
4 idei proactive pentru freelanceri, în pandemie
Sumar articol
Share
Dacă ești freelancer însă, acesta nu este și cazul tău, pentru că ești obișnuit exact cu acest stil de lucru și, cel puțin din acest punct de vedere, probabil că nu ai fost afectat atât de tare.
Principala problemă atunci când ești independent este însă păstrarea unor venituri constante. Sigur că existau fluctuații și înainte, dar acum evoluția lucrurilor este cu atât mai imprevizibilă. Odată cu companiile afectate de criză în varii domenii și specializări, crește simțitor și numărul noilor șomeri intrați pe piața muncii și astfel, al concurenței indirecte. Poate că nu sunt mulți cei care au specializarea sau abilitățile necesare pentru a-ți lua locul, însă există întotdeauna varianta reconversiei profesionale, atât pentru unii, cât și pentru ceilalți.
Este posibil ca serviciile tale să nu mai fie la fel de căutate sau să nu mai poată satisface nevoile în schimbare ale clienților. Însă, tocmai pentru că ai o experiență de lucru independent în spate, cel mai probabil te-ai confruntat cu multe probleme și până în acest punct. Ai depășit multe provocări, ai învățat din greșelile tale și ai găsit cele mai bune metode de adaptare la schimbările din mediul economic și de business. Știm că ești un luptător, așa că acum e momentul optim să pui la bătaie artileria grea!
Ascultă Viața de Freelancer PODCAST pe:
Anchor.fm, Spotify, Apple Podcast și Soundcloud
Iată în continuare câteva idei despre ce poți face ca să ții lucrurile în mișcare, să depășești cu bine această perioadă și să ieși din ea un freelancer cu experiență și mai vastă și mai utilă:
1. Ieși din tipare
Este momentul perfect să devii creativ și să profiți de abilitățile pe care le ai, dar la care poate nu apelai înainte. În loc să te concentrezi pe proiectele pierdute și să te cramponezi de lipsa lor, analizează-ți talentele și fă o listă cu domeniile adiacente către care te-ai putea reorienta. Dacă ești specialist în designul de site-uri, poți preda cursuri sau tutoriale online pe această temă. Dacă ești scriitor freelancer, te poți alătura uneia dintre inițiativele adresate tinerilor și le poți împărtăși cunoștințele tale despre scriere creativă sau copywriting. Ce este important este să te folosești de cunoștințele pe care le deții deja, dar poate nu le-ai folosit până acum, și să încerci să pornești de la ele ca să-ți diversifici serviciile oferite. În felul acesta îți vei crea noi oportunități și vei putea accesa noi piețe și noi clienți. În plus, există numeroase site-uri, precum Udemy, care îți permit să te promovezi mai ușor.
2. Promovează-te
În cazul în care te numeri printre cei care au rărit proiectele, înseamnă că pe lângă venituri mai puține, ai la dispoziție și mult mai mult timp. Așa că privește partea pozitivă și, în loc să te plângi că nu ai ce face, profită de timpul liber pentru a te pune la punct. Verifică-ți profilurile online și asigură-te că sunt aduse la zi. De obicei, când ești prins cu munca și clienții te caută ei pe tine, nu prea mai ești atent la promovare și unele lucruri rămân în urmă. În cazul în care nu ai făcut asta deja, dar îți doreai de multă vreme, creează-ți o pagină personală, un site sau un blog. Până acum te plângeai că nu ai timp să te ocupi de astfel de detalii, dar iată oportunitatea perfectă să-ți pui la punct cartea de vizită virtuală! Nu știi niciodată cine va ajunge la ea.
Citește și 10 sfaturi pentru freelanceri în vremuri de criză
3. Depășește granițele
Probabil cel mai mare avantaj al vieții de freelancer este că nu ești limitat de locație. Poți lucra de oriunde și poți avea clienți în orice parte a globului. Conform unui studiu recent, Bucureștiul este pe locul 1 în lista orașelor optime pentru lucrul remote, datorită vitezei foarte bune a internetului, dar și costurilor cu chiria și bunurilor de larg consum. Așa că intră online și apucă-te de research despre alte piețe pe care poți să le accesezi. Odată ce iei în considerare lărgirea orizonturilor și depășirea granițelor, vei descoperi că ai la dispoziție o grămadă de noi posibilități. Există numeroase site-uri care se ocupă de intermediere și poți ajunge să ai clienți în orice colț al plantei, de la Singapore, la New York sau Africa de Sud. Ca să nu mai spunem că este foarte posibil ca și veniturile obținute astfel să fie substanțial mai ridicate.
4. Împlinește-ți visul
Ai avut întotdeauna în minte un proiect sau un obiectiv la care ai visat, dar pentru care nu ai avut suficient timp la dispoziție? Poate că ai vrut să faci pâine cu maia și să te apuci să o vinzi. Poate te tot gândești la cartea aceea pentru copii, pe care vrei să o scrii sau să o ilustrezi. Poate că îți place să creezi mici obiecte de design interior și să-ți deschizi o mică afacere. Este un moment perfect să te concentrezi pe alte pasiuni, pe care le-ai amânat sau neglijat pentru că erai prea ocupat cu munca. Faptul că ai această pauză ar putea fi o oportunitate, mai degrabă decât o problemă. Mai ales dacă descoperi că poți face și alte lucruri care îți aduc bucurie, care te împlinesc și din care poți obține şi venituri.
Acestea sunt doar câteva exemple despre cum să profiți de perioada actuală și cum poți transforma provocările în oportunități. Până la urmă, vorbim despre un interval de timp limitat, iar atunci când lucrurile vor începe să reintre în normal, vei fi poate mai câștigat decât erai înainte.
Iar ca bonus, la final avem un sfat foarte util în această perioadă pentru finanțele personale
Acest material face parte din seria de articole despre finanțe puse la dispoziție de specialiștii BCR și programul Școala de Bani pentru comunitatea Viața De Freelancer. Colaborarea cu BCR este una pro-bono, nu este un proiect comercial.