
Cum calculezi prețurile la care lucrezi – Update 2022
Sumar articol
Share
Fee-ul unui freelancer evoluează pe măsură ce skill-urile lui evoluează. În funcție de experiența pe care freelancerul o acumulează, de dimensiunea clienților cu care lucrează și de resursele pe care le are la dispoziție.
Mai jos în articol vei găsi un calculator de fee orar care îți va simplifica viața. Folosește-l cu încredere!
Ca să calculezi corect fee-ul la care lucrezi, trebuie să ții cont de mult mai multe lucruri decât atunci când ești angajat și îți negociezi salariul sau ceri o mărire. Fee-ul la care lucrezi că freelancer poate varia destul de mult, în funcție de tipul proiectului, durată de execuție, experiență pe care o ai, muncă efectivă, dimensiunea clientului etc. Dar felul în care îl calculezi, formula în sine, rămâne aceeași pentru aproape orice tip de proiect. Pe măsură ce lucrezi, îți vei dezvolta o grilă specifică de servicii cu prețuri destul de standard.
Poți asculta podcastul despre cum calculezi prețul orar la care lucrezi aici.
1. Stabilește un fee orar
Am spus-o și o s-o spunem mereu: evită să lucrezi pe fee orar ca freelancer cât de mult poți. Dar ca să știi cât să ceri pe proiecte ai nevoie de o bază de la care pleci. Acea bază o calculezi cu ajutorul fee-ului orar. Pașii prin care îți afli fee-ul orar sunt simpli. Îi găsești mai jos, împreună cu formula de calcul a fee-ului orar.
Calculează-ți cheltuielile lunare
Fă o lista cu toate cheltuielile tale personale, cum ar fi rata la casă, la mașină, întreținerea, factura la curent, la internet, cheltuielile cu mâncarea, cu apa de băut, cu hainele, cu Netflix-ul etc.
Apoi fă o lista cu toate cheltuielile de business pe care le ai: laptopul sau calculatorul, chiria biroului (dacă lucrezi de acasă, parte din rata casei este cheltuială de business), softurile pe care lucrezi, salariul pe care vrei să ți-l dai, taxele către stat, contabilul etc.
Dacă nu ești angajat la tine în firmă și nu ești căsătorit(ă) ca să beneficiezi de asigurarea de sănătate a soției sau soțului, trebuie sa iei în calcul și plata unei asigurări private de sănătate. Idem și cu contribuția la pensie.
Acuma aduna toate cele de mai sus. Suma pe care o obții este suma pe care ai nevoie s-o faci lunar ca să îți menții standardul de trai. Ca să știi de cat ai nevoie într-un an, înmulțești totul cu 12. Atenție! Calculul de mai sus nu include marja de profit sau war money (adică bani frumoși pentru zilele urâte). Marja de profit este de 1,4. Iar war money, tu decizi. Noi te sfătuim să pui bine 1/3 din câștiguri.
Calculează-ți orele pe care le lucrezi
Gândește-te cam câte ore ți-ai dori să lucrezi pe săptămâna. Și apoi uită numărul ăla. Când ești la început, va trebui să lucrezi uneori chiar mai mult decât o făceai când erai angajat. Dar nu-ți face griji. Nu e regulă generală și nu o vei face pentru tot restul vieții. Cât lucrezi depinde doar de ține, de skillurile tale și de nivelul tău de trăi.
Media orelor lucrate pe săptămâna de un freelancer este undeva în jur de 40. Dar nu toate orele astea sunt facturabile. Mare parte dintre ele sunt dedicate treburilor administrative, promovării, new business-ului, întâlnirilor cu clienții și colaboratorii și toate celalalte activități necesare într-un business.
Din proprie experiență, îți putem spune că dintr-o săptămână de 40-45 de ore lucrate, doar 25 sunt facturabile. Și trebuie să iei în calcul și câteva sick days și câteva vacation days. Asta înseamnă că într-un an ai doar 1344 de ore facturabile cu care poți să calculezi fee-ul tău de freelancer.
Formula magică prin care poți să afli ce fee să ceri pe oră
(Cost de trai + cost de business + war money pe an) / ore facturabile pe an = fee pe oră X 1,4 marja de profit
Formula de mai sus este gândită pentru un calcul pe an. Chiar dacă nu e un calcul intuitiv, în general e bine să fii conștient ce cheltuieli ai pe un an și cam care ar trebui să îți fie veniturile. Așadar, dacă ai nevoie de 35.000 de euro pe an (cheltuieli de trai + business + war money) / 1344 de ore facturabile = 26 euro / oră X 1,4 = 36 euro pe oră
Calculul de mai sus este făcut pe o medie realistă de ore facturabile pe an. Niciodată nu vei putea factura fiecare oră pe care o vei lucra pentru client. Cu unii vei putea să bugetezi project managementul separat, însă orele petrecute în întâlniri sau cele petrecute pe self promo nu vei putea niciodată să le treci într-o linie de cost pe factură.
Calculator de fee orar
Dacă nu te înțelegi foarte bine cu formulele, nu-ti face griji. Am pregătit pentru tine un calculator de fee-uri care va face treaba pentru tine. Astfel îți va fi mai ușor să calculezi care este suma pe care trebuie să o iei pe ora în funcție de câteva cifre lunare.
“PENTRU MOMENT CALCULATORUL ESTE ÎN RECONSTRUCȚIE! NE PARE RĂU, PROMITEM SĂ REVENIM CÂT MAI CURÂND”
Pentru unele business-uri, calculul se poate încheia aici. Dar pentru tine ca freelancer, lucrul la fee orar nu este mereu o idee bună.
Timpul este cea mai limitată resursă pe care o ai. Și atunci când lucrezi la fee orar, îți limitezi foarte mult potențialele câștiguri și îți comoditizezi serviciile. Așa că, hai să trecem la o metodă de stabilire a prețului foarte utilă pentru freelancerii din publicitate sau cei care lucrează pe servicii.
2. Stabilește preț per tip de livrabil, plecând de la fee-ul orar de freelancer
În primul rând gândește-te cât durează să faci un livrabil, de la primul mail până la varianta finală a materialului. Ai grijă să incluzi timpul în care faci research, timpul petrecut la telefon și pe mailuri cu clientul pentru lămuriri pe brief, pentru feedback, timpul în care faci vizualul (dacă e cazul), timpul în care postezi (dacă e un material de social media) și orice alt pas din procesul tău.
Sfatul nostru este să folosești un program de time tracking pentru a vedea realist cât durează fiecare tip de livrabil. Poți să încerci Toggl sau Teamwork.
Înmulțește durata livrabilului cu fee-ul tău orar ca să afli prețul de bază al item-ului. Să spunem că ai de făcut un plan de postări pe o lună. Proiectul durează 8 ore, iar fee-ul tău orar este de 36 de euro/oră. Costul proiectului va fi de 288 de euro.
Fă asta cu toate tipurile de proiecte pe care lucrezi și vei avea o listă de fee-uri predefinită. Astfel când un client îți va cere o cotație, nu va fi nevoie să estimezi.
Important!
Dacă lucrezi în domenii creative, vei avea 2 tipuri de proiecte. Cele de producție / mentenanță, unde ai de făcut mai mult muncă mecanică și cantitativă. Și cele de creație / originale, unde vei avea de mai mult de gândit și va trebui să livrezi calitativ. Proiectele de producție vinde-le cu fee de producție, adică cel de bază. Proiectele de creație cotează-le în funcție de dimensiunea clientului. Și de impactul pe care livrabilul tău îl va avea în businessul lui. Mai simplu, pentru proiectele de creație, înmulțește fee-ul de producție cu un procent direct proporțional cu dimensiunea clientului. Și îți va rezulta fee-ul de creație.
3. Stabilește preț pe pachet de servicii
Acum că știi fee-ul tău orar, știi fee-urile tuturor tipurilor de livrabile pe care lucrezi, este timpul să te gândești la pachete de servicii. Cel mai probabil vei avea clienți recurenți sau clienți care vor de la ține mai mult decât un flyer. Sau o postare de Facebook sau un articol pe blog. Pentru ei, ei bine să ai pregătite diverse pachete de servicii din care pot alege o variantă convenabilă.
De exemplu, pentru content pe social media poți să oferi pachete cu 4, 8 sau 30 de postări pe lună. Pentru materiale promoționale, poți să dezvolți pachete care includ diverse combinații de materiale. De exemplu: flyere, broșuri, postere, OOH-uri, bannere și vizualuri de social media.
Oferind pachete, le dai clienților ocazia să aleagă un preț care le convine. Și îți crești șansele să lucreze cu tine. În plus, vei economisi enorm de mult timp pe cotații și estimate de cost. Le vei avea pe toate pregătite să le iei cu copy-paște și doar să le ajustezi dacă este cazul. Făcând asta, câștigi cel puțin 4 ore facturabile pe lună.
Întrebari uzuale
Suma standard nu există. Însă există o formulă relativ standard care poate fi folosită de freelanceri din aproape orice domeniu creativ sau de servicii. Prețul pe ora mai depinde si de așteptările finaciare ale freelancerului și de volumul de muncă pe care și-l dorește.
Exista o formulă magică de calcul care spune așa:
(Cost de trai + cost de business + bani pentru investiții) / ore facturabile pe an = fee pe oră X 1,4 marja de profit
Așadar, dacă ai nevoie de 35.000 de euro pe an (cheltuieli de trai + business + war money) / 1344 de ore facturabile = 26 euro / ora X 1,4 = 36 euro pe oră
Ca să afli costul minim al proiectului, înmulțește cât timp îți ia să îl faci cu fee-ul tau orar ca să afli prețul de baza. Să spunem că ai de făcut textele pentru un plan de postări pe o lună. Munca efectivă pe proiect durează 10 ore, iar fee-ul tau orar este de 36 de euro/oră. Costul proiectului va fi de minimum 360 de euro. Aici poți să mai adaugi timpul de project management și alte eventuale costuri.