Cum stii ca esti pregatit pentru viata de freelancer?

Probabil pana acum ai avut cateva proiecte pe freelance si le-ai rezolvat cum ai putut. Uneori la birou in pauzele dintre brief-uri, alteori acasa, seara dupa birou si in weekend. Si sigur ti-a trecut prin cap ideea ca ai putea sa traiesti din asta. Dar mereu te-ai intrebat daca ai reusi sa te intretii, sa castigi destul cat sa traiesti confortabil si sa nu faci mari sacrificii.

Freelance-ul este un sistem de munca in care nu prea ai predictibilitate si nu ai nici ecosistemul unei agentii in care fiecare om are un job specific. Iar atunci cand te bagi in viata de freelancer nu stii in ce te bagi. Te lovesti treptat de ele, mai ales daca ajungi freelancer neintentionat.

obstacole viata de freelancer

Multi ajung freelanceri ca o consecinta mai mult decat ca o decizie calculata. Li s-a acrit de seful care mereu vrea mai mult si mai bine, de colegii care isi fac fix bucatica lor de treaba si niciun centimetru in plus, de programul in care sunt obligati sa stea pe scaunul de birou indiferent daca au treaba sau nu, de marirea de salariu amanata cu lunile fara o explicatie sincera sau se trezesc dati afara pentru ca agentia nu mai e la fel de profitabila. Lista de motive e lunga.

Ideea este ca atunci cand ia altcineva decizia pentru tine, nu ai timp si nici capacitatea rationala sa gandesti cum trebuie decizia de a trece la viata de freelancer. Iar cand iei tu decizia, nu ai cunostintele necesare sa o calculezi si sa o planifici astfel incat sa castigi bine si sa mai ai si timp liber. 

Si totusi, cum stii ca esti pregatit pentru viata de freelancer? Treci prin infografic si prin restul articolului si afla!

1. Ai niste bani pusi bine 

Si nu doar bani, ci destui bani incat sa iti asiguri traiul macar 4 luni fara sa incasezi nimic. Ideal ar fi sa ai cheltuielile acoperite macar 6 luni (chirie, rate, utilitati, mancare etc.). Realitatea este ca desi proiecte si clienti sunt pe toate drumurile, nu ai nicio garantie ca te vor alege pe tine sau ca vei reusi macar sa intri in legatura cu ei. Pana iti construiesti o reputatie si iti faci o baza de clienti, munca va foarte imprevizibila. Vor fi luni in care nu vrei avea niciun proiect. Si vor fi momentele neplacute in care clientii nu isi vor plati facturile la timp.    

2. Ai un plan de business 

Daca planuiesti sa te apuci de viata de freelancer, ai nevoie de un plan de bataie. Nu e nevoie sa-ti faci un plan de business clasic pentru ca cele clasice sunt mult prea complexe pentru un freelancer. Majoritatea sunt gandite pentru antreprenori. Dar le poti scala si poti pastra doar ce e relevant astfel incat sa iti fie foarte clar ce anume faci in viata ta profesionala. Ce, cand, de ce, cum si cui vinzi sunt doar cateva dintre lucrurile pe care trebuie sa le clarifici. Cum iti calculezi fee-ul, cum faci rost de clienti si proiecte, cum te pozitionezi, cat vrei sa castigi si cum faci sa se intample? Trebuie sa iti fie clare inainte sa te apuci de treaba. Daca faci lucrurile dupa ureche singura directie in care mergi este o criza existentiala.  

3. Castigi banii intr-un cadru legal 

Drepturi de autor, PFA, SRL. In Romania cam astea sunt optiunile atunci cand vrei sa lucrezi pe cont propriu. Este foarte important sa castigi banii legal, sa semnezi contracte cu clientii, sa ai asigurare de sanatate si contributie la pensie. Chiar daca nu ne place sistemul, daca vrem sa lucram in Romania trebuie sa ne descurcam asa cum putem. Daca nu ai un cadru legal in care lucrezi, nu vei putea sa-ti recuperezi banii neplatiti si foarte multi clienti vor refuza sa lucreze cu tine pentru ca majoritatea au nevoie de acte ca sa justifice banii iesiti din companie.  

4. Ai incercat un side hustle si ti-a iesit 

Inainte sa sari din job in freelance, incearca sa iei niste proiecte sau clienti pe care sa lucrezi dupa program. E cel mai bun test pe care poti sa-l faci. Daca reusesti sa castigi constant din proiectele freelance cat sa-ti acoperi cheltuielile lunare, poti sa-ti dai demisia de pe plantatie.  

5. Iti place ce faci 

Ca sa ai succes ca freelancer, trebuie sa-ti placa ce faci. Viata de freelancer este dificila, mai ales la inceput. Pana iti faci un nume si o baza de clienti, vei munci mai mult decat la job. Vei avea o incarcare mai mare si la inceput vei castiga mai putin decat iti doresti. Daca nu iti place ce faci, renunti repede. Daca iti place ce faci, vei trece peste orice provocare. Pasiunea are talentul asta. 

6. Iti place sa inveti lucruri noi 

Ca freelancer vei fi nevoit sa suplinesti departamentele la care nu vei mai avea acces. Un freelancer din publicitate, sa zicem un art, nu va mai avea la indemana  departamentul de client service, copywriter-ul, directorul de creatie, departamentul de contabilitate, cel de BTL etc. Va trebui sa invete cum sa discute cu clientul, cum sa ia un brief de marketing si sa-l transforme intr-unul de creatie, cum sa negocieze bugetele, cum sa-si vanda munca si multe altele. Daca nu iti place sa iesi din carapace si sa inveti lucruri noi, nu vei avea succes.

7. N-ai o problema cu singuratatea 

Vei avea multe zile in care vei sta in casa sau in cafenea si vei trage sa te tii de deadline. Socializarea va trece pe locul 2 sau chiar 3 si te vei trezi ca a trecut o saptamana fara sa te vezi cu cineva la o cafea. Se intampla mai ales la inceput pana iti stabilesti o rutina si te tii de ea. Totusi, poti sa eviti zilele in care iti tiuie urechile din cauza singuratatii mergand la un co-working sau lucrand cu alti freelanceri in acelasi loc. 

Chiar daca pare coplesitor, daca planifici un pic, viata ta de freelancer va fi perfecta!

Intoarce-te la Scoala vietii de freelancer | Modulul 1: Cum incepi si continua articolele.