Cum devii freelancer

Sa-ti dai maine demisia si sa devii freelancer peste noapte suna bine doar in teorie. Din pacate nu asa devii un freelancer eficient si cu sanse mari de succes. Practica si ratiunea ne spun ca trecerea de la angajat la freelancer trebuie pregatita din timp.

Pentru a incepe o cariera în freelancing, in primul rand, trebuie sa stii sa faci ceva foarte bine, sa ai un skill pe care sa-l poti vinde clientilor. Trebuie sa fii specialist in ceva si sa existe o piata catre care sa vinzi. Mai departe iti faci un business plan.

Ca sa-ti simplificam un pic procesul, iti recomandam niste tooluri minunate de planificare.

Disciplined Entrepreneurship Toolbox este un tool online care vine in completarea cartii Disciplined Entrepreneurship. Toolboxul este ca un workbook pentru carte unde ai la dispozitie o serie de instrumente online pentru inceputul de drum ca sa iti construiesti businessul pas cu pas si sa te asiguri ca ai toate sansele sa iti iasa bine din prima. Un alt tool util este Business Model Canvas – o structura digerabila si usor de inteles din 9 elemente cheie care iti arata the big picture a afacerii pe o singura pagina. Daca ti-a placut Business Model Canvas, afla ca exista si o varianta personala care se numeste Business Model You.


Asculta Viata de Freelancer PODCAST pe:
Anchor.fm aici sau Spotify aici


Fii mereu sincer cu tine

E important sa fii sincer cu tine si sa pui pe hartie toate variabilele. Incepand de la nivelul real al cheltuielilor, pana la cate ore vei putea sau vei vrea sa lucrezi zilnic. La inceput nivelul de entuziasm este mare si tendinta este sa subdimensionam efortul pe care va trebui sa il depunem, dar si cheltuielile. Cat suntem angajati avem o serie de avantaje pentru care va trebui sa platim singuri cand lucram pe cont proriu: Calculator, Transport, Telefon, Asigurare medicala, Abonament la sala, Birou, etc. Apoi vei avea nevoie de diverse sume alocate pentru promovare, tooluri, software, iesit la masa cu clientii si lista poate continua. Experienta spune ca atunci cand ti–ai setat un buget lunar, indicat ar fi sa mai adaugi minim 30% peste.

Un alt aspect important este sa iei in calcul ca probabil nu vei castiga foarte multi bani la inceput. Din acest motiv ar fi indicat sa pleci la drum cu un buffer de bani in cont. De preferat echivalentul a 3-6 luni de cheltuieli.

Seteaza-ti niste obiective realiste, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Stabileste forma de organizare, vrei sa fii SRL sau PFA, cate ore pe zi/luna vrei sa lucrezi, ce tip de proiecte ai vrea sa ai, care e profilul clientului ideal, care va fi tariful pe ora in primele 3 luni, cu cat cresti dupa si in ce fel faci asta, ce faci daca un client nu te plateste, si multe altele care trebuie puse pe hartie.

Una dintre intrebarile importante este daca ai suficiente resurse pentru a te intretine cel putin 6 luni (poate chiar 9) in cazul in care nu gasesti clienti, termenele de plata sunt foarte lungi (noi de exemplu avem clienti care ne platesc la 45 de zile de la emiterea facturii) sau proiectele contractate nu iti acopera toate cheltuielile lunare. De asemenea, va trebui sa iei in calcul ca unii clienti intarzie platile, iar asta te poate incurca destul de tare daca nu esti pregatit.

Odata trecut in etapa urmatoare o sa ai nevoie de o prezentare de business, un site, un portofoliu, prezenta in online si Social Media si un loc unde potentialii pot vedea cu ce te ocupi, ce stii sa faci si ce proiecte ai mai facut.

Ideal ar fi sa pornesti ca freelancer in momentul in care ai deja un portfoliu creat, niste contacte de potentiali clienti, un network suficient de puternic si indicat chiar un client care sa iti acopere macar 30% din nevoia financiara lunara.

Să pornesti de la un zero complet ca freelancer dureaza si este un proces etapizat in care trebuie sa profiti de fiecare detaliu, relatie si tool care care te poate face mai atractiv pentru potentialii clienti. Cauta freelanceri care fac asta deja si care vorbesc despre cum sa devii freelancer, urmareste-i si inspira-te, vezi cum iti poti imbunatati prezenta in online, cum isi fac ei personal brandingul, comunicarea, marketingul si cum “se vand”.

Din fericire nu trebuie sa mai inventezi roata si apa calda, trebuie doar sa stii sa folosesti informatiile pe care le ai la dispozitie in favoarea ta. Fa un plan si tine-te de el, adapteaza-l pe parcurs in functie de nevoi si ai incredere ca hard & constant work pays off. Cam aceastia sunt primii pasi pe subiectul „cum devii freelancer”. <3

Intoarce-te la Scoala vietii de freelancer | Modulul 1: Cum incepi si continua articolele.