Muncă neplătita încă este un subiect delicat în toată lumea, dar mai ales la noi în țară. Începând cu programele de internship și shadowing și terminând cu orele state peste program neplătite și fără decontarea taxiului, suntem aproape campioni la ore de muncă gratuite. Când vorbim de un freelancer, nu mai vorbim totuși de internship sau shadowing. Vorbim despre ore pe care le dedică unui proiect pentru un client. Iar faza de cunoaștere a business-ului sau proiectului și a competiției fac parte din capitolul research și sunt ore plătibile. 

Relația unui freelancer cu banii și fee-ul pe oră

Multă vreme mi-a fost dificil să vorbesc despre bani cu un potențial client. Pe vremea când eram în agenție și mai lucrăm din când în când și câte un proiect că freelancer pe lângă job nu aveam un sistem de referință. Și nici o modalitate de a calculă cât costă oră mea de muncă. Nici măcar nu-mi trecuse prin cap să iau salariul meu pe luna și să-l împart la orele muncite în luna aia ca să-mi dau seamă cât iau pe oră. Deh, freelancer începător. Prin urmare întrebăm în stânga și în dreapta pe la colegi cât iau ei. Și dădeam un preț sub ce-mi ziceau. Pentru că eram junioare și credeam că munca mea valorează mai puțin decât a altora.

Azi calculele stau un pic altfel. În primul rând că ele chiar există. Un mare pas înainte în viață mea de freelancer. Că să-mi dau seamă cât îmi e mie ok să cer pe oră am pus pe hârtie toate cheltuielile fixe lunare (rațe, facturi, contabil, transport, telefon). Dar am pus și sumă pe care aș vrea s-o fac pe luna că să trăiesc ok. La final de calcule, am ajuns la un fee care variază între 30 și 40 de euro pe oră, în funcție de cât de urgent e proiectul. Da, am taxa de urgență. 

Și totuși, e ok să faci muncă neplătită ca freelancer?

În cele mai multe cazuri răspunsul este nu. Categoric nu. 

Orice proiect, eveniment, conferința, branding, vizual, text, idee, sesiune de consultanță care aduc un beneficiu cuiva (om sau companie) ar trebui să fie plătite. Din simplul motiv că muncă gratis îl costă pe cel care o face (pe freelancer). Și îi aduce profit celui pentru care este făcută. Să presupunem că eu aș munci 4 ore gratis pentru că cineva are nevoie de ajutor rapid. 4×40=160 de euro. Deci aș da de la mine 160 de euro. Pe tine cât te-a costat ultima tură de muncă pro bono?

Există și excepții

Și pe astea le calculezi în funcție de beneficiile pe care ți le aduc ție că freelancer. Să presupunem că tocmai ai lansat o carte sau ai inventat un tool super util. Dar că să poți să ai vânzări ai nevoie de expunere. Un eveniment la care ești invitat că speaker este o super ocazie de promovare. Tu mergi gratuit, ai promovare gratuită, la final de zi ce te-a costat ca timp ai câștigat în expunere.

Învață să spui nu

Dacă cineva îți cere extra față de ce aveți în contract și nu vrea să plătească, nu ești obligat să accepți. Poți să alegi să faci asta, dar obligat clar nu ești, dragă freelancer. În astfel de situații s-ar putea să te ajute să treci în contract o clauza pe subiectul asta. De fapt, atunci când faci un contract e bine să treci clar și detaliat ce servicii oferi în fee-ul lunar săi la ce tarif oferi serviciile care ți se cer extra.

În rest, spune NU. Și pentru tine, dar și pentru orice alt freelancer căruia i se va cere să lucreze gratis.