Ar trebui un freelancer sa lucreze pro bono?

munca pro bono

Intram in sezonul reducerilor si al cadourilor, un sezon in care toate lumea vorbeste indirect sau mai direct despre bani si costul diverselor lucruri. Pare un moment bun sa ne gandim daca si cand e ok sa dam cadou ore de munca din viata noastra. Pentru un freelancer e cu atat mai important pentru ca orele lui inseamna banii cu care isi plateste facturile.

Munca neplatita inca este un subiect delicat in toata lumea, dar mai ales la noi in tara. Incepand cu programele de internship si shadowing si terminand cu orele state peste program neplatite si fara decontarea taxiului, suntem aproape campioni la ore de munca gratuite. Cand vorbim de un freelancer, nu mai vorbim totusi de internship sau shadowing. Vorbim despre ore pe care le dedica unui proiect pentru un client. Iar faza de cunoastere a businessului/proiectului si a competitiei fac parte din capitolul research si sunt ore platibile. 

Relatia noastra cu banii si fee-ul pe ora

Multa vreme mi-a fost dificil sa vorbesc despre bani cu un potential client. Pe vremea cand eram in agentie si mai lucram din cand in cand si cate un proiect ca freelancer pe langa job nu aveam un sistem de referinta. Si nici o modalitate de a calcula cat costa ora mea de munca. Nici macar nu-mi trecuse prin cap sa iau salariul meu pe luna si sa-l impart la orele muncite in luna aia ca sa-mi dau seama cat iau pe ora. Deh, freelancer incepator. Prin urmare intrebam in stanga si in dreapta pe la colegi cat iau ei. Si dadeam un pret sub ce-mi ziceau. Pentru ca eram junioare si credeam ca munca mea valoreaza mai putin decat a altora. 

Azi calculele stau un pic altfel. In primul rand ca ele chiar exista. Un mare pas inainte in viata mea de freelancer. Ca sa-mi dau seama cat imi e mie ok sa cer pe ora am pus pe hartie toate cheltuielile fixe lunare (rate, facturi, contabil, transport, telefon). Dar am pus si suma pe care as vrea s-o fac pe luna ca sa traiesc ok. La final de calcule, am ajuns la un fee care variaza intre 30 si 40 de euro pe ora, in functie de cat de urgent e proiectul. Da, am taxa de urgenta. 

Si totusi, e ok sa faci munca neplatita ca freelancer?

In cele mai multe cazuri raspunsul este nu. Categoric nu. 

Orice proiect, eveniment, conferinta, branding, vizual, text, idee, sesiune de consultanta care aduc un beneficiu cuiva (om sau companie) ar trebui sa fie platite. Din simplul motiv ca munca gratis il costa pe cel care o face (pe freelancer). Si ii aduce profit celui pentru care este facuta. Sa presupunem ca eu as munci 4 ore gratis pentru ca cineva are nevoie de ajutor rapid. 4×40=160 de euro. Deci as da de la mine 160 de euro. Pe tine cat te-a costat ultima tura de munca pro bono?

Exista si exceptii

Si pe astea le calculezi in functie de beneficiile pe care ti le aduc tie ca freelancer. Sa presupunem ca tocmai ai lansat o carte sau ai inventat un tool super util. Dar ca sa poti sa ai vanzari ai nevoie de expunere. Un eveniment la care esti invitat ca speaker este o super ocazie de promovare. Tu mergi gratuit, ai promovare gratuita, la final de zi ce te-a costat ca timp ai castigat in expunere.

Invata sa spui nu

Daca cineva iti cere extra fata de ce aveti in contract si nu vrea sa plateasca, nu esti obligat sa accepti. Poti sa alegi sa faci asta, dar obligat clar nu esti, draga freelancer. In astfel de situatii s-ar putea sa te ajute sa treci in contract o clauza pe subiectul asta. De fapt, atunci cand faci un contract e bine sa treci clar si detaliat ce servicii oferi in fee-ul lunar sai la ce tarif oferi serviciile care ti se cer extra.

In rest, spune NU. Si pentru tine, dar si pentru orice alt freelancer caruia i se va cere sa lucreze gratis. 

Intoarce-te la Scoala vietii de freelancer | Modulul 2: Planificare pentru freelanceri si antreprenori la inceput de drum.