Cum citim și interpretăm un bilanț contabil?
Sumar articol
Share
Din momentul în care ai înființat SRL-ul, ai avut de-a face cu o serie de documente contabile pe care le-ai înțeles mai mult sau mai puțin. Poate pe unele le-ai răsfoit de curiozitate, dar te-ai pierdut printre zecile de rânduri de numere și litere și nu ai înțeles mare lucru. Dacă ești la început de drum și orice activitate este o noutate, poți pica ușor în capcana iluziei că documentele contabile sunt importante doar pentru contabilitate și ANAF. Însă, situațiile financiare ale firmei tale sunt importante în primul rând pentru tine. Acestea sunt cartea de vizită a companiei tale. Una care îi prezintă poziția financiară.
În următorul articol ne-am propus să descoperim împreună cum citim și cum interpretăm un bilanț contabil. Cu cât învățăm mai devreme cum ne pot îndruma documentele contabile deciziile de business, cu atât mai ușor ne va fi să luăm decizii informate.
Ce este un bilanț contabil?
Bilanțul contabil este o imagine contabilă a companiei la o anumită dată. Mai exact, bilanțul este un document care reflectă bunurile deținute de o firmă (activele) și sursele lor de finanțare (pasivele). Sursele de finanțare pot fi proprietarul firmei (capitalul propriu) sau terții (datoriile). Pasivele sunt alcătuite din datorii și capitaluri proprii, iar suma lor trebuie să fie egală cu activele. În esență, bilanţul arată cum este finanţată societatea.
Hai și tu în comunitatea noastră
Intră în grupul nostru de Facebook, unde dezbatem diverse subiecte, provocări și soluții și ne ajutăm între noi. Sau abonează-te la newsletter și află noutăți, trucuri și diverse scurtături pe care le poți folosi în business-ul tău freelance. Nu dăm newsletter-ul des, dar și când îl dăm, e plin de informații utile.
Ecuația fundamentală a contabilității
Să recapitulăm. Din explicația de mai sus reținem că activele arată ce deține firma, iar pasivele arată sursele de finanțare a activelor. Prin urmare, vom reține această ecuație fundamentală a contabilității:
Activele companiei = capitalul propriu al acţionarilor + datorii.
De aici mai memorăm că diferenţa dintre activele şi datoriile entităţii o reprezintă capitalul propriu. Adică suma cu care rămân acționarii după ce întreprinderea şi-a îndeplinit toate obligaţiile pe termen scurt şi lung. Toate activele unei firme intră într-una dintre următoarele categorii: fie sunt finanțate de un creditor (bancă, societate de leasing, etc), fie de proprietarul firmei.
Ce sunt activele, datoriile și capitalul propriu
Activele
sunt resursele deținute și controlate de firmă. De exemplu, numerarul, obiectele de inventar, mobilierul de birou, sunt active ale societății. O altă categorie de elemente de activ sunt creanțele. Adică persoane sau alte entități care îți datorează bani, dar care nu ți-au plătit încă. Mai exact, facturile emise, dar neîncasate.
Detaliat, activele reprezintă:
Active imobilizate, adică mijloacele fixe, imobilizări corporale și necorporale. Imobilizările necorporale pot fi licențe, fond comercial, soft-uri, brevete, clădiri, autoturisme, echipamente. Tot ce reprezintă bunuri care au o durată de folosință mai mare de un an și o valoare mai mare de 2500 lei;
Stocuri: marfă, materii prime, materiale de care ai nevoie pentru desfășurarea activității;
Creanțe: tot ce ai de încasat:
- creanțele comerciale de la clienți;
- TVA-ul de recuperat;
- avansurile de la furnizori, care nu sunt finalizate;
- imputațiile salariaților.
Numerar: rezerva financiară din casierie (casa de cash) și din conturile bancare;
Sumele plătite în avans pentru diverse servicii pe care le primesc într-o perioadă – CASCO, RCA, abonamente, servicii de consultanță pe o perioadă mai mare de un an.
Un element esențial al activelor este că nu contează cine este proprietarul acelui bun. Dacă este deținut și controlat de firma ta, bunul respectiv este un activ.
Hai să vedem un exemplu concret. Ai cumpărat pe firmă, cu leasing, o mașină. Proprietarul mașinii este firma de leasing, dar mașina este deținută și controlată de firma ta. În acest caz, mașina este un activ pe bilanțul firmei tale.
În bilantul contabil valoarea bunurilor deținute de companie este valoarea de achizitie mai puțin valoarea amortizată. De exemplu, o mașină se uzează între 3-5 ani, prin urmare anual valoarea masinii descrește până ajunge la valoare 0.
De reținut este faptul că activele companiei sunt ordonate în bilant dupa lichiditatea lor, de la active imobilizabile, care sunt cel mai puțin lichide, la numerar, care este cel mai lichid activ.
Ascultă Viața de Freelancer Podcast
Un podcast 100% românesc, deschis și cinstit, în care descoperim rețetele succesului invitaților, dar și rutine, ritualuri, tehnici, strategii și metode de lucru, astfel încât să ne fie mai bine și mai simplu tuturor.
Ce este și de ce este importantă lichiditatea activelor deținute?
Lichiditatea reflectă ușurința cu care compania își îndeplinește obligațiile cu activele disponibile. De exemplu, vrei să cumperi un utilaj cu termen de plată 30 de zile, dar numerarul disponibil este blocat într-un depozit pe termen lung. Pentru a achita respectivul utilaj vei verifica activele ce sunt lichide în perioada următoare.
Datoriile
sunt obligațiile contractuale ale firmei față de alte entități. Aceste entități pot fi proprietarii firmei sau terțe persoane fizice sau juridice.
Datoriile sunt de 2 tipuri:
Sub un an:
- obligațiile de plată către furnizori;
- leasingurile rămase de plată sub un an.
- creditele bancare sub un an.
Peste un an:
- obligații de plată către furnizori;
- ratele de leasing care depășesc durata unui an;
- creditele bancare peste un an.
De exemplu, soldul unui card de credit este o datorie. Furnizorii care îți vând produse sau servicii la termen sunt tot datorii. Adică facturile pe care le-ai primit, dar nu le-ai achitat încă. Să nu uităm de datoriile pe termen lung, precum leasingul pentru mașină sau linia de credit. Orice datorie sau obligație financiară viitoare trebuie inclusă în datorii, ca element de pasiv în bilanț.
Situația datoriilor este un indicator care se analizează pentru a determina dacă firma ta poate să-și onoreze viitoarele datorii, în special în cazul obținerii unui credit, sau chiar când ai o nouă colaborare. Dacă vrei sa verifici dacă o societate are datorii la stat, poți face asta pe site-ul ANAF aici.
Capitalul propriu
reprezintă acea parte din activele firmei pentru care nu există datorii. Mai exact: dacă ai vinde toate activele firmei tale și ai plăti toate datoriile, îți va rămâne capitalul propriu.
Capitalul propriu reprezintă plusul de valoare al companiei. Aici se încadrează capitalul social și fondurile de rezervă pe care le-ai constituit din profit. Adică când nu retragi dividendele, ci lași profitul în companie.
În momentul în care nu ridici profitul și lași rezerva în companie, compania devine mai puternică datorită numerarului de care dispune care să-i susțină creșterea. Astfel, nu e nevoie să se împrumute în permanență, nu se alimentează din datorii sau din creditul de la furnizori, adică din întârzierea nejustificată a plății facturilor primite de la furnizori. Cu cât capitalurile proprii au o valoare mai mare, iar datoriile sunt mai mici, cu atât compania este mai solidă.
Ce poți afla din bilanț
- Situația financiară a firmei tale referitoare la posibilitatea de plată a datoriilor pe termen scurt. Mai exact, prin compararea activelor circulante cu datoriile pe termen scurt, poți vedea dacă firma ta are sau nu dificultăți în a se achita de datoriile pe termen scurt.
- Un rezumat detaliat al activelor firmei tale, la un moment dat în timp și cine are drepturi asupra activelor firmei.
- Cât de pregătită este societatea să aibă o activitate operațională sustenabilă. Activele imobilizate reprezintă resursele pe care firma ta le are la dispoziție pentru a genera venit.
- Dacă înveți să interpretezi o serie de indicatori financiari care se calculează pe baza bilanțului contabil, acesta poate deveni un instrument util în rezolvarea unor probleme financiare înainte să fie prea târziu.
Ce nu vei afla din bilanț
- Cum este realizat profitul. Acest lucru îl afli din contul de profit și pierdere.
- Care active sunt deținute de proprietarul firmei și care de creditori.
- Valoarea de piață a firmei. O mare parte dintre proprietarii de afaceri consideră activele viitoare rezerve de cash. Atitudine greșită, în acest caz. Activele sunt raportate la costul la care au fost cumpărate, iar scopul lor este de a genera venituri, nu de a crește fluxul de numerar.
Sperăm că ți-am dat măcar câteva motive pentru care merită să te uiți cu atenție peste bilanțul contabil de fiecare dată când este întocmit. Bilanțul îți arată câteva lucruri importante despre afacerea ta. Unul dintre cele mai importante lucruri este faptul că bilanțul contabil poate să tragă din timp semnale de alarmă atunci când lucrurile nu merg bine. Iar principalul avantaj este luarea unor decizii de business informate și documentate.
Acest articol este curatoriat de Alina Radu, expert contabil și fondator Financess – ajutorul tău de încredere în contabilitate și consultanță fiscală. Alina poate fi contactată la [email protected] și 0749.097.969.