eficient infecțiile, gripă, alergiile și alte boli. Și astfel răcești de 4 ori consecutiv, ai diverse alergii pe piele, faci diverse infecții sau îți este foarte greu să le tratezi.

6. Lipsa poftei de mâncare

În prima fază este posibil să nu simți că ți-e foame și să sări peste câteva mese. Și asta se va repetă zile la rând, săptămâni la rând. Pe parcurs, însă, este posibil să îți pierzi cu totul poftă de mâncare și să slăbești îngrijorător de mult.

7. Anxietate

simptomele se agravează și te pot împiedică să-ți duci la bun sfârșit proiectele sau să începi altele. La un moment dat poți ajunge să ai chiar și atacuri de panică.

8. Furie

Cel mai probabil nu te vei prinde încă de la început. Ți se va părea că ai doar niște zile în care ești mai iritabil și te mai rățoiești gratuit la oameni. Cum ni se întâmplă tuturor. Sau poate chiar n-o să observi nimic. Poate o să ai așa un feeling că te cerți mai des cu cei din jur. Cu timpul momentele astea de iritabilitate vor evolua către adevărate episoade de furie. Draci pe steroizi, cum li se mai spune în poporul tânăr.

9. Depresie

La început vei avea zile în care ești lipsit de speranța, în care te învinovățești pentru diverse lucruri și situații care s-au întâmplat sau nu s-au întâmplat, în care te gândești că nu ai nici scop pe planetă asta. Dacă ajungi în punctul
asta, e bine să cauți niște ajutor specializat.

10. Neglijare fizică

Neglijarea este unul dintre semnele cele mai ușor de detectat. Pentru că este foarte vizibilă. Când te apropii de burnout, începi să nu mai faci dus atât de des, să nu mai ai atâta grijă de hainele cu care te îmbraci, să nu te mai speli pe dinți la fel de des, să nu te mai tunzi, să nu te mai aranjezi, să nu mai mergi la sala, să nu mai conteze ce și dacă mănânci etc. Dacă ai o bănuiala că ți se aplică, dar nu ești genul foarte sincer cu ține, începe să urmărești frecvența activităților și vezi ce observi.

Semne de cinism și detașare

1. Lipsă de entuziasm

O poți detecta în câteva momente cheie: dimineață când nu ai niciun chef să te apuci de treabă, spre seară când abia aștepți să termini ce ai de făcut, iritarea cu care întâmpini un proiect nou, grabă cu care îl rezolvi și îl livrezi etc. Dacă nu intervii, lipsa asta de entuziasm se poate extinde și către alte aspecte ale vieții tale. Este unul dintre semnele cele mai ușor de detectat ale uni burnout iminent. 


Asculta Viata de Freelancer PODCAST pe:
Anchor.fm aici sau Spotify aici


2. Izolare

Începe că un mic impuls de a te sustrage de la ocaziile de socializare: refuzi o invitație la prânz sau la o bere pe seară, lucrezi în locuri izolate sau chiar exclusiv de acasă. Mai apoi, începi să te enervezi dacă cineva vorbește cu ține, îți scrie sau te sună. Izolarea o detectezi cel mai bine dacă îți urmărești zilele. Fii atent cum decurg și câte zile trec fără să ieși din casă. Mersul la magazinul de la colț pentru pâine nu se pune.

3. Detașare

Detașarea este un sentiment ingrat în care simți că ești deconectat de la oamenii, proiectele și lucrurile din jur. Se poate manifestă prin lipsa de entuziasm, izolare, pesimism, lipsa de încredere în oameni, iresponsabilitate, lipsa de punctualitate etc. Practic este durerea în cot 100% naturală. Pentru un freelancer sau antreprenor, detașarea este periculoasă. Poate avea consecințe negative în business și multe dintre ele pot fi permanente.  

Semne de nemulțumire continuă, lipsă de eficiență și neglijență

1. Apatie și lipsă de speranță

Apar că un sentiment general că nimic nu merge bine și nimic nu mai contează. Parte a depresiei în general, apatia și lipsa de speranța sunt clasate separat aici pentru că sunt niște lucruri palpabile și ușor de cuantificat.

2. Lipsa de productivitate

Majoritatea oamenilor au impresia că lispa de productivitate vine mereu din lene. În realitate, lipsa de productivitate este o consecință a unei stări psihice și fizice deloc optime. Productivitatea scade mult atunci când ești aproape de burnout, când nu dormi, nu mănânci, nu ai grijă de ține, nu faci sport etc.

3. Neglijarea pasiunilor

Fiecare dintre noi are măcar o pasiune, un lucru pe care îl face că să se relaxeze. Fie că practică un sport, desenează, se uită la documentare, citește un anumit gen de cărți, colecționează timbre, etc. Știi că ești aproape de burnout când hobby-ul tău nu îți mai aduce niciun pic de relaxare sau fericire.  

Programează-ți timp de procrastinare

Dacă bifezi doar la câteva dintre ele sau dacă bifezi la mai multe, te sfătuim să introduci în programul tău procrastinarea programată sau relaxarea forțată. Burnoutul este că bolile alea despre care ne spuneau părinții că e mai bine să le prevenim decât să le tratăm. Chiar dacă nu este o afecțiune gravă în sine, nu este o boală recunoscută de Colegiul Medicilor, perioadele de burnout duc la o degradare incredibilă atât a corpului, cât și a minții.

Nu uita de ce ai ales viața de freelancer

Cel mai probabil ai ales viață pe cont propriu tocmai pentru a reduce riscurile de burnout, însă atunci când lucrezi pentru ține și ești perfecționist sau overachiever riști să ajungi în burnout fără îți dai seama. Scopul în viață ta de freelancer trebuie să fie să faci smart money, nu tough money.