Ce este și cum te ajută un P&L?
Sumar articol
Share
Noțiunea de P&L a trecut de la a fi folosită de specialiștii în contabilitate sau de managerii corporațiilor, la a face parte din vocabularul antreprenorilor. În ziua de azi pare că nu suntem cool dacă nu vorbim despre P&L. Însă, ce este un P&L? Cum te ajută dacă ai firmă? Și de ce să îl faci, chiar dacă ești freelancer și nu ai zeci de angajați?
În esență, un P&L este raportul financiar de Profit și Pierdere (Profit and Loss). El sintetizează veniturile, costurile și cheltuielile înregistrate într-o anumită perioadă. De obicei se referă la un trimestru sau un an fiscal. Rezultatul final îți va arăta starea de sănătate a firmei tale. Și, implicit, îți va indica dacă trebuie să iei niște măsuri pentru a schimba situația identificată.
Avem și model de contract prestări servicii pe care îl poți descărca gratuit. Îl găsești aici, atât în română, cât și bilingv pentru colaborările cu clienți internaționali.
Importanța acestui cont de profit și pierdere este dată de faptul că te poate ajuta să îți faci o imagine de ansamblu asupra performanțelor financiare ale afacerii tale, sau ale încasărilor din proiecte de freelancing, din perioada analizată. Adică, îți spune dacă faci profit sau nu. În plus, îți oferă posibilitatea de a realiza o recapitulare a veniturilor și cheltuielilor care au contribuit la obținerea acestui rezultat. Mai mult, îți este util ca să identifici elementele mai mult mai mai puțin favorabile care au influențat rezultatul final.
Simplificat, raportul P&L sintetizează ce bani ți-au intrat în business, ce costuri ai avut și ce cheltuieli ai făcut pentru companie într-o anumită perioadă de timp. Acest raport trebuie să includă tot ce înseamnă bani primiți și bani dați într-o perioadă. Și te ajută să înțelegi dacă la finalul perioadei ești pe plus sau pe minus. La finalul articolului vei găsi un template gratuit de P&L pe care îl poți folosi cu încredere.
Cum te ajută un P&L?
Poate să pară complicat, însă dincolo de terminologia intimidantă, un raport P&L (Profit și Pierderi) îți spune ce ai de schimbat în business ca să nu ajungi în situația în care ai mai mulți bani care ies din business-ul tău decât bani care intră în business-ul tău. Acest raport surprinde toate elementele de venituri și cheltuieli care au survenit în perioada respectivă și calculează diferența dintre acestea. Problemele pe care le resimți în munca de zi cu zi și care se traduc treptat în frustrare vor fi foarte clare în P&L. Evident, aici nu vorbim despre probleme legate de nivelul tău de skill sau de relațiile dificile cu clineții. Deși, și acestea se vor reflecta indirect în P&L.
Odată ce ai toate datele în față, fie că te interesează ceea ce se întâmplă la nivel trimestrial sau anual în proiectul tău, poți lua decizii mai bune care să sporească potențialul activității tale. De asemenea, punerea pe hârtie a acestor cifre înseamnă că ai la dispoziție o înregistrare cronologică a modului în care au decurs operațiunile firmei.
Totodată, datele dintr-un P&L te pot ajuta să-ți dai seama care sunt pașii pe care ar trebui să-i urmezi dacă observi că ai vânzări în creștere (mai multe proiecte pe care le-ai semnat), însă profitul este în scădere. În acest caz va fi nevoie să reduci cheltuielile sau să mărești tarifele la care lucrezi. Mai ales dacă ai progresat la nivel de skill.
P&L-ul te ajută și atunci când vrei să iei un credit de la bancă. De el va avea nevoie și avocatul sau contabilul să-și dea seama cât de sănătoasă este activitatea ta de business. Un astfel de document îți arată cele mai profitabile surse de venit și cele mai bune luni din an. Dar și care au fost cele mai proaste. Vezi rapid câți bani faci și cât de mult cheltuiești. Iar pentru cei din exterior este un document care spune multe despre cum gestionezi banii în business-ul tău. Chiar dacă nu știi cum să interpretezi documentul, contabilul tău sau un prieten care se pricepe îți pot explica. Cel puțin până înțelegi cum să “citești” cifrele.
Elemente de bază într-un P&L
În esență, un P&L conține câteva lucruri de bază: veniturile, cheltuielile, profitul brut, taxele pe care le plătești. Și, să nu uităm, ceea ce-ți rămâne la final, adică profitul net.
Ascultă Viața de Freelancer PODCAST pe:
Anchor.fm, Spotify, Apple Podcast și Soundcloud
Calculul este și el simplu:
- Venituri – cheltuieli = profit brut
- Profit brut – taxe = profit net
Venituri/vânzări – cifra care reprezintă valoare bunurilor sau a serviciilor vândute de firmă. Acestea se grupează pe categorii, adică pe sursele din care au provenit.
Apoi, pentru fiecare categorie putem avea o anumită linie de costuri ale produselor vândute, sau un cost calculat pentru toate.
Veniturile depinde de tipul de afacere pe care îl ai. Ele ar putea include vânzarea de produse, servicii de consultanță sau vânzarea de cursuri online. În P&L trebuie să treci în câte o coloană separată absolut toate serviciile din care faci venituri.
În cazul cheltuielilor, putem vorbi despre costurile de întreținere sau chirie (dacă lucrezi de acasă, sau dacă ai un birou închiriat undeva), plata electricitații, a internetului, echipamente necesare, potențiale salarii, lucrurile pe care le plătești lunar și care au de-a face cu firma ta. Tot la cheltuilei poți să bagi cursurile pe care le urmezi, cărțile și conferințele care te ajută să devii mai bun la ce faci.
Nu trebuie să uiți nici de impozitele pe profit. Adică toate taxele pe care le datorezi la bugetul de stat, precum și taxele locale, acestea fiind calculate în baza profitului firmei.
Venitul net reprezintă suma rămasă din vânzările nete după ce s-au calculat toate cheltuielile, plata impozitelor și alte costuri.
Model de P&L
ATENȚIE! Modelul de P&L este shared dintr-un Google Drive. Pentru a putea folosi documentul, vă rugăm să mergeți în dreapta ecranului și să selectați opțiunea de download pentru a-l salva local, pe calculatoarele voastre.
Ce e bine să ai în vedere dacă alegi să îți faci propriul model de P&L:
- Cifra de afaceri netă ce cuprinde sumele ce rezultă din vânzarea bunurilor şi serviciilor din activităţi curente a TVA şi altor impozite,
- Producţia imobilizată costul lucrărilor şi cheltuielile efectuate de firmă pentru ea însăşi,
- Cheltuieli cu materiile prime şi materialele consumabile: costul de achiziţie al obiectelor de inventar consumate, costul de achiziţie a materialelor nestocate trecute direct asupra cheltuielilor, contravaloarea energiei şi apei consumate, costul de terţi, redevenţe, locaţii de gestiune şi chirii, prime de asigurare, studii şi cercetări, comisioane şi onorarii, cheltuieli de protocol, reclamă şi publicitate, deplasări, detaşări şi transferări, cheltuieli poştale, servicii bancare, taxe telecomunicaţii,
- Cheltuieli cu personalul (dacă ești angajat în propria firmă):
- salarii
- cheltuieli cu asigurările şi protecţia socială, cu menţionarea distinctă a celor referitoare la pensii
- Alte cheltuieli din exploatare (pierderi din creanţe şi debitori diverşi, despăgubiri, amenzi şi penalităţi, cheltuieli privind activele cedate)
- Cheltuielile cu dobânzi şi cheltuieli asimilate
- Impozitul pe profit
- Alte impozite
- Rezultatul exerciţiului financiar