
Ce riscuri pentru sănătate poate aduce freelancingul în viața ta și cum le poți preveni
Sumar articol
Share
Pe de altă parte, freelancingul aduce cu sine și multă responsabilitate, iar de data asta nu ne referim la cea legată de planificarea task-urilor de implementare sau a întâlnirilor recurente cu clienții.
Probabil că una dintre cele mai importante responsabilități pe care le ai ca freelancer este grija față de sine. Pe termen lung, e cam imposibil să ai succes și să faci bine mai departe, dacă nu ai întâi grijă de tine.
Dacă mai sus îți ziceam de partea plină a paharului, care există și pe care o savurăm și noi din plin, de data asta vrem să atragem atenția și asupra părților acelora tricky.
Disclaimer: viața de freelancer nu e nicidecum un bau-bau al sănătății tale, atât timp cât ai grijă de tine. Prin rândurile următoare nu vrem nici să te speriem, nici să te descurajăm, ci doar să scoatem în evidență importanța grijii de sine.
Acestea fiind zise, hai să descoperi:
Care sunt posibilele riscuri pentru sănătate ale vieții de freelancer?
Nivelul crescut de stres și burnoutul
Nu întâmplător se spune că stresul e boala secolului XXI. Ca freelancer, te confrunți cu tot felul de situații mai mult sau mai puțin stresante – un client întârzie o plată uriașă, altcineva vrea să încetați contractul, se apropie deadline-ul unuia dintre cele mai importante proiecte la care ai lucrat până acum și nu vrei să dezamăgești. În plus, ești aproape tot timpul expus la incertitudine financiară, mai ales în cazul în care lucrezi pe proiecte punctuale, și prea puțin pe cele long-term.
La tot amalgamul ăsta de scenarii ce se simt apocaliptice uneori se mai adaugă perfecționismul, teama de eșec, sindromul impostorului, comparațiile cu ceilalți. Poate că și tu ai zile cu gânduri paralizante care îți rulează în background.
Tot ce e mai sus, negestionat din punct de vedere psihic și emoțional, se traduce printr-un nivel uriaș de stres. Dacă ești și genul care pune multă presiune pe el, atunci ai o predispoziție ceva mai mare la burnout – care se poate instala când nici nu te aștepți.
Partea bună e că nu trebuie să renunți la freelancing, ca să scapi de stres. Situațiile stresante apar inevitabil în viața oricărui om, indiferent de rolul lui profesional și de felul în care lucrează: ca angajat sau ca freelancer/soloprenor/antreprenor.
Îți poți cultiva, însă, reziliența la stres. Ajungem curând și acolo.
Sedentarismul
Ca freelancer, petreci zilnic ore bune pe scaun, în fața biroului, iar când ai chef să schimbi un pic peisajul – în pat, cu laptopul în brațe, într-o cafenea sau pe șezlong, pe o plajă însorită unde visai poate să ajungi de ceva vreme. Numărul de ore petrecute zilnic în fața laptopului poate crește în funcție de activitatea pe care o desfășori: dacă ești copywriter sau om de marketing, e posibil să stai mai mult decât cineva care activează într-un domeniu mai dinamic, la propriu :).
Sedentarismul prelungit nu vine doar cu dureri mai intense și mai dese de spate, ci și cu alte posibile riscuri pentru sănătate, precum acumularea excesivă de kilograme, diabetul, diferite afecțiuni cardiovasculare.
În plus, sedentarismul nu e deloc prietenos nici cu bunăstarea ta psiho-emoțională. Nu ne crede pe cuvânt și gândește-te, spre exemplu, la faptul că mișcarea contribuie la eliberarea endorfinelor, cunoscute și ca hormonii fericirii. Un alt exemplu e legat de faptul că japonezii, aflați în topul populațiilor longevive, includ în rutina lor zilnică diferite forme de mișcare: de la plimbările în natură, până la grădinărit.
Lipsa conexiunilor cu ceilalți
E cool că ai parte de autonomie și că businessul tău intră în categoria one-(wo)man-show, dacă asta e ce îți dorești și ce îți place. E cool și că poți colabora cu alți freelanceri la nevoie, când simți tu și, mai ales, cu cei cu care chiar rezonezi. Probabil că te bucuri că nu mai trebuie să te duci la birou și nici să petreci ore bune în ședințe cărora nu le vedeai sensul și care puteau fi lejer transformate într-un e-mail.
Doar că toată autonomia și posibilitatea de a lucra exclusiv de acasă, din cafenele, dintr-un sat rupt de lume sau din ce țări exotice vrei tu vin și cu niște posibile dezavantaje. Ca freelancer, există riscul să fii „lup singuratic” tot timpul și să te simți deconectat de ceilalți, iar lipsa conexiunilor umane poate crește riscul de anxietate și de depresie.
Uite, e perfect în regulă să lucrezi singur(ă) în majoritatea timpului, dacă așa te simți bine și funcționează pentru tine. Doar că e important ca momentele astea să fie însoțite de cele în care discuți, te întâlnești, împărtășești experiențe cu alți oameni – fie ei alți freelanceri, prieteni sau alți oameni dragi.
Hai și tu în comunitatea noastră
Intră în grupul nostru de Facebook, unde dezbatem diverse subiecte, provocări și soluții și ne ajutăm între noi. Sau abonează-te la newsletter și află noutăți, trucuri și diverse scurtături pe care le poți folosi în business-ul tău freelance. Nu dăm newsletter-ul des, dar și când îl dăm, e plin de informații utile.
Cum poți avea mai multă grijă de tine când ești freelancer
Pornind de la posibilele riscuri de mai sus, ți-am pregătit câteva recomandări pe care să le incluzi în rutina ta de freelancer:
1. Fii atent(ă) la gândurile și emoțiile tale
Pentru că de multe ori, de acolo pleacă totul (spre exemplu, poate că procrastinezi pentru că ți-e teamă să te apuci de un proiect unde nu vrei să dezamăgești). În acest sens, poți practica journaling, yoga sau pur și simplu te poți plimba în natură – găsește tu metoda care te ajută să-ți limpezești gândurile și să-ți trăiești emoțiile. Apelează la ajutorul unui coach și/sau psihoterapeut, dacă ai nevoie de ghidaj în procesul de autocunoaștere și de mai bună înțelegere a sinelui. În plus, un specialist te poate ajuta să-ți crești nivelul de reziliență la stres, să înveți să stabilești limite sănătoase și să-ți creezi (și menții) propria rutină de self-care.
2. Fă mișcare în fiecare zi.
Pentru asta, te încurajăm să incluzi în planningul tău zilnic o plimbare pe jos de cel puțin 30 de minute – e cea mai simplă activitate fizică la care poți apela și în perioadele mai aglomerate. Nu uita că e important să găsești o formă de mișcare care îți place și de care să-ți fie mai ușor să te ții pe termen lung.
De exemplu, ai putea alege unul dintre pachetele de sesiuni personalizate de antrenamente, oferite de cei de la Healthy Habits – studio de fitness și nutriție din București.
Când ai acces la know-how-ul și ghidajul unui personal trainer, îți e mult mai ușor să faci corect exercițiile și economisești timpul și energia pe care le-ai investi dacă ai încerca să faci totul pe cont propriu.
În plus, fie vorba între noi, când lucrezi 1-la-1 cu un specialist din fitness, beneficiezi de un boost de motivație și în zilele mai puțin bune – absolut firești de altfel. Uneori, cu toții avem nevoie să ni se spună „Hai că poți” sau „Felicitări pentru progres”.
Nu uita, însă, că un personal trainer, oricât de bine pregătit și de proactiv ar fi, nu poate face treaba în locul tău. Tu vii cu motivația interioară, cu disciplina și cu dorința de a fi consecvent(ă), iar el face mai clar și mai lin parcursul către un stil de viață echilibrat. Adică, printre multe altele, îți personalizează planul de antrenament în funcție de niște obiective realiste și ține cont și de resursele tale din prezent, inclusiv de cele de timp. Asta înseamnă că nu-ți va propune să vii zilnic la antrenamente, dacă programul nu-ți permite să faci asta pe termen lung, ci îți va pregăti, de exemplu, un plan cu 3-4 antrenamente săptămânale – care vor veni în completarea plimbărilor zilnice pe jos.
Apropo, pe Andrei, fondatorul studioului, personal trainer și nutrition coach, îl poți citi și pe LinkedIn, unde prezintă perspective, principii și recomandări science-based și de bun-simț din fitness și nutriție. Pe scurt, pe pagina lui de LinkedIn găsești fundamentul de care ai nevoie ca să-ți formezi și menții, fără mari eforturi, un stil de viață echilibrat.
Bonus: Dacă rezonezi cu cele de mai sus și vrei să testezi abordarea celor de la Healthy Habits și în offline, le poți scrie pentru a programa o ședință demonstrativă, 1-la-1. Pe parcursul ei vei avea ocazia să vezi cum ar arăta un antrenament adaptat nevoilor tale, iar la final vei avea toate informațiile necesare pentru a decide care dintre cele 3 pachete (de 10, 20 sau 36 de antrenamente) e cel mai potrivit pentru tine.
Dă click aici și vezi cum e atmosfera din studioul Healthy Habits.
3. Fă alegeri alimentare sănătoase în majoritatea timpului.
Good news: nu-ți trebuie ore în bucătărie, nici skill-uri de masterchef, ci doar o doză bună de motivație, disciplină și consecvență. Vestea și mai bună e că poți să respecți principiile alimentației echilibrate și în zilele tale aglomerate. Am vorbit despre asta aici.
4. Cere ajutorul atunci când ai nevoie sau simți că e prea greu pe cont propriu.
Să fii freelancer/soloprenor aduce și presiune, doar că poți face mai ușor față acestei presiuni: cu ajutorul celor din jur. Vorbim atât despre ajutorul emoțional, oferit de prieteni, de familie, de cercul de apropiați, cât și de ajutorul din partea altor specialiști. Știm că nu e întotdeauna ușor să iei decizia să externalizezi/să delegi/să apelezi la sprijin din exterior când vine vorba de anumite sarcini care îți răpesc din energie și timp.
Dar încearcă un exercițiu de imaginație: alegerea de a apela acum la un virtual assistant, spre exemplu, se poate dovedi una dintre cele mai inspirate peste câteva săptămâni sau luni. La fel, poate fi mai ușor și mai lin procesul de creare a unei rutine de self-care, dacă primești ghidajul specialiștilor potriviți, fie că vorbim despre psihoterapeuți, coachi, instructori de fitness, consultanți în nutriție și așa mai departe. Nu trebuie să faci totul de unul singur/de una singură. Este în regulă să ceri și să accepți ajutorul în viața ta, sub formele de care ai tu nevoie, astfel încât să-ți fie mai bine.
Ascultă Viața de Freelancer Podcast
Un podcast 100% românesc, deschis și cinstit, în care descoperim rețetele succesului invitaților, dar și rutine, ritualuri, tehnici, strategii și metode de lucru, astfel încât să ne fie mai bine și mai simplu tuturor.
O mare idee cu care ne dorim să rămâi la finalul acestui articol
Una dintre cele mai mari responsabilități pe care le aduce viața de freelancer este grija de sine. Grija de sănătatea ta fizică, psihică, emoțională. Grija de starea ta de bine, cu tot ce include ea.
Nu uita că de aici pleacă totul: de la nivelul de energie, până la nivelul de productivitate și bucuria resimțită când îți faci bine treaba.
Așa că fă-ți timp să ai (mai multă) grijă de tine – zi de zi. Sănătatea ta îți va mulțumi.
Acest articol face parte dintr-o serie de materiale despre health & wellness realizată în colaborare cu Healthy Habits. Nu este parte a unei campanii publicitare.