Cum calculezi preturile la care lucrezi – Update 2021

Setarea fee-ului la care lucreaza este una dintre marile provocari ale freelancerului. Si este un subiect care apare aproape in orice discutie, chiar si printre cei cu vechime în munca pe cont propriu. Fee-ul unui freelancer evolueaza pe masura ce skill-urile lui evolueaza. In functie de experienta pe care freelancerul o acumuleaza, de dimensiunea clientilor cu care lucreaza si de resursele pe care le are la dispozitie.

Mai jos in articol vei gasi un calculator de fee orar care iti va simplifica viata. Foloseste-l cu incredere!

Ca sa calculezi corect fee-ul la care lucrezi, trebuie să ții cont de mult mai multe lucruri decât atunci cand esti angajat si iti negociezi salariul sau ceri o marire. Fee-ul la care lucrezi ca freelancer poate varia destul de mult, in funcție de tipul proiectului, durata de execuție, experiența pe are o ai, munca efectiva, dimensiunea clientului etc. Dar felul in care il calculezi, formula in sine, rămâne aceeasi pentru aproape orice tip de proiect. Pe masura ce lucrezi, iti vei dezvolta o grila specifica de servicii cu preturi destul de standard.

1. Seteaza un fee orar

Am spus-o si o s-o spunem mereu: evita sa lucrezi pe fee orar ca freelancer cat de mult poti. Dar ca sa stii cat sa ceri pe proiecte ai nevoie de o baza de la care pleci. Acea baza o calculezi cu ajutorul fee-ului orar. Pasii prin care iti afli fee-ul orar sunt simpli. Ii gasesti mai jos, impreuna cu formula de calcul a fee-ului orar.

Calculeaza-ti cheltuielile lunare

Fa o lista cu toate cheltuielile tale personale, cum ar fi rata la casa, la masina, intretinerea, factura la curent, la internet, cheltuielile cu mancarea, cu apa de baut, cu hainele, cu Netflixul etc.

Apoi fa o lista cu toate cheltuielile de business pe care le ai: laptopul sau calculatorul, chiria biroului (daca lucrezi de acasa, parte din rata casei este cheltuiala de business), softurile pe care lucrezi, salariul pe care vrei sa ti-l dai, taxele catre stat, contabilul etc.

Daca nu esti angajat la tine in firma si nu esti casatorit(a) ca sa beneficiezi de asigurarea  de sanatate a sotiei sau sotului, trebuie sa iei in calcul si plata unei asigurari private de sanatate. Idem si cu contributia la pensie.

Acuma aduna toate cele de mai sus. Suma pe care o obtii este suma pe care ai nevoie s-o faci lunar ca sa iti mentii standardul de trai. Ca sa stii de cat ai nevoie intr-un an, inmultesti totul cu 12. Atentie! Calculul de mai sus nu include marja de profit sau war money (adica bani frumosi pentru zilele urate). Marja de profit este de 1,4. Iar war money, tu decizi. Noi te sfatuim sa pui bine 1/3 din castiguri.

Calculeaza-ti orele pe care le lucrezi

Gandeste-te cam cate ore ti-ai dori sa lucrezi pe saptamana. Si apoi uita numarul ala. Cand esti la inceput, va trebui sa lucrezi uneori chiar mai mult decat o faceai cand erai angajat. Dar nu-ti face griji. Nu e regula generala si nu o vei face pentru tot restul vietii. Cat lucrezi depinde doar de tine, de skillurile tale si de nivelul tau de trai.

Media orelor lucrate pe saptamana de un freelancer este undeva in jur de 40. Dar nu toate orele astea sunt facturabile. Mare parte dintre ele sunt dedicate treburilor administrative, promovarii, new businessului, intalnirilor cu clientii si colaboratatorii si toate celalalte activitati necesare intr-un business.

Din proprie experienta, iti putem spune ca dintr-o saptamana de 40-45 de ore lucrate, doar 25 sunt facturabile. Si trebuie sa iei in calcul si cateva sick days si cateva vacation days. Asta inseamna ca intr-un an ai doar 1344 de ore facturabile cu care poti sa calculezi fee-ul tau de freelancer.

Formula magica prin care poti sa afli ce fee sa ceri pe ora

(Cost de trai + cost de business + war money pe an) / ore facturabile pe an = fee pe ora X 1,4 marja de profit

Formula de mai sus este gandita pentru un calcul pe an. Chiar daca nu e un calcul intuitiv, in general e bine sa fii constient ce cheltuieli ai pe un an si cam care ar trebui sa iti fie veniturile. Asadar, daca ai nevoie de 35.000 de euro pe an (cheltuieli de trai + business + war money) / 1344 de ore facturabile = 26 euro / ora X 1,4 = 36 euro pe ora

Calculul de mai sus este facut pe o medie realista de ore facturabile pe an. Niciodata nu vei putea factura fiecare ora pe care o vei lucra pentru client. Cu unii vei putea sa bugetezi project managementul separat, insa orele petrecute in intalniri sau cele petrecute pe self promo nu vei putea niciodata sa le treci intr-o linie de cost pe factura.

Calculator de fee orar

Daca nu te intelegi foarte bine cu formulele, nu-ti face griji. Am pregatit pentru tine un calculator de fee-uri care va face treaba pentru tine. Astfel iti va fi mai usor sa calculezi care este suma pe care trebuie sa o iei pe ora in functie de cateva cifre lunare.

Pentru unele businessuri, calculul se poate incheia aici. Dar pentru tine ca freelancer, lucrul la fee orar nu este mereu o idee buna.

Timpul este cea mai limitata resursa pe care o ai. Si atunci cand lucrezi la fee orar, iti limitezi foarte mult potentialele castiguri si iti comoditizezi serviciile. Asa ca, hai sa trecem la o metoda de setare a pretului foarte utila pentru freelancerii din publicitate sau cei care lucreaza pe servicii.

2. Seteaza pret per tip de livrabil, plecand de la fee-ul orar de freelancer

In primul rand gandeste-te cat dureaza sa faci un livrabil, de la primul mail pana la varianta finala a materialului. Ai grija sa incluzi timpul in care faci research, timpul petrecut la telefon si pe mailuri cu clientul pentru lamuriri pe brief, pentru feedback, timpul in care faci vizualul (daca e cazul), timpul in care postezi (daca e un material de Social Media) si orice alt pas din procesul tau.

Sfatul nostru este sa folosesti un program de time tracking pentru a vedea realist cat dureaza fiecare tip de livrabil. Poti sa incerci Toggl sau Teamwork.

Inmulteste durata livrabilului cu fee-ul tau orar ca sa afli pretul de baza al itemului. Sa spunem ca ai de facut un plan de postari pe o luna. Proiectul dureaza 8 ore, iar fee-ul tau orar este de 36 de euro/ora. Costul proiectului va fi de 288 de euro.

Fa asta cu toate tipurile de proiecte pe care lucrezi si vei avea o lista de fee-uri predefinita, astfel cand un client iti va cere o cotatie, nu va fi nevoie sa estimezi.

Important!

Daca lucrezi in domenii creative, vei avea 2 tipuri de proiecte: cele de productie/ mentenanta, unde ai de facut mai mult munca mecanica si cantitativa si cele de creatie/originale, unde vei avea de mai mult de gandit si va trebui sa livrezi calitativ. Proiectele de productie vinde-le cu fee de productie, adica cel de baza. Proiectele de creatie coteaza-le in functie de dimensiunea clientului si de impactul pe care livrabilul tau il va avea in businessul lui. Mai simplu, pentru proiectele de creatie, inmulteste fee-ul de productie cu un procent direct proportional cu dimensiunea clientului si tii va rezulta fee-ul de creatie.

3. Seteaza pret pe pachet de servicii

Acum ca stii fee-ul tau orar, stii fee-urile tuturor tipurilor de livrabile pe care lucrezi, este timpul sa te gandesti la pachete de servicii. Cel mai probabil vei avea clienti recurenti sau clienti care vor de la tine mai mult decat un flyer sau o postare de Facebook sau un articol pe blog. Pentru ei, ei bine sa ai pregatite diverse pachete de servicii din care pot alege o varianta convenabila.

De exemplu, pentru content pe Social Media poti sa oferi pachete cu 4, 8, 12, 16 sau 30 de postari pe luna. Pentru materiale promotionale, poti sa dezvolti pachete care includ diverse combinatii de flyere, brosuri, postere, OOH-uri,  bannere si vizualuri de Social Media.

Oferind pachete, le dai clientilor ocazia sa aleaga un pret care le convine si iti cresti sansele sa lucreze cu tine. In plus, vei economisi enorm de mult timp pe cotatii si estimate de cost. Le vei avea pe toate pregatite sa le iei cu copy-paste si doar sa le ajustezi daca este cazul. Facand asta, castigi cel putin 4 ore facturabile pe luna.

Intrebari uzuale

Cat ia un freelancer pe ora?

Suma standard nu exista. Insa exista o formula relativ standard care poate fi folosita de freelanceri din aproape orice domeniu creativ sau de servicii. Pretul pe ora mai depinde si de asteptarile finaciare ale freelancerului si de volumul de munca pe care si-l doreste.

Cum iti stabilesti fee-ul orar ca freelancer?

Exista o formula magica de calcul care spune asa:
(Cost de trai + cost de business + bani pentru investitii) / ore facturabile pe an = fee pe ora X 1,4 marja de profit
Asadar, daca ai nevoie de 35.000 de euro pe an (cheltuieli de trai + business + war money) / 1344 de ore facturabile = 26 euro / ora X 1,4 = 36 euro pe ora

Cum stabilesti pretul unui proiect freelance?

Ca sa afli costul minim al proiectului, inmulteste cat timp iti ia sa il faci cu fee-ul tau orar ca sa afli pretul de baza. Sa spunem ca ai de facut textele pentru un plan de postari pe o luna. Munca efectiva pe proiect dureaza 10 ore, iar fee-ul tau orar este de 36 de euro/ora. Costul proiectului va fi de minim 360 de euro. Aici poti sa mai adaugi timpul de project management si alte eventuale costuri.

Intoarce-te la Scoala vietii de freelancer | Modulul 2: Planificare pentru freelanceri si antreprenori la inceput de drum.