Cele 10 porunci ale freelancerului
Sumar articol
Share
Știm, uneori e greu să zici “nu” și uneori contul gol cântărește mult mai mult decât viitorul business-ului tău. Pentru că până la urmă la asta se rezumă: compromisul pe care îl faci azi va avea un efect negativ asupra viitorului. Hai să vedem care sunt Cele 10 Porunci ale Freelancerului.
1. Să nu lucrezi niciodată fără contract
Chiar dacă ți se pare un client mișto și deschis și pus pe treabă și orice alt atribut pozitiv îți mai trece prin minte, nu te apuca de treabă până nu ai un contract pe masă. Știi vorba cu paza bună, nu? Uneori anularea unui proiect în care deja ai investit niște ore bune, nerespectarea unor termene, modificarea unor tarife și alte neplăceri de genul nu țin de cel cu care stai de vorbă. Ci de CEO sau de cel care ia deciziile fianciare. Poți să eviți situațiile astea neplăcute având un contract valabil și clar pe masă semnat de ambele părți. Contractul este cel care stabilește de comun acord condițiile de lucru, cantitățile, prețul, livrabilele etc.
2. Să nu începi anul fără planificare și obiective
În fiecare de an ar fi bine să îți pui obiective și să urmărești cifrele ca să-ți dai seama dacă faci bine ce faci în businessul tău de freelance. Indicat este să știi încă din ianuarie pentru ce tragi în anul care abia începe. Altfel te trezești în iunie că habar nu ai ce faci cu viața ta și ți se pare că toate eforturile pe care le depui nu duc nicăieri. Ca să ducă undeva, trebuie neapărat să ai o destinație stabilită înainte să te pui la drum.
3. Să nu accepți mai multe proiecte decât poți duce. Ai grijă să menții calitatea la care livrezi
Tentația de a accepta proiectul cu numărul 10 este mare, mai ales atunci când primele 9 au termene de plată în 60 de zile. Dar dacă deadline-urile celor 9 sunt strânse sau volumul de muncă pe ele este foarte mare, un al 10-lea proiect îți garantează colapsul. Ca la un castel din cărți de joc, la un moment dat poți ceda sub presiunea lucrurilor pe care trebuie să le faci îzn al tău freelance business. Sau, mai rău, poți să ajungi în situația în care calitatea muncii tale scade simțitor. Și asta îți va dăuna pe termen lung atât la nivel de imagine, cât și la nivel financiar.
Ascultă Viața de Freelancer PODCAST pe:
4. Adu-ţi aminte de ziua de taxe, ca să le plătești. Bun sau rău, cadrul fiscal (și legal) trebuie respectat
Da, poate că sistemul e nedrept, are lipsuri, e greoi, folosește un limbaj ciudat, nu înțelegi de ce plătești diverse lucruri și simți că nu ai sprijin atunci când ai nevoie etc. Știm cu toții hibele instituțiilor și birocrației românești. Știm că fiscalitatea românească e stufoasă și neclară și mereu în schimbare. Dar asta e țara în care trăim. Dacă vrem să schimbăm ceva, ar fi indicat să o facem constructiv și respectând legislația în vigoare. Schimbările le putem face și cu frumosul și răbdarea. Până la urmă condițiile impuse nu sunt absurde. Și orice țară din lumea asta îți va percepe impozit pe venit, taxe, asigurări și altele. Neplăcerea impozitelor și taxelor este crucea oricărui business de pe planeta asta. Iar în unele țări procentele sunt chiar dureroase.
5. Cinsteşte pe contabilul tău și pe avocatul tău, dacă ai unul. Ei te ajută să previi sau să rezolvi diverse încurcături financiare, fiscale sau legale
Contabilul este traducătorul tău de fiscalitate. Cere-i lămuriri pe orice e legat de subiectele contabilitate și fiscalitate, chiar dacă ți se par întrebări stupide. E mai bine să pui o întrebare aiurea decât să faci vreo nefăcută, mai ales în relația cu instituțiile fiscale ale statului. Mulțumește-le din când în când pentru sprijinul pe care ți-l oferă, chiar dacă le plătești serviciile.
6. Să nu ignori nicio cerere de ofertă care trece de prescoring și să treci toți clienții prin prescoring
Ia-ți acea oră și trimite estimatul de cost cu livrabilele incluse și procesul după care lucrezi. Mai ales dacă ești la început. Chiar dacă nu se leagă proiectul, îți dezvolți discursul de vânzare, înveți să sintetizezi, te prinzi cum să te prezinți și cum să abordezi diverse tipologii de clienți sau situații. Nu refuza din prima proiectele, mai ales dacă vrei pe cu adevărat un freelance business de succes. Mai întâi trece-le prin prescoring. Cel mai valoros pas pe care-l poți introduce în procesul tău de lucru este etapa de precalificare. Fără asta, riști să accepți proiecte care nu ți se potrivesc, de la clienți cu care nu ai o viziune comună, pe un buget disproporționat cu volumul de muncă, dintr-o industrie care nu-ți place etc.
7. Să nu lucrezi niciodată fără un brief clar
Ți s-a întâmplat vreodată să mergi la piață și să-i ceri doamnei de la tarabă “niște legume”, iar ea să știe exact că voiai 3 roșii, 2 kg de cartofi și un păstârnac de mărime medie? Nu presupune niciodată că știi ce înseamnă “niște articole”, “o campanie” sau “câteva postări”. Până să te apuci de scris textele sau până să deschizi Photoshop-ul, lămurește clar ce ai de făcut. Trimite-i clientului un brief sau fă o întâlnire în care să-l completați împreună. Stabilește ce vrea să transmită clientul prin proiectul respectiv, care e poziția pe care vrea să și-o asume, ce formate și în ce cantități trebuie să livrezi etc.
8. Să nu semnezi lucruri pe care nu le înțelegi, nu sunt clare sau cuantificabile
Înainte să-ți iei angajamentul că vei face un proiect sau altul, asigură-te că este clar pentru toată lumea care e scopul proiectului, în ce constă, ce livrabile sunt, care e modalitatea de lucru, programul de lucru, etapele etc. Dacă un client îți pune pe masă un contract sau niște clauze pe care nu le înțelegi, nu semna doar de teama că vei pierde clientul. Roagă-i să-și ia timp să-ți explice pe înțelesul tău la ce se referă acele clauze. Și cere și părerea cuiva care se pricepe. Sunt atâtea grupuri de antreprenori și freelanceri încât sigur vei găsi pe cineva care se prinde ce-a vrut să zică autorul.
9. Să nu minți în cash flow, p&l și forecast de vânzări
Dacă o faci, îți furi singur căciula. Toate excelurile cu calcule și cifre sunt acolo să-ți spună dacă freelance business-ul tău e sănătos sau nu. Și dacă nu e, îți arată exact unde îl doare. Ca să știi unde pui pansament, unde tai și unde lași deschis să stea la aer. Doar așa poți să repari lucrurile, să le îmbunătățești sau să faci o schimbare.
10. Să nu te izolezi în casă. Vorbește cu oamenii, fă-ți prieteni și cunoștințe și vei găsi proiecte constant
Ar fi ideal dacă toți clienții ar veni dintr-un sales funnel full digital. Dar lucrurile nu funcționează așa. O parte din proiecte pot să vină dintr-un proces automatizat de vânzări, dar o altă parte va veni mereu din “ieșitul printre oameni”. Business-ul presupune încredere. Mai ales când e vorba de sume peste patru cifre. Iar încrederea se construiește față în față și prin recomandări.
Da, vei păcătui în viața ta de freelancer. Dar atâta timp cât te străduiești să mergi pe calea cea dreaptă, vei ajunge la destinația corectă: un freelance business de succes. Important este să redresezi de fiecare dată când calci strâmb. Și să nu te autoflagelezi prea tare. Toți facem greșeli. E parte din călătoria asta minunată pe cont propriu.