Într-un material anterior vă spuneam că și voi, freelancerii, faceți parte din categoria antreprenorilor. Acum am vrea să vorbim despre asemănările, dar și diferențele, dintre un freelancer și un antreprenor. În discuția freelance versus antreprenoriat veți vedea că sunt asemănări, dar și câteva mici diferențe.

Atât un freelancer cât și un antreprenor lucrează din greu pentru banii pe care ajunge să-i facă. Freelancerul își ”vinde” skill-urile. El este plătit pentru lucrările pe care le realizează pentru un client. În acest timp, un antreprenor se folosește de banii celor din jur. Fie ei familie, apropiați, prieteni, investitori, instituții financiare, pentru a construi un business și ”a face bani în timp ce doarme”, așa cum spune Seth Godin într-un interviu celebru.

Ai putea spune că ”hei, și eu gândesc ca un antreprenor”. Și nu ar fi nimic greșit în asta. Până la urmă, așa cum am spus în materialul anterior, faci parte dintre cei care și-au luat frâiele vieții în propriile mâini și ai decis să pornești pe cont propriu folosindu-te de ceea ce știi să faci.

Sunt, însă, câteva puncte destul de interesante în ceea ce privește diferențele dintre freelance și antreprenoriat.


Nu uita să te abonezi la newsletterul Viața de freelancer și să intri în grupul nostru de Facebook.


Timp liber

Freelancingul îți permite ceva mai multă libertate decât postura de simplu angajat. Asta e clar. Însă sunt momente în care își dedici proiectelor pe care le realizezi pentru clienți cel puțin la fel de multe ore ca în cazul unui job ”de la 9 la 5” (și poate chiar mai multe). Iar asta se întâmplă pentru că ai nevoie de un venit constant și recurent, așa că nu îți permiți să ”stai pe bară”.

De partea cealaltă, sunt destul de rare cazurile în care antreprenorul mai lucrează la proiecte. Și nu pentru că nu și-ar mai dori să o facă. Ci pentru că are o echipă care se poate ocupa de aceste task-uri iar el se poate ocupa de alte aspecte ale afacerii. Ca de exemplu, să construiască o rețea de viitori alți clienți. Și antreprenorul are nevoie de cash-flow. Dar are în subordine oamenii care lucrează la proiectele care-i garantează că va avea veniturile necesare. Iar lor le va oferi un salariu pentru munca executată.

Faci bani din ce știi să faci sau din ideile pe care le ai?

Freelancerii fac bani din cunoștințele pe care le au. Scriu materiale, editează foto sau video, fac fotografii, scriu cod, fac strategii de marketing. Poți să faci business și din aceste skill-uri pe care le-ai dobândit după ce ai petrecut destul de mult timp învățându-le și cultivându-le.

Antreprenorul face un business bazat pe ideile pe care le are. Își urmează viziunea și învață cum să facă bani din ea. Antreprenorul este cel care își asumă riscuri (mai ales financiare) și speră să ajungă să facă profit din ideile sale de afaceri.

În același timp, antreprenorul vinde niște produse sau servicii. Însă pentru aceste produse și servicii petrece timp venind cu o idee proprie. Apoi o îmbracă în viziunea creativă, scoate un prototip, ajungând, până la urmă la produsul final. Produs pe care îl va promova și vinde clienților. Spre deosebire de freelancer, antreprenorul va petrece mult mai mult timp și va investi pentru a-și transforma în realitate ideea.

Scopul final

Așa cum spune Godin, scopul final al freelancerului este de a avea o slujbă cu venit constant, dar fără a avea un șef pe cap, să ajungă să aibă din ce în ce mai multe cereri din partea clienților pentru a ajunge să facă mai mulți bani din proiecte (eventual, să aibă proiecte mai puține, pentru a se bucura de mai mult timp liber, dar mai bine plătite).

Până la urmă, și un freelancer dorește să ajungă să construiască o afacere de succes din vânzarea skill-urilor sale, așa cum spuneam mai devreme. Să ajungă să renunțe la clienți rău-platnici. Sau să-și aleagă proiectele pe care dorește să le facă. În ceea ce privește antreprenorul, Godin spune că scopul său este de a vinde afacerea pentru o sumă foarte mare. Sau de a construi un business care să-i asigure un profit pe termen lung, care este stabil și care nu implică prea multe riscuri. Iar pentru a-și construi această afacere, antreprenorul angajează experții care-l pot ajuta.

Freelance vs antreprenoriat – asemănări

Freelancing-ul poate fi un pas esențial în călătoria ta spre antreprenoriat. Până la urmă, ți-ai făcut curaj și ești pe picioarele tale. Acum trebuie să înveți cum să te promovezi, cum să-ți găsești clienții, cum să comunici cu ei, și, să nu ne ascundem după deget, cum să le iei banii pentru munca pe care le-o oferi.

Iar după ce vei învăța cum să îți transformi skill-urile într-o afacere, nu e nimic care te poate opri să ai idei de afaceri. De exemplu, poți crea propria ta agenție în care să ai angajați experți în diferite domenii de business care le pot oferi consultanță clienților. Sau poți să scrii cod pentru viitorul tău startup de tehnologie prin care vei schimba lumea. Este, până la urmă, o chestiune de mentalitate.


Ascultă Viața de Freelancer PODCAST pe:

Anchor.fm, Spotify, Apple Podcast și Soundcloud