Cine este Ruxandra Visoiu?

Ma numesc Ruxandra Visoiu si sunt avocat. Imediat dupa facultate am inceput sa lucrez in avocatura corporate, dar din pricina programului infernal (cand am inceput eu era 9 AM – 8 PM in acte, oficial), dar si a faptului ca doream sa am clienti proprii si sa incerc proiecte noi, am luat in cele din urma calea antreprenoriatului juridic si am fondat R&R Partners Bucharest.


Asculta Viata de Freelancer PODCAST pe:

Anchor.fm aici sau Spotify aici


Care iti este setupul de lucru?

Lucrez foarte mult la laptop, incerc sa am un paperless office pe cat este posibil. Nu imi place stilul vechi de avocatura, caratul dosarelor imense de hartie si stocarea acestora la birou. Asa ca orice hartie este scanata, pusa pe server si pastrez in original doar strictul necesar.

Initial am folosit Google Drive, dar de ceva timp am facut un upgrade catre Microsoft 365. Nu cred ca ne-am putea descurca fara el, mai ales ca suntem 5 oameni in total in echipa si fiecare trebuie sa aiba accees mereu la fisiere, inclusiv remotely.

Nu as putea trai fara aplicatiile de calendar, atat pe Google cat si pe Microsoft Outlook. Pun acolo toate intalnirile, deadline-urile, termenele in instanta, chiar si taskurile de peste zi. Folosesc Google calendar in principal pentru chestii personale, iar Outlook pentru taskurile de birou, deoarece ca poate fi accesat si de catre colegii mei.

Si, desigur, nu as putea face nimic fara mailurile zilnice. Desi nu este cea mai populara varianta, eu m-am obisnuit foarte bine cu Outlook. Este mai putin prietenos decat Gmail, mai ales ca mobile app, dar este si mult mai profi din multe puncte de vedere.

De ce ai nevoie pentru a-ti face treaba cat mai bine?

In domeniul meu trebuie sa fiu mereu la curent cu modificarile legislative si stirile in domeniu. Asa ca o mare componenta pentru mine este sa ma dezvolt continuu profesional, fie ca citesc un articol, o carte sau merg la o conferinta de drept. In ce priveste metodele si procedurile noastre, sunt destul de tehnice si urmeaza strict legea, asa ca nu merita sa va plictisesc cu ele 🙂

Care a fost primul tau proiect pe care l-ai avut pe freelance? Ce ai invatat din el?

Pentru primii clienti care au venit la mine am lucrat mai mult for free, pentru ca eram inca angajata si nu aveam voie sa am clienti proprii. Dar desi a fost lucru pro bono, am invatat incet, incet cum sa discutam clientii, sa gestionez termene si sa comunic eficient. Asta m-a pregatit foarte bine pentru momentul cand am inceput sa facturez si am evitat astfel unele greseli in lucrul cu clientul.

Care sunt lucrurile bune si care sunt lucrurile mai putin bune in viata ta de freelancer?

Lucruri bune – flexibilitatea pe program (nu m-as mai vedea mergand la un job cu program fix); diversitatea in munca; faptul ca iti folosesti unele soft skills in relatia cu clientul, care intr-un job normal ar ramane neutilizate; veniturile nu iti sunt limitate asemenea unui salariu.

Lucruri mai putin bune – la venituri nu exista acea predictibilitate pe care ti-o da un salariu, ceea ce poate fi stresant in special la inceput. De asemenea, ai mai multe cheltuieli ca si antreprenor in scop de business, asa ca trebuie sa inveti din timp sa iti faci un buget clar. Iar pe partea mentala, cred ca sansa sa ai un burnout ca si antreprenor sau freelancer este mult mai mare, daca nu stii ca ai grija de tine si sa inveti cand sa spui „nu”.

Cum reusesti sa ramai sanatoasa fizic si psihic? Ce faci pentru asta? Ai vreun secret?

Fac sport in mod constant, imi aduce o doza serioasa de endorfine si ma face sa imi simt corpul foarte ok chiar si dupa o zi stresanta. Nu m-as simti la fel de bine fara activitate fizica, asta e clar. Alternez cardio cu lucrul cu greutati si desi nu reusesc sa mai ajung des la sala, pentru ca sacrificam prea mult timp cu drumul sau sa ma organizez pentru a ajunge la anumite clase, exista mereu solutii alternative. Asa ca mi-am facut un mini-gym at home cu cateva produse de la Decathlon, iar cand am nevoie de cardio alerg la Lacul Morii, pentru ca este aproape de casa.

Care sunt cele mai mari frustrari pe care le ai legat de freelance?

Nu cred ca am efectiv frustrari. Dar exista momente in care ma enervez, in general sursa fiind autoritatile publice sau anumite proceduri care ne ingreuneaza munca. De asemenea, ma frustrez uneori pentru ca ziua pare sa nu aiba destule ore pentru toate lucrurile pe care vreau sa le fac!

Ce carte citesti in prezent? Care este cartea pe care orice freelancer ar trebui sa o citeasca inainte sa se apuce de business?

O carte pe care am citit-o recent si mi-a placut foarte mult este „Becoming” de Michelle Obama. Ma asteptam sa fie o poveste mai boring, cu multe elemente de politica, dar a fost de fapt o carte scrisa cu multa caldura, autenticitate si foarte, foarte inspirationala.

Iar recent am inceput sa ascult audiobook-ul „The subtle art of not giving a fuck”, care cred ca ar fi mega util oricarui freelancer si nu numai.

Ce ai putea sa faci acum care sa schimbe ceva in bine in businessul tau peste 5 ani?

Incerc sa imi fac o strategie pe termen lung, macar in mare, iar rezultatele au aparut destul de repede. Este un lucru pe care nu foarte multa lume il face, poate din frica de necunoscut ori pentru ca prefera sa nu isi asume un obiectiv pentru ca, deh, uneori visurile nu devin realitate.

Dar este un exercitiu excelent sa iti pui planul pe hartie, pentru ca poti descoperi chiar lucruri despre tine si obiectivele tale pe care nu le constientizai initial. Iar cand obiectivele chiar se realizeaza este minunat sa te uiti in urma si sa constientizezi ca ele s-au indeplinit tocmai pentru ca ti le-ai setat clar in the first place!

Ce lucru de azi ai vrea sa si-l aminteasca Ruxandra Visoiu peste 10 ani?

Senzatia de efervescenta, specifica unui business care inca mai are de crescut si senzatia de potential, ca poti realiza orice daca chiar iti doresti. As vrea sa pierd acest feeling cat mai tarziu posibil in viata!

Cum pot lua legatura oamenii cu tine?

Ma puteti contacta in numeroase locuri: pe Facebook (www.facebook.com/ruxandra.visoiu), Linkedin (www.linkedin.com/in/ruxandra-visoiu-36851172), direct pe mail la [email protected]. Iar daca vreti sa gasiti mai multe detalii despre firma noastra de avocatura, R&R Partners, ne gasiti la www.rrpb.ro.


Acesta a fost interviul cu Ruxandra Visoiu.

Pentru resurse, articole, tooluri si informatii despre cum iti poti construi un business de succes viziteaza sectiunea noastra gratuita: Scoala vietii de freelancer.

Daca iti place ce facem aboneaza-te la newsletterul nostru: https://viatadefreelancer.ro/mail/ sau intra in grupul de Facebook Viata De Freelancer Romania.