Cine este Alice Teodorescu?

Sunt Alice Teodorescu si sunt om de comunicare de peste 10 ani, freelance de vreo 6, în care am trecut prin mai multe etape, ca skill-uri pe care voiam să le pun la bătaie: social media, strategii de comms, research, ceva event management și fundraising, branding, copywriting și content marketing. M-am oprit la cele din urmă și acum lucrez pentru a migra sau, mai bine zis, a completa și a crește paleta cu UX writing și research. În afară de lucru propriu-zis pe proiecte de content, țin cursuri și mă implic în proiecte de cercetare/evaluare (am făcut asta în special pentru ONG-uri, evaluând proiecte sau metode de lucru prin moduri calitative – interviuri în profunzime, focus groups și alte câteva frameworks bazate pe storytelling). Iar în timpul liber fac cercetare academică pe subiectele – popular cultures, în special anime-uri, youth cultures și cultură media.

Totul a început însă de la faptul că nu rezonam cu viața de birou, deși aveam echipe și proiecte mișto pe care lucram. Dar ceva lipsea. Plus că tocmai intram într-un doctorat și voiam să am control asupra timpului dedicat cercetării. Nu am început înțelept, în sensul că mi-am dat demisia și m-am aruncat în freelancing fără un plan. Acum n-aș mai face asta, dar am învățat multe din saltul ăsta. Ce-i drept, am avut un mentor care m-a ajutat să fac ordine și să nu o iau razna din prima lună.


Asculta Viata de Freelancer PODCAST pe:

Anchor.fm aici sau Spotify aici


Care îți este setupul de lucru?

Laptop, internet rapid, muzică în căști și cafea bună – cam asta este ”rețeta” la care am ajuns. Câteva tools de project management și overview, pe lângă Office-ul sfânt și Drive-ul și mai sfânt, cu toate aplicațiile sale + ce tools folosesc și clienții, pe care trebuie să le adopt. Iar, în rest, în funcție de dispoziție: masa din bucătărie, cafeneaua din cartier sau biroul pe care îl împart cu oameni ca mine.

De ce ai nevoie pentru a-ți face treaba cât mai bine?

Învățare continuă, în primul rând. Îmi place și mi se pare necesar să fiu up to date cu tot ce se întâmplă în zona de content și digital, tech și startups. Apoi, disciplină. E important să am autonomie în modul în care lucrez, dar să îmi așez cum trebuie zilele, asta însemnând ore alocate pe proiecte sau zile alocate pe proiecte, zile alocate pentru întâlniri, dimineți în care să am timp de studiu (citit cărți, articole etc.) la cafea.

Nu am avut o rutină de la început, dar acum îmi dau seama cât de mult mă ajută. Și clienți cu care să rezonez ca viziune și să stabilesc un flow de la început – aici integrând ce fac și ce nu fac, tool-uri cu care lucrăm etc.

Apropos de tools, am trecut prin destul de multe: G Drive, Asana, Trello, Slack, Airtable, Notion, Monday, Hootsuite, Buffer, Tailwind, Canva, Toggl – dar încerc să rămân la câteva și bune, ca să nu devină contraproductive. Tool-urile de project management gen Asana sau Airtable rămân cele mai utile.

Care a fost primul tău proiect pe care l-ai avut pe freelance? Ce ai învățat din el?

Primul meu proiect ca freelancer a fost și cel mai longeviv, pentru că încă se întâmplă 🙂 Am devenit omul de comunicare al unui business consultant și angel investor, care mă ajutase să demarez cu viața de freelancer in the first place – mentorul de care spuneam mai sus. Lucrăm în continuare super bine împreună. Ce am învățat? Cum să îmi prezint serviciile, cum să fac primele calcule, cum să mă disciplinez în raport cu ceea ce am de făcut, cum să fac networking. Negocierea încă o învăț :))

Care sunt lucrurile bune și care sunt lucrurile mai puțin bune în viața ta de freelancer?

Autonomia e ceea ce mi-am dorit foarte tare și e ceea ce mi se pare, în continuare, marele plus al vieții de freelancer. La fel și faptul că pot selecta mult mai bine ce fac și ce nu fac la nivel de proiecte. Lucrurile de care m-am lovit de-a lungul timpului și care nu îmi plac în mod deosebit, dar sunt necesare: cash flow, negocieri, raportări. M-aș bucura să le pot da altcuiva :)) Încă un lucru care îmi lipsește din când în când: echipa. Deși am avut fluctuații și aici, pentru că am intrat în tot felul de echipe project based și mi-a plăcut să lucrez așa.

Cum reușești să rămâi sănătoasă fizic și psihic? Ce faci pentru asta? Ai vreun secret?

După o perioadă lungă de lucrat numai de acasă, m-am ”găsit” cu alții asemeni mie și acum pot spune că am un birou, ceea ce îmi oferă socializarea și rutina de care am nevoie. Pentru că, până la urmă, am ajuns la concluzia că am nevoie de asta. Iar ca să rămân întreagă la cap, am un ”set” de experiențe: meditație, terapie, yoga. Pe lângă faptul că citesc zilnic și îmi iau zile de down time.

Totodată, după niște ani și ceva epuizare, mi-am dat seama că e nevoie să îmi creez limite. Chiar dacă se amestecă de multe ori timpul personal și timpul de lucru, am învățat să creez rutine și aici, astfel încât totul să fie mai structurat.

Care sunt cele mai mari frustrări pe care le ai legat de freelance?

Așa cum au mai spus-o și alții înainte, pe lângă nesiguranța cu care înveți să trăiești: lucrurile legate de contextul care nu susține neapărat viața de freelancer. Educația pieței, legislația, lipsa transparenței. Dar hopefully lucrurile se schimbă.

Ce carte citește Alice Teodorescu în prezent? Care este cartea pe care orice freelancer ar trebui să o citească înainte să se apuce de business?

Cum întotdeauna citesc mai multe cărți în paralel, acum termin un ghid despre globalizare (Globalization: A very short introduction) și abia am reînceput Animalul povestitor de J. Gottschall (am mai citit capitole din ea, la master, acum mulți ani).

Pentru începuturile de drum: Lean startup – Eric Ries. Cred că oferă o perspectivă destul de sănătoasă despre ce și cum poți testa într-o afacere.

Ce ai putea să faci acum care să schimbe ceva în bine în businessul tău peste 5 ani?

Pivotarea de care spuneam la început. Cred că e important să nu rămâi blocat într-un mod de a face lucrurile și un singur skill set. Cum eu m-am identificat de când mă știu cu renascentiștii și nu prea am stare să fac un singur lucru, e important să și investesc în dezvoltarea skill-urilor, pentru a le face și bine.

Nu e vorba de canitate, ci de diversitate și calitate 😀

Ce lucru de azi ai vrea să și-l amintească Alice Teodorescu peste 10 ani? 

Că acum 10 ani nu aș fi crezut vreodată că o să ajung freelancer, așa că peste 10 ani cu siguranță voi aduna experiențe pe care acum nici măcar nu le intuiesc și cine știe ce proiecte voi aborda. So trust the process & keep up the learning and applying bit!

Cum pot lua legatură oamenii cu tine?

LinkedIn aici: https://www.linkedin.com/in/aliceteodorescu/

Site aici: https://aliceteodorescu.com/ (tot zic să fac un facelift, dar încă n-am ajuns la acest to do)


Acesta a fost interviul cu Alice Teodorescu.

Pentru resurse, articole, tooluri si informatii despre cum iti poti construi un business de succes viziteaza sectiunea noastra gratuita: Scoala vietii de freelancer.

Daca iti place ce facem aboneaza-te la newsletterul nostru: https://viatadefreelancer.ro/mail/ sau intra in grupul de Facebook Viata De Freelancer Romania.