
Dezavantajele freelancingului și la ce să te aștepți
Sumar articol
Share
E o vorba din poporul digitalului care zice că „iti doresc să fii la fel de fericit pe cât pari în social media”. Și e mai #PeBune decât ne-am dori uneori să credem. Canalele de social media și site-urile care vând iluzii și vise de îmbogățire peste noapte, bani rapizi și libertate absolută cu o oră de muncă pe zi sunt pline de poze cu freelanceri care lucrează doar cu un laptop de pe plajă, distracție și viață bună. De cele mai multe ori însă, pentru noi, freelancerii simpli, din popor realitatea are multe nuanțe de gri. Da, e minunat că putem să alegem cu cine lucrăm, de unde lucrăm și poate chiar și ritmul și orele când să lucrăm, însă dezavantajele freelancingului nu sunt de ignorat.
Vei avea momente grele, anxietăți, lipsă de constanța financiară și va trebui să faci foarte multe lucruri pentru care nu ești pregătit sau care pur și simplu nu îți plac.
E bine să știi în ce te bagi
Ca angajați, fie că lucrăm în agenție, casă de avocatură, arhitectură sau mai știu eu unde, avem în jurul nostru colegi (în limbaj mai de business putem să le zicem resurse) specializate care fac munca pe care noi nu vrem sau nu știm să o facem. Dezavantajele freelancingului includ partea de contabilitate. Dacă nu cumva ești consultant fiscal – atunci ăsta e un avantaj. Ai de făcut facturi, contracte, plăți, găsit clienți, negocieri, promovare, creat content, administrative și făcut curățenie. Multe activități care în business sunt trecute la capitolul „Not billable”. Adică nu putem să le facturăm mai departe la client și să avem un ROI direct. Din acest motiv business-urile mari au adaosuri mari și ajung la costuri mai mari. Pentru că au foarte mult personal esențial, dar nu direct vandabil că resursa, costuri care trebuiesc acoperite din costul orar al resurselor care generează profit.
Și cel mai probabil așa ar trebui să faci și tu când vine vorba despre făcut costul unui proiect. Dar o să intrăm în detalii ceva mai târziu, într-un articol dedicat din etapa de Planificare.
Să ne întoarcem la dezavantajele freelancingului:
1. Venituri variabile de la o lună la alta
Trebuie să înveți să îți gestionezi foarte bine banii și să nu uiți să pui și ceva deoparte.
2. Proiecte care variază
În special în funcție de sezonalitatea business-ului în care ești, dar și sezonalitatea clienților tăi. În ianuarie toată lumea e în hibernare, în decembrie toată lumea face campanii. Și vrea să facă tot ce a nu făcut tot anul și tot așa.
3. Nu ai concediu
Când se face planificarea resurselor într-un business se discută despre 3 tipuri de zile pierdute: Sick days, Holidays și Lazy days care în medie sunt undeva la 20% din timpul efectiv de lucru a unui angajat. E un subiect delicat pe care e bine să-l pui pe masă la începutul unei colaborări. Life happens și e bine să știe fiecare parte ce se întâmplă în caz că te îmbolnăvești și nu mai poți livra la timp ce ai promis. Sau pur și simplu ești indisponibil câteva zile. Chiar dacă legal vorbind ai o formă de organizare juridică și ești angajat în propria ta firmă și ai dreptul legal să ai concediu medical, în realitate nu ai cui să îi delegi task-urile în perioadele de inactivitate, astfel încât clientul să nu simtă întârzierile.
4. Trebuie să fii guru al organizării
Pentru unii este ceva natural, pentru unii organizarea poate fi un coșmar. Nu mai ai manager, project manager, trafic, team leader, scrum master și alte titulaturi din zonă asta. Acum trebuie să fii propriul tău project manager.
5. Dezvoltarea profesională depinde doar de tine
Trebuie să fii mereu la curent cu ce se mai întâmplă nou în domeniul tău. Să urmezi cursuri sau să alegi evenimentele relevante pentru tine. Acum nu mai primești mailuri de la HR care să te anunțe următorul team building sau training de vânzări. Tu ești acel HR care trebuie să se ocupe de propria evoluție profesională.
6. Izolarea
Izolarea este un alt subiect sensibil când vine vorba despre dezavantajele freelancingului. Deși în momentul de față, cel puțin în orașele mari există soluții (hub-uri, spații de co-working, etc.), izolarea față de echipă, comunicarea cu colegi și sfătuitul pe anumite provocări mai mici sau mai mari este o problemă. Te poți simți singur, anxietatea poate crește că nu mai ai cu cine să vorbești sau cui să ceri o opinie. Din acest motiv networking-ul, comunitățile (fie ele și online) și poate chiar și grupurile de Facebook un musai în viața unui freelancer.
7. Lipsa beneficiilor de angajat
Mai ales dacă vii dintr-o companie mare, șansele sunt să fi avut transport decontat sau mașină, abonament la o clinică medicală privată, asigurări, abonament de telefon plătit de firmă, laptop și altele. Acum toate astea pică în cârcă ta. Și realitatea este că nu e ușor să îți faci un abonament la un lanț mare de săli de fitness, fără să faci parte dintr-un grup mare cu putere de negociere. Lucru care se aplică la mai multe servicii (telefon, medical, etc). Iar asta se traduce prin creșterea costurilor tale directe. Care apoi vor trebui să se regăsească în ce facturezi pentru clienți.
8. Echilibrul între viața personală și cea profesională
Normal că te bucuri când lucrezi de acasă. Normal că te bucuri când ai proiecte. Însă lipsă drumului birou – acasă, momentul acela de deconectare, poate să ducă la ore multe de lucru. Dacă tot ești acolo și biroul e în sufragerie, hai că mai merge încă un mail. E un punct care credem că merită foarte multă atenție. Pentru că stilul de lucru haotic cu foarte multe ore pe zi poate să ducă rapid la burnout. Și nu asta e rețetă unui stil de viață echilibrat, liber și sustenabil pe termen lung.
Pe lângă plusuri și minusuri există și o serie de riscuri la care se supun freelancerii, cum ar fi cele de a nu fi plătiți (la timp sau deloc) pentru muncă depusă, de a rămâne fără clienți, a avea de-a face cu clienți pretențioși sau cu care nu se poate stabili o comunicare eficientă și riscul de a nu obține un venit constant.
Acest stil de viață vine la pachet cu bune și cu rele și datoria noastră este să îți arătăm și dezavantajele freelancingului, iar datoria ta este să cântărești toate plusurile și minusurile pentru a decide dacă vrei să faci pasul și să devii freelancer sau mai bine rămâi angajat unde salariul este sigur și vine lunar. Oricare dintre variante este perfectă. Acum depinde doar de ține care sunt așteptările, planurile și ce vrei să obții. Dar măcar să o faci calculat, planificat și în cunoștință de cauză.