Notes from a compulsive visual researcher …

Car pe scările unei agenții de publicitate 3 cataloage de vreo 2 kilograme fiecare, însă merită efortul. Sunt cele mai noi produse Image Bank, recent sosite din UK. Au titluri inedite și coperți care te captivează imediat. Arată a adevărate obiecte de design și vor sta în departamentul de creație, gata să fie răsfoite de către arții în căutare de vizualuri pentru storyboard-urile campaniilor la care lucrează. Sute de pagini de imagini în print, cu coduri numerice imposibile, atinse de burice de degete tocite în visare. Client service-ul vă veni la mine cu o listă interminabilă de numere, eu voi livra diapozitivele pe care le verific cu lupa deasupra cutiei luminoase. Agenția vă scana și prelucra fișierele digitale, returnându-mi slide-urile în 7 zile. E anul 1998, în care știrile vin pe fax și imaginile de “breaking news” vin în colet, la Poșta Română.

20 de ani mai târziu

20 de ani mai târziu toate imaginile lumii sunt pe net, ușor de accesat pe platforme care au din ce în ce mai multe funcționalități. Căutam și descărcăm zeci de imagini și clipuri video din arhive full digital, în doar câteva minute. Tehnologia ne eficientizează alegerile, iar găsirea imaginilor este mai rapidă că oricând.

Paradoxal însă, conceptele creative nu s-au schimbat. Ilustrăm aceeași idee de “risc” și “protecție” în comunicarea zonei de companii de asigurări sau ne dorim vizualuri cu tema “bani/monedă/economie” în zona de banking. Limbajul creativ în care sunt exprimate acestea e cel care evoluează, în strânsă legătură cu oamenii care îl “vorbesc”.

Despre imaginile din băncile de imagini

A avea noțiuni de bază despre resursele de conținut vizual, a alege licența corectă și a transmite în proiect permisiunile legale care însoțesc o imagine, a ști să cauți imagini eficient (sau să apelezi rapid un prieten care o face cu talent ????, a evalua corect costurile și volumele de care ai nevoie – iată părți dintr-un set de aptitudini extrem de folositoare în piața de azi.

  1. Nicio imagine de pe Internet nu este free. Sau risk free, chiar dacă vine dintr-o resursă free.
  2. Doi oameni nu vor ilustra la fel aceeași idee.
  3. Căutarea după concept (si nu cea descriptivă, de tip “Google”) produce rezultate surprinzătoare. How about “getting away from it all” in loc de “woman, beach, holiday, relaxation”? Sau un mega-keyword precum … “knolling”?
  4. Lasă-te inspirat de o sursă foto bună. Contrar prejudecăților, imaginea creativă de stoc bine aleasă poate fi … de nerecunoscut.
  5. Gândește “out of the box” și evită clișeele. Învață cuvinte-cheie care te conduc pe scurtături creative și produc rezultate inedite.
  6. Costurile foto/video nu sunt centrul niciunui proiect – in raport cu eficienta, garanțiile si impactul vizual oferit.
  7. Citește mereu informația conexa imaginilor – keywords, model si property releases, dimensiuni fișiere in raport cu utilizarea.
  8. Dă-ți voie să pleci de la imagine atunci când construiești un concept.

Link-uri utile: 
https://www.shutterstock.com/explore/showcase 
https://www.shutterstock.com/blog/