Comunitatea viata de freelancer: Interviu cu Mihaela Lemnaru
Sumar articol
Share
Cine este Mihaela Lemnaru?
Sunt Mihaela Lemnaru, sunt Social Media Addict & Copy Enthusiast și prietenii mă invidiază pentru că mai mereu îi întreb în ce zi suntem 🙂
Ei nu înțeleg că, atunci când ești freelancer, se întâmplă să mai pierzi noțiunea zilelor – le știi după dată, după deadlines sau pur și simplu trăiești în prezent și e destul să știi doar ce ai de făcut.
Sunt cea care își ia hate pentru că luni dimineața doarme până la prânz, daaar care în weekend lucrează, hihi 🙂
Cum am început? Am avut mereu ”a rebellious feeling” atunci când venea vorba de executat niște task-uri, eram perfecționistă și aveam o echipă foarte mică, de aceea eu făceam mare parte din treabă.
Această deprindere de ”eu centrez, eu dau cu capul” m-a împins încet-încet către colaborări individuale + job, apoi am trecut la un job part-time ca, în final, să rămân freelancer cu normă întreagă.
Asculta Viata de Freelancer Podcast pe:
SoundCloud | Spotify | Anchor.fm | Google Podcasts
Care iti este setupul de lucru?
Când m-am hotărât să fac exclusiv freelancing, mi-am cheltuit ultimii bani de salariat pe un laptop bun, un mouse, un telefon mobil, birou și un scaun comfy – asta a fost investiția inițială 🙂
Am pe birou un unicorn de pluș și un mic tablou pe care scrie ”Follow your dreams, they will lead you to happiness” și în recuzită muuuulte căni, agende, carioci și post-it-uri.
Ca tool-uri pentru editare foto folosesc Canva (free), Easil și Crello – versiunea PRO ce îmi permite să realizez și imagini în mișcare foarte interesante.
Fotografiile tip stock le iau gratuit de pe Pexels, Pixabay sau direct din Crello/ Canva. Folosesc Grammarly pentru a corecta conținutul în engleză, Postify pentru a programa postări pe LinkedIn, Later pentru a programa postări pe Instagram, InShot pentru editare video. Lucrez doar în Google Drive, MailChimp pentru newsletters și WordPress.
Cam la două-trei luni investesc bani și în tool-uri noi, în cursuri pe domeniu sau cărți.
De ce ai nevoie pentru a-ti face treaba cat mai bine?
Primul tab pe care îl pornesc atunci când aprind laptop-ul este Youtube. I can’t do anything without the music in my head. Dacă e liniște, nu mă pot concentra. Apoi, Facebook, G-mail, Google Drive, agenda, o ceașcă de cafea și pot începe în forță.
Ca skill, cred că cea mai importantă pentru mine este creativitatea. Însă, atunci când aceasta nu e la cote maxime, task-ul tot este realizat și livrat – aici cred că intervine experiența și capacitatea de a te ”plia” în funcție de client cu informațiile pe care le deții deja și skill-uri pe care le ai in reflex.
De asemenea, lucrez și la partea de consecvență și disciplină – am tendința să încep ceva și dacă sună telefonul cu un task ASAP, las task-ul la care lucram (ce era tot ASAP, of course) și creierul meu probabil își dă un *facepalm* când schimb tipul de lucru atât de des.
Mă ajută foarte mult să-mi fac o listă de ”TO DO” cu o seară înainte, pentru fiecare client în parte, iar ceea ce arde cu adevărat sau ce consider că necesită un nivel mai mare de atenție le evidențiez cu roșu – cu acelea încep dimineața.
Care a fost primul tau proiect pe care l-ai avut pe freelance? Ce ai invatat din el?
Primul client a fost chiar ELITE Business Women, cu care încă colaborez și care m-a ”modelat” atât ca freelancer, cât și ca o potențială femeie antreprenor.
Am învățat să cresc o comunitate online în mod organic, prin conținut de valoare, să promovez beneficiile unui membership și să empatizez cu clienții, majoritatea antreprenori.
Care sunt lucrurile bune si care sunt lucrurile mai putin bune in viata ta de freelancer?
Lucrurile mai puțin bune sunt doar cele pe care încă nu am învățat să le stăpânesc 100%. Programul flexibil este un lucru extraordinar pe care mi l-am dorit dintotdeauna, însă am zile când lucrez 1 oră și zile când lucrez până la 12 ore – deci atenție la time management.
De asemenea, faptul că ai venituri din mai multe surse reprezintă un beneficiu, însă dacă nu îți gestionezi bugetul corect, se poate să rămâi cu prea multă lună la sfârșitul banilor, hihi 🙂
Cel mai bun lucru din viața de freelancer este că simți că-ți trăiești viața, pe lângă pasiunea ta care îți e și business. Te poți opri pentru o oră din lucru și merge prin parc sau citi sau avea un power nap. Ai ocazia să faci mai multe ”mini-task-uri” pentru tine, ce îți dau un boost de energie pentru întreaga zi și asta contează foarte mult.
Și nu stai in trafic sau în pasajul de la Unirii la 8 dimineața. And this is a great deal!
Ce mi-a dat bătăi de cap până acum a fost forma legală, cu plătile pentru impozit, CAS, CASS și multe lucruri legate de taxe pe care am tot încercat să le înțeleg cu ajutor specializat. Consider că pentru a avea un ”salariu” decent ca freelancer trebuie să câștigi de 3 ori mai mult decât salariul net dacă ai fi un angajat și asta e o super-putere!
Cum reusesti sa ramai sanatoasa fizic si psihic? Ce faci pentru asta? Ai vreun secret?
Amen to my sanity – Cam o dată la 2-3 zile, ies să lucrez dintr-o cafenea sau un spațiu de co-working – îmi place mult Meron de la Cișmigiu.
Am calls, întâlniri cu clienții, cu prietenii care sunt în concediu 🙂 merg acasă, la Constanța, mă deconectez puțin de agitație și apoi revin la solitudinea cu care sunt obișnuită. Merg regulat la sală – seara sau la prânz – asta ma ajută foarte mult psihic și fizic – fac yoga, zumba, box și cam toate clasele, doar să îmi consum energia.
Îmi place să ascult poadcast-uri până adorm (în speical GaryVee și Jay Shetty), să mă plimb în parc, pe jos sau cu bicicleta, să merg la la shopping. Să-mi iau câteva zile pe an vacanțe și să merg la Therme.
Fac ”colecție” de chestii faine pe care să le vizitez în București (restaurante, expoziții, evenimente) și bifez măcar unul pe săptămână. Iar în weekend, când sunt și prietenii corporatiști liberi, împart cu ei my favourite drink – Gin Tonic 🙂
Care sunt cele mai mari frustrari pe care le ai legat de freelance?
Cea mai mare frustrare e faptul că un freelancer e nevoit să plăteasca taxe și impozite prea mari pentru cât câștigă. Un freelancer trebuie să câștige un salariu brut întreg, pe când un angajat e mulțumit cu acei X lei salariu net pe care îl primește în mână, fără să-l intereseze că, de fapt, salariul brut e mult mai mare 🙂
Un freelancer muncește de toți banii și aproape jumătate îi dă înapoi la stat și asta devine frustrant.
Ce carte citesti in prezent? Care este cartea pe care orice freelancer ar trebui sa o citeasca inainte sa se apuce de business?
Acum citesc trilogia ”ABC-ul prishopatului de succes” 🙂 am ajuns la a treia parte și mi se pare foarte interesant punctul de vedere. Cred că ne interesează prea mult ceea ce cred alții despre noi și că ar trebui să gândim totul mai la rece, fără acea frică de eșec.
Mi-a plăcut foarte mult ”The Subtile Art of Not Giving A Fuck” a lui Mark Manson și consider că oricine ar trebui să o citească. Cred că asta a fost cartea ce m-a convins să-mi urmez 100% pasiunea și să devin freelancer.
Ce ai putea sa faci acum care sa schimbe ceva in bine in businessul tau peste 5 ani?
Să fac mai mult networking.
Până acum m-am focusat foarte mult pe mine ca specialist, să mă dezvolt, să am anumite skill-uri, să știu din toate câte puțin – ca să pot discuta eficient cu oamenii, să am un punct de vedere și să-l pot susține, să am experiența pe care o pot folosi ca bază în discuții.
Ce lucru de azi ai vrea sa si-l aminteasca Mihaela Lemnaru peste 10 ani?
Aș vrea să-mi aduc aminte că am început totul din pasiune și că nu mereu am știut unde mă îndrept, însă am învățat mă bucur de proces pentru că acesta e mai important decât destinația în sine.
Daca ai da un singur sfat unei persoane care vrea sa devina freelancer, care ar fi acela?
Nu ai nimic de pierdut, mai ales dacă ești puțin #ControlFreak – go for it! 🙂
Cum pot lua legatura cu ea?
Pe Mihaela Lemnaru o gasiti pe:
E-mail: [email protected]
Facebook: https://www.facebook.com/mihaela.lemnaru20
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mihaela-lemnaru/