Știi deja că freelancing-ul este despre libertate. Ești propriul tău șef, lucrezi de unde vrei, iei deciziile pe cont propriu. Dar ce se întâmplă când libertatea vine cu dezavantaje? Ce faci când nu știi cum să refuzi un client?

Trebuie să îți atragi și să îți păstrezi singur clienții. Pentru freelanceri, mai ales pentru cei la început de drum, toată responsabilitatea aceasta poate deveni copleșitoare. Iar când, în sfârșit, găsești clienți, îți dorești să îi faci să rămână. La un moment dat în parcursul tău, probabil te-ai gândit: băi, mă simt mult prea vinovat și inconfortabil să refuz un client pe care l-am așteptat atât de mult. Nu vreau să îl supăr și să îl pierd. E normal. Dar trebuie să știi că ai toată puterea de a o face.


Nu uita să te abonezi la newsletterul Viața de freelancer și să intri în grupul nostru de Facebook.


Înainte să-ți spunem cum să refuzi un client fără să îți strici relația cu acesta, vrem să știi că există 2 lucruri care vor sta la baza a tot ceea ce vei face în viitorul tău de freelancer. Pornește cu aceste gânduri în minte și vei vedea cum modul în care interacționezi cu clienții este îmbunătățit exponențial:

Încrederea în tine însuți

Am văzut recent pe un grup pentru freelance copywriters o întrebare: Ar trebui să accept un proiect bine plătit, dar care vine total împotriva valorilor și principiilor mele? Eu nu vreau, dar banii sunt mulți. Vrem să te invităm să te gândești 2 minute la motivul pentru care te-ai băgat în nebunia asta de freelancing. 

Motivul nostru? Libertatea de a fi exact cine suntem. Ne-am dorit să nu ne mai călcăm pe principii la un job unde trebuia să jucăm după regulile șefului. De ce jucăm după reguli? Pentru bani.

Vezi asemănarea? Atunci amintește-ți cine ești și de ce faci asta. Ai încredere în tine și fii ferm pe poziții îndeajuns încât să nu accepți ceva mai prejos decât meriți sau îți dorești. Ești pe poziție de egalitate cu clientul, nicidecum mai jos.

Empatia când trebuie să refuzi un client

Deși nu poți / nu vrei să lucrezi tu la proiect, nu uita că există și alte modalități de a-l ajuta. Dacă pornești cu intenții sincere de a păstra legătura și de a oferi o conversație productivă, oricare ar fi rezultatul conversației, tu vei știi că ai făcut ce trebuie.

Bun, acum că știi cu ce să începi, hai să vedem care sunt punctele pe care trebuie să le atingi în conversația cu clientul pe care vrei să-l refuzi.

Începe cu un mesaj pozitiv

Asta poate fi chiar o lecție generală de viață pentru tine: evidențiază, în primul rând, aspectele pozitive. Tuturor ne place să auzim de bine, nu? În acest mod, vei seta atmosfera în favoarea ta. Mai mult, vei evita să fii copleșit chiar tu de emoții negative.

Într-o notă mai relaxată și zâmbăreață, menționează 2-3 situații în care ați lucrat împreună și a fost minunat. Dacă clientul este nou, spune-i că proiectul e super și te bucuri că te-a ales pe tine pentru această oportunitate, iar apoi continuă cu punctele de mai jos. 

Nu îți cere scuze pentru decizia ta

Încredere! Deciziile tale sunt la fel de importante ca ale lui. Susține-ți poziția și nu uita că ai luat o decizie în beneficiul afacerii tale. Ți-ai setat limite clare și nu trebuie să îți ceri iertare pentru respectarea lor.

Explică în mod clar DE CE nu ești potrivit pentru proiect

Există mereu motive și circumstanțe pentru care refuzi un proiect. Nu îți fie frică să le expui – vei ajuta clientul să înțeleagă că nu ar fi fost o colaborare benefică. Chiar dacă ai fi livrat un proiect de succes, întreaga experiență ar fi fost neplăcută pentru tine.

În schimb, ajută-l să găsească pe cineva perfect pentru job. Recomandă-i un alt freelancer care ar putea să livreze ce își dorește.

Fii politicos și arată că ești dornic să colaborați în viitor

Politețea te poate duce mai departe decât crezi. MAi ales când trebuie să refuzi un client. Dacă te menții hotărât, dar prietenos și politicos, ai toate șansele să lași o impresie bună. În felul acesta, păstrezi ușa deschisă pentru viitoare proiecte.

Citește bine comportamentul clientului – politicos nu înseamnă neapărat formal. Deși vrei să arăți că ești expert în domeniul tău, nu uita că vorbești cu un alt om. O conexiune umană autentică va consolida încrederea între voi.

Viața de freelancer vine cu numeroase oportunități și beneficii. Dar nu trebuie să uiți că ești proprietarul afacerii tale și ai toate responsabilitățile care îi revin unuia. Odată cu ele, însă, vine și puterea de decizie pentru binele tău și al afacerii tale.

Dacă, de data asta, nu au ieșit lucrurile așa cum îți doreai, bine-ai venit în club. 🙂 Vei mai întâlni astfel de situații. Cu timpul, vei mai câștiga experiență și vei înțelege că refuzul unui client nepotrivit pentru tine îți va aduce doar câștig.

Ai încredere în tine, rămâi profesional, dar și uman. 


Ascultă Viața de Freelancer PODCAST pe:

Anchor.fm, Spotify, Apple Podcast și Soundcloud