
Cum alegi contabilul
Sumar articol
Share
Tu, ca freelancer, soloprenor sau antreprenor, trebuie să știi că alegerea unui contabil potrivit pentru business-ul tău poate aduce multe beneficii afacerii tale. Reciproca fiind la fel de valabilă. Așa că mare atenție. Întrebarea “cum alegi contabilul” din păcate nu are un răspuns general valabil. Poate fi o loterie. Sau poate fi o alegere documentată în funcție de o serie de criterii pe care le vom enumera mai jos. Sunt multe aspecte pe care ar trebui să le iei în calcul, de la specificul afacerii și domeniului în care activezi, la acreditări și experiență.
Definiția spune că un contabil trebuie să se asigure că firma ta îndeplinește toate reglementările fiscale și este la zi cu toate declarațiile. Un contabil bun va face asta și ceva în plus. Va avea o atitudine proactivă și te va informa despre situația financiară a firmei și despre orice modificări care îți pot afecta afacerea. Te va ajuta să-ți reduci costurile, te va consilia și te va ajuta să obții capital suplimentar – finanțări, investiții, fonduri. Un contabil bun ar trebui să fie ca un partener de afaceri cu care să fii pe aceeași lungime de undă. În același timp, o alegere mai puțin inspirată a contabilului te poate duce la costuri financiare neprevăzute și inutile și la oportunități ratate. Da, ai putea pierde timp și bani. Sau chiar ai putea ajunge în imposibilitatea de a-ți desfășura activitatea.
Nu uita să te abonezi la newsletter-ul Viața de freelancer și să intri în grupul nostru de Facebook.
Compatibilitate
Cu ce fel de clienți lucrezi? Află dacă contabilul pe care vrei să-l alegi are experiență pe nișa ta de activitate. Unele domenii au diverse aspecte foarte specifice pe care s-ar putea să nu le știe orice contabil. Freelancingul este un astfel de domeniu. De exemplu, dacă lucrezi cu platforme precum Fiverr.com, Freelancer.com, 99designs.com sau altele asemenea, există o serie de particularități despre facturare și încasarea veniturilor prin ele. Este important ca acel contabil să mai fi avut clienți cu astfel de spețe.
Tot la acest capitol despre cum alegi contabilul intră și compatibilitatea modului de lucru. Să presupunem că ești o persoană care mai degrabă trăiește online și ai vrea să-i dai acces contabilului în softul tău de facturare și într-un folder de Dropbox sau Drive unde să încarci documentele scanate. Atunci ar fi indicat să cauți un contabil care este deschis acestui mod de lucru. În schimb, dacă preferi să ai întâlniri periodice cu acesta și să predai documentele în format fizic, atunci va trebui să te orientezi către un alt tip de contabil.
Certificare
Un contabil bun ar trebui să fie membru activ CECCAR – Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. CECCAR este printre cele mai vechi instituții din România, înființată acum mai bine de 95 de ani printr-un ordin al Regelui Ferdinand I. Dar nu acesta este cel mai important aspect al acestei atestări. În primul rând în România este obligatoriu ca bilanțul să fie vizat de un membru CECCAR, nu doar de cineva care are cunoștințe despre contabilitate sau absolvent al unor cursuri.
În al doilea rând, membrii CECCAR au obligativitatea pregătirii profesionale continue. Adică participarea periodică la cursuri care să-i pună la zi cu legislația și noutățile din domeniu. Nu în ultimul rând, răspunderea unui membru CECCAR este una mult mai mare decât a unei persoane cu câteva cunoștințe de contabilitate primară. De aceea, atunci când te gândești cum alegi contabilul potrivit pentru tine, trebuie să ții cont de certificarea acestuia.
Colaborare și comunicare
Specifică foarte clar și detaliat în contract și anexă toate obligațiile, responsabilitățile și serviciile incluse în tariful agreat. Ar fi indicat să verifici contractul și cu un avocat. Poate acum nu-ți pare un pas așa important acest contract. Dar crede-ne pe cuvânt că un contract corect și bine făcut la timp te poate salva de extrem de multe belele pe viitor. Un contract detaliat te va ajuta să eviți discuții ulterioare despre ce trebuie sau nu trebuie să faci tu sau contabilul. Sau ce acte trebuia să păstreze contabilul și nu a făcut-o.
În plus, stabilește și include în contract modul de lucru și orele la care este disponibil pentru întrebări. Acest pas te ajută să eviți neînțelegerile ulterioare și posibile frustrări. Asigură-te că respecți programul contabilului. Discută din timp și ce se întâmplă în cazurile excepționale. Este important să știi că atunci când ai o problemă urgentă, în afara programului normal de lucru, să te poți baza pe ajutorul lui.
Nu în ultimul rând, stabilește persoana cu care vei ține legătura. De preferat ca aceasta să fie chiar contabilul. Chiar dacă într-o firmă mare de contabilitate, cel mai probabil contabilul asociat nu va introduce personal toate actele pentru toate firmele, este important ca acesta să verifice și să închidă balanța și să fie la curent cu situația fiecărui client.
Ascultă Viața de Freelancer PODCAST pe:
Anchor.fm, Spotify, Apple Podcast și Soundcloud
Experiență și încredere
Contabilii buni sunt cei care sunt tot timpul la curent cu schimbările legislative. Suplimentar, un contabil cu experiență va avea o capacitate ridicată de analiză și sinteză. Acesta va cunoaște exact pașii care trebuie urmați. Îți va oferi potențiale soluții într-un timp cât mai scurt. Tu ca antreprenor vei lua decizia finală. Dar este important să știi cât te costă rezolvarea problemei. Care sunt implicațiile legale și fiscale. Care este cel mai sumbru scenariu și ce poți face să previi această problemă pe viitor. Cu siguranță că există și contabili la început de drum care stăpânesc foarte bine meseria. Însă dacă și tu ești la început de drum, și contabilul n-are prea multă experiență, s-ar putea să nu fie cel mai indicat parteneriat.
Integritate
Un contabil bun nu are intenții ascunse. Este onest și interesat ca firma ta să înregistreze profit și să aibă o activitate legală. Aici poți apela la recomandări sau poți căuta testimoniale. Mai poți cere referințe de la clienții acelui contabil, cu acordul acestuia, bineînțeles.
Altele
Tariful, localizarea și proximitatea sunt și ele aspecte importante de luat în calcul. Dar le-am lăsat mai spre final pentru că un contabil bun, înainte de toate trebuie să îndeplinească criteriile enumerate mai sus. Știm că, de exemplu, pentru un freelancer la început de drum, prețul va urca mult mai sus în această listă de criterii de luat în calcul. Și este perfect normal să fie așa. Dar, alegerea contabilului nu ar trebui să se rezume doar la tariful practicat de acesta.
Acestea au fost aspectele cele mai importante pe care să le iei în calcul când alegi contabilul. Acordă-i suficient timp și atenție acestui subiect și alege în cunoștință de cauză.