Cine este Ana Stretcu?

Numele meu e Ana Stretcu și sunt ilustrator. Am început ușurel să întru în lumea creativă acum aproximativ 2 ani, doar de amuzament când am decis că vreau să încep să fac lucruri doar de dragul lor, nu neapărat cu un scop. Recunosc că visam de pe atunci puțin cum ar fi să fac din creativitate meserie, dar la momentul respectiv era doar un hobby după muncă. Ei și când m-am trezit deodată fără job și a trebuit să încep să stau pe Linkedin și să mă gândesc unde aș vrea să lucrez, mi-am dat seama că n-aveam chiar nicio tragere de inimă să fac altceva decât ilustrații așa că m-am aruncat cu totul in freelancing, care e varianta cea mai întâlnită printre ilustratori. Asta a fost acum aproape un an.


Asculta Viata de Freelancer PODCAST pe:

Anchor.fm aici sau Spotify aici


Care îți este setupul de lucru?

Nu mare lucru: laptop, tabletă de desenat (una micuța, nimic fancy), scanner, hârtie, fineliners și creioane. Că să intrăm în detalii, zicem că lucrez în Photoshop, cu o tabletă Intruos Draw Small, scanner Epson, hârtie de 120 gsm (sau oarecare dacă o folosesc pentru schițe), fineliner Staedler și creioane fără discriminare.

De ce ai nevoie pentru a-ți face treaba cât mai bine?

Ceai, cafea și un loc pe care să-l simt că “un birou”. Acum am transformat cămăruță de oaspeți în birou/studio și când trec pragul simt că sunt la muncă. Delimitarea asta dintre viață personală și muncă e una care mă ajută să mă concentrez. Înainte obișnuiam să lucrez din bucătărie, unde avem o masă mare și mai mult spațiu decât în actualul birou, dar lucrând așa aveam impresia că eram mereu la muncă, dar și mereu acasă. Îmi era greu să mă concentrez, dar îmi era și greu să mă deconectez – o combinație foarte proastă. Deci acum sunt foarte fericită să am un colț din casă pe care nu îl simt că acasă.

Care a fost primul tău proiect pe care l-ai avut pe freelance? Ce ai învățat din el?

La începuturi am lucrat pentru prieteni și prietenii prietenilor, iar acolo e un teritoriu incomod pentru mine când vine vorba de bani. Mai pe scurt, primul gig a fost unul în care am cerut muuuult prea puțini bani și chiar și aia au venit cu întârziere. Ei și așa am învățat eu să cer bani în avans (măcar jumătate) și să pun un preț bun pe muncă mea.

Care sunt lucrurile bune și care sunt lucrurile mai puțin bune în viața ta de freelancer?

Să începem cu cele mai puțîn bune că să să încheiem într-o notă optimistă. Lucrez cu diverși clienți, dar chiar și așa eu mă văd că fiind propriul meu șef. Și sunt cu siguranță cel mai nesuferit șef pe care l-am avut vreodată! Am așteptări foarte mari de la mine și iau cam multe proiecte în brațe fără să mă gândesc că-mi mai trebuie și niște ore de somn. Și știm cu toții citatul cu “Do what you love and you’ll never work a day in your life”.. Mda de fapt varianta ajustată de Adam J. Kurtz e mai aproape de adevăr: “Do what you love and you’ll work super fucking hard all the time with no separation or any boundaries and also take everything  extremely personally”.

Dar nu vreau să mă plâng prea mult pentru că n-aș face asta dacă nu mi-ar plăcea teribil! Și cred că asta e cazul cu majoritatea freelancerilor. Da, sigur că sunt și părți rele, dar părțile bune sunt al naibii de bune! Câteva dintre avantajele mele preferate sunt faptul că pot să-mi aleg proiectele la care lucrez și direcția în care vreau să mă duc cu brandul meu fără să trebuiască să mă consult cu nimeni, că fac parte dintr-o comunitate prietenoasă și săritoare, că îmi fac propriul program și în esență că totul depinde de mine, ceea ce e (puțin scary, dar in general) fantastic.

Cum reușești să rămâi sănătoasă fizic și psihic? Ce faci pentru asta? Ai vreun secret?

Mi-a luat ceva timp până să învăț că timpul liber are rolul lui și încă unul important. Am înțeles mai bine când cineva mi-a explicat treaba așa: Și corporațiile dau angajaților 2 zile libere pe săptămâna pentru că acel angajatul da mai mult randament decât unul care lucrează 7 zile pe săptămâna. Iar corporațiile știu să facă bani, deci încearcă măcar să nu te porți cu ține mai rău decât s-ar purta o corporație.

Mmm tot mai am de învățat la partea asta, dar e mai bine decât înainte. Încerc să nu mă mai las așa ușor înghițită de muncă și să ies din casă mai des. Am câteva coworking spaces care-mi plac, lucrez uneori din cafenele, un meetup aici, un voluntariat acolo, un ieșit ocazional la alergat și se echilibrează balanță.

Dar e work în progress după cum spuneam. Aș putea majoritatea timpului să stau într-o cafenea drăguță și să lucrez de acolo, dar în realitatea majoritatea timpului situația e cam așa

Care sunt cele mai mari frustrări pe care le ai pe subiectul freelance?

Vorbesc desigur din perspectiva freelancingului din domeniul creativ, dar am o vagă senzație că e mai general de atât. Cel mai tare mă enervează când oamenii au impresia că dacă faci ceva ce-ți place, înseamnă că că nu e chiar muncă și sunt surprinși când ceri un preț (corect) pentru muncă ta de parcă ar fi oricum ceva ce ți-ar luat doar 5 minute și oricum o faci de fun mai mult, nu?

Ce carte citește Ana Stretcu în prezent? Care este cartea pe care orice freelancer ar trebui să o citească înainte să se apuce de business?

Înainte să se apuce de business? Poate The $100 startup de Chris Guillebeau. Și apoi poate să o citească din nou după ce a intrat mai bine în pâine. Eu am citit jumătate din ea înainte să-mi încep viață de freelancer și mi s-a părut ok, dar cam golașă. Am citit-o mai recent și am umplut-o de semne și notițe pentru lucruri pe care voiam să le rețin sau să le cercetez mai bine.

Acum citesc How to be an illustrator de Darrel Rees pe care aș recomandă-o oricui se gândește să se arunce de illustration business. Iar mai general, nu i-aș zice chiar carte de căpătai, dar sigur o carte care merită citită e The Alter Ego Effect de Todd Herman. (Pe cuvânt că nu e atât de flu-flu pe cât sună.) Nu citesc atât de multe cărți pe cât aș vrea, dar ascult podcasturi multicele. The Honest Designer Podcast, Creative Pep Talk și Don’t Keep your Day Job sunt pe lista de preferate. Și DailyVee e bun pentru tough love când vrei să te pui tare pe hustle.

Ce ai putea să faci acum care să schimbe ceva în bine în businessul tău peste 5 ani?

Networking, categoric ar trebui sa fac mai mult networking. Stau de 3 ani în Olanda și trebuie să recunosc că n-am pus suficient de mult efort în a-mi extinde rețeaua și vreau să schimb asta.

Ce lucru de azi ai vrea să și-l amintească Ana Stretcu peste 10 ani? 

Sper să-mi amintesc să tot întreb Da’ de ce? pentru că mi se pare că lucruri cel puțin interesante se întâmplă când ne întrebăm de ce lucrurile sunt într-un anume fel și cum ar fi dacă ar fi diferite. Ilustrațiile mele sunt destul de copilărești, iar asta mă ajută să fiu mai deschisă la minte și să privesc lucrurile din punctul de vedere al unui copil.

Dacă ai da un singur sfat unei persoane care vrea să devină freelancer, care ar fi acela?

Găsește-ți tribul! Nu mă refer neapărat la oameni din același domeniu, dar oameni care înțeleg cum e să fii freelancer și pe care poți să-i întrebi chestii, cu care poți să vorbești despre lucruri cum ar fi contracte, pitch-uri sau clienți. Eu când m-am apucat de freelancing nu știam aproape pe nimeni care mai făcea asta, cu atât mai puțin într-un domeniu artistic și pentru mine a însemnat enorm că am putut să-mi găsesc o comunitate unde am simțit că pot să pun întrebări și să împărțim experience. Și cumva așa simți că nu mai ești chiar singur deși ești un one-(wo)man show.

Cum pot lua legatura oamenii cu tine?

Mă găsiți aici la adresele din ilustrație și când mă găsiți dați un semn.


Acesta a fost interviul cu Ana Stretcu.