Ce bine ar fi să le poți face pe toate, nu-i așa? Dar ca freelancer, dacă vrei să faci bani serioși și să fii tratat ca un partener, trebuie să îți alegi doar câteva servicii pe care le oferi. Și să fii foarte bun la ele.
Cu cât mai puține, cu atât mai bine. Probabil ai auzit deja de ”nișare” și ai cochetat cu asta, dar teama te-a oprit să duci la bun sfârșit demersul de a limita serviciile pe care le oferi.
E o teamă normală. Care se manifestă prin griji de genul “dacă nu găsesc destui clienți pe serviciul x”, “dacă nu reușesc să iau destui bani pe serviciul la care mă pricep cel mai bine”, “dacă refuzând un serviciu pentru un client pierd clientul cu totul”.
Când ești în agenție sau la client, de cele mai multe ori, faci de toate. Iar când treci pe freelance există marea tentație să păstrezi același stil de lucru. Dar asta nu îți garantează că vei câștiga bine. Pentru că, de cele mai multe ori, atunci când ești bun la toate, nu ești excepțional la nimic. Poziționarea de “om bun la toate” este total opusă poziționării de expert.
Ca meșter e ok să știi să pui și rigips în interior, să și izolezi o casă pe exterior, să schimbi și o țeavă și să tragi și firele de la instalația electrică. Dar ca freelancer este obligatoriu să fii cunoscut drept expert în ceea ce faci.
Sunt expert se traduce în ofer calitate
Expertul este omul specializat. Este cel care știe cel mai bine felia lui. Și este cel care are cea mai mare credibilitate pe piață. De asemenea, expertul este cel care poate să lucreze cu un fee mai mare pentru că el va aduce valoare clientului. Adică este cel mai calificat să rezolve bine problema clientului. Da, și cei care se pricep la de toate o pot face, dar sunt excepții. Iar în viața de freelancer ne luptăm cu percepția. Percepția asupra celor care fac de toate este că livrează la calitate medie.
Ce este nișarea în servicii?
Nișarea, mai ales când vine vorba despre serviciile pe care le oferi, înseamnă să tai 7 din cele 10 servicii pe care le oferi și să rămâi cu 3 la care ești as. Sau poate chiar cu unul. Nivelul de nișare în serviciile pe care le oferi depinde și de specializarea pe care o ai și de piața pe care activezi. Un content writer nu va putea niciodată să se nișeze pe articole și postări despre cosmetica pentru bichoni în România. Pentru că probabil nu există o piață profitabilă pentru asta. Dar o poate face pe piața internațională. Sau se poate nișa pe articole cu specific veterinar.
Cum alegi serviciile pe care le oferi?
Mulți freelanceri pornesc oferind o gamă largă de servicii și se nișează pe parcurs. Însă sunt și acei specialiști care știu exact la ce sunt buni și ce își doresc să facă mai departe. Ei sunt idealul. Dar în realitate se întâmplă rar din diverse motive. Până la urmă oricare abordare este ok, atâta timp cât duce la nișare.
Hai să vedem cum decizi nișa în serviciile pe care le oferi.
1. Educația și experiența ta
Viața de freelancer este mult mai simplă pentru cel care are deja cunoștințe și experiență în domeniul pe care vrea să activeze ca freelancer. O facultate de profil, un internship sau câțiva ani într-o agenție sau la client sunt un start sănătos pentru freelance. Pe lângă cunoștințele și skill-ul dobândite, ele înseamnă și portofoliu, lucru cerut de orice client de pe lumea aceasta.
2. Ce talente ai. Adică ce îți e natural să faci
Unii oameni se exprimă în scris fără probleme. Alții desenează excelent, deși nu au făcut niciodată cursuri. Alții pot să vândă orice fără să fi studiat vreodată tehnici de vânzări. Cu toții avem un talent pe care îl putem folosi în viața de freelancer. Și dacă este un talent care sa traduce ușor într-un serviciu, este perfect. Ți-ai găsit nișa. Mai trebuie doar să verifici că bifează și la cele de mai jos.
3. Ce îți place să faci
Până îți construiești o reputație și te faci cunoscut pe piață, este posibil să muncești destul de mult și să câștigi mai puțin decât ți-ai dori. De aceea, atunci când faci lista cu servicii pe care le oferi, gândește-te care dintre skill-urile pe care le ai îți place cel mai mult. Dacă nu te orientezi spre ceva ce îți place, vei fii tentat să renunți la fiecare hop și să te duci să te angajezi înapoi. Dar dacă ești pasionat de specializarea ta, vei trece mai ușor peste orice provocare.
4. Ce servicii se caută pe piață
Ca să îți construiești un business de freelance profitabil, este indicat ca serviciile pe care le oferi să fie din sfera serviciilor căutate pe piață. Până la urmă dacă ești cel mai tare sculptor în pateu ai un skill genial, dar dacă nu există clienți care caută așa ceva, nu vei avea un business. Vei avea o pasiune din care este aproape imposibil să faci bani.
5. Servicii unde nu ai concurență foarte mare
Reversul punctului 4 este că serviciile pentru care există o piață evidentă sunt și serviciile către care se orientează majoritatea freelancerilor și agențiilor. Un astfel de exemplu este graphic design-ul generic unde există sute de specialiști atât pe piața locală, cât și pe cea internațională. De ce? Pentru că graphic design-ul este un serviciu de care au nevoie toți clienții și care se poate învăța și pe cont propriu. Totodată, este un serviciu destul de bine plătit.
Dar ca să ai un business profitabil de graphic design ca freelancer, trebuie să fii foarte bun. Sau să îți găsești o nișă neexploatată la nivel de clienți. De exemplu, ai putea să devii cel mai bun graphic designer pe meniuri de cafenele cu specialty coffee.
6. Servicii cu potențial financiar ridicat
Un business există pentru a face profit. Altfel nu poate fi numit business de succes. Iar pentru un freelancer care oferă servicii profitul este extrem de important. Mai ales în contextul orelor nefacturabile în care intră întâlnirile, mailurile și discuțiile cu clienții. De aceea, atunci când îți alegi nișa de servicii pe care le oferi este bine să te orientezi spre unele care au valoare ridicată pentru clienți. Și care, în consecință, au un potențial financiar ridicat.
Noi vom recomanda mereu restrângerea numărului de servicii pe care le oferi. Nișarea este o cale dovedită spre succes. Cei mai buni freelanceri din lume știu să facă un singur lucru. Dar îl fac exemplar. Iar asta le aduce clienți constant, venituri constante și foarte multă claritate. Nișarea îți poate salva și foarte mult timp, ca să nu mai spunem de energie. Atunci când sari din proiect în proiect și specificitatea lor este diferită, poți să ajungi ușor la burnout și dezamăgiri.
Nu uita să te abonezi la newsletterul Viața de freelancer și să intri în grupul nostru de Facebook, unde ne întâlnim să împărtășim probleme, soluții, tooluri, resurse și stăm la povești despre disciplină, rețete de success și tot ce este util în viața unui freelancer.