În acest episod din podcast, Claudiu vorbește despre un subiect de interes mai ales pentru cei care abia acum își încep viața de freelancer și își pun bazele business-ului de freelance.

Politica de prețuri este foarte importantă pentru sănătatea business-ului tău. Iar atunci când o faci corect de la început scapi de multe provocări și probleme care apar pe parcurs. În plus, te va ajuta să înțelegi să vezi din timp când și de ce este nevoie să-ți crești fee-urile.

Prima și cea mai mare întrebare cu care te vei confrunta în primele luni de freelance este: cum îți dai seama la ce fee să lucrezi? Da, te poți uita în piață, dar piața nu îți va spune care sunt nevoile tale financiare și nici nu ai garanția că prețurile competitorilor tăi se potrivesc cu nivelul tău de experiență.

Așadar, atunci când îți stabilești fee-urile cel mai bine este să te uiți mai întâi la business-ul tău, la cheltuielile pe care le are, la nevoile financiare și abia apoi să te raportezi la piață. Piața este mai degrabă ca un punct de control.

Câteva lucruri pe care le vei auzi în podcastul de azi:

1. Cum să abordezi politica de prețuri

2. Cum jonglezi cu lunile în care încasezi mult și cu cele în care nu încasezi nimic

3. Ce cheltuieli să ai în vedere la nivel de business

4. Ce cheltuieli să ai în vedere la nivel personal

5. De ce e bine să începi de la preț orar

6. Cum calculezi acel fee orar

7. Ce lucruri neprevăzute trebuie să iei în calcul când îți stabilești fee-ul orar

8. Ce cheltuieli recurente trebuie să ai în vedere

9. Cum faci dacă lucrezi de acasă? Incluzi chiria în cheltuielile de business sau nu?

10. Ce marjă de profit e bine să iei în calcul?

Câteva idei de ținut minte din podcast:

– Fee-ul la care lucrezi ca freelancer poate varia destul de mult, în funcție de tipul proiectului, durata de execuție, experiența ta, munca efectivă, dimensiunea clientului sau a proiectului etc.

– Începe cu calcului unui fee pe oră.

– Pe termen lung, fee-ul orar nu este cea mai bună metodă pentru politica de prețuri. Pe măsură ce lucrezi, îți vei dezvolta o grilă specifică de servicii cu prețuri destul de standard care se vor schimba în funcție de dimensiunea clientului. Adică, vei trece la value based pricing.

– Value based pricing înseamnă politica de prețuri stabilită în funcție da valoarea pe care proiectul tău o aduce în business-ul clientului.

– Și tu ca freelancer ai nevoie de concediu. Ia în calcul zilele astea atunci când calculezi fee-urile.

– Include în fee-ul orar și un procent de bani de pus în contul de economii. Te vor ține pe linia de plutire când business-ul tău nu merge bine.

– Formula pentru fee-ul orar este: (Cost de trai + cost de business + war money pe an) / ore facturabile pe an = fee pe oră X 1,4 marja de profit. Formula este gândită pentru un calcul pe an. Chiar dacă nu e o perioadă la îndemână, în general e bine să fii conștient ce cheltuieli ai pe un an și cam care ar trebui să îți fie veniturile. Îți va da o imagine mai bună asupra business-ului și te va ajuta să setezi obiective financiare pentru fiecare trimestru. Așadar, dacă ai nevoie de 35.000 de euro pe an (cheltuieli de trai + business + war money) / 1344 de ore facturabile = 26 euro pe oră X 1,4 = 36 euro pe oră.

– Citește mai multe despre cum îți calculezi politica de prețuri aici. În același articol vei găsi și un calculator de fee-uri care să-ți simplifice viața.


Nu uita să te abonezi la newsletterul Viața de freelancer și să intri în grupul nostru de Facebook, unde ne întâlnim să împărtășim probleme, soluții, tooluri, resurse și stăm la povești despre disciplină, rețete de success și tot ce este util în viața unui freelancer.

Vezi toate episoadele de podcast AICI