
Comunitatea viața de freelancer: Interviu cu Iuliana Sbîrnea
Sumar articol
Share
Cine este Iuliana Sbîrnea?
Sunt Iuliana Sbîrnea, un freelancer relativ proaspăt, convertit la libertatea profesională după vreo 25 de ani de inginerie în mai multe multinaționale. Acum 7 ani am pornit, în paralel cu job-ul meu full time, un blog culinar care a m-a acaparat cu totul și care a crescut și a tot crescut. Ca să îmi mențin blogul la un anumit standard cu cheltuieli minime, a trebuit să învăț multe lucruri conexe și așa am ajuns să fac și: fotografie culinară, webdesign, reprezentare media, content writing, chiar și branding. Am mers cu cele două activități în paralel cât de mult am putut, dar la un moment dat a venit timpul să aleg între ele. Nu a fost chiar ușor să renunț la siguranța unui salariu primit la dată fixă, dar am ales ceea ce îmi aducea bucurie, liniște și libertate mai mare.
Ascultă Viața de Freelancer PODCAST pe:
Anchor.fm, Spotify, Apple Podcast și Soundcloud
Care îți este setupul de lucru?
Prin activitatea mea, sunt, firește, dependentă de internet. Lipsa lui îmi e de neconceput. Laptopul îmi este cel mai bun prieten, apoi cred că vine camera foto cu toate acareturile ei: trepied, lumini, telecomanda, expodisc, backdrops, etc. Am două hard disk-uri externe care sunt extrem de prețioase pentru că acolo e toată munca mea. Folosesc cu succes Corel Draw, Illustrator și Photoshop pentru grafică și Lightroom pentru a-mi prelucra fotografiile culinare.
Încă nu mi-am găsit locul perfect care să îmi stimuleze creativitatea. Am visat, așa cum visezi înainte să devii propriu-zis freelaner cu acte în regulă, să îmi iau laptopul și să lucrez dintr-o cafenea. Asta mi se părea a fi culmea libertății profesionale. Când am dobândit-o în sfârșit, aveam să constat că mie nu mi se potrivește. Eu am nevoie de liniște și de un spatiu comod și familiar. Așa că acum mă tot plimb cu laptopul prin casă și încă mi se pare amuzant și incredibil faptul că pot lucra azi din bucătărie, mâine din sufragerie și tot așa.
De ce ai nevoie pentru a-ți face treaba cât mai bine?
În momentul ăsta, când sunt încă la început și am mult de construit și de setat și pentru mine însămi, pentru afacerea mea, nu doar pentru clienți, aș zice că nu am nevoie decât de timp, căci asta este ceea ce pare să nu îmi ajungă. Dar cred că mai importante decât timpul sunt: răbdarea, disciplina și organizarea. După 25 de ani de multinaționale în care mi-au spus alții ce am de făcut și în care reușeam să stau acasă poate doar câteva zile când îmi luam vreun concediu, acum mă confrunt cu o senzație periculoasă de aparentă libertate nemărginită, de vacanță. Încă mă lupt să îmi formez un program strict de lucru de la care să nu mă abat.
Care a fost primul tău proiect pe care l-ai avut pe freelance? Ce ai învățat din el?
Primul meu proiect cred că poate fi considerat blogul meu culinar care a crescut și a ajuns la 1000 de rețete publicate, la 26.000 de fani pe Facebook, la vreo 3100 de oameni în grupul lui Facebook și care e o mașinărie foarte complexă din care chiar și acum, după 7 ani, învăț zilnic câte ceva.
Primul proiect pentru altcineva a fost o colaborare pentru un magazin online. Nu am făcut eu site-ul, dar am făcut logo-ul și tot ce ține de culise, produse, categorii, etichete, mockups, etc.
Care sunt lucrurile bune și care sunt lucrurile mai puțin bune în viața ta de freelancer?
Lucrul cel mai bun este faptul că fac exact ceea ce îmi place și că nu obosesc deloc făcând asta. Lucrurile mai puțin bune sunt cele enervate și secătuitoare de energie, dar atât de necesare pentru susținerea acestei ativități. Mă refer la orice contact cu autoritățile, acte, hârtii, dosare, declarații, taxe, contabilitate, etc.
Cum reușești să rămâi sănătoasă fizic și psihic? Ce faci pentru asta? Ai vreun secret?
Oare e vreun freelancer întreg la cap? Glumesc, desigur! 🙂 Domeniul meu de activitate mă ține mult timp cu mintea și cu ochii la pixelii din monitor. Ca să rămân sănătoasă nu știu metodă mai bună decât să îmi acord cât mai multe pauze în natură, fie că sunt pauze scurte, fie că sunt ieșiri de 1-2 zile. Din fericire am un parc mare foarte aproape de casă și asta face lucrurile mai ușoare. Încep diminețile cu o tură în parc, profit de zona de aparate de fitness și tot în parc mai fug peste zi dacă simt că am obosit.
A trebuit să lupt cu mine însămi și pentru asta, căci de multe ori nu e chiar comod să las totul baltă și să ies din casă. Am observat, însă, că după o pauză oricât de scurtă petrecută în alt mediu, reușesc să lucrez mai concentrat și mai eficient. Încerc ca în week-end să nu lucrez deloc, nici măcar să nu deschid laptopul. Încerc…dar nu-mi iese întotdeauna. De fapt, sinceră să fiu, asta nu-mi iese niciodată 😀
Care sunt cele mai mari frustrări pe care le ai legat de freelance?
N-aș numi-o chiar frustrare, dar mă întristează oarecum faptul că puțini dintre cunoscuții mei privesc ceea ce fac eu ca pe o muncă. Majoritatea asociază interenetul și mai ales rețelele sociale cu distracția, așadar, eu mă cam distrez cât e ziua de lungă. Nu pot înțelege că și eu, la mine acasă, am un program de lucru, am termene de predare de respectat și că fiecare client îmi este de fapt un fel de șef căruia trebuie să îi dau socoteală cu privire la felul în care i-am cheltuit bugetul.
Ce carte citește Iuliana Sbîrnea în prezent? Care este cartea pe care orice freelancer ar trebui să o citească înainte să se apuce de business?
Nu sunt un exemplu bun din punctul ăsta de vedere. Citesc cărți istorice, memorii sau biografii, seara, înainte de culcare. Consider că viața bate nu doar filmul, așa cum se spune, ci și imaginația oricărui autor de romane, sau experiența oricărui speaker motivațional. Sunt multe biografii ale unor personaje de succes din care ai foarte mult de învățat ca freelancer și care devin astfel o lectură motivațională.
Ce ai putea să faci acum care să schimbe ceva în bine în businessul tău peste 5 ani?
Să învăț cât mai mult, să nu bat pasul pe loc, să nu mă plafonez, să cresc. Să accept doar proiectele care îmi plac și pe care simt că le pot duce cu drag, să nu mă lăcomesc și să nu fac compromisuri. Cred că dacă reușesc să îmi păstrez curiozitatea și bucuria cu care fac lucrurile acum, la început de drum, va fi foarte bine și peste 5 ani și peste 10, oricând.
Ce lucru de azi ai vrea să și-l amintească Iuliana Sbîrnea peste 10 ani?
Aș vrea să îmi amintesc emoția începutului pe care o am acum și optimismul care în fiecare zi învinge teama că nu voi reuși. Sper ca freelancingul să nu devină „job”, ci să își păstreze magia
Cum pot lua legatură oamenii cu tine?
Dacă le e foame, mă pot găsi pe blogul meu culinar https://bucate-aromate.ro/ 😀 iar dacă au nevoie de serviciile mele, mă găsesc pe site-ul meu de freelancer https://artisanweb.ro/.