
Comunitatea viața de freelancer: Interviu cu Irina Constantin
Sumar articol
Share
Cine este Irina Constantin?
Hello! Sunt Irina Constantin și m-am avântat în viața de freelancer în urmă cu doar câteva luni. Pe scurt, sunt Content Writer. Creez tot felul de texte pentru tot felul de branduri și mă asigur că totul este super SEO-friendly. Deși am început recent freelancingul „pe bune”, am tot avut proiecte micuțe de care m-am ocupat în paralel cu jobul și visam timid la ziua în care îmi voi face singură programul.
Povestea a început cu motivul clasic: „nu mai am timp pentru nimic!”. Mereu aveam pe lista să merg la sala, să fac yoga mai des, să gătesc și să citesc mai mult. Freelancingul nu mi-a oferit neapărat mai mult timp, ci mai multă putere de decizie asupra lui.
Ascultă Viața de Freelancer PODCAST pe:
Anchor.fm, Spotify, Apple Podcast și Soundcloud
Care îți este setupul de lucru?
Din fericire, n-am nevoie decât de laptop și de net. De obicei, lucrez în WordPress, Word și Excel, nimic fancy. Mai folosesc Smart Bill pentru emiterea facturilor și gestionarea aspectelor administrative.
De ce ai nevoie pentru a-ți face treaba cât mai bine?
Sunt o persoană organizată de când mă știu. Odată cu freelancingul, mi-am dat seama și mai mult cât contează să îți faci treaba într-un mod eficient. Practic, acum depinde de mine dacă stau în față laptopului trei ore sau opt. Și, evident, prefer prima varianta.
Dacă la birou mai pierdeam vremea la cafea, știind că oricum voi fi acolo până la 18 și am timp să rezolv tot, acum lucrurile stau diferit. Fac planuri, structurez, grupez, programez. Știu mereu ce am de făcut și mi-am format o rutină destul de bună, zic eu.
Îmi place să lucrez în liniște și, de regulă, aleg să o fac de acasă. Totuși, simt și nevoia să schimb peisajul (a se citi „să muncesc îmbrăcată în haine de stradă, cu machiaj pe față și adidași în picioare”), așa că îmi mai mut biroul într-o cafenea.
Care a fost primul tău proiect pe care l-ai avut pe freelance? Ce ai învățat din el?
Primul meu proiect (și unul foarte drag) a fost o colaborare cu o cofetărie raw vegană din București. Le gestionăm conturile de social media: planificăm postări, scriam copy-uri, alegeam și editam fotografii.
Asta se întâmplă în ultimul an de facultate, când deja aveam un job 9-18 și priveam proiectul că pe un side job. Recunosc că a fost copleșitor, la vremea aceea.
Am învățat că nu pot să tratez lucrurile altfel decât serios. Drept urmare, când mi-am dat seama că nu fac față ambelor joburi, am renunțat la proiect, deși îmi plăcea foarte tare. Nu puteam să accept ideea că îmi fac treaba cu jumătate de măsură.
Care sunt lucrurile bune și care sunt lucrurile mai puțin bune în viața ta de freelancer?
Marele avantaj al vieții de freelancer este, în mod clar, timpul. Dacă vreau să merg undeva într-o marți, la prânz, pot s-o fac fără probleme. Dacă mă simt productivă la ora 23, pot munci atunci cât pentru următoarele trei zile. Dacă într-o zi nu am deloc inspirație (și nici deadline-uri fixe), îmi pot ocupă vremea făcând altceva util pentru mine, în loc să mă uit pe pereți până la ora 18.
La cealaltă extremă se află contabilitatea și birocrația, în general. Drumurile și cozile la instituțiile statului nu sunt deloc amuzante și uneori mă simt copleșită de toate actele, declarațiile și hârtiile pe care trebuie să le depun, semnez etc. Pentru o persoană fără niciun fel de pregătire în domeniu, poate fi înfricoșător, mai ales la început.
Cum reușești să rămâi sănătoasă fizic și psihic? Ce faci pentru asta? Ai vreun secret?
Unicul secret este să iei lucrurile așa cum vin și să fii relaxat. Fac yoga, merg la sala, am grijă ce mănânc. Nu îmi mai comand mâncare, că la birou. Îmi gătesc singură 90% din timp și asta mă ajută să mențin un stil de viață sănătos.
Apoi, când vine vorba despre dezvoltare personală și sănătate mentală, I’m a junkie. Mă informez, citesc mult, mă pasionează. În plus, sunt foarte prezența în viață de zi cu ziși cred că asta mă ajută enorm să fiu „întreagă la cap”.
Care sunt cele mai mari frustrări pe care le ai legat de freelance?
Singura frustrare, deși nu aș numi-o astfel, ar fi dificultatea de a gestiona un PFA sau un SRL în România, că începător.Trebuie să sapi ore întregi după informații, nu găsești întotdeauna ceea ce cauți și poate deveni foarte enervant.
Ce carte citește Irina Constantin în prezent? Care este cartea pe care orice freelancer ar trebui să o citească înainte să se apuce de business?
Pentru a te apucă de business, ai nevoie de curaj și de încredere în sine. În acest sens, recomand chiar cartea pe care mai am puțin și o termin. Se numește Big Magic și este scrisă de Elizabeth Gilbert.
Te învață multe despre creativitate, curaj și asumarea deciziilor tale. Te face să te obișnuiești cu ideea că frică există dintotdeauna și e normal să fie așa. La un moment dat, ajungi să lucrezi la un proiect ambițios, în timp ce frică stă tolănită lângă ține, pe birou și te privește insistent. Îi faci cu mâna, o lași acolo și continui. Asta e freelancingul.
Ce ai putea să faci acum care să schimbe ceva în bine în businessul tău peste 5 ani?
Să rămân la fel de entuziasmată și determinată că în prima zi de freelancing. Să nu iau for granted ce mi se întâmplă. Să știu când să trag tare și când să iau o pauză. Să nu mă opresc din învățat.
Ce lucru de azi ai vrea să și-l amintească Irina Constantin peste 10 ani?
Aș vrea să nu uit niciodată cât de intens am muncit cu mine însămi pentru a ajunge aici. Poate pentru unii nu este un achievement atât de mare, dar pentru mine înseamnă mult. Sentimentul asta de recunoștință te face să ții capul sus și să fii fericit cu ce ai, așa că nu aș vrea să-l uit. Nici peste 10 ani, nici peste 20.
Cum pot lua legatura oamenii cu tine?
Sunt foarte activă pe Instagram (@irinactn), răspund la mesaje pe Facebook aici și aici. Am și un blog, VeggieTrips.ro, unde scriu tot felul de lucruri în afara proiectelor profesionale.