Care este cea mai bună și avantajoasă alegere între SRL și PFA pentru înființarea unei forme legale este una dintre cele mai des întâlnite întrebări în comunitate. Iar răspunsul diferă de la caz la caz în funcție de mai mulți factori care trebuie luați în calcul. Atunci când alegi entitatea juridică este important să știi care sunt costurile și ce taxe vei plăti pe toată perioada desfășurării activității. Astăzi vom discuta despre ce taxe și impozite plătești pentru SRL și PFA. 

Înainte de a trece la subiect îți recomandăm să citești următoarele articole unde am detaliat pe larg despre:

SRL sau PFA: care este cea mai bună alegere pentru tine

Cum deschizi firma. Pașii pe care trebuie să îi urmezi

Ghid practic pas cu pas despre cum înființezi un SRL

Calendarul declarațiilor fiscale 2022 pentru SRL

Declarația unică 2022


Nu uita să te abonezi la newsletterul Viața de freelancer și să intri în grupul nostru de Facebook, unde ne întâlnim să împărtășim probleme, soluții, tool-uri, resurse și stăm la povești despre disciplină, rețete de success și tot ce este util în viața unui freelancer.


Taxe și impozite SRL

Impozitul pe venit

În cazul în care te-ai hotărât să înființezi o firmă, trebuie să știi că orice firmă nou înființată are statutul de microîntreprindere. Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:

  • 1% pentru microîntreprinderile care au unul sau mai mulți salariați;
  • 3% pentru microîntreprinderile care nu au salariați.

Pentru menținerea sistemului de impozitare micro, cifra de afaceri trebuie să fie sub 1.000.000 de euro, calculată la cursul de schimb de la închiderea exercițiului financiar precedent. La 31 decembrie 2021 acest curs a fost de 4.9481 lei/euro, prin urmare plafonul este de 4.948.100 lei. Companiile care au realizat în anul precedent venituri cu o valoare de cel puțin 1 milion de euro trec la impozitul pe profit. Cota de impozitare în cazul impozitului pe profit este de 16%.

Sponsorizări

Orice microîntreprindere poate efectua o sponsorizare pentru susținerea entităților nonprofit (ONG-uri) și a entităților de cult pe care să o deducă ulterior din impozitul pe venit. Condiția obligatorie este ca la data încheierii contractului acestea să fie înscrise în Registrul entităţilor/unităţilor de cult. 

Suma maximă cu care poți sponsoriza este de 20% din impozitul pe venit. Deducerea se poate face într-un interval de 7 ani. Dacă vrei să faci un bine cu banii pe care oricum îi dai la stat întreabă contabilul cum faci calculul corect și citește mai multe informații în Codul Fiscal, art. 56 alin. (11 -14).

TVA

În România cota standard de TVA este de 19%. O derogare de la această cotă o reprezintă serviciile de alimentare cu apă, alimente, băuturi, serviciile medicale care au TVA de 9% și serviciile de catering, cazare, manuale școlare, cărți, reviste, acces la muzee, evenimente culturale/sportive pentru care TVA este de 5%.

Poți urmări tot ce ține de TVA-ul firmei tale în balanța contabilă la contul 442. Contul 442 este un cont bifuncțional. Cu ajutorul lui se ține evidența decontărilor cu bugetul statului privind taxa pe valoarea adaugată pentru operațiunile efectuate pe teritoriul României. În acest cont nu se va regăsi taxa pe valoarea adăugată aferentă bunurilor sau serviciilor cumpărate din alte state. Și nici TVA-ul datorat pe teritoriul unui alt stat pentru livrări de bunuri sau prestări de servicii efectuate pe teritoriul acelor state, în conformitate cu prevederile legale. Evidențierea distinctă a taxei pe valoarea adăugată se regăsește în balanța contabilă la clasele:

  • 4423 – TVA de plată
  • 4424 – TVA de recuperat
  • 4426 – TVA deductibilă
  • 4427 – TVA colectată
  • 4428 – TVA neexigibilă

Contribuții sociale

Chiar dacă vei avea un singur angajat, adică tu, trebuie să știi că 2.25% din salariul brut reprezintă contribuțiile sociale datorate de angajator, în timp ce angajatul contribuie la stat cu 45%. În total, din salariul brut, angajatul rămâne cu 57.4%, iar restul de 42.6% ajung sub forma taxelor și impozitelor la stat.

Contribuția socială de 2.25% datorată de angajator se numește Contribuție Asiguratorie pentru Muncă (CAM). Contribuțiile sociale de 45% datorate de angajat sunt compuse din:

  • Asigurări Sociale (CAS) – 25%
  • Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) – 10%
  • Impozit pe venit – 10%

Impozitul pe dividende

Dividendele reprezintă acea parte din profit care revine fiecărui acționar. Acestea se pot distribui trimestrial. În cazul distribuirii dividendelor un SRL plătește statului 5% din valoarea dividendelor brute.

CASS pe dividende

Chiar dacă plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) îi revine persoanei fizice care a primit banii din dividende, este important să știi aceasta informație. Mai ales că probabil acea persoană ești tot tu și anul viitor va trebui să declari aceste venituri în declarația unică și să plătești impozit pentru ele.

Dacă ai încasat bani din dividende a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute (2.550 lei în 2022), mai exact 30.600 de lei, ești obligat să plătești contribuția la sănătate (CASS), conform Codului Fiscal. CASS reprezintă 10% din plafonul celor 12 salarii brute, adică 10% din 30.600 lei care înseamnă 3060 lei.


Ascultă Viața de Freelancer PODCAST pe:

SoundCloud | Spotify | Anchor.fm | Google Podcasts | Apple Podcasts


Taxe și impozite PFA

  • Impozitul pe venit – 10%
  • CAS – 25%
  • CASS – 10%

Impozitul pe venitul net pentru activitățile impuse în sistem real

Procentul de impozit pe venit de 10% se aplică la venitul net obținut în cursul anului fiscal, din care se scad pierderile raportate și contribuția socială (CAS) datorată.

Impozitul pe venit calculat la valoarea normei de venit, pentru activități independente impuse la norma de venit

Valoarea impozitului se obține prin aplicarea procentului de impozit pe venit de 10% la valoarea normei de venit sau a normelor de venit cumulate dacă sunt mai multe activități. Norma de venit variază de la un județ la altul. Lista normelor anuale de venit pe anul 2021, stabilite pentru activități independente, conform art. 69 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal o găsești aici.

Contribuția de asigurări sociale – CAS (pensia)

În cazul în care estimezi pentru 2022 un venit net mai mare decât 12 salarii minime pe economie, adică peste 30.600 de lei în 2022, vei plăti contribuția la asigurări sociale de stat. Contribuția este 25% din baza de calcul. Mai exact 25% din 30.600 lei înseamnă 7.650 lei. Atât ar fi contribuția socială în acest caz. Baza de calcul pentru CAS nu poate fi mai mică decât salariul minim pe economie, respectiv mai mică decât plafonul anual de 30.600 lei. 

Contribuția de asigurări sociale de sănătate – CASS

La fel ca în cazul contribuției la asigurările sociale, vei plăti CASS dacă venitul net pentru 2022 va depăși suma de 30.600 lei. CASS-ul este 10% din baza de calcul. Așadar, o persoană care a obținut venituri nete de cel puțin 30.600 lei va trebui să plătească 3060 de lei contribuția de asigurări sociale de sănătate.

La capitolul taxe și impozite, persoanele care obțin venituri sub 30.600 lei pe an pot plăti în mod opțional contribuția la sistemul public de sănătate. Și, în cazul acestora, suma este echivalentul a 10% din șase salarii minime pe economie, adică 1530 lei.