Dar mereu te-ai întrebat dacă ai reuși să te întreții, să câștigi destul cât să trăiești confortabil și să nu faci mari sacrificii. Freelance-ul este un sistem de muncă în care nu prea ai predictibilitate. Și nu ai nici ecosistemul unei agenții în care fiecare om are un job specific. Iar atunci când te bagi în viața de freelancer, nu știi în ce te bagi. Te lovești treptat de ele, mai ales dacă ajungi freelancer neintenționat.

obstacole viata de freelancer

Mulți ajung freelanceri că o consecință mai mult decât că o decizie calculată. Li s-a acrit de șeful care mereu vrea mai mult și mai bine, de colegii care își fac fix bucățica lor de treabă și niciun centimetru în plus, de programul în care sunt obligați să stea pe scaunul de birou indiferent dacă au treabă sau nu, de mărirea de salariu amânată cu lunile fără o explicație sinceră sau se trezesc dați afară pentru că agenția nu mai e la fel de profitabilă. Lista de motive e lungă.

Ideea este că atunci când ia altcineva decizia pentru ține, nu ai timp și nici capacitatea rațională să gândești așa cum trebuie decizia de a trece la viața de freelancer. Iar când iei tu decizia, nu ai cunoștințele necesare să o calculezi și să o planifici astfel încât să câștigi bine. Și să mai ai și timp liber.

Și totuși, cum știi că ești pregătit pentru viața de freelancer? Treci prin infografic și prin restul articolului și află!

1. Ai niște bani puși bine 

Și nu doar bani, ci destui bani încât să îți asiguri traiul măcar 4 luni fără să încasezi nimic. Ideal ar fi să ai cheltuielile acoperite măcar 6 luni (chirie, rațe, utilități, mâncare etc.). Realitatea este că deși proiecte și clienți sunt pe toate drumurile, nu ai nicio garanție că te vor alege pe tine. Sau că vei reuși măcar să intri în legătură cu ei. Până îți construiești o reputație și îți faci o bază de clienți, muncă va foarte imprevizibilă. Vor fi luni în care nu vrei avea niciun proiect. Și vor fi momentele neplăcute în care clienții nu își vor plăți facturile la timp.

2. Ai un plan de business pentru viața de freelancer

Dacă plănuiești să te apuci de viața de freelancer, ai nevoie de un plan de bătaie. Nu e nevoie să-ți faci un plan de business clasic. Pentru că cele clasice sunt mult prea complexe pentru un freelancer. Majoritatea sunt gândite pentru antreprenori. Dar le poți scala. Și poți păstra doar ce e relevant astfel încât să îți fie foarte clar ce anume faci în viața ta profesională. Ce, când, de ce, cum și cui vinzi sunt doar câteva dintre lucrurile pe care trebuie să le clarifici. Cum îți calculezi fee-ul? Cum faci rost de clienți și proiecte? Ce poziționare alegi? Cât vrei să câștigi și cum faci să se întâmple? Trebuie să îți fie clare înainte să te apuci de treabă. Dacă faci lucrurile după ureche singură direcție în care mergi este o criză existențială. Uite aici pe site la HubSpot mai multe despre business plan.

3. Câștigi banii într-un cadru legal 

Drepturi de autor, PFA, SRL. În România cam astea sunt opțiunile atunci când vrei să lucrezi pe cont propriu. Este foarte important să câștigi banii legal, să semnezi contracte cu clienții, să ai asigurare de sănătate și contribuție la pensie. Chiar dacă nu ne place sistemul, dacă vrem să lucrăm în România trebuie să ne descurcăm așa cum putem. Dacă nu ai un cadru legal în care lucrezi, nu vei putea să-ți recuperezi banii neplătiți. Și foarte mulți clienți vor refuza să lucreze cu tine. Pentru că majoritatea au nevoie de acte că să justifice banii ieșiți din companie.

4. Ai încercat un side hustle și ți-a ieșit 

Înainte să sări din job în freelance, încearcă să iei niște proiecte sau clienți pe care să lucrezi după program. E cel mai bun test pe care poți să-l faci. Dacă reușești să câștigi constant din proiectele freelance cât să-ți acoperi cheltuielile lunare, poți să-ți dai demisia de pe plantație.

5. Îți place ce faci și te vezi făcând asta în viața de freelancer pe care ți-o dorești

Ca să ai succes că freelancer, trebuie să-ți placă ce faci. Viața de freelancer este dificilă, mai ales la început. Până îți faci un nume și o bază de clienți, vei munci mai mult decât la job. Vei avea o încărcare mai mare și la început vei câștiga mai puțin decât îți dorești. Dacă nu îți place ce faci, renunți repede. Dacă îți place ce faci, vei trece peste orice provocare. Pasiunea are talentul ăsta.

6. Îți place să înveți lucruri noi 

Ca freelancer vei fi nevoit să suplinești departamentele la care nu vei mai avea acces. Un freelancer din publicitate, să zicem un art, nu va mai avea la îndemână departamentul de client service, copywriter-ul, directorul de creație, departamentul de contabilitate, cel de BTL etc. Va trebui să învețe cum să discute cu clientul. Și cum să ia un brief de marketing și să-l transforme într-unul de creație. Cum să negocieze bugetele. Cum să-și vândă munca și multe altele. Dacă nu îți place să ieși din carapace și să înveți lucruri noi, nu vei avea succes.

7. N-ai o problemă cu singurătatea 

Vei avea multe zile în care vei stă în casă sau în cafenea și vei trage să te ții de deadline. Socializarea va trece pe locul 2 sau chiar 3 și te vei trezi că a trecut o săptămână fără să te vezi cu cineva la o cafea. Se întâmplă mai ales la început până îți stabilești o rutină și te ții de ea. Totuși, poți să eviți zilele în care îți țiuie urechile din cauza singurătății mergând la un co-working sau lucrând cu alți freelanceri în același loc. 

Chiar dacă pare copleșitor, dacă planifici un pic, viața ta de freelancer va fi perfectă!