Comunitatea viata de freelancer: Interviu cu Raluca Apostol
Sumar articol
Share
Cine este Raluca Apostol?
Sunt Raluca Apostol si fac marketing. Cand eram in facultate, am fost la un interviu pentru un job a carui descriere n-am citit-o cum trebuie si am avut o sectiune in franceza. Stiam franceza minimal, din ce-am invatat la scoala, asa ca singura chestie pe care am stiut s-o zic timp de 5 minute e ca ma cheama Raluca Apostol, am studiat marketing si vreau sa fac marketing.
Au trecut vreo 9-10 ani de atunci si sunt tot cam pe-acolo. Am lucrat o vreme dupa ce-am terminat facultatea, intr-un job cu program flexibil, care-mi permitea sa am si alte proiecte pe langa. Am luat un proiect, am avut niste recomandari apoi de la ei si am ajuns la 5 proiecte, care plateau mai bine decat jobul care mi se parea mie ca nu ma mai provoaca. Asa ca am devenit freelancer cu norma intreaga. Se intampla in iarna lui 2014 si a durat cateva luni.
Lucrand cu proiecte din educatie, neavand suficient know-how, nu aveam un USP al ce ofer si nici o baza de lead-uri, s-a fasait repede treaba. In cateva luni, niste clienti au ramas fara bugete (erau start-upuri care nu au mers) si am ramas cu prea putine proiecte care sa conteze, asa ca a trebuit sa ma angajez.
O alta conjunctura m-a fortat cumva sa redevin freelancer, dupa ce am incheiat colaborarea cu un job care nu-mi mai oferea ce trebuie. Practic, m-au dat afara dupa ce i-am fortat sa-mi schimbe rolul si a venit ca un soc. Am avut timp atunci sa ma gandesc ce vreau si in loc sa-mi caut alt job, m-am hotarat sa devin independenta, ca sa-mi aleg eu cu cine lucrez si in ce conditii. Asta se intampla in iunie 2018 si dupa o serie de urcursuri si coborasuri, am ajuns acum intr-un loc relativ constant.
Asculta Viata de Freelancer PODCAST pe:
Care iti este setupul de lucru?
Inca de la jobul dinainte freelancing-ului, lucram de acasa si mi-am dat seama ca asta e ce-mi doresc. Cand am inceput rolul ala, imi imaginam cum o sa lucrez pe malul marii, din vacanta, dintr-o cabana de la munte, din hub-uri…ce sa mai, eram walking instagram cu laptop.
Nu s-a intamplat nimic din asta. Lucrez all day, everyday de la biroul din sufragerie. Mi-am luat monitor, dar nu-l folosesc, asa ca singurul gadget e mouse-ul, pentru ca dupa 3 ani de lucrat cu mouse pad-ul laptopului, am ajuns sa folosesc un mouse si sa-mi schimbe viata.
Ca tools, folosesc mai multe pentru clienti decat pentru mine. Eu am CRM de la Hubspot, fac bannere cu Canva si programez postarile pentru conturile de business cu Buffer.
De ce ai nevoie pentru a-ti face treaba cat mai bine?
Facand campanii si strategii de marketing pentru client, am nevoie sa fiu mereu la curent cu ce se intampla: a aparut vreun tool nou, exista vreo tehnica noua pe care o folosesc companiile (anul trecut am aflat de account based marketing, ABM), etc. Mi-am propus sa fac 2 training-uri pe an, din zona de digital, ca sa ma asigur ca sunt la zi.
Mie nu-mi place sa lucrez mult, asa ca unul din interesele mele principale este optimizarea. Ma intereseaza constant ce tool-uri pot sa folosesc ca sa fiu mai eficienta, sa-mi fac treaba mai repede si mai bine. Dar daca e sa vorbim despre ce ai nevoie neaparat in marketing, e curiozitatea si dorinta de analiza.
Daca nu vrei sa afli ce rezultate ai, de ce a iesit ceva cum a iesit, ce se intampla daca faci x in loc de y, nu cred ca poti sa reusesti. Sigur, mai sunt chestii precum creativitate, determinare, motivatie, dar nu as zice ca sunt strans legate doar de marketing, asa cum simt ca trebuie sa fie zona de analiza si curiozitate.
Care sunt lucrurile bune si care sunt lucrurile mai putin bune in viata ta de freelancer?
Ce m-a atras pe mine cel mai mult au fost flexibilitatea si capacitatea de a-ti alege proiectele pe care vrei sa lucrezi. Am un mod de lucru atipic pentru programul de lucru 9 to 6 si mi-ar fi greu sa ma adaptez. Lucrez mai bine catre un deadline decat catre acoperirea unui numar de ore.
Nu-mi place sa ma trezesc devreme, deci rar incep lucrul inainte de 10. In functie de volumul de munca, imi place sa-mi iau pauze in timpul zilei si sa reiau seara, eventual cand ma intorc de la sala. Ma bucur cand nu am 2 saptamani la fel si mi se pare ca exact ruperile astea de ritm pe care le pot face in mijlocul zilei ma ajuta sa fiu mai creativa si cu mai multa energie.
Apoi, capacitatea de a alege proiecte e importanta pentru mine. Am lucrat in tot felul de structuri, cu tot felul de stiluri de management si mi-am dat seama ca nu ma potrivesc cu anumite modalitati de lucru (sa moara micro-managementul). Din pacate, mi se pare ca unele companii au respect mai mare fata de furnizori decat au pentru angajati si asta mi se pare trist. Din fericire, am avut noroc de niste clienti minunati, asa ca n-am de ce sa ma plang. Si partea buna e ca daca nu ai un vibe bun, poti sa inchei proiectul si sa o iei de la capat in alta parte.
Partea mai putin buna a freelancing-ului e cumva tot flexibilitatea, dar cand vine vorba de contracte. Daca te gandesti de 15 ori inainte sa dai afara pe cineva, nu cred ca te gandesti asa mult sa cauti alt furnizor, deci variaza mai mult clientii si durata de lucru cu ei. Asta inseamna ca ai niste perioade moarte, in care stai sa oftezi ca o sa mori de foame. De-asta ma preocup constant de pipeline, de cat de mult reusesc sa imi fac numele auzit si ce contacte construiesc.
Ce faci ca sa ramai sanatoasa fizic si psihic? Ce faci pentru asta? Ai vreun secret?
Pai, mi se pare mai usor sa fii sanatos fizic muncind de acasa decat de la birou. Imi aduc aminte cand incercam sa tin regim la birou si te loveau toate mirosurile alea la pranz de ti se facea pofta si de chestii pe care nu le-ai fi mancat niciodata.
Acasa, mananc ce am in frigider, comand rar, ca majoritatea au comanda minima si n-o ating cu o ciorba si o salata. Merg la sala de 2-3 ori pe saptamana si mi se intampla rar sa nu ajung pentru ca am prea multa treaba, tocmai pentru ca pot continua munca atunci cand ma intorc.
Psihic, incerc sa-mi iau pauze des. Rar lucrez mai mult de 8 ore pe zi, niciodata legate, pentru ca fac pauza de pranz. Ies in parc cu cainele, citesc seara, calatoresc cat de des pot si incerc sa fac chestii care ma tin departe de ecrane.
Ce carte citesti in prezent? Care este cartea pe care orice freelancer ar trebui sa o citeasca inainte sa se apuce de business?
In prezent, citesc The Code of the Extraordinary Mind. Am imprumutat un Kindle de la o prietena, sa vad daca ma inteleg bine cu el si era deschisa cartea asta. Uneori ti se intampla sa dai de niste chestii bune fara sa vrei ????.
Mi-a placut Company of One si chiar o recomand freelancerilor. Asa imi gandesc si eu activitatea, ca un business in care momentan sunt doar eu, dar cu planuri de a avea colaboratori in viitor, pe masura ce creste numarul de proiecte. Company of One prezinta exemple de companii care au crescut organic, fara sa aiba ca singur scop profitul si de oameni care au reusit sa aiba venituri si volum de munca satisfacator lucrand singuri. Mi se pare ca se potriveste bine cu felul meu de a fi.null
Ce ai putea sa faci acum care sa schimbe ceva in bine in businessul tau peste 5 ani?
Sa imi creez o strategie de crestere, incluzand plan de content, prezenta la evenimente si plan de outreach in functie de stagiul lead-ului. Cumva, am deja asta in cap, dar n-am pus pe hartie informatii ca sa fiu mai ancorata in ele.
Ce lucru de azi ai vrea sa si-l aminteasca Raluca Apostol de peste 10 ani?
Ca uneori lucrurile nu ies cum ti le planifici si asta e ok. Ca desi faci tot ce poti, cat de bine poti, unii clienti n-or sa fie niciodata multumiti si asta nu spune nimic despre tine, ci despre ei. Ca am ales sa fac freelance pentru flexibilitate si nu ma abat de la asta pentru a castiga mai multi bani si a-mi umple timpul atat de mult incat sa uit de mine.
Cum pot lua legatura oamenii cu tine?
Ma gasesc pe LinkedIn sau pe site.
Pentru resurse, articole, tooluri si informatii despre cum iti poti construi un business de succes viziteaza sectiunea noastra gratuita: Scoala vietii de freelancer.
Daca iti place ce facem aboneaza-te la newsletterul nostru: https://viatadefreelancer.ro/mail/ sau intra in grupul de Facebook Viata De Freelancer Romania.