Dezavantajele freelancingului si la ce sa te astepti

Toata lumea vorbeste despre partea frumoasa a vietii de freelancer, insa prea putini sunt sinceri si povestesc si despre dezavantajele freelancingului.

E o vorba din poporul digitalului care zice ca „iti doresc sa fii la fel de fericit pe cat pari in social media”. Si e mai #PeBune decat ne-am dori uneori sa credem. Canalele de social media si siteurile care vand iluzii si vise de imbogatire peste noapte, bani rapizi si libertate absoluta cu o ora de munca pe zi sunt pline de poze cu freelanceri care lucreaza doar cu un laptop de pe plaja, distractie si viata buna. De cele mai multe ori insa, pentru noi, freelancerii simpli, din popor realitatea are multe nuante de gri. Da, e minunat ca putem sa alegem cu cine lucram, de unde lucram si poate chiar si ritmul si orele cand sa lucram, insa viata de freelancer vine si cu dezavantaje, momente grele, anxietati, lipsa de constanta financiara si ca trebuie sa facem foarte multe lucruri pentru care nu suntem pregatiti sau care pur si simplu nu ne plac.

Ca angajati, fie ca lucram in agentie, casa de avocatura, arhitectura sau mai stiu eu unde, avem in jurul nostru colegi (in limbaj mai de business putem sa le zicem resurse) specializate care fac munca pe care noi nu vrem sau nu stim sa le facem. Dezavantajele freelancingului includ partea de contabilitate (asta doar daca nu esti consultant fiscal – atunci asta e un avantaj), facturi, contracte, facut de plati, gasit clienti, negocieri, promovare, creat content, administrative si facut curatenie. Multe activitati care in business sunt trecute la capitolul „Not billable”. Adica nu putem sa le facturam mai departe la client si sa avem un ROI direct. Din acest motiv business-urile mari au adaosuri mari si ajung la costuri mai mari. Pentru ca au foarte mult personal esential, dar nu direct vandabil ca resursa, costuri care trebuiesc acoperite din costul orar al resurselor care genereaza profit.

Si cel mai probabil asa ar trebui sa faci si tu cand vine vorba despre facut costul unui proiect. Dar o sa intram in detalii ceva mai tarziu, intr-un articol dedicat din etapa de Planificare.

Sa ne intoarcem la dezavantajele freelancingului:

  • Venituri variabile de la o luna la alta – trebuie sa inveti sa iti gestionezi foarte bine banii si sa nu uiti sa pui si bani deoparte.
  • Proiecte care variaza – in special in functie de sezonalitatea businessului in care esti, dar si sezonalitatea clientilor tai, in ianuarie toata lumea e in hibernare, in decembrie toata lumea face campanii si vrea sa faca tot ce a nu facut tot anul si tot asa.
  • Nu ai concediu (cand se face planificarea resurselor intr-un business se discuta de 3 tipuri: Sick days, Holidays si Lazy days care in medie sunt undeva la 20% din timpul efectiv de lucru a unui angajat) – e un subiect delicat pe care e bine sa-l pui pe masa la inceputul unei colaborari. Life happens si e bine sa stie fiecare parte ce se intampla in caz ca te imbolnavesti si nu mai poti livra la timp ce ai promis sau esti indisponibil cateva zile. Chiar daca legal vorbind ai o forma de organizare juridica si esti angajat in propria ta firma si ai dreptul legal sa ai concediu medical, in realitate nu ai cui sa ii delegi taskurile in perioadele de inactivitate, astfel incat clientul sa nu simta delay-urile.
  • Trebuie sa fii guru al organizarii – pentru unii este ceva natural, pentru unii organizarea poate fi un cosmar. Nu mai ai manager, project manager, trafic, team leader, scrum master si alte titulaturi din zona asta. Acum trebuie sa fii propriul tau project manager.
  • Dezvoltarea profesionala depinde doar de tine – trebuie sa fii mereu la curent cu ce se mai intampla nou in domeniul tau, sa urmezi cursuri sau sa alegi evenimentele relevante pentru tine. Acum nu mai primesti mailuri de la HR care sa te anunte urmatorul team building sau training de vanzari, tu esti acel HR care trebuie sa se ocupe de propria evolutie profesionala.
  • Izolarea – un alt subiect sensibil cand vine vorba despre dezavantajele freelancingului. Desi in momentul de fata, cel putin in orasele mari exista solutii (hub-uri, spatii de co-working, etc.), izolarea fata de echipa, comunicare cu colegi si sfatuit pe anumite probleme mai mici sau mai mari este o problema. Te poti simti singur, anxietatea poate creste ca nu mai ai cu cine sa vorbesti sau cui sa ceri o opinie. Din acest motiv networkingul, comunitatile (fie ele si online) si poate chiar si grupurile de Facebook sunt un musai in viata unui freelancer.
  • Lipsa beneficiilor de angajat – mai ales daca vii dintr-o companie mare, sansele sunt sa fi avut transport decontat sau masina, abonament la o clinica medicala privata, asigurari, abonament de telefon platit de firma, laptop si altele. Acum toate astea pica in carca ta. Si realitatea este ca nu e usor sa iti faci un abonament la un lant mare de sali de fitness, fara sa faci parte dintr-un grup mare, cu putere de negociere. Lucru care se aplica la mai multe servicii (telefon, medical, etc). Iar asta se traduce prin cresterea costurilor tale directe, care apoi vor trebui sa se regaseasca in ce facturezi pentru clienti.
  • Echilibrul intre viata personala si cea profesionala – normal ca te bucuri ca lucrezi de acasa. Normal ca te bucuri cand ai proiecte. Insa lipsa drumului birou – acasa, momentul acela de deconectare, poate sa duca la ore multe de lucru. Daca tot esti acolo si biroul e in sufragerie, hai ca mai merge inca un mail. E un punct care credem ca merita foarte multa atentie. Pentru ca stilul de lucru haotic cu foarte multe ore pe zi poate sa duca rapid la burnout. Si nu asta e reteta unui stil de viata echilibrat, liber si sustenabil pe termen lung.

Pe langa plusuri si minusuri exista si o serie de riscuri la care se supun freelancerii, cum ar fi cele de a nu fi platiti (la timp sau deloc) pentru munca depusa, de a ramane fara clienti, a avea de-a face cu clienti pretentiosi sau cu care nu se poate stabili o comunicare eficienta si riscul de a nu obtine un venit constant.

Acest stil de viata vine la pachet cu bune si cu rele si datoria noastra este sa iti aratam si dezavantajele freelancingului, iar de datoria ta este sa cantaresti toate plusurile si minusurile pentru a decide daca vrei sa faci pasul si sa devii freelancer sau mai bine ramai angajat unde salariul este sigur si vine lunar. Oricare dintre variante este perfecta. Acum depinde doar de tine care sunt asteptarile, planurile si ce vrei sa obtii. Dar macar sa o faci calculat, planificat si in cunostinta de cauza.


Intoarce-te la Scoala vietii de freelancer | Modulul 1: Cum incepi si continua articolele.