Deja știm că în era vitezei și a conținutului perisabil de social media, unde toate brandurile se bat pe aceeași atenție limitată a potențialilor clienți, este super necesar ca brandurile să aibă o strategie de conținut, strategia de brand și strategia de marketing clară, ancorată în realitate și aliniată publicului țintă și mediului de joacă. Însă, nu doar strategia contează, ci și contentul în sine. Și un freelancer sau antreprenor la început de drum nu face excepție. O poză face cât o mie de cuvinte și fix despre asta o să vorbim astăzi. Mai jos am pregătit o listă de 7 site-uri de imagini gratuite care să te ajute să creezi conținut de calitate.

Dar înainte să vorbim despre platformele de imagini gratuite, trebuie să discutăm despre câteva probleme în ceea ce privește licența, pe care le poți întâlni atunci când folosești imaginile respective. Majoritatea site-urilor din lista următoare permit utilizatorilor să le folosească imaginile cu puține restricții, sau chiar fără niciun fel de restricție.

Dar tot e bine să verifici de două ori. E bine să le cunoști, în caz contrar te poți trezi în situații în care vei fi sancționat financiar pentru că folosești imagini fără drept asupra lor. Și să nu vorbim despre repercusiunile la nivel de imagine când se va auzi în piață că nu ești chiar corect.

Mai jos îți prezentăm 3 tipuri de licențe asociate cu imaginile gratuite

Creative Commons:

Această licență se referă la faptul că poți pune o grămadă de informație gratuită la dispoziția tuturor de pe Internet. Recomandăm să citești termenele și condițiile ca să le poți folosi serviciile în mod gratuit sau potrivit cerințelor lor. Mai avem indicatorul de Creative Commons Zero care spune că poți folosi pozele pentru scopuri comerciale și necomerciale. 

Public Domain:

Aceste imagini nu au copyright deloc. Asta înseamnă că pot fi folosite oricum și oriunde. Ar trebui ca aceste imagini să aibă un semn sau o descriere cum că sunt Public Domain. Dacă nu scrie nicăieri, ar trebui să verifici cu proprietarul site-ului dacă imaginile pot fi folosite de publicul larg. 

Royalty-Free:

Ce sunt imaginile Royalty Free? Dacă dai de treaba asta, înseamnă că imaginile pot fi folosite după ce plătești o sumă pentru ele, o singură dată. Le poți folosi apoi de câte ori dorești. Acum că am vorbit despre asta, a venit momentul să vedem și site-urile de unde poți folosi imagini pentru a dezvolta content de calitate. 


Nu uita să te abonezi la newsletterul Viața de freelancer și să intri în grupul nostru de Facebook.


Unsplash – https://unsplash.com/

Unsplash e un site care are mii de poze, gata să fie descărcate ca să le poți folosi la orice. E foarte ușor de navigat. Ca să fii sigur, citește licențele, dar în mare le poți folosi în orice scop, fără să menționezi numele artistului. Deși frumos ar fi să menționezi pe cât posibil. Că sunt imagini gratuite, dar cineva a muncit pentru ele. Și probabil că și voi v-ați bucura dacă cineva v-ar menționa munca. Și evident că sharing is caring.

Spre deosebire de alte platforme, Unsplash nu are miliarde și miliarde de poze. Are mai puține (însă suficiente cât să găsești ceva interesant), dar foarte calitative. Nu găsești vectori, dar găsești niște colecții de poze de toată frumusețea. Dacă nu ești 100% convins de ce ai nevoie, le poți încerca.

Burst by Shopify – https://burst.shopify.com/

Burst de la Shopify are o colecție imensă de imagini high quality pe care le poți descărca liniștit. Chiar dacă nu e necesar să menționezi artistul din spatele pozei, site-ul încurajează asta. Gestul ajută fotografii care contribuie la site. Pozele pot fi editate și modificate. 

Poți căuta fotografiile potrivite după cele mai descărcate, cele mai noi sau recomandările echipei. Au și ei colecții care sunt foarte cool.

Creative Commons Search – https://search.creativecommons.org/

Pe acest site poți selecta dacă vei folosi imaginile într-un context comercial, sau dacă îți dorești imagini complet gratuite pentru a le adapta și modifica. Nici nu trebuie să te înregistrezi, doar bifezi opțiunile tale, descarci pozele și le poți folosi în voie. 

Pikwizard – https://pikwizard.com/

Site-ul are peste 1 milion de imagini gratuite și clipuri video. Cu accent pe are și video-uri. Majoritatea imaginilor sunt royalty free și le poți folosi fără să trebuiască să menționezi artistul. 

Stockvault – https://www.stockvault.net/

La fel ca multe dintre site-urile deja menționate, nici aici nu trebuie să te loghezi, dacă nu ești artist. Pozele sunt disponibile doar în format JPG. Ei spun că au 134.751 de imagini gratuite, texturi, fundaluri și elemente grafice. No attribution required.

Getty Images – https://www.gettyimages.com/

Getty Images este un site foarte popular unde poți să găsești imagini gratuite, dar și pentru care trebuie să plătești. La fel, nu trebuie să te înregistrezi. Ai o multitudine de opțiuni în meniu. Poți selecta data, tipul de licență, stilul, rezoluția și alte opțiuni interesante. 

Reshot – https://www.reshot.com/

”Uniquely free photos. Handpicked, non-stocky images. Yours to use as you wish.”

Imaginile de pe site sunt complet gratuite, iar misiunea lor este să ofere artiștilor o platformă unde-și pot arăta talentul. Chiar dacă pozele pot fi folosite și comercial, și necomercial, pozele în sine nu trebuie să genereze profit direct.


Ascultă Viața de Freelancer PODCAST pe:

Anchor.fm, Spotify, Apple Podcast și Soundcloud


Acum că ți-am oferit toate uneltele necesare, hai să ne întoarcem la treaba și să producem conținut de calitate! Contentul nu se face singur și clienții nu vin fără ajutor.

Much LOVE everybody.