
Află ce skill-uri poți să monetizezi pe freelancing
Sumar articol
Share
Ai vreo pasiune? Ești bun la ceva din care nu credeai că poți să faci bani? Ai vreun skill pe care te-ai apucat să-l înveți pur și simplu pentru că ți se pare interesant? Ai vreun talent ascuns? Sau pe care nu l-ai explorat destul? Oricare dintre astea îți pot aduce bani. Așa începe călătoria ta în freelancing.
De unde începi efectiv
Înainte să-ți deschizi SRL-ul, răspunde-ți la câteva întrebări. Și încearcă să-ți răspunzi sincer. Pentru că ce construiești acum, construiești pentru ține. Trebuie să-ți placă, trebuie să fie ceva de care nu te plictisești repede. Și ceva pentru care să vrei să nu dormi câteva nopți.
- Care e clientul tău ideal? Fă-i un profil.
- Cu ce clienți ai mai lucrat din domeniu?
- Ce a fost bun și ce n-a fost bun în colaborarea voastră? Caută lucruri comune între toți clienții și toate proiectele.
- Ce fel de proiecte și clienți ar beneficia de expertiză ta?
- Dacă nu ai avea grijă banilor, ce ai face, cu ce ți-ai ocupă timpul?
- Întreabă-ți oamenii apropiați ce te-ar vedea făcând, că profesie, și ce calități văd în ține?
- La ce ai fost mereu bun?
- Ce visai să faci când erai copil?
- Care sunt cele mai mari nevoi ale tale?
- Care sunt valorile tale la care nu vrei să renunți?
- Ce îți place cel mai mult să faci? Care parte a job-ului tău o faci cu pasiune?
- Ce te vezi făcând peste 10 ani? (În general, nu specific pe freelancing)
- Ai vreun idol în vreun domeniu?
- Pentru ce vrei să fii cunoscut în orașul / domeniul tău?
Trage cu ochiul la alți oameni care lucrează freelance în domeniul tau. Vezi ce fac ei ca să se promoveze, cum se poziționează etc.
Skill + Pasiune = Profit
Chiar dacă uneori nu pare, cu toții avem puncte forte și skill-uri valoroase. Toți ne naștem cu anumite predispoziții și talente naturale care pot fi dezvoltate într-un skill numai bun de freelancing.
Punctele forte sunt lucrurile la care te pricepi fără prea mult efort. De exemplu, poate te pricepi de minune la matematică. Sau înveți rapid o limbă străină. Sau poate ești aș la organizat lucruri. De obicei sunt lucruri pe care nu le bagi în seamă. Pentru că îți vin natural. Dar cei care te cunosc, sigur le știu. Întreabă-i și vezi ce zic.
Cum te ajută asta?
Dacă te pricepi la matematică, poți să faci un curs de contabilitate. Și la final dezvolți un skill vandabil. Poți să te ocupi de contabilitatea câtorva prieteni freelanceri sau a unor companii mici.
Skill-urile tale sunt punctele forte pe care le-ai crescut, studiat și transformat în ceva din care câștigi bani. De exemplu, cineva care se pricepe la scris și a studiat publicitatea, a devenit copywriter într-o agenție. Sau a devenit creator de conținut. Dacă știi ce skill-uri ai, știi care va fi baza business-ului tău de freelancing. Când te apuci să construiești un business pe un subiect despre care nu știi nimic, ai toate șansele s-o dai de gard. Așa că evită să nu știi nimic. Simplu, nu?
Ce faci dacă nu ai toate skill-urile de care ai nevoie pentru freelancing
Un creativ care a lucrat în agenție și apoi a trecut pre freelance se trezește în situația în care trebuie să vorbească pentru prima dată cu clientul. Sau să facă un buget pentru prima dată. Sau să-și facă un site de prezentare. Sunt lucrurile pe care nu le faci la job pentru că sunt responsabilitatea altcuiva. Atunci când ești freelancer, trebuie să le faci tu pe toate. Și ai 2 opțiuni: înveți să le faci tu sau apelezi la outsourcing. Outsourcing înseamnă să găsești un specialist care să te ajute acolo unde nu știi tu să faci. Tu ce crezi că e mai eficient? Dap, outsourcing. Sunt o mulțime de alți freelanceri la care poți să apelezi. Trebuie doar să cauți, să întrebi și să ceri recomandări.
Cum faci bani din skill-urile tale
1. Poți să-ți vinzi serviciile online și offline

Ești copy, art, designer, dev, contabil, content creator, social media manager, strateg, marketing specialist, coach? Ai specializarea perfectă pentru freelancing. De fapt, sunt foarte multe specializări din care poți să faci bani doar cu un laptop, o conexiune la net și o adresă de mail. Okay, poate e puțin exagerat. Fiecare specializare are nevoie de diverse tool-uri specifice. Ideea e că poți să vinzi online serviciile pe care le făceai și la job. That’s what freelancing is. Poți să faci vizualuri, site-uri, broșuri, texte, articole, postări de Social Media, consultanță etc. Poți să vinzi orice serviciu poate fi personalizat pe nevoile unui client.
2. Poți să vinzi produse online

Adică orice se poate descărca. De la ebooks, podcasturi, videouri, template-uri, până la tool-uri și plugin-uri. Dacă nu ai ce să creezi tu și să vinzi, poți să încerci affiliate marketing.
3. Poți să îi înveți pe alții

Tutorialele încă sunt la modă. Ba chiar în trend ascendent. Mulți își doresc să învețe skill-uri noi, fie ca să facă bani din ele, fie din pură pasiune. Dacă te pricepi la ceva, poți să-i înveți și pe alții. De la tot ce înseamnă artă până la crearea de website-uri sau cursuri de Social Media. Nu știi exact despre ce vorbim? Fă o vizită pe Udemy sau pe alternativa lui, SkillShare.
Cum te asiguri că ai succes
Înainte să te apuci de treabă, este foarte important să te gândești ce problemă rezolvi și pentru cine. Orice produs sau serviciu care rezolvă o problemă, va avea succes. Deci ce vinzi tu este o soluție. Specializare și skill-urile tale vor decide nișă pe care vei lucra, dar procesul este identic pentru orice domeniu:
Rezolvă o problemă pentru un tip de client. Restul e marketing care îi ajută pe potențialii clienți să afle despre soluția ta.