Cum devii freelancer
Sumar articol
Share
Practica și rațiunea ne spun că trecerea de la angajat la freelancer trebuie pregătită din timp. Dacă ar fi să răspundem scurt la întrebarea “cum devii freelancer”, răspunsul ar fi “cu răbdare”.
Pentru a începe o carieră în freelancing, în primul rând, trebuie să știi să faci ceva foarte bine. Trebuie să ai un skill pe care să-l poți vinde clienților. Trebuie să fii specialist în ceva și să existe o piață către care să vinzi. Mai departe îți faci un business plan.
Ca să-ți simplificăm un pic procesul, îți recomandăm niște tool-uri minunate de planificare
Disciplined Entrepreneurship Toolbox este un tool online care vine în completarea cărții Disciplined Entrepreneurship. Toolbox-ul este ca un workbook pentru carte unde ai la dispoziție o serie de instrumente online pentru începutul de drum. Astfel îți construiești businessul pas cu pas și te asiguri că ai toate șansele să îți iasă bine din prima.
Un alt tool util este Business Model Canvas – o structură digerabilă și ușor de înțeles din 9 elemente cheie care îți arată the big picture a afacerii pe o singură pagină. Dacă ți-a plăcut Business Model Canvas, află că există și o variantă personală care se numește Business Model You.
Asculta Viata de Freelancer PODCAST pe:
Anchor.fm aici sau Spotify aici
Fii mereu sincer cu tine
E important să fii sincer cu tine și să pui pe hârtie toate variabilele. Începând de la nivelul real al cheltuielilor, până la câte ore vei putea sau vei vrea să lucrezi zilnic. La început nivelul de entuziasm este mare și tendința este să subdimensionam efortul pe care va trebui să îl depunem. Dar și cheltuielile. Cât suntem angajați avem o serie de avantaje pentru care va trebui să plătim singuri când lucrăm pe cont propriu. De exemplu: Calculator, Transport, Telefon, Asigurare medicală, Abonament la sală, Birou, etc. Apoi vei avea nevoie de diverse sume alocate pentru promovare, tool-uri, software, ieșit la masă cu clienții și lista poate continua. Experiența spune că atunci când ți–ai setat un buget lunar, indicat ar fi să mai adaugi minimum 30% peste.
Un alt aspect important este să iei în calcul că probabil nu vei câștiga foarte mulți bani la început. Din acest motiv ar fi indicat să pleci la drum cu un buffer de bani în cont. De preferat echivalentul a 3-6 luni de cheltuieli.
Stabilește-ți niște obiective realiste, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung
Stabilește forma de organizare, vrei să fii SRL sau PFA, câte ore pe zi sau pe lună vrei să lucrezi. Gândește-te ce tip de proiecte ai vrea să ai. Care e profilul clientului ideal. Care va fi tariful pe oră în primele 3 luni. Cu cât crești după și în ce fel faci asta. Ce faci dacă un client nu te plătește, și multe altele care trebuie puse pe hârtie.
Unul dintre punctele importante legate de cum devii freelancer este dacă ai suficiente resurse pentru a te întreține cel puțin 6 luni (poate chiar 9) sau nu. Aceste 6-9 luni sunt perioada ta de grație în cazul în care nu găsești clienți. Sau termenele de plată sunt foarte lungi sau proiectele contractate nu îți acoperă toate cheltuielile lunare. Noi, de exemplu, avem clienți care ne plătesc la 45 de zile de la emiterea facturii. Dar există clienți care plătesc și la 60. De asemenea, va trebui să iei în calcul că unii clienți întârzie plățile. Iar asta te poate încurca destul de tare dacă nu ești pregătit.
Fă-ți o prezentare, site sau portofoliu
Odată trecut în etapă următoare, o să ai nevoie de o prezentare de business, un site, un portofoliu, prezență în online și social media și un loc unde potențialii pot vedea cu ce te ocupi, ce știi să faci și ce proiecte ai mai făcut.
Ideal ar fi să pornești că freelancer în momentul în care ai deja un portfoliu creat, niște contacte de potențiali clienți, un network suficient de puternic și indicat chiar un client care să îți acopere măcar 30% din nevoia financiară lunară.
Să pornești de la un zero complet ca freelancer durează. Și este un proces etapizat în care trebuie să profiți de fiecare detaliu, relație și tool care care te poate face mai atractiv pentru potențialii clienți. Caută freelanceri care fac asta deja și care vorbesc despre cum să devii freelancer. Urmărește-i și inspiră-te, vezi cum îți poți îmbunătăți prezența în online. Vezi cum își fac ei personal brandingul, comunicarea, marketingul și cum “se vând”.
Din fericire nu trebuie să mai inventezi roata și apa caldă. Trebuie doar să știi să folosești informațiile pe care le ai la dispoziție în favoarea ta. Fă un plan și ține-te de el, adaptează-l pe parcurs în funcție de nevoi și ai încredere că hard & constant work pays off. Cam aceștia sunt primii pași pe subiectul „cum devii freelancer”.