Dacă pe parte de cuvinte, clienții își mai rezolvă singuri din nevoile pe care le au, mai ales când au buget limitat, pe parte de grafică nu au de ales decât să lucreze cu un designer. Iar lucrurile devin și mai interesante pe art direction, ilustrație, typography, caligrafie și alte nișe grafice. Ca designer freelance, atunci când ai nevoie de proiecte ce faci? Apelezi la cunoștințe. Mergi la diversele evenimente de publicitate sau design. Cauți grupuri pe internet unde oamenii dau share la diverse proiecte sau intri pe platformele populare de joburi și proiecte.

Am pregătit o listă cu cele mai populare platforme de joburi sau proiecte printre designerii freelance. Sperăm să va fie de folos. Pe multe dintre ele le-am încercat și noi. Dar sunt unele care doar ne-au fost recomandate de diverși freelanceri.

Platforme unde găsești joburi și proiecte ca designer freelance:

99 Designs – Funcționează un pic altfel decât celalalte platforme. Clientul publică un concurs. Tu aplici cu propunerea ta. El alege varianta câștigătoare. Iar dacă ești tu norocosul, ești plătit pentru muncă depusă. Este un loc excelent în care îți poți “face mana” și creă un portofoliu, mai ales dacă ești începător.

Behance Jobs – Pentru creativi care vor să lucreze în web design, fotografie, design interior, modă, copywriting etc.

Dribbble – Dacă ești ilustrator sau graphic designer este obligatoriu să ai cont pe acest site unde apar numeroase oportunități de colaborare cu branduri internaționale.

Angel List – Dacă ești în love cu start-upurile, da un ochi aici pentru diverse oportunități de colaborare.

Art Wanted – După cum îi spune și numele, îți poți încărca aici operă de artă. Iar clienții te pot găsi după diverse cuvinte cheie în funcție de proiectul pe care îl au.

Design Crowd – O platformă similară cu 99Designs. Funcționează cam pe același principiu, doar plățile sunt considerabil mai mici, însă dacă ești începător, s-ar putea să fie un loc bun pentru tine.


Asculta Viata de Freelancer PODCAST pe:
Anchor.fm aici sau Spotify aici


Envato Studio – Platformă specializată pe logo-uri, easy to use și cu plăți rapide.

Coroflot – Tu îți încarci portofoliul, clientul postează proiectul. Iar Coroflot gestionează relația dintre ține și client, nu trebuie să îți mai bați tu capul cu asta. Este o platformă numai bună pentru cei cu experiență.

Smashing Magazine – Un marketplace numai bun pentru developeri și designeri. Singurul neajuns ar putea fi lipsa unor criterii de filtrare a joburilor. Trebuie să investești ceva timp să cauți printre toate listările ce ți se potrivește.

CrowdSPRING – Găsești aici cam tot ce înseamnă logouri, naming, prinț și web design work, product și packaging design.

Working Not Working – O platformă gestionată de 2 freelanceri cu o comunitate elitistă de profesioniști. Freelancerii sunt atent selecționați. Dar odată trecuți de acest pas, joburile sunt super well paid iar clienții sunt din categoria Apple, Facebook, Google.

Eficiența și termenele de plată scurte să fie cu noi!