După cum probabil ai observat deja, jocul ăsta al unui freelancer în România e destul de dificil. Chiar și setat pe Easy. La fiecare nivel te lovești de provocări neprevăzute și te frustrezi la diferite feluri de misiuni. Ca să nu mai zic de boss fights. Pe măsură ce înaintezi în joc, treci prin pase în care te îndoiești de skill-urile tale. Îți pierzi încrederea în personajul tău. Simți că te depășește ce faci și-ți vine să-ți bagi picioarele în tot de 7 ori pe zi.

Dap, viața de freelancer în România e o provocare. Dar fii fără grijă, am creat un mic ghid cu cheat codes. O să te ajute să treci de toate misiunile și să te întorci că să termini jocul la pro level.

Cum să dovedești viața de freelancer în România

Scopul vieții de freelancer e să faci Level Up cât de mult se poate. Adică până ajungi pro și faci proiecte bune pe mulți bani. În viața de freelancer în România, fiecare nivel pe care trebuie să-l treci vine cu propria provocare. Și de cele mai multe ori trebuie să te prinzi singur cum s-o rezolvi. După ce ai rezolvat-o pe aia, ai onoarea să treci la următorul nivel cu următoarele provocări. Șmecheria e să treci de cât mai multe niveluri. La finalul jocului, cel care a ajuns la cel mai înalt nivel are parte de cea mai cool viață de pensionar. Undeva pe o plajă sau într-o cabană din Alpi. Fiecare după visuri. Și e posibil chiar să iasă la pensie înainte de vârsta aprobată de stat.

Sunt vreo 7 niveluri în Viața de Freelancer. Primele 3 sunt despre viață în general. Fără viață n-ai cum să ai o viață de freelancer. #hagisme

Cele basic:

Începi la Nivelul 1 — Să ai mâncare și un acoperiș deasupra capului

Urci la Nivelul 2 – Să treci de panica în care crezi că ești un ratat și o sa mori fără sa faci ceva în viață

Ajungi la Nivelul 3 – Să găsești oameni în același film cu tine

Cele cu add-ons

Nivelul 4 – Să te apuci de proiecte pe freelance, să bagi un side hustle pe lângă job

Apoi ai Nivelul 5 – Să treci full time pe freelance și să construiești un mic business sustenabil din asta

Nivelul 6  – Să faci ceva cu valoare pentru tine și pentru cei din jur

Insanity la Nivelul 7 – Să devii o legendă în industrie

Nivelul 1

Înseamnă că nu ești boschetar sau muritor de foame. E un nivel de bun simț, pus aici doar de dragul de a clarifica imaginea de ansamblu. Dacă ești abia la Nivelul 1, cel mai probabil nici n-ai ajuns la articolul ăsta. Moving on. 

Nivelul 2

Lucrurile se complică un picuț. De ce? Păi există mulți oameni pe lumea asta care au un soi de casă și masă. Dar dincolo de ușile lor explodează bombe. Sau poate tata e fan tras la măsea și iar nu nimerește gaura cheii așa că dărâmă ușă direct. Ăsta nu e un Nivel 2 acceptabil. Ca să fii la un Nivel 2 acceptabil trebuie să faci în așa fel încât să scapi din situațiile periculoase. Și fizic și psihic. Să-ți găsești un loc safe, al tău, în care ai șanse să afli cine ești cu adevărat și ce vrei de la viață. Un loc în care să vezi ce ai de reparat și compensat.

Tot la Nivelul 2 pui bazele unui skill care îți place și din care ai șanse să câștigi bani frumușei. Asta înseamnă specializarea aia de bază pe care o faci în facultate și din care speri să faci o carieră la un moment dat. La Nivelul 2 îți iei și primul job și dezamăgirea că în lucrurile nu-s deloc cum visai să fie.

Nivelul 3 din viața de freelancer în România

E cel în care îți găsești anturajul potrivit ca adult. Am zis anturaj să fie cât mai general. Specific vorbind, aici îți descoperi prietenii aia buni pe care te poți bază și dacă dai de belea la 3 dimineață. Aici îți găsești și jumătatea care râde când spui aceeași glumă proastă pentru a 15-a oară. Aia e iubirea adevărată. La Nivelul 3 probabil ai schimbat jobul măcar o dată din cauza de colectiv sau bani.

Nivelul 4

E cel în care începi să faci curățenie printre oamenii care nu împart aceleași valori. Și de viață și profesionale. Începi să nu mai halești colegii care nu sunt în același film cu tine și te împrietenești cu professionals care sunt. La Nivelul 4 ai toate șansele să te apuci de câteva proiectele freelance. Pentru că ai destulă experiență, maturitate și un skill destul de avansat încât să-ți permiți să te descurci și pe cont propriu. Și încă ai energie să mai tragi și după birou. Aici începi să te prinzi cum filtrezi clienții care îți tăie cheful de viață. Îți cauți locul ăla în care simți că te integrezi natural și poți să fii autentic. Și dacă nu-l găsești, te apuci să-l construiești.

Nivelul 4 nu-ți garantează că o să devii as în evitatul oamenilor nasoi ca pe mingile de la Rațele și Vânătorii. Ajungem și la subiectul ăla mai încolo puțin.

Nivelul 5

Aici devii super bun la ce faci. Și pe lângă asta, îți dezvolți skill-urile, cunoștințele și abilitățile pe care îl ai astfel încât să poți să construiești ceva dincolo de proiecte. La Nivelul 5 transformi proiectele de freelance într-un business de freelance care îți oferă de toate. De la proiecte cool, bani destui, clienți sănătoși la cap, freelanceri cu care colaborezi până la, cireașă de pe tort, timp liber.

La Nivelul 6

Te apuci sa faci ceva cu valoare pentru tine și pentru cei din jur. Intri în faza în care vrei să ajuți, să schimbi vieți, să oferi ceva celor de la Nivelurile 1-6 inclusiv. Că vorba aia, e greu să fii freelancer în România de unul singur.

La Nivelul 7

Se îngroașă grav treabă. Un om de Level 7 e cel care reușește să se asigure că viața lui are valoare și însemnătate și după ce el a murit. Succes cu asta. Lista de Level 7 e mică rău, dar e un nivel aspirațional mișto. Cine știe, poate ai noroc.

Mulți dintre noi avem parte de un start ok în viață. Mulțumim, părinților! Dacă ești printre cei norocoși, părinții te-au ghidat cu succes prin Nivelurile 1-4. Poate chiar ai primit un boost micuț care te-a ajutat să ajungi la Nivelul 5.

Dacă vii dintr-o familie disfuncțională, cel mai probabil a trebuit să te descurci singur, cu mintea și ambiția proprii astfel încât să ajungi la Nivelul 4. P.S: terapia chiar face minuni în cazurile de genul. Nu că ți-ar rezolva toate problemele, dar măcar le lămurești pe alea care îți dau atacurile de anxietate cele mai nasoale. Și ai șanse mai mari să-ți construiești o independență sănătoasă. Lucru foarte important pentru un freelancer în România.

Ce design are viața de freelancer în România și nu numai

Hai să fim serioși. E un joc complex. E unul dintre cele mai mari de tip open world. Cu toții ne trezim că ajungem în jocul asta cu seturi diferite de provizii, cu stats diferite și suntem în medii destul de diferite. Evident, fiecare pachet de jucător are avantajele și dezavantajele lui.

Majoritatea celor la început au tendința să suprasimplifice sau să supracomplice toată strategia. Dar designul vieții de freelancer e surprinzător de simplu. Jocul e ghidat de câteva principii de bază care îl aruncă pe jucător într-o tonă de situații more or less random.

Principiile vieții de freelancer

Principiul 1.

Viața de Freelancer e făcută să te dea în tine constant cu o enciclopedie întreagă de probleme și situații.

Dacă ne uităm pesimist la toată treabă asta, viața pe cont propriu e compusă dintr-un șir de probleme pe care trebuie să le iei în piept, să le rezolvi sau să le încaleci. Dacă la un moment dat viața epuizează culegerea de probleme pe care să ți le dea, tu, ca jucător, vei inventă câteva cu succes. Nu-mi spune că nu te-ai prins niciodată făcând asta, că-ți crește nasul.

Hai să ne uităm și un pic optimist la situație. Toate probleme de care te lovești în viață și mai apoi în viața de freelancer sunt lucrurile care te țin ocupat, te învață cum funcționează lumea în care trăiești. Te învață să supraviețuiești, te fac mai agil, mai smart, te învață compasiune și parșivenie. Sunt absolut necesare că să ai vreo șansa să ajungi la Nivelurile 5-7.

Ca Jucători în Viața de Freelancer, ne petrecem timpul gândind strategii și planuri de bătaie pentru problemele previzibile. Alea la care te aștepți și le vezi de la o poștă. Paradoxal, din cauza pregătirii riguroase, cele mai dificile probleme de care ne lovim în viață sunt cele neprevăzute.

Fluxul ăsta constant de situații neprevăzute îți dă, ca jucător, un sentiment că habar n-ai ce Doamne iartă-mă faci și că totul îți scapă de sub control. De fapt, scopul nu este să controlezi fiecare aspect al vieții de freelancer. Scopul jocului este să controlezi la ce Nivel reacționezi la lucrurile și situațiile cu care te confrunți. Preferabil e să reacționezi la un Nivel cât mai înalt dintre cele de mai sus.

Principiul 2.

Jucătorii reacționează la probleme și situații cu Soluții sau Distrageri

Orice jucător trebuie să reacționeze cumva în față unei probleme. Chiar și lipsă unei reacții e o reacție în șine. Ați auzit de fight, flight or freeze? E cam același lucru și cu viața de freelancer. Nu facem o analiză psihologică a reacțiilor. Așa că momentan împărțim reacțiile în 2 categorii: Soluție sau Distragere.

Soluțiile sunt acțiuni sau demersuri al căror scop este să rezolve o problemă în așa fel încât problemă să nu se repete în viitor. Să ne înțelegem, situația se poate repeta, dar când ai o soluție pentru ea, nu mai e o problemă.

Distragerile sunt acțiuni sau demersuri care îl fac pe Jucător să uite de existența problemei sau să amorțească disconfortul dat de problemă.

Dacă un Jucător înțelege problemă și e capabil s-o rezolve, se va îndrepta mereu către o soluție. Dacă Jucătorului i s-a luat maxim de porcăriile pe care i le tot aruncă viața, va fugi către Distrageri care-l ajută să se mintă că problema nu există.

Principiul 3.

Cu cât folosești Soluția sau Distragerea mai mult, cu atât devine automatism pe viitor

Image result for sleepwalk gif

Dacă atunci când ai o problemă aplici o Soluție, îți va fi mai ușor pe viitor s-o aplici din nou când te lovești de o problemă similară. Și faci asta până la punctul în care reacționezi aproape inconștient și dezvolți un automatism. Atunci când o Soluție sau o Distragere devine automatism, se transformă în Obicei.

Obiceiurile (alea bune) sunt mandatory. Te ajută să nu te întorci la Nivelurile de jos de care ai trecut deja. Când ai descoperit o soluție pentru o problemă, trebuie s-o aplici din nou și din nou până devine Obicei. Așa ajungi să level up.

Principiul 4.

Soluțiile ne trec la Nivelul următor, Distragerile ne țin pe loc

Scopul întregului joc e să urci de la un Nivel la altul. Ca să faci asta, trebuie să rezolvi problemele. Să le găsești soluții. Dacă apelezi la Distrageri rămâi blocat. Simplu. Nu te prinzi cum să urci muntele, rămâi la bază.

Dacă Distragerile devin Obiceiuri, nu mai ai nicio șansa să treci la următorul Nivel. Pentru că nu mai ești conștient unde ești și ce se întâmplă cu tine. Te-ai întrebat de ce relațiile sau proiectele și colaborările tale se duc naibii? Cel mai probabil Obiceiurile tale de Distragere te fac să nu fii prezent, să nu fii autentic, să nu fii productiv. Practic nu te lasă să treci de Nivelul 3 din viața de freelancer în România.

Principiul 5.

Formula prin care câștigi la Viața de Freelancer în România e destul de simplă:

a) mai întâi identifici corect Soluțiile și Distragerile

b) elimini Distragerile

c) te apuci să înveți lucrurile pe care nu le știi

d) ????

e) profit

Hai să luăm un exemplu. Am un client cu care am niște probleme. Am două variante. Prima e să caut o soluție (discut cu clientul, renunț la client, mă străduiesc mai tare și încerc să lucrez mai bine etc. ). A două e să caut o Distragere (bag un joc pe PS, caut un alt client sau proiect care să mă țină ocupată, mă uit la din nou la tot Game of Thrones etc.)

De cele mai multe ori aleg Soluția. Și cu cât aleg mai des Soluția, cu atât devine mai ușor că viitor s-o aleg din nou și să trec la next level. Dacă merg sper Distragere, viitorul meu pare a fi enciclopedie umană de seriale.

Mic cuvânt de avertizare:

Doar pentru că treci la un Nivel superior nu înseamnă că problemele iau sfârșit. Când ți-e foame trebuie să mănânci (Nivelul 1), ai nevoie de un loc safe ca să poți să faci ceva în viață (Nivelul 2). Relațiile înseamnă muncă (Nivelul 3), niciun job nu e perfect (Nivelul 4) și industria evoluează și trebuie să ții pasul cu schimbările (Nivelul 5) bla, bla.

Gata. Hai să vedem care sunt cheat code-urile de la jocul ăsta.

Intră pe profilul tău, apăsa pe Start și Shift+Tab că să intri în mintea conștientă. Mintea conștientă e locul în care te vezi obiectiv, analizezi ce și cum faci și poți să decizi lucrurile pe care vrei să obsedezi. De aici încolo, bagă codurile în Mintea Conștientă și apoi dă Enter.

P.S: Cheat code-urile astea, ca și Soluțiile și Distragerile, trebuie exersate mult până ies. Așa că ai răbdare cu tine și fii perseverent. La un moment dat devin reflex.

Cheat 1: Tu ești singurul responsabil

Primul și cel mai mare fuck up pe care freelancerii îl fac este să-și spună că n-au ce să facă în legătură cu problemele pe care viața le aruncă la ei în curte.

Boss, mereu poți să faci ceva. Clientul nu e mulțumit de work? Try harder sau renunță la el. Ai probleme cu jumătatea? Găsiți un teren comun și vorbiți fără nervi. Nu-ți ajung banii de la luna la luna? Mai caută un proiect sau un client. Nu-ți place casa în care stai? Mută-te. Nu știi cum se înființează un SRL? Caută pe Google sau întreabă pe cineva care are. Te-ai certat cu părinții iar? Get over it. Ești adult. Stați de vorba și împăcați. Sau nu. Și asta e normal. Asumă-ți o decizie.

Dacă spui că n-ai ce să faci, te limitezi automat la Distrageri. O să-ți trăiești viața fugind de probleme și conflicte și oameni și ocazii unice în viață. Dacă ajungi omul care evită probleme în loc să le rezolve n-o să reușești să faci nimic în viață. O să fii ăla plicticos care nu face nimic interesant toată ziua și povestește despre nimicuri. Și pasiunile tale se vor limita la seriale și ieșit în oraș. Bleah. Poți mai mult. Și trebuie să poți dacă vrei să fii freelancer în România sau pe piața internațională.

Cheat 2: Ține-ți un soi de jurnal

Nu din ăla în care treci datoriile către prieteni și ce trebuie să cumperi de la Mega. Merg și astea, dar focusul trebuie să fie pe auto observare și evaluare. Uneori e super dificil să distingi între Soluție și Distragere. Pentru că noi, ca oameni, avem prostul obicei să ne mințim singuri. De multe ori ne spunem că Distragerile alea sunt necesare. Ne distrăm un pic. Ne relaxam puțin. Hei, am stat 3 zile în pat să văd toate sezoanele din BoJack Horseman, am fumat cuie și am comandat pizza, dar am scos câinele să-și facă nevoile. Vezi, sunt responsabil.

Partea cea mai proastă e că avem impresia că unele Distrageri sunt Soluții. Chiar credem că stând 12 ore la birou vom putea să avem o relație ok. Sau că unghiile vecinelor din bloc sunt o cale sigură către o carieră de nail artist la Hollywood.

Creierul te sabotează

Propria ta minte e cea mai mare piedică în calea succesului. E leneșă, rea și vrea mereu să te saboteze. Trebuie să te bați cu ea, să te cerți cu ea, să te uiți atent ce și cum face și să-i corectezi Obiceiurile proaste. Dar ca să te prinzi când te sabotează, trebuie să analizezi bine ce gândești. Psihologii au botezat asta metacogniție. Eu îi spun nu fi bleg.

Ca să poți să-ți observi propriile gânduri și să nu fii bleg trebuie să le scoți din cap, să le pui în față ta și să te prefaci că nu sunt ale tale. E singură modalitate prin care poți să vezi cât de ridicole sunt. Pentru că sunt. Deci apucă-te să scrii ce-ți trece prin cap în diverse situații. Poți să te apuci de un bullet journal, un blog, jurnal audio. Whatever floats your boat.

E important să sapi activ in probleme și reacțiile pe care le ai și să te uiți la ele de parcă ar fi ale altcuiva.

Ziceam mai sus de terapie. Terapia te ajută super mult să vezi cât de idioate și iraționale sunt gândurile pe care le ai. Funcționează după un principiu simplu. Mergi la un om pregătit, îi spui ce îți trece prin cap și el îți repetă ce ai spus ca să auzi obiectiv. Și nu poți să nu te gândești „mama, ce prostie”. În plus îți da câteva tool-uri prin care să dezamorsezi gândurile alea toxice.

Cheat 3: Nu te mai plânge atâta

Ți s-a rezolvat vreodată o problemă pentru că te-ai plâns de ea? S-a terminat proiectul ăla mai repede pentru că te-ai plâns că ai multă treabă? Ți-a dat clientul feedback mai ok pentru că te-ai plâns la prieteni că e de cacao? A venit avionul mai repede pentru că te-ai plâns de el? Nu cred. Așa că numără până la 5 și înghite gălușca.

Dacă te vaiți, singură chestie pe care o faci e să prelungești problemă. Și cu cât aplici treabă asta mai des, cu atât totul devine o dramă. Și dintr-o data e sfârșitul lumii pentru că ți-a sărit o tastă de la laptop. Asta e calea sigură să devii hater de profesie.

Oamenii nu se plâng pentru că ceva e de cacao. Se plâng și se vaită pentru că vor empatie și vor o conexiune cu cei din jur. Vor să se integreze, să aparțină, să simtă că cineva gives a crap. Din păcate văitatul nu funcționează așa. Te face o companie nașpa și la un moment dat o să te evite toți pentru că ești prea buzz kill.

Cheat 4: Fii om. Adică om decent

Știi oamenii aia care parchează pe 2 locuri sau pe locurile pentru persoane cu dizabilități? Sau cei care zic că te sună înapoi în 5 minute sau mâine și te mai sună abia peste o lună? Sau cei care-ți zic că te ajută cu problemă pe care o ai și apoi dispar ca măgarul în ceață? Lista poate continua.

Dincolo de om că specie, trebuie să fii om și la suflet. Ajută-i pe cei care au nevoie. Răspunde la telefonul ăla chiar dacă nu ai chef de omul care te sună. Răspunde și rezolvă-ți problemă cu omul ăla. Nu-ți asuma o muncă ce nu e a ta. Înainte să faci ceva gândește-te ce impact va avea și asupra cui. Fă lucrurile astfel încât să nu-ți fie rușine cu cine ești și ce faci. Be a decent human being. Și analizează obiectiv ce faci. Amintește-ți Cheat 2. E simplu. Dacă vrei empatie, oferă empatie.

Cheat 5: Dă din casă, vorbește deschis despre greșeli și despre chestiile de care îți e rușine

Știi care e partea cea mai cool despre oameni? Toți o dăm în bară. Glorios de cele mai multe ori. E parte din aventura de a fi freelancer în România.

Singurul moment în care suntem cu adevărat vulnerabili în față problemelor este când suntem copii. Și atunci ne bazăm pe părinți să ne dea Soluțiile. Dar când ei nu reușesc, ne creăm Distrageri. Mai ții minte câte povești inventai când erai mic? Nu e întâmplător. Copiii inventează lucruri ca să raționalizeze cumva lucrurile dificile din viață. E același mecanism care duce la traume dacă ai o familie disfuncțională. Cu cât dezvolți mai multe Distrageri ca și copil, cu atât vei avea mai multe Obiceiuri proaste că adult. Când ești adult nu mai știi că reacția aia a fost doar o reacție la situație neplăcută. Și ajungi să crezi că e ceva în neregulă cu tine și te chinui să ascunzi și compensezi asta.

Nu e nimic în neregula cu tine

E din cauza rușinii. Rușinea e ceva cu care ne luptăm cu toții. Ne e rușine de cum arătăm, cum vorbim, de cât de puțin știm pe un subiect, cum am gherlat-o la un proiect etc. Ne e rușine de tot ce ne-ar putea aduce respingere.

News flash! Toți trecem prin asta. Doar că puțini vorbesc despre lucrurile rușinoase. Pentru că nu vor să fie respinși. Paradoxal, când vorbești despre problemele tale, oamenii se simț mai apropiați de tine. Pentru că și ei sunt la fel, au defecte, și empatizeaza. Plus că atunci când alegi să vorbești sincer despre probleme ai șanse mari să îi ajuți pe cei de lângă tine să și le rezolve pe ale lor. Dacă tu ai reușit să treci de o misiune grea și dai din casă, îi ajuți și pe alții să treacă misiunea aia.

Toți freelancerii trec prin aceleași tipologii de dificultăți și o dau în bară cam în aceleași locuri. Pentru că nimeni nu vorbește despre cum să rezolvi problemele tipice din viața de freelancer. Să zicem că ești designer. Și copil singur la părinți. Și nu prea știi cum să vorbești cu clienții. Din cauza asta faci gafe. Nu e nimic intenționat. Pur și simplu ai o problemă pentru care n-ai găsit singur o Soluție. Sau nici măcar nu ești conștient că ai o problemă. Prietenii tăi designeri spun că ei sunt ok cu clienții. N-au nicio problemă. Chiar îi crezi pe cuvânt că totul e super cu clienți lor? Doar tu ai ghinionul să dai de clienți nasoi? Nope. Dar tu ai ghinionul să nu știi partea de client service. Nu trebuie să-ți fie rușine de treabă asta. Trebuie să te apuci să înveți.

Cheat 6: Nu visa cu ochii deschiși. Planifică.

Cât de mult ți-ar plăcea să lucrezi din Thailanda câteva luni pe an? Sună mișto, nu? E ceva la care visezi în fiecare iarnă când da potopul alb și devine chin să ajungi oriunde în oraș. Sau visezi să lucrezi cu un brand de afară? Sau visezi să câștigi dublu față de cât faci acum? Nu mai visă. Apucă-te să planifici. Gândește-te cum ai putea să faci asta și fă-ți un plan de acțiune.

Pune pe hartie un plan cu ce ai de făcut.

De exemplu, dacă vrei să pleci din țara câteva luni pe an:

  • Alege niste clienți care sunt ok să vă auziți pe mail, Skype, Zoom și alte soluții de comunicare digitală.
  • Calculează un buget de care ai nevoie ca să pleci acolo și un buget ca să trăiești ok acolo
  • Apuca-te să strângi bani ca să atingi bugetul ăla până când vrei să pleci
  • Lucrează mai mult, timp de câteva luni, ca să poți să lucrezi mai puțin cât ești plecat
  • Sparge planul ăla mare în obiective mai mici, lunare, săptămânale și chiar zilnice

Setează obiective pt orice faci. Când ai scop pentru care lucrezi, tragi cu mai mult spor. Îți da claritate și te ajută să te concentrezi pe Soluții și să dai la o parte Distragerile. În Jocul mare obiectivul tău este să treci de la Nivelul 4 la 5 la 6 și, doamne ajută, la 7. Ca să ajungi la ele, trebuie să spargi fiecare Nivel în misiuni și fiecare misiune trebuie să aibă un plan de bătaie. Altfel nu câștigi Jocul.

Cheat 7: Învață business 

Dacă vrei să câștigi mai mult decât minimul de care ai nevoie că să-ți plătești rată la casă și mașină și facturile, trebuie să ieși din mindset-ul de worker. Viața de Freelancer NU E UN JOB. E un business cu un singur om. Are o entitate juridică prin care încasezi banii de la clienți. Are o piață căreia i se adresează. Și are niște servicii sau produse pe care le vinde către piață. Care au nevoie de promovare. Și au nevoie de o politică de prețuri astfel încât businessul să devină profitabil.

Sigur, poți să faci freelance și fără să gândești business. Dar vei rămâne la un nivel micuț (pe la Nivelul 4) în care lucrezi mult și te frustrezi că nu ai timp să faci nimic pentru tine. Uneori e chiar mai rău decât dacă ai avea un job. Și pot să bag mână în foc că nu treci pe freelance ca să-ți faci viața mai grea. Cel mai probabil treci pe freelance ca să-ți fie mai simplu decât la un angajator.

Cheat 8: Act like an agency. Fii profi, învață de toate

Când treci pe freelance și ieși din structură unei agenții, te trezești că îți lipsesc tot felul de lucruri. Nu știi să faci client service, nu știi exact cum e cu implementarea, nu știi să faci bugete și să negociezi, nu știi cum să-ți vinzi proiectul astfel încât clientul să-l cumpere fără să se gândească prea mult. Trebuie să faci singur toate misiunile din Joc. Și la fiecare pas descoperi o mulțime de găuri în bagajul tău de cunoștințe. Nu-ți face griji. Toți le avem. Așa e când ești freelancer în România. Mai ales la început. Că nu ți-a zis nimeni nimic pe subiectul ăsta.

Partea bună e că poți să le înveți. Și nu trebuie să devii as la toate. Trebuie să știi lucrurile basic și să te prinzi de niște trucuri care îți eficientizează timpul. Pe multe dintre ele le punem și aici pe site. Și începând cu luna februarie am dat startul unor cursuri care să vina în completarea skill-ului pe care îl ai.

Independența vine la pachet cu responsabilitatea.

Libertatea vine la pachet cu dezvoltarea multilaterală. Nu ajunge să faci niște vizualuri geniale sau niște articole de-ți stă mintea în loc. Trebuie să le și vinzi, să iei și bani ok pe ele și să faci cumva să-ți aduga clienți noi. Ieși din mindsetul de designer și intră în mindsetul de agenție. Dap, o agenție cu un singur om care e și designer și CS și un pic contabil și producție și digital și PR și marketing specialist și administrator de firmă și manager și angajat.

Succes, Jucătorule!

Ține minte, Jocul vieții de freelancer în România e menit să fie complex și să creeze confuzie. Marea provocare nu e să câștigi Jocul. E să definești ce înseamnă câștigul pentru tine. Adică să decizi cum vrei să arate viața ta de freelancer și să te apuci s-o construiești, cu perseverență și curaj. După ce te-ai decis care e scopul jocului pe care îl joci, poți să-ți customizezi controller-ul să ai la îndemână toate comenzile. Makes life easier.

Dacă dai de misiuni pe care nu știi cum să le faci, mai intră pe viatadefreelancer.ro și caută walkthroughs. Le publicăm constant. Și dacă vrei un walkthrough mai detaliat, te așteptăm la cursuri! Stai cu ochii pe pagina de Facebook, pe grup și aici pe site.