Cine este Ana Maria Olteanu

Primele cuvinte despre tine sunt intotdeauna cele mai grele… Ana Maria Olteanu, jurnalist, content writer si de social media, redactor SEO si…oricand. Stii cum se spune, pleci pe un drum cu ganduri marete si cu sentimentul ca: “In sfarsit mi-am gasit locul!” Asa s-a intamplat si cu mine, dupa 8 ani de Radio Romania Actualitati – cu o politica manageriala cu care nu ma mai identificam – am ales pentru mine. Timp de 2 ani de zile am creat si crescut un bussines social, in mediul rural. Odata ajuns la final, m-am intrebat: Si acum, incotro? De mult timp ardea mocnit, undeva in subconstient, ideea apriga de a ma reconecta la mine, la natura, oameni dragi si de a avea timp liber pentru pasiuni. Asa am revenit la “marea dragoste” jurnalismul, de fapt nu plecase nicicand. Insa, mi-am dorit un jurnalism liber si asa am ajuns sa cunosc termenul de freelancer si sa ma identific cu “statutul” de #spiritliber.


Asculta Viata de Freelancer PODCAST pe:

Anchor.fm aici sau Spotify aici


Care iti este setupul de lucru?

In cei doi ani de freelancing subconstientul meu a setat modul hardware, poate sibdin background-l RRA. In traducere, weekend de weekend, ora de ora, in timpul mesei, in drum spre banca, la o petrecere verificam corespondenta, ramaneam conectata pe diverse device-uri, luam notite, aveam de publicat un articol, citeam ceva, programam intalniri. Vorbesc la trecut, fiindca in prezent orele de munca sunt ore de munca, iar orele de reconectare la sine, familie nu mai sunt perturbate (exista doar cazuri exceptionale ).

Asa ca, Microsoft Office, Adobe Spark, WordPress, Gmail, Internetul, programele de editare foto, video, Facebook, Instagram, SEO sunt “armele” cu care lupt.

Daca ar fi sa descriu intr-un singur cuvant modalitatea de lucru, workaholic ar fi acela, cu siguranta. Incercam sa ma implic nu 100%, ci 200%, ceea ce nu este tocmai setup-ul functional, cu randament. Dar pentru a stii asta mi-au trebuit aproape 2 ani de inteles ce este de fapt un freelancer, ce face el, cum face, cat face, de ce face, pentru ce face, cat cere. Si tot 2 ani pentru a gasi acel echilibru intre viata personala si cea profesionala.

De ce ai nevoie pentru a-ti face treaba cat mai bine?

A room with a view, pentru a incepe o noua zi. Nu am sa spun “munca” fiindca lucrurile care vin natural, nu sunt ore de munca, sunt ore in care pui in aplicare si dezvolti ce ai primit de la Univers. De ce mai am nevoie? De o gura de aer proaspat, pe langa bloc ????, atunci cand scot patrupeda la prima plimbare.

Aplicat? O conexiunea rapida la internet este musai, agenda din care nu lipsesc notitele, gmail-ul pe modul online, conectare in retelele de social media, urmarirea concurentei (de regula pe site-rile straine), o platforma usor de utilizat asa cum este WordPress, un metasearch de cuvinte cheie in turism, istorie, lifestyle, evenimente, calendarul temelor alese etc.

Care a fost primul tau proiect pe care l-ai avut pe freelance? Ce ai invatat din el?

Idei pentru Vacanta, proiect in care ma implic activ si in prezent, content pentru site, cat si pentru retelele de social media. Este un site de turism ce promoveaza calatoriile in orice colt al lumii, dar in special cautam sa aratam Romania si locurile sale speciale.

Raspuzand la “ce am invatat!?”: din fiecare intalnire, din fiecare proiect invat cate ceva, sunt sigura ca toata viata e un sir de invataminte. Daca ar fi sa ma raportez la site, am invatat sa calatoresc…cu mintea, liber, oriunde, sa nu imi mai pun bariere personale, profesionale. Da, revelatia asta o am in acest moment, da, asta am invatat! Ca poti face orice, limitele ti le impui.

Practic: stiu sa fac un program, sa respect un deadline, sa trimit un cross(promovarea unui articol pentru parteneri), sa inteleg mecanismul din spatele comunitatii online, sa respect opiniile pro si contra si sa trimit feedback, iar pe cele negative sa nu le mai iau personal. In plus, mi-am perfectionat tehnica de scriere, am invatat sa aloc timpul necesar pentru documentare, pentru script, pentru un articol de 500 sau pentru unul de 1000 de cuvinte, sa generez un articol pornind de la n cuvinte cheie, sa aleg un titlu de impact, sa scriu respectand strategii SEO, o unealta extrem de folositoare pentru vizibilitate unui site in mediul online. Am mai invatat ca si un site are public tinta si face audienta masurabila in vizitatorii de pe site.

Creator de continut nu inseamna doua propozitii aruncate pe “hartia WordPress-ului”, nu am crezut niciodata asta, scoala Radio Romania m-a invatat ca diferenta o face creativitatea, cat de original esti, autentic si catvde important este sa livrezi o informatie corecta. “Arata lumii ceea ce tu ai vrea sa vezi!”, cam dupa acest principiu ma ghidez. Fie ca este vorba de content pentru online sau offline, m-am implicat si ma implic doar in acele proiecte care rezoneaza cu felul meu de a fi, cu valorile mele.

Care sunt lucrurile bune si care sunt lucrurile mai putin bune in viata ta de freelancer?

Freelancing-ul mi-a adus un program flexibil, independenta, am prins curaj ca pot misca lucrurile si pe cont propriu si o uniforma de care nu ma dezlipesc: “pijamaua” ????. Sa faci ceea ce iti place si sa fii remunerat pentru asta, e cel mai mare dar. Semnarea condicii, un sef direct si munca de birou nu s-au inventat pentru mine. In plus, cred cu tarie ca un individ este mult mai productiv atunci cand nu lucreaza sub tensiune, ci in ritmul propriu. De altfel, asumarea, sinceritatea, cunoasterea limitelor, abilitatile, know-how-ul, transparenta functioneaza 100%, indiferent de domeniul in care activezi(programare, design, content, web design, fotografie) si indiferent de zona geografica.

Lucruri mai putin bune…acum depinde din ce perspectiva privesti lucrurile. Eu am invatat sa vad lumina si in cele mai tenebre temnite, in prezent. Totul tine de echilibrul interior (nu sunt vreun guru, dar exercitiile cu sinele functioneaza). Mea culpa, pentru mine acest echilibru a insemnat un haos… creat, nu impus, un program hard de burnout care a tinut 1 an de zile. 12, 16 ore, chiar mai mult, de munca continua, privarea de somn, anxietate, propozitia capcana : “lasa ca mai stau 5 minute”, izolarea, indepartarea oamenilor dragi, mese neregulate, deadline-uri adunate, nerespectate si sentimentul de autosuficienta.

Am simtit ca am facut cea mai proasta alegere din viata mea si i-am invidiat pe oamenii cu program de 8 h, care aveau un loc spre care sa plece de dimineata.

Insa, de cateva luni, am schimbat strategia, cumva o voce interioara a tinut sa ma anunte ca ritmul ales nu este “calea” pentru performanta, profesionalism, reusita, echilibru si bucurie.

Cum reusesti sa ramai sanatoasa fizic si psihic? Ce faci pentru asta? Ai vreun secret?

Secrete? Nu exista, la fel ca si in regimul de slabit, nici in freelancing nu exista o “pastila miraculoasa”. Important este sa ajungi sa respecti un program(cat de cat) pentru a-ti permite sa ai o VIATA. Este o vorba: “pauzele mici si dese, cheia marilor succese!” Este total adevarat, daca iau 5 minute de pauza si pivesc pe geam, constienta de  moment, este un prilej de relaxare. Patrupeda Amstaffita isi ia si ea rolul in serios si reuseste sa ma scoata din priza si sa ma ia din fata monitorului. O carte buna, un party reusit, o vacanta neplanificata, prietenii, iata lucrurile care imi aduc bucuria si acel refresh pentru a o lua de la 0.

Care sunt cele mai mari frustrari pe care le ai legat de freelance?

Proiectele limitate ca timp, atunci cand se termina, odata cu ele se duce si partea financiara. De aceea cred ca o “cheie de rezerva”, fie ca este vorba de un alt proiect (punctual sau long term), bani pusi deoparte, poate un bussines sau job (part-time) pot fi plasa de siguranta pentru acele zile pe bara.

De altfel, “vanatoarea clientilor” este materia la care raman incontinuare restanta. Nu imi plac oamenii agasanti si cei care nu respecta spatiul personal si un refuz, tocmai de aceea poate ca uneori incetinesc ritmul. Insa, prefer sa vina proiectele spre mine, cumva oamenii sa afle ce fac, si la nevoie, sa apeleze. Stiu ca exista platforme dedicate liber profesionistilor, stiu ca o carte de vizita este cel mai bun atuu si ca relatiile sunt oportunitati catre viitoare bussines-uri, in aceste lucruri cred.

Apoi, si ultima dintre nemultimiri, este calcularea si comunicarea pretului corect pentru un proiect sau altul, fara a cadea in vreo extrema sau alta.

De altfel, in Romania, orice statut socio-profesional, forma juridica ai avea, birocratia iti cam taie elanul. De asta cred ca ar fi nevoie de o simplificare administrativa ANAF, la taxe si impozite si introducerea termenului “freelancer” in nomenclatorul de meserii din Romania.

Ce carte citeste Ana Maria Olteanu in prezent? Care este cartea pe care orice freelancer ar trebui sa o citeasca inainte sa se apuce de business?

,, Noi contra voastra”de Fredrik Backman.

Am sa iti spun un secret, in ultimul an nu am mai citit nicio carte despre “Ce inseamna freelancer?,” Cum sa faci freelancing in 2019?” si astfel de titluri. Cred in dezvoltare personala si profesionala – si aleg cursurile, ele sunt o prelungire a ceea ce stim ca vom aplica mult mai bine, pentru ca iti pot da o noua viziune a ceea ce ai facut la fel timp de 5 ani. Niciodata nu esti indeajuns de “actualizat” si nici de neinlocuit. Tocmai de aceea, e bine sa faci un setup al ideilor din orice sursa fie ca este tiparita, online sau din partea unui speaker.

Ce ai putea sa faci acum care sa schimbe ceva in bine in businessul tau peste 5 ani?

Cursuri de scriere creativa, web design, marketing, integrarea in comunitati de freelanceri, largirea ariei de interes si analiza SWOT. Da, acea autoanaliza sincera cu minusuri si plusuri. Adica, sa pun pe lista punctele forte, punctele slabe, oportunitatile si amenintarile si de aici sa pot crea acel ceva care sa tina bussiness-ul si peste 5 ani.

Ce lucru de azi ai vrea sa si-l aminteasca Ana Maria Olteanu de peste 10 ani?

Declicul care m-a repozitionat in echilibru cu mine si cu viata profesionala aleasa, aceea de freelancer – sau cum spun prietenii #spiritliberincautareaprafuluidezane????.

Cum pot lua legatura oamenii cu Ana Maria Olteanu?

Pe mail [email protected]


Acesta a fost interviul cu Ana Maria Olteanu.

Pentru resurse, articole, tooluri si informatii despre cum iti poti construi un business de succes viziteaza sectiunea noastra gratuita: Scoala vietii de freelancer.

Daca iti place ce facem aboneaza-te la newsletterul nostru: https://viatadefreelancer.ro/mail/ sau intra in grupul de Facebook Viata De Freelancer Romania.