
9 semnale că un potențial client poate fi dificil
Sumar articol
Share
Freelancingul este cu siguranță un roller coaster de agonie și extaz. Conform studiilor și cercetătorilor britanici, una dintre cele mai mari provocări pentru un freelancer este cea legată de orice înseamnă client. De unde îl iau, cum îl aleg, cum lucrez cu el, cum fac să nu-mi iau țeapă, cum pot eficientiza colaborarea și multe alte 1000 de dileme.
Când vine vorba de clienți, credem că norocul e așa cum ți-l faci tu. De-a lungul timpului am avut și clienți foarte mișto, dar și clienți dificili cu care colaborările n-au ținut. Nepotrivire de caracter, de valori, mod de lucru, motivele pot fi diverse și fiecare tabără are, de obicei, propria versiune a poveștii. Ca-n orice relație.
Iar pentru că am văzut până acum câteva zeci de tipare și comportamente ale clienților, ne-am gândit să împărtășim cu voi o listă cu diverse semnale că un potențial client poate fi dificil și colaborarea să se transforme într-un război al ego-urilor. Câteodată poate fi greu să refuzi un potențial client dificil. Pentru că el poate să însemne un proiect mișto în portofoliu și un venit suplimentar. Însă de cele mai multe ori nu merită nici efortul, nici bătaia de cap, și ajungi tot la concluzia eternă: știam eu că așa o să fie.
Nu uita să te abonezi la newsletterul Viața de freelancer și să intri în grupul nostru de Facebook.
1. Vor să lucrezi pe un fee foarte foarte mic
Orice, dar orice potențial client te va negocia. Măcar un pic. Însă asta nu înseamnă că trebuie să-ți ceară să lucrezi pe jumătate din sumă sau să-ți ceară explicații pentru fiecare rând din ofertă. E perfect ok dacă nu-și permită fee-urile tale. În piață există suficient loc sub soare pentru toată lumea, cu servicii din toate gamele de preț și calitate corespunzătoare. În concluzie, un client care-ți spune din start că proiectul ar trebui să coste mai puțin, este un client bun de evitat. Nu va putea să înțeleagă valoarea muncii tale.
2. Vor să se întâmple totul ieri
Aici am observat 2 tipologii: cei care sunt atât de ultra-mega-entuziasmați de proiectul lor încât vor să-l vadă gata mai repede și cei care doar caută pe cineva care să le facă un logo sau o strategie până mâine dimineață. Când cerințele sunt din start SF, atunci e simplu să spui nu. Însă, câteodată, astfel de proiecte și clienți pot fi tentante. Doar că realizarea lor ar implica niște sacrificii sau eforturi mari. Aici doar tu poți lua decizia corectă, analizând și celelalte aspecte. Dar nu uita că rapiditate ≠ calitate. Niciodată. Dacă totuși vrei proiectul și clientul insistă că vrea să lucreze doar cu tine, include un fee de urgență, să ai inima împăcată.
3. Vor să îmbunătățească doar un pic ce-au făcut cu alt furnizor
Aici există riscul să dai de un client greu de mulțumit. Sau poate nehotărât. În general ar trebui să refuzi tot ce înseamnă revizuirea muncii altuia. Ar fi bine să accepți doar proiecte de la zero, în care poți urma propriul tău proces, de la brief până la materialul final. Altfel este greu să greu să livrezi calitate. Totuși, încearcă să descoperi ce nu a funcționat cu furnizorul anterior.
4. Au o comunicare deficitară încă de la prima interacțiune
Termenele tale de livrare depind direct de momentul în care primești feedback. Așadar, când dai de un client care răspunde foarte greu la mailuri, telefoane sau alte canale de comunicare agreate, gândește-te de două ori înainte să semnezi contractul. Începutul relației este momentul în care fiecare parte ar trebui să se poarte cel mai frumos. Nu de alta, dar acum trebuie să se impresioneze reciproc. Încearcă să vezi de unde vin întârzierile și blocajele în comunicare. Poate nu ții legătura direct cu cel care ia deciziile. Sau poate cel cu care ții legătura are nevoie de cineva să facă și project management și organizare. Identifică problema și transform-o în avantaj pentru tine. Sau pur și simplu refuză clientul. Lipsa de predictibilitate este printre cei mai mari dușmani ai freelancerului.
Ascultă Viața de Freelancer PODCAST pe:
Anchor.fm, Spotify, Apple Podcast și Soundcloud
5. Nu vor să semnați un contract pentru că e “doar un proiecțel”
Niciodată nu spune niciodată, dar niciodată nu lucra fără contract. Nu contează cât de bine îl cunoști pe client, ce pedigree are și cu ce recomandări vine. Contractul este sfânt și este semnat în vremuri de pace ca să te ajute dacă ajungi la război. Contractul, pe lângă scopul lui juridic, este o înțelegere între ambele legată de: livrabile, timing, plăți și alte aspecte indispensabile. Nu te apuca de niciun proiect înainte de semnarea contractului și plata unui avans. Sau, dacă te-ai apucat de lucru, nu livra nimic. Nici măcar un preview înainte să ai avans plătit.
6. Toate experiențele lor cu freelanceri au fost un eșec
Știm cu toții că în fiecare domeniu, industrie și formă de organizare există atât oameni serioși, cât și neserioși. Din păcate, cei mai puțin serioși afectează reputația tuturor. Așa se întâmplă și cu freelancerii. Însă, statistic vorbind, dacă un client chiar a încercat să colaboreze cu mai mulți și a avut parte doar de dezamăgiri, ceva nu e în regulă acolo. Poate fi faptul că așteptările clientului nu au coincis deloc cu livrabilele pe care le-a primit. Aici e o eroare de onboarding, care poate fi evitată explicând clar și exact ce va livra freelancerul și în ce formă. Dar, la fel de bine, poate fi și faptul că acel client este dificil și lipsit experiență. Sau poate fi un client foarte demanding sau care are nevoie de mult prea multă atenție decât poate să ofere freelancerul.
Atunci când ai de-a face cu un client care îți spune că toți freelancerii sunt nașpa, încearcă să afli de ce. Te vei prinde imediat dacă este un client cu care îți dorești să lucrezi sau nu.
7. Vor să le trimiți livrabile înainte de a semna contractul și a începe oficial proiectul
Practic, clientul vrea să te bage în pitch, dar fără să-ți spună că e pitch. Sigur, e normal să discutați posibile soluții pentru proiectul lui, însă variate bucăți de strategie, texte, vizualuri și alte livrabile nu ar trebui să ajungă la client înainte de contract și avans, cum ziceam și mai sus. Pentru că nu-i așa, nu alegi un frizer după ce-i ceri să-ți facă 2 tunsori diferite, și nici mecanicul după ce-l rogi să-ți arate 3 moduri în care îți poate repara mașina.
Dacă ți se spune de la început că e pitch, e decizia ta să participi sau nu. Dacă simți, în schimb, că ești dus cu zăhărelul, walk away.
8. Îți promit proiecte grandioase pe viitor
Această promisiune e o sabie cu 2 tăișuri. Poate fi ok să faci un prim proiect pe o sumă mai mică doar pentru a construi o relație și a avea un exemplu de bune practici. Asta poate deschide ușa unor proiecte mai complexe. Vorba aia, când te frigi cu ciorbă, sufli și-n iaurt. Așa cum freelancerii își iau țepe, și clienții pățesc la fel. Dar, dacă proiectul mic devine 3-4-5-6-7, te-ai prins unde vrem să ajungem cu asta? Dacă dintr-un proiect mic, ajungi să faci doar proiecte mici și doar cu anexe punctuale, este clar că respectivul client nu plănuiește o colaborarea serioasă pe termen lung. Motivele pot fi variate.
9. Îți dau o stare de neliniște
Cu siguranță nu ne ghidăm în business după sentimente și presentimente, dar după mulți ani de lucrat cu oameni, începi să-i citești foarte ușor. Uneori vei simți chiar instinctiv un soi de respingere față de o persoană, chit că ați schimbat doar un “bună”. Ia în seamă ce-ți zice subconștientul. Știe el ce știe.
Pe lângă toate aceste red flags, noi am implementat un sistem de prescoring pentru fiecare client. Un sistem binar în care avem 4 capitole cu câte 3 întrebări fiecare. Răspunsurile la ele le notăm cu 1 pentru da și 0 pentru nu. Dacă punctajul total este mai mic de 8/12, refuzăm clientul, pentru că ne este clar că it’s not a match. Nu este un sistem perfect, dar nici nu ne-am dorit asta. Însă ne ajută să luăm niște decizii raționale, cu risc mult mai scăzut.
Dacă aveți și voi o listă de red flags care semnalizează clienții dificili, dați-ne un semn aici și povestiți-ne și nouă. Chiar suntem curioși ce povești aveți de zis.