Episodul de astăzi este despre cybersecurity cu Andra Zaharia și este extras din emisiunea “În stare de radio cu un băiat Jojatu” de la Tanănana din data de 06 aprilie 2021.
Andra Zaharia este nativ digital, creator de conținut, specializată pe securitatea cibernetică. Nu are profil de Facebook (o găsiți doar pe LinkedIn, are un podcast care se numește “How do you know?”, pune foaaaaaarte multe întrebări, cumpără prea multe cărți și mângâie orice pisică îi iese în cale.
Dintre toate acestea, în episodul de azi discutăm despre siguranța în mediul online.
Câteva lucruri pe care le vei auzi în podcastul de azi:
1. Riscurile la care ne expunem atunci când navigăm pe internet și ne lăsăm datele de contact în diverse platforme
2. Care sunt cele mai des întâlnite greșeli pe care oamenii le fac din punct de vedere al siguranței pe internet
3. Care sunt consecințele greșelilor pe care le facem
4. Ce facem dacă descoperim că am fost implicați într-o breșă de securitate
5. Andra ne-a făcut în trecut o listă foarte bună de lucruri pe care e bine să le facem în mediul online, cu un super checklist pe care poți să îl folosești gratuit. Poți să citești AICI.
Câteva idei de ținut minte din podcast:
– Cele mai mari riscuri la care ne expunem sunt: să pierdem acces la datele pe care le avem, să pierdem bani și să ne fie furată identitatea.
– Cele mai des întâlnite greșeli sunt parolele mult prea simple și generale și faptul că dăm click pe link-uri suspicioase
– Când am fost implicați într-un incident de cybersecurity trebuie să schimbăm parola instant și să ne delogăm de pe toate device-urile
– Andra recomandă să avem câte o parolă la fiecare platformă (să nu repetăm parolele), să fie parole de peste 15-20 de caractere total random, care se obține prin folosirea unui generator de parole și ideal ar fi să folosim un password manager (notă Claudiu: Eu folosesc LastPass și sunt mulțumit).
Nu uita să te abonezi la newsletterul Viața de freelancer și să intri în grupul nostru de Facebook, unde ne întâlnim să împărtășim probleme, soluții, tooluri, resurse și stăm la povești despre disciplină, rețete de success și tot ce este util în viața unui freelancer.