
Comunitatea #viațadefreelancer recomandă cărți
Sumar articol
Share
Dincolo de conectarea freelancerilor din România și facilitarea oportunităților de colaborare, unul dintre scopurile și obiectivele principale ale comunității Viața de Freelancer este să împărtășim cunoștințe, resurse, experiențe și orice alte informații utile. Practic, să servească drept un grup de suport în care să ne ajutăm unii pe ceilalți să creștem. Pentru că doar așa poate să crească industria. Lucru care duce la creșterea calității vieții pentru toată lumea.
Așadar, ne-am gândit să facem liste de resurse interesante și utile pentru toată lumea. De data aceasta am întrebat freelancerii din comunitate pe pagina de Facebook și în grupul Viața de Freelancer ce cărți recomandă, fie de business, fie de dezvoltare personală, despre obiceiuri, disciplină, hobby-uri sau chiar astronomie.
Am primit super multe recomandări care ne-au bucurat enorm. Deci, să trecem la treabă.
Nu uita să te abonezi la newsletterul Viața de freelancer și să intri în grupul nostru de Facebook.
Cărți de business
The 4-Hour workweek – Tim Ferris. Este despre nișă, automatizări, îmbunătățiri și pus banii la muncă pentru noi.
Disciplined Entrepreneurship – Bill Aulet. Foarte bună pentru oricine vrea să-și valideze ideile de business și să încerce să își crească șansele de a avea succes.
The Personal MBA – Josh Kaufman. Vei găsi 226 de principii care te vor ajuta să înţelegi cum funcţionează afacerile, cum lucrează oamenii şi sistemele. Vei descoperi noțiuni de bază despre vânzări, marketing, finanțe și dezvoltare de produs.
Pitch anything: an innovative method for presenting, persuading, and winning the deal – Oren Klaff. Conform lui Klaff, crearea și prezentarea unui pitch extraordinar nu este o artă ci pur și simplu o știință. Prin aplicarea în practică a celor mai noi descoperiri din domeniul neuroeconomiei, asezonată cu exemple practice ale metodei sale, Klaff ne descrie modul în care propriul nostru creier ia decizii și răspunde la pitch-uri. Înarmat cu aceste informații, vei deține permanent controlul complet în fiecare etapa a procesului.
Rework – Jason Fried & David Heinemeier, fondatorii Basecamp. Manualul perfect pentru cei care vor să reușească pe cont propriu.
The E-Myth – Michael E. Gerber. Conține soluții și perspective noi pentru dezvoltarea unui business mic.
Sales Bible – Jeffrey Gitomer. După cum zice și titlul foarte sugestiv, cartea este despre cele 10.5 porunci ale vânzărilor, despre lead generation, despre cold sales și cum să-i vinzi castraveți grădinarului.
Dotcom Secrets – Russell Brunson. Despre funnel-uri de vânzări și zeci de exemple how to do it.
Antreprenoriat – Daniel Zărnescu. O carte despre cum să construiesti o afacere de la zero, din poziția angajatului care merge la birou între 9 și 5; despre cum afli dacă ideea ta de afaceri are potențial, cum o validezi și cum găsești primii tăi clienți.
Contagious: Why Things Catch On – Jonah Berger. În această carte vei afla care sunt cele 6 principii de bază care fac ca tot felul de lucruri să devină captivante și virale, pornind de la produse de larg consum și inițiative politice, la zvonuri și filmulete postate pe YouTube.
Organizația reinventată – Frederic Laloux. Este considerată cea mai influentă carte de business a deceniului care reinventează structura, cât mai ales spiritul organizației, din perspectiva conceptului de management și leadership.
Decisive: How to Make Better Choices in Life and Work – Chip Heath, Dan Heath. Un manual de decision making bazat pe ani de research în psihologie.
Made to Stick – Chip Heath, Dan Heath. În această carte, vei afla care sunt cele 6 calități fundamentale ale unei idei care o vor face să persiste: simplitatea, caracterul neașteptat, caracterul concret, credibilitatea, poveștile și emoțiile.
Madison Avenue Manslaughter – Michael Farmer. Tehnici și recomandări pentru cum să construiești un business sustenabil în publicitate.
Business Model Generation – Alexander Osterwalder și Yves Pigneur. Te va învăța tehnici influente și practice de inovație, folosite în prezent de cele mai importante companii din întreaga lume. Vei afla cum să înțelegi, să proiectezi și să implementezi în mod sistematic un nou model de afaceri – sau să analizezi și să optimizezi unul vechi.
Getting to Yes: Negotiating an agreement without giving in – Roger Fisher. O carte plină de exemple practice, simplu scrisă și care îți bune zâmbetul pe buze.
Manager 80/20 – Zece metode pentru a deveni un lider grozav – Richard Koch. Un volum practic care demonstrează prin statistici și grafice argumentele care vin să susțină aplicabilitatea universală a principiului 80/20, oferindu-le managerilor zece metode prin care să obțină rezultate extraordinare.
Cărți de dezvoltare personală, obiceiuri, disciplină
Atomic Habits – James Clear. Un ghid ușor de asimilat, cu ajutorul căruia obiceiurile bune devin inevitabile, iar cele rele, imposibile.
Tools of Titans: The Tactics, Routines, and Habits of Billionaires, Icons, and World-Class Performers – Tim Ferris. Pe lângă tot felul de informații utile este un izvor nesecat de alte recomandări de cărți din toate domeniile, business și life.
The Power of Habit – Charles Duhigg. Ne poarta spre culmile descoperirilor științifice care explică de ce există deprinderile și cum pot fi modificate acestea.
The cyber effect – Mary Aiken. Una dintre specialistele de renume mondial în domeniul cyberpsihologiei şi „creierul din spatele serialului CSI: Cyber” (Daily Telegraph) – explică ce impact are asupra noastră mediul online, cum funcţionează şi ce putem face pentru a ne feri de efectele nocive ale acestuia.
Karmic Management: What Goes Around Comes Around in Your Business and Your Life – Geshe Michael Roach, Lama Christie Mcnally, Michael Gordon. Înțelepciunea antică din est și experiența reală din afaceri își dau mâna în acest ghid care oferă un plan pas-cu-pas ce te va ajuta să adopți o manieră de a munci și de a trai prin care să ai succes.
Șlefuitorul de diamante – Geshe Michael Roach, Lama Christie Mcnally. Această lucrare tibetană consemnează în scris un sistem de principii formulate de Buddha în urmă cu peste 2500 de ani.
Karma iubirii – Geshe Michael Roach. Este un sistem complet nou, din Tibetul străvechi, care te ajută să descoperi cei 4 pași esențiali ca sa obții ceea ce-ti dorești în viața pe cea mai armonioasă cale.
Cei 6 stâlpi ai încrederii în sine – Nathaniel Branden. Cea mai completă lucrare despre respectul de sine.
Karaoke Capitalism – Kjell Nordström, Jonas Ridderstrale. O carte care reprezintă o chemare la luptă. Kjell şi Jonas sunt rebeli cu o cauză. Prin combinaţia lor neortodoxa între rigoarea academică, logica puternică şi gândirea funky ei rescriu înca o dată legile pentru evoluţionari.
Creierul idiot – Dean Burnett. O carte despre procese stranii și comportamente ilogice, fascinație fără margini și memorie egoistă, despre creier, falsificatorul de amintiri şi marele maestru al combinaţiilor.
Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less – Greg McKeown. Prima parte a cărții schițează mentalitatea de bază a unui esențialist. Următoarele trei transformă mentalitatea într-un proces sistematic orientat către a urmări disciplinat mai puțin, unul pe care puteți să-l folosiți în orice situație sau întreprindere pe care o întâlniți.
The Art of Gathering – Priya Parker. O serie de exemple de leadership, de comunicare și asumare.
The paradox of choice: why less is more – Barry Schwartz. Una dintre cele mai amuzante cărți despre decizii. Cu cât contextul deciziei este mai complex, ca număr de opțiuni, cu atât decizia este mai dificilă.
The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable – Nassim Nicholas Taleb. O analiză densă a impactului improbabilității, explicându-ne tot ceea ce știm despre ceea ce nu știm.
A good time to be a girl – Helena Morrissey. Vorbește despre femei în mediul de business și despre incluziune, flexibilitate și de ce e bine să fim cât mai diferiți în echipe.
Coaching zi de zi – Michael Bungay Stanier. În cartea lui Stanier, coachingul devine o parte integrantă și informală a programului de zi cu zi, prin care managerii și echipele acestora reușesc să muncească mai puțin, dar să aibă rezultate de impact.
Courage: Overcoming Fear and Igniting Self-Confidence – Debbie Ford. Despre curaj, frici, tehnici de a le depăși și metode pentru a-ți antrena încrederea în sine.
De ce să mergi când poți să zbori – Isha Judd. Fără a impune vreun sistem de convingeri sau o dogmă, învățăturile sistemului Isha Judd sunt practice și ușor de integrat în viața de zi cu zi, producand însă o profundă transformare interioară. În miezul sistemului se află cele patru afirmații simple ale unor adevăruri profunde.
Cadranul banilor – Robert Kiyosaki. O carte care carte vorbește despre alegerea unor noi opțiuni, noi direcții și a unui nou viitor financiar.
Eu pot! Tu vrei? – Claudiu Romeo Dragan. O carte despre perfecționare, învățare continuă, progres.
Cele cinci limbaje ale iubirii – Gary Chapman. Fie că vrei să te apropii mai mult de părinții tăi, să ai o relație mai bună cu prietenii sau să mai dai o șansă întâlnirilor romantice, cartea lui Gary Chapman îți va oferi încrederea de care ai nevoie pentru a interacționa cu ceilalți într-un mod mai eficient.
Habits of a Happy Brain – Loretta Breuning. O carte excelentă pentru înțelege cum funcționează creierul nostru și cum să “discutăm” cu el.
Arta Subtilă a Nepăsării – Mark Manson. În acest ghid definitoriu pentru o întreagă generație, autorul ne învață că, pentru a fi fericiți, trebuie să renunțăm la a fi “pozitivi” mereu și trebuie, în schimb, să ne perfecționăm în învingerea obstacolelor.