
Cum folosești LinkedIn în avantajul tău
Sumar articol
Share
Când ești specialist pe orice nișă, oferi cu o lejeritate ieșită din comun idei, direcții sau chiar strategii complexe de implementare… asta când e vorba de un client. În realitate, oare câți dintre noi ne promovăm ”ca la carte”? 🙂
Nu vorbim aici despre vreun plan de content sau ad-uri plătite, ci de simplul (dar tot mai vizibil în mediul profesional), profil personal de LinkedIn. Ne-am întrebat. Oare cum ar trebui să arate profilul unui freelancer pentru a fi considerat atractiv? La ce se uită potențialii colaboratori? E musai să fie updatat la zi? Dar să postezi periodic pentru a-l întreține?
Și, cel mai important, ce rol are de fapt LinkedIn-ul în viața unui freelancer? 🙂
Să începem cu începutul: cum arată un profil de freelancer pe LinkedIn?
Pentru a aduce o părere avizată, am vorbit cu Bianca Cimpoeru, Freelance Recruitment Expert, care vede zeci de profiluri LinkedIn pe zi și ne aduce câteva insights 🙂
Poza de profil este un must-have
E nevoie ca poza de profil să fie una profesională. Cu cât este mai decentă, cu atât vei fi luat mai mult în serios ca profesionist.
Quick Tip: În lipsa unei fotografii profesionale, poți folosi un tool online gratuit foarte cool. Se numește Remove.bg și adaugă fundal alb/negru la poza de profil pentru a părea profi.
Good to know: LinkedIn spune că cei cu o fotografie la profil primesc de 9 ori mai multe cereri de conectare, de 21 de ori mai multe vizite pe profil și de 36 de ori mai multe mesaje.
Ascultă Viața de Freelancer PODCAST pe:
Anchor.fm, Spotify, Apple Podcast și Soundcloud
Titulatura
Dacă ești freelancer, trebuie să gândești din punctul de vedere al clienților tăi. Ce cuvinte uzuale sunt folosite pentru serviciul pe care îl realizezi? Folosește acele cuvinte uzuale și greu de uitat. Spre exemplu, Bianca este Rec2Rec și HeadHunter. Dar, pentru că puțini înțeleg această titulatură, pe LinkedIn este Recrutor Internațional la categoria Freelance.
Quick tip: Evită mai ales acele titulaturi precum ”Awesome Crafter”, ”Business Guru”, ”Pro-client Idea Creator” sau orice ezoterie creativă pe care nimeni nu ar căuta-o.
Good to know: Există posibilitatea ca potențialii tăi clienți să nu știe cu ce se mănâncă toate ramurile profesiei tale. Fii scurt și la obiect. Titulatura ta va însuma abilitățile tale predominante (sau cele pe care dorești să le vinzi).
Secțiunea ABOUT
Scurta descriere de la începutul profilului este despre tine ca profesionist – la fel ca restul profilului 🙂
Ce funcționează cel mai bine este ca aici să spui cine ești la categoria abilități și calități. De exemplu, vei enumera punctele tale forte. Fie cu bulletpoints, fie într-o scurtă descriere. Cert este ca aceste rânduri vor sări în ochii potențialilor clienți/ angajatori.
Și avem nevoie de cele mai importante informații despre tine în primele rânduri ale paginii. Pentru că de-a lungul timpului attention-span-ul nostru s-a scurtat considerabil.
Key Skills are the Key. Și anume: soft-urile în care știi să operezi, programele în care știi să lucrezi, tehnici, ani de experiență pe diverse domenii și industrii, trăsături personale care îți întregesc succesul profesional, etc.
Categoria Skills & Endorsements
E important de menționat că un profil de LinkedIn perfect are toate câmpurile completate. Iar la fiecare loc de muncă avut, pe cât posibil enumerate achievement-uri în loc de responsabilități. Pe lângă acestea, categoria Skills & Endorsements joacă un rol principal când vine vorba de credibilitate în piață.
Selectează-ți skill-urile și afișează-le pe profil. Clienții/ colegii îți vor da endorsements, iar acestea vor funcționa pe post de recomandări și review-uri. Nu este absolut nicio rușine să ceri endorsements sau review-uri. Evident, ca să primești trebuie întâi să oferi. Lumea LinkedIn crește, iar noi creștem odată cu ea 🙂
Nu uita să te abonezi la newsletterul Viața de freelancer și să intri în grupul nostru de Facebook.
De ce să fii prezent pe LinkedIn? Privește-l ca pe un alt mod (gratuit) de a-ți face cunoscută prezența în piață.
Până la urmă, atunci când ești freelancer, e ideal să fii vizibil. Pentru că nu te poți baza întotdeauna pe recomandări, e necesar să ”strigi” tu singur cine ești și cu ce te ocupi.
Iar în acest mod, te asiguri că te poziționezi corect. Afișezi serviciile tale exact după ce nevoi are domeniul sau nișa ta.
După ce ți-ai completat profilul corect (după tips-urile specializate de mai sus), începe să fii prezent pentru a fi remarcat.
Iată câteva idei despre cum să faci asta:
- Ia parte la conversații – dă un scroll, vezi ce îți atrage atenția și comentează sau distribuie conținut
- Spune-ți povestea și DE CE-ul. Poți folosi LinkedIn Summary sau chiar scrie un articol separat despre tine și ce te-a făcut să ajungi unde ești acum
- Conectează-te cu oameni din industria ta. Le poți scrie un InMail și interacționa (ceri o părere, apreciezi o idee, te prezinți, etc.)
- Fă un research pe potențiali clienți. De exemplu, dacă realizezi website-uri pentru restaurante și cafenele, caută oameni-cheie și observă ce comunică, la ce reacționează ș.a.
- Adaugă link-uri la portofoliu, articole pe care le-ai scris sau orice îți validează specializarea și crezi că e de interes pentru potențialii clienți
- Intră în grupuri din domeniul tău, de freelancing sau de antreprenori (oriunde crezi că este publicul tău țintă).
După ce te simți confortabil cu profilul tău de LinkedIn și ai adunat destul ”capital de imagine”, poți să-l introduci direct în website-ul personal. Sau să-l trimiți la potențiali clienți ca ”dovadă” a abilităților tale 🙂
Și, nu în ultimul rând, postează conținut!
Distribuie povești din viața ta de soloprenor, gânduri, idei legate de domeniul tău de activitate, trend-uri din industrie, lucrări, experiențe din carieră. Orice îi aduce pe potențialii clienți mai aproape de tine.
Poți folosi pagina ta ca blog. Scrie articole sau postări text în care îți expui punctul de vedere, scrie o recomandare de curs sau carte, distribuie un eveniment – tu ești în control a ce vrei să transmiți.
Nu uita să incluzi și hashtags din domeniu pentru ca postările tale să ajungă la mai multă lume. Atunci când conținutul permite, e ok să etichetezi și alte persoane pentru a crește vizibilitatea postării.
Sfatul meu este să incluzi LinkedIn în comunicarea ta zilnică, pe lângă alte canale sau rețele sociale 🙂 Lansează-ți provocarea de a-l lua în serios pentru măcar o lună și vezi dacă aduce rezultate pentru tine!
Pe Mihaela o găsiți pe: Website, Facebook, LinkedIN și Instagram.