Cine este Laurentiu Tomoroga?

Numele meu este Laurențiu și sunt regizor și producător de film. Mi-am dat seama că vreau să mă arunc în gol, în grădinița minunată cu flori a filmului, după ce am plecat din Pro Tv. Atunci am zis că merită să ies din starea de confort și mai ales din mediocritate în care mă găseam. Nu cred că mi-am dat seama conștient că vreau să încep viața de freelancer. Cred că dorința mea de a face meseria de care sunt cu adevărat pasionat, mi-a deschis calea spre magia magică a filmului.


Asculta Viata de Freelancer Podcast pe:

SoundCloud | Spotify | Anchor.fm | Google Podcasts


Care iti este setupul de lucru?

De cele mai multe ori folosesc un laptop pentru scris scenarii și pentru realizat bugete. Folosesc aparat foto pentru poze în prospecții. Folosesc tot laptopul pentru programe de filmare și alte combinații magice de care avem nevoie în filme.

De ce ai nevoie pentru a-ti face treaba cat mai bine?

Cred că cea mai importantă nevoie de care avem nevoie toți cei care prestăm servicii în arta imaginilor în mișcare este comunicarea. Necomunicarea și presupunerea sunt cei mai mari dușmani ai noștri. Chiar dacă pare că avem o rutină în ce facem, de fapt nu avem nicio rutină pentru că tot ce facem noi este organic. Totul se schimbă constant. În film tot timpul este vorba despre altceva, pentru că noi manipulăm timp. În meseria noastră, nu vrem să pierdem timp ca să putem crea timp prețios pe ecrane.

Care a fost primul tau proiect pe care l-ai avut pe freelance? Ce ai invatat din el?

Primul proiect la care am prestat a fost filmul „Aferim!” și a fost extraordinar de frumos. Am întâlnit oameni frumoși, profesioniști, actori buni și mai ales o lume veche făurită dintr-o lume nouă. Am învățat multe lucruri de producție și lucruri care țin de regie și imagine. Radu Jude și Marius Panduru sunt doi oameni care cunosc artă și film și asta se vede în filmul „Aferim!” și mai ales în „Inimi Cicatrizate”. De la Ada Solomon, producătorul filmului, am învățat că lucrurile se fac cu calm, cu o doză mare de curaj și cu încredere în echipa pe care o ai.

Care sunt lucrurile bune si care sunt lucrurile mai putin bune in viata ta de freelancer?

Cred că cea mai mare partea a lucrurilor sunt bune, pentru că greutățile întâmpinate ne dezvoltă foarte mult. Nu sunt lucruri rele sau prea multă energie negativă. Până la urmă viața e o interpretare pe care o dăm noi lucrurilor. Așa că tot timpul avem înainte interpretarea pe care vrem noi să o dăm lucrurilor. Cine poate spune că ce s-a întâmplat este un lucru rău sau bun? Cine hotărește pentru mine ce vreau eu să văd, binele sau răul? Viața se întâmplă, pur și simplu. Singura decizie pe care trebuie să o luăm este cum vedem lumea: plin de ură și resentiment sau bucuroși că viața ne oferă întâmplări prin care să creștem.

Cum reusesti sa ramai sanatos fizic si psihic? Ce faci pentru asta? Ai vreun secret?

Cred că aproprierea de spiritualitate, filme bune, muzică bună și cărți de calitate îți întăresc inima și energia pozitivă. Nu cred că există secrete. Trebuie să stai față în față cu tine si să știi ce vrei. Și mai ales să alergi și să respiri și să privești la natură. În natură nu există anomalii. Există normalitate și bunătate. Să privești la natură și să înveți de la ea să fii simplu, să fii prezent și să te rogi.

Care sunt cele mai mari frustrari pe care le ai legat de freelance?

Cea mai mare frustrare ar fi că nu știm să fim uniți. Chiar dacă suntem freelanceri nu înseamnă că trebuie să fim egoiști și fiecare pentru el. Când am început să muncesc în Pro Tv la 22 de ani un coleg m-a învățat un lucru simplu: „nu-ți fă griji pentru că este loc pentru toată lumea”. Dacă am fi uniți și am avea sindicate și ne-am susține reciproc pentru toată lumea ar fi mai bine și mai liniștit. Cum ar zice băieții de la Subcarpați „fără ajutor nu duci treaba până la capăt”.

Ce carte citeste Laurentiu Tomoroga in prezent? Care este cartea pe care orice freelancer ar trebui sa o citeasca inainte sa se apuce de business?

Filocalia, Tony Robbins, A.P. Cehov. Din nefericire sistemul educațional românesc te îndoaie cu teoria, cu cărțile. E nevoie de teorie dar practica te formează. Cel mai important este să facem și să greșim. Dacă nu greșești, nu crești. Dacă nu cazi, nu o să înveți să te ridici. Dacă nu ai facultatea vieții ești doar o gură care vorbește și cam atât. 

Ce ai putea sa faci acum care sa schimbe ceva in bine in businessul tau peste 5 ani?

Am început un bussiness acum 4 ani și în parcursul ăsta mi-am dat seama cât de important este social media. Aș investi mult mai mult în promovarea pe social media.

Ce lucru de azi ai vrea sa si-l aminteasca Laurentiu Tomoroga peste 10 ani?

Să fiu prezent. Starea de prezență, de mindfulness este importantă. Și la același nivel aș zice smerenia. Oricât de bun ești, tot timpul o să fie unul mai bun ca tine.

Cum pot lua legatura cu el?

www.emotionphilms.ro – producem orice, orice în afară de filme porno.


Acesta a fost interviul cu Laurentiu Tomoroga.

Pentru resurse, articole, tooluri si informatii despre cum iti poti construi un business de succes viziteaza sectiunea noastra gratuita: Scoala vietii de freelancer.

Daca iti place ce facem aboneaza-te la newsletterul nostru: https://viatadefreelancer.ro/mail/ sau intra in grupul de Facebook Viata De Freelancer Romania.