Ce este antreprenoriatul

Am observat de multe ori că antreprenor este considerat cel care are un business înfloritor și conduce o companie cu cel puțin câteva zeci de angajați. Antreprenor este cel care ”a realizat ceva”. Ei bine, și voi, ca freelanceri, intrați tot în categoria antreprenorilor, fie că vă considerați așa sau nu.

Sunt o serie de definiții standard ale antreprenorului. Conform DEX, expresia ”antreprenor” este de proveniență franceză și pune accent pe funcția primară a antreprenorului: ”Antreprenor, -oare, antreprenori, -oare, s.m. si s.f. Persoană care conduce o antrepriza – Din fr. entrepreneur”. Potrivit Wikipedia, antreprenoriatul a început să fie recunoscut în timpul monarhului francez Ludovic al XIV-lea care obișnuia să afirme că „burghezii și meșteșugarii vor deveni artizanii bogăției”. Iar antreprenoriatul reprezintă un proces ce constă în identificarea și urmărirea unei oportunități de afaceri, în scopul valorificării acesteia.

Te naști sau devii antreprenor?

Se pune deseori problema împărțirii în două grupe a antreprenorilor:

  1. persoane care au nativ calitățile necesare pentru a fi antreprenori și convingerea că pot face o afacere pe cont propriu
  2. persoane care depun eforturi pentru a dobândi aceste calități

Este clar că unii dintre noi se nasc pentru a fi antreprenori, toate acțiunile și gândurile lor converg spre acel moment, iar poziția de simplu angajat nu-i atrage deloc. La fel, sunt destule voci de antreprenori de succes care spun că faptul că au fost angajați, la un moment dat, le-a oferit o imagine mult mai bună despre ceea ce au de făcut ca antreprenori. Și chiar recomandă ca oricine, fie că simte că poate lansa propria afacere fără a trece printr-o alta cu un job, să experimenteze mai întâi munca din poziția de simplu angajat.

Dar da, antreprenoriatul se poate și învăța. În plus, ca antreprenor trebuie să înveți constant. Chiar și atunci când crezi că ai experiență destul de mare și că nu ai nevoie de sfaturi. Și totodată, un antreprenor învață din propriile greșeli și merge mai departe.

Ce înseamnă să fii antreprenor?

Imediat după Revoluție, ne gândeam la antreprenori ca fiind ”patroni”. Însă este un concept destul de mult răspândit. Inițial, antreprenorul era proprietarul unui magazin, al unei firme cu câțiva angajați. Cu adevărat despre antreprenoriat am început la vorbim la noi în cazul fondatorilor de afaceri în tehnologie.

Unul dintre principalele avantaje ale unui antreprenor este faptul că este întreprinzător, că are idei și vrea să aibă succes într-un proiect doar al său.

Antreprenorii se concentrează pe demararea și dezvoltarea afacerilor lor cu scopul de a crea o nouă piață. Și, implicit, până la urmă, de a face profit. Un antreprenor susține și crește creativitatea, promovează idei noi.

Un bun antreprenor își știe foarte bine piața pe care o vizează, își gestionează finanțele în mod eficient, știe să se promoveze și să fie vizibil în fața clienților și potențialilor noi clienți, își alege o echipă care împărtășește aceeași viziune, evaluează riscurile și ține cont de situația economică și se adaptează la nou, este un bun negociator, este corect și este un lider pentru echipa sa.

Dacă visezi să devii antreprenor, însă nu ai aceste atribute momentan, sau ești abia la început, nu-ți face griji. Poți învăța și le poți cultiva astfel încât să devină naturale și pentru tine.

Până la urmă, orice persoană care are talent, dispune și de niște capital de început și este dispusă să facă acest leap of faith, să-și asume reușite, dar și eșecuri, profitabilitate dar și riscuri, se poate lansa în antreprenoriat.


Ascultă Viața de Freelancer PODCAST pe:

Anchor.fm, Spotify, Apple Podcast și Soundcloud


Atributele unui antreprenor

În general, antreprenorul este văzut ca fiind o persoană care inovează constant. Care vine cu idei pentru noi și noi afaceri, sau pentru a-și dezvolta o singură afacere. Un antreprenor vrea să schimbe lumea. Vrea să o îmbunătățească, să aducă din cunoștințele pe care le-a dobândit și acumulat în rândul cât mai multor persoane. Un antreprenor are inițiativă și își asumă riscuri. Este persoana care dorește să-și realizeze ideile de afaceri folosindu-se de oportunitățile pe care le identifică și uneltele pe care le are la dispoziție. Sau pe care le creează.  

Așa că și un freelancer se poate considera că este antreprenor. El are curaj să-și ia viața (profesională) în propriile mâini, vine cu idei și realizează proiecte bazate pe cunoștințele temeinice pe care le-a deprins într-unul sau mai multe domenii de-a lungul carierei sale. Se folosește de oportunitățile pe care le are la dispoziție, înțelege care sunt nevoile clienților și reușește să conducă propria afacere. Chiar dacă nu are alături o echipă. Sau cel puțin, acum, la început.Nu uita să te abonezi la newsletterul Viața de freelancer