Cum sa devii clientul preferat al cafenelelor
Sumar articol
Share

Paradisul freelancerului: o cafea buna, laptopul, mancare buna si o atmosfera placuta. Vestea buna este ca din ce in ce mai multe cafenele accepta clienti care vin sa lucreze la ei. Cafeneaua este o super optiune atunci cand vrei ceva mai relaxat decat un birou intr-un spatiu de co-working. Sau cand te-ai saturat sa lucrezi din decorul propriei case. Uneori chiar ai nevoie de putina agitatie in jur sau macar sa schimbi locul ca sa fii ceva mai productiv. Daca e sa fim sinceri pana la capat, uneori pur si simplu vrei sa mai interactionezi cu oameni fata in fata, nu doar din spatele unui ecran.
Dar ce ar trebui sa stii si sa faci ca freelancer pentru a deveni clientul preferat al cafenelelor pe care le frecventezi?
1. FII PRIETENOS CU CEI CARE TE SERVESC
Da, pare ceva de bun simt care aproape ca nu-si are locul in articolul asta, dar bunatatea, politetea si deschiderea catre oameni sunt foarte importante atunci cand ti-ai gasit locul din care iti place sa lucrezi. Cand ii tratezi pe ceilalti frumos, te vor trata si ei pe tine. Si vei observa ca, de cele mai multe ori, relatia dintre voi va creste si vei fi tratat ca unul de-al casei. Vei primi ajutor cand ai nevoie. Uneori vei primi tratament preferential si e posibil chiar sa primesti cate ceva din partea casei. Nu uita, bunatatea atrage bunatate.
2. SHARING IS CARING
In multe feluri, localurile devin mici comunitati, mai ales cele frecventate de freelanceri. Vezi aceiasi oameni des, incepi sa-i cunosti, incepi sa legi prietenii. Si de multe ori, in functie de personalitatea cafenelei, o sa observi clienti cu trasaturi similare locului. Vorba aia, cine se aseamana se aduna.
Impartirea spatiului tau cu altcineva nu ajuta doar la o lume mai buna. Pana la urma lumea se schimba cu mici acte de bunatate. Dar sigur va schimba starea de spirit a cuiva. Freelancerul va fi bucuros ca poate sa lucreze din locul lui preferat. Iar managerul cafenelei va fi bucuros ca toti clientii lui au loc in cafenea, va avea consumatie si locul in care a investit nu este doar un spatiu, ci devine un loc in care oamenii isi amintesc ce inseamna sa fii om cu cei din jur.
In concluzie: imparte masa cu un alt freelancer. Gentile voastre pot sta amandoua pe acelasi scaun. Iar daca mesele au dimensiune decenta, doi oameni pot lucra confortabil fata in fata. Nu te obliga nimeni sa socializezi daca ai de lucrat la ceva ce necesita concentrare. In plus, cum la un birou folosesti casti, poti sa le folosesti si la cafenea cu incredere.
Si daca tot suntem la impartit, multe cafenele nu sunt pregatite cu prize la tot pasul. Daca ai una aproape de tine si laptopul sau telefonul tau s-a incarcat complet, elibereaza priza ca s-o poata folosi si altii care au nevoie. Stii cat de frustrant este cand ai de livrat ceva urgent si tocmai ti-a murit laptopul. E ceva nu i-am dori nici macar unui dusman.
3. INCEARCA SA EVITI ORELE DE VARF
Mai ales daca locul in care mergi este micut sau are putine mese. Cafeneaua este un business. Scopul ei este sa vanda si sa-i serveasca pe cat mai multi clienti. Evident ca nu te va pofti nimeni afara din cafenea vreodata, dar masa pe care o tii tu ocupata intre 18:30 si 21:30 cu o cafea este masa care ar produce cel putin 4 cafele in timpul ala (in 4 ore pot veni 4 prieteni la o cafea, 2 cupluri sau orice alta combinatie de oameni care stau intre 1 si 3 ore). Ca locul din care iti place cel mai mult sa lucrezi sa ramana deschis, are nevoie sa fie profitabil. Deci evitand orele in care este cel mai aglomerat, il ajuti sa ramana deschis mai mult timp.
In plus, cam cat de bine poti sa te concentrezi cand cafeneaua este plina ochi si asisti involuntar la conversatii despre cat de nasol e la birou si ce faza nasoala i-a mai facut prietenul ei?
Sfatul nostru este sa eviti sa-ti programezi sesiunile lungi de lucru din cafenea in zilele de weekend. Weekendul este si el o perioada in care cafenelele si barurile au parte de cea mai mare activitate.
4. CONSUMA DECENT
Nu exista o consumatie minima, dar o cafenea este un business, nu un co-working. Ele exista ca sa vanda, sa aiba clienti, sa ofere cafea, mancare, prajiturele si altele, nu spatiu de birou. Nu te va obliga nimeni sa consumi de o anumita suma, dar din respect pentru locul in care mergi, poti sa calculezi echivalentul a 1 cafea / ora.
Evident, depinde si de locul in care mergi. Daca stai 3-5 ore, cel mai probabil vei si manca acolo. Sau vei consuma o cafea si un suc sau o cafea si un snack.
Daca stai sa te gandesti si sa calculezi cam care ar fi costul unui co-working pe luna si cam cat ai cheltui la o cafenea pe luna, sumele sunt aproximativ egale.
De exemplu, la un co-working, un abonament costa in jur de 100 de euro, deci 470 de lei cu aproximatie. In abonament ai 10 zile/luna in care poti sa mergi sa folosesti spatiul. Deci, cu aproximatie, ai cheltui in jur de 50 de lei pe zi. Daca alegi sa mergi la o cafenea, cheltuiesti cam aceeasi suma, in functie si de ce consumi. In timp ce la co-working platesti abonamentul si daca nu folosesti spatiul, la cafenea platesti doar cand mergi, evident. Totul depinde de ce preferinte ai si de unde te simti cel mai ok sa lucrezi.
5. TOTUL SE REZUMA LA BUN SIMT
Gandeste-te ce te-ar deranja pe tine si incearca sa nu faci nici tu lucrurile alea. Fii atent la spatiul pe care il ocupi, fii atent la oamenii din jur, daca ai de vorbit la telefon sau pe Skype incearca s-o faci la un volum decent, fii de treaba cu clientii fideli ai cafenelei si cu angajatii si incearca sa nu faci prea multa mizerie. Sunt lucruri de bun simt care uneori ne scapa, dar care conteaza enorm pentru cei in ale caror cafenele mergem sa lucram.
Imediat ce incepi sa privesti cafeneaua ca pe ceva mai mult decat locul cu cafea si WiFi, vei intelege ca ea este o parte foarte importanta din viata freelancerilor. Trateaz-o cu respect atat pentru tine, cat si pentru ceilalti freelanceri care-si doresc sa lucreze de acolo.