Comunitatea viața de freelancer: Interviu Gelu Toaipă
Sumar articol
Share
Cine este Gelu Toaipă?
Sunt Gelu Toaipă și de 20 de ani fac lucruri care țin de imagine, de vizual, de identitate și comunicare vizuală. Nu pot să pun o simpla eticheta pentru ca îmi place mult să învăț, să explorez domenii și posibilități noi, să îmi duc bagajul de skill-uri și cunoștințe oriunde îmi place și e nevoie. în acești mulți ani am trecut de la web design și grafic design la identitate vizuala, comunicare, branding, am făcut consultanta atât pe comunicare și identitate vizuala cât și pe business development. Îmi place să creez și să dezvolt concepte pe care apoi să le ilustrez și să le livrez publicului.
Ca absolvent de Arte Plastice și pasionat de fotografie am încercat în ultimii ani să contribui și cu asta la munca mea integrând niște produse și concepte foto proprii în serviciile de comunicare.
Am început viața de freelancer fără să îmi dau seama încă de când eram angajat lucrând în timpul liber la proiecte pentru clienții proprii, în principal în online pe partea de design și dezvoltare web. Cândva în 2003 un prieten bun mi-a propus să lucrez la câteva proiecte ale lui. Nu puteam să mai fac asta doar în timpul liber așa ca am anunțat compania unde lucram ca urmează să plec. Mi-au propus și ei o colaborare ca freelancer pentru încă 2 ani și… am zburat. Un zbor lin la început, fără prea multe stresuri și griji pentru viitor.
Asculta Viata de Freelancer PODCAST pe:
Care îți este setupul de lucru?
Un setup minimalist și unul cu de toate. Eu le numesc biroul mic și biroul mare. Cel mic este o geanta în care încap laptopul, tableta și ceva echipament foto, plus net, cloud și software la purtător. E biroul meu preferat pentru ca de multe ori e în aer liber, în natura, pe o terasa, în portbagajul mașinii Cel mare este într-o casa de la poalele munților Făgăraș, este înțesat cu tot felul de chestii, utile și mai puțin. Dar acolo e baza. Da, tot în natura.
Am simțit mereu nevoia de rădăcini, atât pentru mine cât și pentru copiii mei așa ca nu m-a atras conceptul de nomad decât la nivel de fantezie. în practica, viața de freelancer mi-a permis să fac un fel de transhumanță, la sfârșitul toamnei cobor ușor din munți spre București unde biroul s-a redus încet încet sub presiunea familiei în creștere de la o cameră întreagă în care puteam să îmi văd nestingherit de treabă la un sfert de living din care evadez de câte ori pot spre o cafenea drăguță sau un spațiu de coworking.
De ce ai nevoie pentru a-ți face treaba cât mai bine?
Cel mai mult am nevoie de oameni cu care să pot să împart o viziune și cu care să am o înțelegere. Fie ca vorbim de clienți sau colaboratori, pentru a performa la un nivel care să mă bucure personal am nevoie de oameni cu idei, cu întrebări, cu păreri puternice.
Cele mai frumoase idei nu se nasc privind în gol ci se nasc și se cresc atunci când le discuți cu alții, atunci când primești un feedback constructiv și când ai o buna înțelegere a nevoilor celor pentru care lucrezi.
Care a fost primul tău proiect pe care l-ai avut pe freelance? Ce ai învățat din el?
Primul proiect important a fost să dezvolt un intranet cu facilitați de project management pentru un proiect al Minority Rights Group International. Era anul 2000 și a fost minunat să pot să lucrez cu o echipa internațională de manageri și activiști în domeniul drepturilor omului. Am învățat atunci multe lucruri ce țin de felul de relație pe care îmi doresc să o am cu clienții mei, despre onestitate și fair play în afaceri, despre comunicarea corectă și eficienta.
Care sunt lucrurile bune și care sunt lucrurile mai puțin bune în viața ta de freelancer?
Poate cel mai bun lucru a fost ca am putut să petrec mult timp cu copiii mei, să mă ocup de educația lor, să ii iau de la scoală și să mâncăm prânzul în fiecare zi, să fiu „afterschool” și prieten de joaca, să am vacantele la fel de lungi ca ale lor, să fiu un „stay at home dad”.
Alt lucru bun, timpul! Nu, freelancerii nu au mai mult timp liber decât restul lumii. Dar am simțit ca sunt stăpânul timpului meu, mi-am permis să fiu spontan, să fac lucrurile așa cum veneau natural, să mă gândesc mereu la ce este important pentru mine și să dau valoare maxima fiecărui moment, indiferent ca era vorba de finalizarea unui proiect sau de privit cerul printre frunze din hamacul atârnat în livada
Tot legat de timp este și un lucru mai puțin bun la viața de freelancer, stresul ca orice ora și orice zi înseamnă bani, că uneori nu iți permiți o pauza, că nu poți merge la lucru și să ai o zi proastă dar să iei același salariu. Pentru ca suntem în fond antreprenori avem griji și răspunderi dincolo ce cele ale unui salariat.
Cum reușești să rămâi sănătos fizic și psihic? Ce faci pentru asta? Ai vreun secret?
Răspunsul e simplu. Viața de freelancer la țară. Pentru sănătatea fizică și psihică ajută mult transhumanța de care spuneam. Fiind crescut exclusiv la oraș am descoperit că îmi place mult să fac treburi în gospodărie. Nu a fost ușor să trec de la a se face treburi pentru mine la a le face chiar eu dar în timp am devenit un membru cu drepturi depline al acestei comunități. Genul care taie lemne, plantează pomi, culege fructe, cosește fânul, repară un gard.
Sunt pauze oarecum impuse de mersul firesc al lucrurilor dar binevenite deoarece sunt o schimbare totală de paradigma care mă ajută foarte mult la a mă deconecta psihic de stresul normal al jobului și a mă conecta fizic destul de intens la altă activitate.
Care sunt cele mai mari frustrări pe care le ai legat de freelance?
De-a lungul timpului cea mai mare frustrare a fost lipsa unui sentiment de apartenență și faptul că socializarea ca freelancer vine în urma unui efort suplimentar. Fără companie în pauzele de țigară, fără berea cu colegii de după muncă, M-am simțit de multe ori izolat și interacționând săptămâni în sir doar cu un ecran iar singura componentă socială a vieții mele în acele momente a fost familia. Am luat asta ca pe o lecție și am învățat să fiu mai activ/proactiv social, mai voluntar și mai disponibil si, poate cel mai important, am învățat să caut interacțiuni pline de sens.
Ce carte citește Gelu Toaipă în prezent? Care este cartea pe care orice freelancer ar trebui să o citească înainte să se apuce de business?
Tocmai am terminat de citit „Dulcele bar” de JR Moehringer și „Un om sfârșit” de Giovani Papini. Da, le iau cate două ca să își tina companie când lucrez eu până târziu. Îmi place să citesc literatură clasică, ficțiune și memorii mult mai mult decât literatură de specialitate sau self help.
Am dat în 2007 de „The Black Swan: The Impact of Highly Improbable” de Nassim Nicholas Taleb și as vrea să o recomand oricui se aruncă în necunoscut. Mi-a folosit mereu să mă întorc la ea și să îmi amintesc că incertitudinea înseamnă mister, surpriză și infinite posibilități.
Ce ai putea să faci acum care să schimbe ceva în bine în businessul tău peste 5 ani?
Dezvoltare continuă, învățare continuă, să încerc mereu să fac și altceva, să nu îmi fie teamă de necunoscut. Fac deja asta și sper să o fac din ce în ce mai bine.
Ce lucru de azi ai vrea să și-l amintească Gelu Toaipă peste 10 ani?
Peste 10 ani, peste 20, peste 30 as vrea, ca și acum, să îmi mai amintesc de copilul din mine, partea aceea din mine creativă și ludică, care vrea mereu să descopere lucruri și care are tot timpul ochii larg deschiși spre lume.
Dacă ai da un singur sfat unei persoane care vrea să devină freelancer, care ar fi acela?
Să citească interviurile astea ????
Cum pot lua legătura oamenii cu tine?
LinkedIn https://www.linkedin.com/in/gelutoaipa/
Facebook https://www.facebook.com/gelu.toaipa
Website https://www.photosapiens.eu/