
De ce să încerci slow travel și freelance anul ăsta
Sumar articol
Share
Deși trendul lucratului de acasă este în creștere, puțini dintre cei care au flexibilitatea asta profită de ea să și călătorească. Majoritatea păstrează călătoriile pentru vacanțe. Dacă cerem părerea unui psiholog, va spune că așa e cel mai bine. Să ai o separare foarte clară între work și distracție e obligatoriu. Dar asta nu înseamnă că trebuie neapărat să stai la ține în oraș atunci când muncești și să lași plecatul doar pentru atunci când îți iei liber de la proiecte.
Separarea asta pe care o recomandă psihologul are mai multe soluții. Una dintre ele, care îmbină muncă și plimbatul, se numește călătoritul în tihna (a.k.a. slow travel).
Ca înseamnă slow travel?
Stii vacantele in care bifezi toate obiectivele turistice si locurile musai de vazut intr-o saptamana? Slow travel e fix opusul. Uiti complet de principalele atractii din, sa zicem, Barcelona. Practic te muti temporar acolo. Slow travel nu este despre vizitat orasul. E despre traitul ca un localnic. Si ca sa poti sa traiesti ca un localnic ai nevoie sa stai in locul ala mai mult de o saptamana. Astfel apuci sa cunosti strazile, sa stai de vorba cu localnici, sa descoperi carciumile alea bune pe care le stiu doar cei de-ai casei. Pe langa faptul ca vizita va fi infinit mai putin obositoare, vei si cheltui mai putini bani, vei evita un burnout si multe alte beneficii.
E bine financiar
Barcelona nu e cel mai bun exemplu de salvare a bugetului freelancerului român. Dar mare parte din Asia și părți din America Latină și chiar și Europa sunt mai ieftine decât România. Foarte multe cazări dau discounturi pentru cei care rezervă pe o perioada mai lungă. De obicei între 15 și 30 de zile, ai un discount pe care sigur nu-l primești când mergi doar în vizită câteva zile.
În plus, când mergi să stai într-un loc și nu te grăbește nimeni, ai timp să mai și gătești acasă. Ai timp să explorezi străzile și să găsești restaurantele mai ieftine. Și așa economisești bani și la capitolul mâncare.
Iar când vine vorba de bilete de avion, cred că ai observat deja că cele mai scumpe sunt pentru perioade de 5-7 sau 9 zile. S-au prins și ei cam care este comportamentul vacanțomanilor. Și bam! Acolo e prețul aproape dublu.
Dacă vrei să găsești oferte bune la bilete de avion și cazare, stai cu ochii pe aventurescu.ro
Ai niște echilibru între viață și muncă
Când mergi într-un loc și plănuiești să stai mai mult nu mai irosești mare parte din energie încercând să-ti planifici zilele la minut. E groaznic de obositor să faci asta. Dar atunci când ai tot timpul din lume să vezi templul ăla… Apuci să mai lucrezi 2-3-4 ore și la proiectul care îți plătește cazarea pe toată luna. Templul ai timp să-l vezi și mâine.
În plus, atunci când stai mai mult într-un loc poți să-ți păstrezi mare parte din rutină de acasă. Poți să păstrezi programul de somn, programul de lucru, chiar și orele de masă și cele de sport. E adevărat că vei avea nevoie de câteva zile de acomodare. Și vei avea nevoie de câteva zile de pauză totală. Pentru că ai oboseală de pe drum, ai entuziasmul că ești într-un loc nou și tot restul necunoscutelor care vin la pachet. Enjoy the rîde și ai răbdare cu ține. Până la urmă mulți dintre noi alegem viață de freelancer că să avem timp să ne mai și bucurăm de viață. Chiar dacă avem și zile în care lucrăm câte 12 ore. După ele vin și zilele în care nu lucrăm deloc. Și pentru ele merită tot efortul.
Cunoști viața neturistică
Dacă adori să călătorești și o faci pentru ceva mai mult decât să bifezi locația, probabil ai și tu curiozități legate de mersul zilnic al vieții din locul în mergi. Și nu prea ai cum să-l vezi și să-l experimentezi dacă nu stai măcar 2-3 săptămâni acolo. Poate nu sună la fel de palpitant că și vizitatul a tot ce e de vizitat. Dar slow travel îți da ocazia să înțelegi cu adevărat cultură pe care o vizitezi și să faci parte din ea, chiar dacă e temporar.
Partea cea mai frumoasă e că atunci când stai mai mult într-un loc, poți să faci exact ce faci acasă că și freelancer: mergi să lucrezi din cafenea sau lucrezi de la cazare sau cauți un co-working. Partea și mai frumoasă la călătorit este că ai toate șansele să găsești comunități de nomazi cărora să li te alături pentru scurt timp. Cine știe, poate îți faci și prieteni noi și mai pui de un proiect pentru un client străin.
Îți înveți colaboratorii că puteți lucra și fără atâtea întâlniri
Aproape în orice industrie există mania întâlnirilor. Multe dintre ele fără un scop clar sau o finalitate utilă. Evident, depinde în totalitate de oameni. Dar mulți preferă întâlnirile în locul mailului sau al telefonului pentru că sunt mai comode și necesită mai puțin efort.
Că freelancer e destul de dificil să te plimbi la întâlniri și să-ți și finalizezi proiectele. De multe ori când ai două întâlniri într-o zi, ai pierdut toată ziua. Pentru că unul din clienții tăi poate la 10 iar celălalt abia la 3 și au birourile în capete opuse de oraș. Dar poți să ii dezveți de dependența de întâlniri și poți să le rărești pe cele care nu au utilitate. Poți să citești aici un articol pe tema asta.
Când ești plecat din țară toți sunt obligați să recurgă la meetinguri digitale. Și cu cât o fac mai des, cu atât se obișnuiesc cu ideea. La început va fi o provocare. Pentru că obiceiurile se schimbă greu. Însă atâta timp cât livrezi la calitatea cu care sunt obișnuiți, nu ar trebui să ai nicio problema.
Cei de lipa-lipa.ro reușesc să îmbine perfect călătoriile cu proiectele de câțiva ani. Dacă îi urmărești îți dai seama că nu ar schimba nimic din viața pe care au reușit să și-o construiască.
Fă un slow travel test
Anul asta încearcă să pleci 3 săptămâni undeva și nu-ți lua pauză de la proiecte, cel puțin nu total. Păstrează măcar 2 proiecte active. Fă testul asta și vezi ce se întâmplă. Poți să rămâi concentrat și să lucrezi când ai putea să faci atâtea alte lucruri? Poți să livrezi in continuare la aceeași calitate? Până la urmă poate fi o experiență genială sau poți să-ți dai seama că mai bine lași călătoritul pentru vacanță totală.
Poți să-ți și documentezi experiențele pe un blog sau pe Instagram. Ana Matei este o super inspirație pe subiectul ăsta și are câteva ponturi la ea pe blog despre cum să ai o prezență online care să îți și aducă ceva.
Dacă te hotărăști să pleci, nu uită de regula 70-20-10: 70% research, 20% planificare, 10% improvizație. E bine să știi cât mai multe despre locul în care mergi, e bine să ai program zilnic, dar trebuie să te mai și relaxezi. Și nu uita să îți anunți clienții că vei călători, dar că vei rămâne activ. Și asigură-i că proiectele lor nu vor avea de suferit, decât eventual niște întârzieri minore.
La ce destinație visezi de ani de zile?