
Disciplina pentru freelanceri sau cum reușești să faci tot ce ai de făcut
Sumar articol
Share
Unele dintre cele mai mari provocări de care te lovești că freelancer vin din partea personală. Știi tu. Issues. Problemuțele astea pe care le avem cu toții și le lăsăm nerezolvate lovesc tare în productivitate. Și atunci când ești freelancer nu îți permiți să fii neproductiv mai multe zile la rând. La job mai scapi cu asta. Dar pe cont propriu, dacă nu muncești, nu ai bani. Nu-ți face griji, nu urmează să fac reclamă la psihoterapie, deși ajută foarte mult. Însă trebuie să fii conștient de lucrurile pe care le faci, de obiceiurile proaste și de tiparele în care funcționezi. Doar așa poți să schimbi ceva și să-ți îmbunătățești viață și productivitatea.
Ce am descoperit în timp este că productivitatea este strâns legată de disciplină. N-ai disciplină, nu ești productiv. Știu, disciplină sună a militărie de modă veche. Nu e, dar nu e nici departe. Disciplina secolului 21 înseamnă un set de reguli după care să te ghidezi că să poți face față zilelor încărcate.

Procrastinarea nu e 100% vina ta
Dacă ești homo sapiens, șansele sunt foarte mari să te lupți cu procrastinarea de când te știi. Doh. Sper că te-ai prins până acum că nu ține de personalitatea ta sau caracterul pe care îl ai. Nu are nicio treabă cu nimic altceva decât cu creierul tău. Cu felul în care funcționează el în general. Și cu obiceiurile pe care i le-ai format. Creierul îți este cel mai mare dușman când vine vorba de făcut orice. Este cel care îți omoară productivitatea. Dacă nu e de stat în pat la un serial, ai încurcat-o. Și treaba se îngroașă când ai de făcut ceva ce nu e în rutina ta. De exemplu, mersul la sală. Sau o schimbare de dietă. Sau o schimbare de program de somn sau muncă.
Pe cât de impresionant e creierul uman, pe atât e de puturos. Nu suportă schimbarea pentru că asta presupune să creeze conexiuni noi între neuroni. Și cere efort. E că și cum un slăbănog ar încerca să-și croiască o cărare cu macetă prin junglă din Amazon. Partea bună e că după ce a depus efortul să-și croiască drumul, o să fie infinit mai ușor să treacă pe acolo data viitoare.

Toate soluțiile din cărți se rezumă la disciplină
Cu cât citești mai multe despre procrastinare, despre productivitatea cea misterioasă și despre cum să faci lucrurile mai repede și mai bine, îți dai seama că toate cărțile spun aproximativ același lucru. Să înveți să fii disciplinat.
Pentru noi, echipa viatadefreelancer.ro, disciplină înseamnă trucuri și tehnici prin care să devii mai productiv și să nu te mai autosabotezi. Sunt niște lucruri pe care poți să le aplici și în muncă și în viață personală. Mai ales că atunci când ești freelancer profesionalul și personalul tind să se împletească. Dar dacă înveți să fii disciplinat, îți cresc șansele să reușești să le faci pe toate. Doar așa ajungi să construiești stilul de viață la care visezi și să te bucuri și de niște timp liber sau vacanțe mai lungi. De aici începe productivitatea adevărată.
Nu cădea în capcana timpului
Productivitatea nu are nicio treabă cu timpul. Sigur, ți se pare că dacă ai avea 48 de ore într-o zi, ai putea să faci mult mai multe. Ai rupe norma! Asta e una dintre iluziile cele mai afurisite. Trebuie să scapi de ea în secunda asta. Productivitatea ține doar de nivelul tău de energie. Peter Thiel are tot 24 de ore într-o zi, exact ca tine și ca mine. La fel și Beyonce și Elon Musk și mulți alții. Și nu merge la iluzia numărul 2. Adică nu folosi scuza că ei au bani și îi pun pe alții să muncească in locul lor. Agenda lor e chiar mai plină decât a ta tocmai din cauză ca au bani și statut.
Concentrare, motivație, stare de bine
Chiar dacă ne alintăm că ne dorim libertate și nu mai vrem reguli și constrângeri, nu funcționam altfel. Avem nevoie de un set de reguli după care să ne ghidăm. De aceea, am pregătit un set special pentru freelanceri: regulile unui freelancer disciplinat.
Vei găsi în lista asta de reguli lucruri care te vor ajută cu managementul timpului, cu eficientizarea, cu productivitatea. Practic te prinzi cum să faci să te concentrezi mai bine și să livrezi rapid.
Vei găsi și lucruri care te vor ajută cu motivația. Motivația este combustibilul oricărui tip de muncă independența. Un antreprenor, freelancer, digital nomad etc. nu reușește să facă nimic fără ea.
Regulile unui freelancer disciplinat includ și câteva ponturi legate de starea de bine. Și cea fizică și cea psihică. WTF? Starea de bine? Cântăm kumbaya? Nope. Dar serious acuma. Cam la ce nivel de productivitate ești când te-ai trezit cu față la cearșaf pentru că n-ai dormit bine? Sau când te doare stomacul pentru că ai mâncat prost?
Concentrarea, motivația și starea de bine sunt Sfânta Treime a productivității. Pentru că toate trei au un efect direct asupra nivelului tău de energie.
Hai să vedem care sunt regulile unui freelancer disciplinat:
Regula 1: Hotărăște-te ce e important
Lasă puțin orgoliul deoparte și răspunde sincer. Cam câte dintre lucrurile pe care le faci azi vor avea vreun impact, vreun rezultat sau vor conta peste 5 ani? Îți zic eu. Aproximativ 80% dintre toate chestiile care te țin ocupat acum nu se vor materializă în nimic peste 5 ani. Deci pune mână și fă curățenie. Sacrifică toate lucrurile care nu-ți aduc niciun câștig pe termen lung. Pentru că te costă timp pe care ai putea să-l folosești mai cu cap. Timpul unui freelancer înseamnă bani. BTW, câștigul nu trebuie să fie în bani. Dar trebuie să fie ceva ce contează mult pentru ține. Și va conta și peste 5 ani.
Regula 2: Regula de 2 minute
Poți să răspunzi la mailul ăla în 2 minute sau mai puțin? Să duci gunoiul în 2 minute sau mai puțin? Poți să postezi chestia aia în 2 minute sau mai puțin? Dacă răspunsul este “da” atunci ocupă-te acum de asta. Dacă lași task-ul pe mai încolo o să uiți de el și o să ajungi să-l faci în grabă. Și ai toate șansele să-ți amintești de el în cel mai prost moment posibil. Și ce o să întâmple? O să te întrerupi din ceva important. Oricum o să dureze mai mult decât să-l rezolvi pe moment, atunci când apare.
Regula 3: Bucăți de 5 minute
Atunci când ai un monstru de proiect sau task, pune-ți ca obiectiv să lucrezi la el 5 minute. Da, e un truc murdar de ridicat productivitatea. Dar de cele mai multe ori o să te apuci de treabă pentru 5 minute și o să ajungi să lucrezi cu drag și spor mult mai mult de atât. Ideea e să spargi proiectul în bucăți care păr doable ca să te concentrezi la muncă efectivă, nu la volum. Îți promitem că așa scapi și de atacurile de anxietate legate de muncă. Și productivitatea o să fie din altă lume.
Regula 4: micro obiceiuri
Asta e similară cu precedentă. Dar se poate aplică pe mai multe lucruri. Să zicem că vrei să înveți ceva nou. Desen, de exemplu. Dacă îți propui să faci un tablou într-o săptămâna, o să fii total depășit de situație. Și o să-ți bagi picioarele. Sau o să te consumi psihic și o să-ți zici că nu ești în stare de nimic. Așa că, propune-ți să exersezi 5 minute pe zi. După 5 minute oprește-te și ocupă-te de altceva. Dar fă-o regulat.
Regula 5: Exersează zilnic
În continuarea celor de mai sus, dacă vrei să înveți ceva nou sau să devii mai bun la ceva, exersează zilnic. Zilnic. Fără excepție. Chiar și de Revelion. Nici măcar nu contează dacă dedici 5 minute sau 50. Dar fă-o zilnic și productivitatea ta o să se îmbunătățească.
Regula 6: Fă-ți o rutină
Rutina bate tool-urile la funduleț. Rutină nu înseamnă zilele alea monotone, trase la xerox. Înseamnă disciplina unor obiceiuri. Ai mare nevoie de asta că freelancer. Rutina poate să fie pur și simplu să-ți faci lista de task-uri pe ziua respectivă în fiecare dimineață. Sau cu o seară înainte. Pot fi 3, 5 sau 7 task-uri. Dar prioritizează și fă lucrurile care contează. Așa se se construiește productivitatea pe termen lung. Amintește-ți Regula 1. Rutină poate să însemne și să mergi la sală în aceleași 3 zile, la aceeași oră. Sau poate să însemne o pauză sau plimbare zilnică de 15 minute undeva la aer. Așa cum poate să însemne meșe la ore fixe.
Regula 7: SMM
Somn, mișcare și mâncare. Dormi cât ai nevoie, nu face pe eroul. Aproape nimeni nu e ok cu doar 4-5 ore pe noapte. Natură nu ne-a făcut așa. Ba mai mult, dacă nu dormi cât are corpul tău nevoie, te expui la niște probleme de sănătate pe care sigur nu ți le dorești. Ascultă-ți corpul sau o dai în burnout like a pro. Ideal e să dormi 7-8 hours în fiecare noapte. Somnul este momentul în care creierul tău și corpul se recuperează, se odihnesc și sedimentează informația acumulată ep timpul zilei.
Fă mișcare cât de des poți. Chiar și 5 minute pe zi. Dar fă ceva. Îți ajută creierul să fie happy și sănătos. La fel și corpul. Și mănâncă bine. Adică sănătos, nu mult. Alege mâncarea care îți ajută creierul și corpul să funcționeze la capacitate maximă. Și stai departe de junk food. Știi bine de ce. Nu zice nimeni să treci pe frunze sau alte nebunii. Dar fii atent ce mănânci, cum reacționează corpul tău și la ce te ajută. Și încearcă să menții un echilibru.
Regula 8: Nu te baza pe memorie
Memoria ta e praf. Și a mea. Mereu uităm toate chestiile pe care am zis că le ținem minte. Eventual ni le amintim cu vreo 5 zile prea târziu. Așa că nu te bază pe capacitatea ta de a ține minte. Notează-ți tot. Chiar dacă ești vreun miracol al naturii și ții minte exact ce ai mâncat la cină pe 17 iunie 2013 sau cine te-a sunat pe 2 noiembrie 2015 la oră 14:00. Tot o să uiți ceva. Notează-ți într-un carnețel lucrurile pe care trebuie sau vrei să le faci. Sau spune-i-le Alexei sau lui Siri. Sau trece-le într-una dintre aplicațiile pe care le folosești. Nu contează cum o faci, doar scoate informația aia din creierul tău. Îl eliberezi și se poate concentra pe altceva.
Regula 9: Less tools
Folosește tool-uri, dar încearcă să nu abuzezi de ele. To dos, remindere, notes, calendare, alarme etc. sunt minunate. Dar nu toate în același timp. O să ajungi să te încurci în notificări și la un moment dat n-o să mai știi ce task ai trecut unde. Folosește o aplicație pe post de to do manager și o aplicație calendar care are integrare bună cu mailul tău. Punct.
Regula 10: Pomodoros
Tehnică Pomodoro zice simplu: Îți alegi un task și nu te ocupi de nimic altceva decât de task-ul ăla timp de 25-30 de minute. Teoretic telefoanele sunt interzise. Dar știm amândoi că vei folosi telefonul pe post de timer. Încearcă totuși să te abții de la Facebook, Instagram, mailuri, povești la telefon, pauză de țigară și orice altceva. Dacă nu e ceva ce te poate omori, nu te întrerupe din treabă. Poți să folosești un simplu ceas cu alarmă sau să descarci o aplicație Pomodoro.
Regula 11: Căști
Dacă ai ceva important de făcut și ești într-un loc unde poți fi intrerupt, ține-ți căștile pe urechi tot timpul. Nu trebuie să asculți nimic. Doar că atunci când ai căștile pe urechi, cel mai probabil cei din jur te vor lăsa în pace.
Regula 12: Email la ore fixe
Încearcă să-ți citești mailurile doar de 3 ori pe zi. Să zicem 10:00, 14:00 și 17:00. Ar fi indicat să nu le citești imediat ce te trezești sau fix înainte să te bagi la somn. S-ar putea să-ți începi sau să-ți termini ziua prost. Până la urmă dacă e urgent, o să te sune. Cititul mailurilor nu e un task. Ar trebui să fie ceva util, cu un scop altul decât conversația. Un mail ar trebui să vina cu un task atașat, un brief, un feedback, un update, ceva de citit etc. Și încearcă să nu-ți lași mailuri necitite. Iconiță aia o să te înnebunească.
Discipline rule 13: Grupează telefoanele
La fel că mai sus. Încearcă să nu răspunzi la telefon de fiecare data când sună. Nu ești secretară. Jobul tău nu este să răspunzi la telefoane. E să faci proiecte. Așa că, încearcă să nu fii tot timpul disponibil. Educa oamenii cu care lucrezi să nu te sune decât dacă e super super important. Sau dacă ați stabilit deja că în ziua X la oră Y aveți call. Deci pune telefonul pe silent și sună oamenii înapoi într-un interval fix, de 2-3 ori pe zi.
Regula 14: Grupează task-urile scurte
Rezervă-ți 1-2 ore pentru mărunțișurile alea care durează 2 minute. Mailuri, telefoane, comandă de mâncare, Facebook și Insta, pus haine în mașină de spălat, cumpărat chestii de pe net, spălat vase etc. Dacă ești freelancer și lucrezi și de acasă, cel mai probabil te-ai întrerupt dintr-un proiect că să duci gunoiul sau să pui hainele alea de pe scaun înapoi în dulap. Dacă rezervă-ți timp special pentru asta și restul de task-uri scurte, că să nu te mai distragă.
Regula 15: Cele mai importante 5
Asta ar trebui să evolueze în “cele mai importante 3”. Dar 5 sunt ok. Fă o listă cu cele mai importante 5 lucruri pe care trebuie să le faci in ziua respectiva. Începe in ordine descrescătoare. Cel mai important task de dimineață. Restul dup-aia.
Regula 16: Voința are limite
Voința ta are limite. Și n-o să te scoată mereu din belele. Poți să tragi de ține doar până la un punct. Așa că: ia deciziile cele mai importante dimineață. Și încearcă să automatizezi cât de mult se poate. Asta înseamnă să înveți să delegi, să grupezi task-urile, să scapi de lucrurile inutile. Generalii din armată nu-și aleg singuri prânzul. Nici nu decid cu ce culoare se îmbrăca azi. L-ar lasă fără energie să decidă dacă lansează sau nu rachetele alea.
Regula 17: Cel mai de impact lucru
Care e cel mai de impact lucru pe care îl poți face acum? L-ai găsit? Acum aplică Regula 3.
Regula 18: Work in progress
Nu-ți lustrui proiectele. Trimite-le înainte să fie la 100%. Există o vorbă faimoasă în lumea startup-urilor: dacă nu ți-e rușine cu produsul tău, l-ai lansat prea târziu. Partea proastă cu lustruitul și finisatul proiectelor este ca irosești enorm de mult timp fără garanția ca îl investești unde trebuie.
Regula 19: Presiunea îți e cea mai bună prietena
Presiunea socială, angajamentul public, răsplata publică. Genul ăsta de presiune. Nu cea care vine din panica deadline-ului. Presiunea asta este, de fapt, mai mult o evitarea rușinii. Sincer vorbind, unele proiecte durează o vesnicie să le termini. Desi poți sa le livrezi în două săptămâni. Da, ok, unele. Nu toate. Dar fii sincer. Când nu simți pic de presiune, nu depui nici măcar jumătate din efortul de care ești capabil. E nemernicul ăla de creier de vină.
Regula 20: Spune NU. Îți ajută maxim productivitatea
Click dreapta – Delete la lucrurile neimportante. Spune NU întâlnirilor inutile sau proiectelor care știi că-ți vor mânca zilele. Ignoră lucrurile care nu contează cu adevărat. Poți chiar să minți și să spui că nu te pricepi să faci X sau Y lucru. Marc Andreessen spune să nu îți faci program cu alții. He’s a cool guy, Google him. El spune că nu-și face program fix cu oamenii, adică nu-și planifică întâlniri cu mult timp înainte. Pentru că îi lasă libertatea să se vada cu oricine oricând. Și îl lasă deschis pentru oportunități.
Regula 21: Programează procrastinare
Eficientă și eficacitatea e tot ce ne dorim cu toții. Dar nu ai cum să rulezi la 100% mereu. Creierul are nevoie și de odihnă. Și asta înseamnă un episod din Westworld, un joc pe PS sau orice altceva pare pierdere de timp.
Ai răbdare cu tine
O să fie o provocare să aplici regulile astea. O să ai nevoie de timp și o să ai nevoie să încerci iar și iar. Ai răbdare cu ține. Trage de ține atunci când nu ai chef că doar așa îți crești productivitatea. Dar nu exagera și nu te pedepsi dacă nu-ți iese. Fă păși mici. Până la urmă e mult mai important să-ți creezi niște obiceiuri sănătoase decât să dovedești că ești superhuman. Și încearcă să te distrezi un pic. Ia lista asta de reguli și privește-o că pe un experiment. Până la urmă fix asta e.