Prima intrebare inainte sa te apuci de freelancing este: ar trebui sa o faci? ????Acum serios, multa lume se intreaba daca e bine sau nu sa faca pasul, cum stii ca esti pregatit, ce ai de castigat si ce ai de pierdut? Ca o persoana care a ales nu o data, ci de 2 ori viata de freelancer, m-am gandit ca am cateva sfaturi de oferit.

Pe blog exista deja resurse despre intrebarile pe care sa ti le pui si cum stii daca esti pregatit, asa ca o sa vorbesc despre avantajele si dezavantajele percepute de mine, in ambele experiente de freelancing, una esuata si una reusita (pana acum). 

In multe cazuri, am facut comparatie cu a fi angajat si experienta mea de lucru in diferite companii, mici si mari. Companiile difera mult, unele ofera mai multa flexibilitate si libertate, deci e posibil ca nu toate punctele sa ti se aplice. Sper sa gasesti totusi ceva relevant pentru situatia ta. 

Avantaje freelancing

Iti stabilesti singur programul zilnic

Nu esti angajat, deci nu te urmareste nimeni cat timp stai pe Facebook, cat timp raspunzi la mailuri sau cat de lunga iti e pauza de pranz. Daca azi ai terminat treaba in 5 ore, ai 3 ore libere sa faci ce vrei (comparat cu programul de lucru la birou). Sau, daca vrei sa lucrezi azi 12 ore ca sa ai maine liber, poti sa faci si asta. 

Mi-am dat seama ca imi place foarte mult ce fac, dar imi place si sa pot lua pranzul in oras sau sa-mi plimb cainele o ora in parc. Lucratul in sistem freelancing mi-a oferit libertatea sa fac asta si m-a invatat sa fiu eficienta, astfel incat sa-mi pot face treaba repede si bine pentru acel extra timp liber.

Lucrezi pe cont propriu 

Cum s-ar zice, tu centrezi, tu dai cu capul. Nu e nevoie sa faci chiar totul tu, poti lucra cu alti freelanceri sau cu alte companii care sa preia parti din activitatea ta, dar de cele mai multe ori, freelancerul face tot ce poate. 

De exemplu, cand am inceput, faceam toata campania de marketing singura – social media, email marketing, PPC, SEO la nivel basic, content marketing, parteneriate media, PR. Intre timp, mi-am dat seama ca nu-mi doresc sa fac tot si-mi incarc programul mult incercand sa fac toate, asa ca am inceput sa caut furnizori pentru anumite parti (social media, PPC). Oricum, in ambele situatii, tu ai control total asupra muncii tale.

Stii fiecare pas, de la inceput la final si poti sa iti dai seama unde merge si unde nu. Scapi astfel si de intarzieri, pentru ca nu mai stai dupa alti colegi care sa-si faca partea lor. 

Ai mai multe proiecte concomitente

De cele mai multe ori, freelancerii lucreaza cu mai multi clienti si pe mai multe proiecte in acelasi timp. Asta ii ajuta sa isi puna in practica abilitatile de mai multe ori decat un angajat care poate lucra pe un singur proiect o data. Astfel, inveti mai repede si ai sanse mai mici sa te plictisesti.

Asa am inceput sa fac freelancing prima oara, luand proiecte extra pentru ca mi se parea ca jobul meu nu ma mai provoca. E drept, eram si la primul job in care stateam mai mult (2 ani) si nu stiam sa “ma distrez” singura, sa-mi caut singura provocari. Dar nu mi-a prins rau, am invatat sa ma organizez bine si sa fac usor trecerea de la un proiect la altul. 

Lucrezi cu mai multe persoane, majoritatea diferite

Avand mai multi clienti, ai sanse foarte mari sa dai de diferite tipologii de oameni. Daca atunci cand eram angajata ma intelegeam sau nu cu anumiti colegi, in freelancing fac eforturi mai mari sa inteleg provocarile fiecarui rol si care e impactul meu in echipa sau companie.

Vei lucra cu oameni care au completa incredere in tine si oameni carora trebuie sa le-o castigi. Persoane care-ti inteleg domeniul de activitate si oameni care habar n-au de ce trebuie sa bagi bani in campanii de digital. Oameni care sunt prietenosi si oameni care nu au timp sa-ti raspunda la mailuri. Asa iti dezvolti abilitati precum puterea de adaptare, rezilienta si rabdare.

Munca ta vorbeste pentru tine

Intr-un interviu poate fi mai complicat sa arati experienta ta si rezultatele avute pe diferite proiecte. Dar ca freelancer, iti vei tine la curent portofoliul pentru ca este un instrument de vanzare foarte puternic. Mai mult, cand iti faci treaba bine, clientii te recomanda. Asta e unul dintre cele mai puternice canale prin care poti gasi noi contracte.

Atat in prima experienta de freelancing, cat si in a doua, majoritatea contractelor au venit din recomandari. Antreprenorii stiu alti antreprenori, iar managerii stiu alti manageri, pe care ii intreaba cand au nevoie de o resursa noua. Recent, fostii mei colegi de munca mi-au devenit clienti, pentru ca aveau incredere in calitatea muncii mele. Asa am invatat ca treaba bine facuta e cel mai bun canal de promovare pentru freelanceri.

Ritmul e rapid

Aici depinde mult de tipul de clienti cu care lucrezi. Dar experienta mea mi-a aratat ca de cele mai multe ori, deadline-ul e ieri. Trebuie sa faci treaba repede si bine (dar oricum faceai asta, vezi partea de program zilnic). 

Poate te gandesti ca ti-ar fi greu sa te motivezi ca freelancer, pentru ca nu e cineva care sa stea mereu cu ochii pe tine. Dar termenele stranse o sa te tina in priza. Mi s-a intamplat des sa fie nevoie sa livrez un articol pana peste 2 zile. Sau sa trimitem un newsletter azi. Partea buna e ca iti poti implementa ideile rapid si ai flexibilitatea sa preiei chestii „din zbor”.

Esti propria ta banca

Stii cand iti faceai planuri in functie de bonusul care vine la final de toamna? Nu mai e cazul, acum ai acces la resurse mai rapid, de obicei cand termini proiectul. In plus, tu iti setezi termenele de plata, deci poti sa-ti imparti venitul dupa cum iti e mai ok. Ori tot o data, ori o parte la inceputul lunii si alta parte la jumatate.

In plus, daca ai SRL, tu hotarasti cat ai salariul (si cat platesti la stat, in functie de asta). Asa ca ai o libertate mai mare decat daca ai fi angajat.


Asculta Viata de Freelancer PODCAST pe:

Anchor.fm aici sau Spotify aici


Dezavantaje freelancing

Iti stabilesti singur programul zilnic

Daca iti place sa procrastinezi, iti va fi greu ca freelancer. Poate o sa zici ca lasi lucrurile pe mai tarziu sau o sa amani chestii care nu-s urgente. Problema e ca de multe ori, pot sa apara alte chestii care chiar sunt urgente si pana le termini, ajung si celelalte sa fie urgente. 

Am avut zile in care n-am avut chef sa ma apuc de treaba pentru ca nu „ardea” nimic. Iar a doua zi s-a intamplat sa am o zi in care nu ma ridic de pe scaun 6 ore. Asa inveti ca nu e bine sa amani lucruri azi, pentru ca ajungi sa iti aglomerezi programul maine.

Lucrezi pe cont propriu

Adica n-ai o echipa pe care sa te bazezi si trebuie sa faci tu tot. Cum ziceam, poti sa colaborezi cu alti freelanceri sau cu agentii pentru a livra un proiect. Dar tu esti responsabil de calitatea muncii tuturor. In plus, trebuie sa fii mereu constient de progres, unde te afli fata de obiectivele proiectului.

Daca in calitate de angajat ai un manager care se uita la indicatori si vine cu propuneri de imbunatatire, cand faci freelancing trebuie sa faci tu asta. De multe ori, probabil nu vei lucra de la sediul clientului. De aceea e bine sa il tii informat constant asupra muncii tale si termenelor limita in care lucrezi. Deci fii pregatit sa creezi rapoarte si sa oferi transparenta asupra procesului si modului tau de lucru.

Ai mai multe proiecte concomitente

Daca nu reusesti sa te organizezi bine (ceea ce se intampla frecvent la inceput de drum), risti sa muncesti chiar mai mult decat o faceai ca angajat. Partea nasoala e ca risti sa nu livrezi munca de calitate sau in termenul oferit initial. Asta iti poate afecta relatiile si posibilitatea de a semna inca un contract cu clientul respectiv.

Eu am reusit sa dau factura gresita unui client. Din fericire, nu continea si suma gresita, doar numele altei companii. Din fericire, tehnologia e prietenul tau si sunt multe instrumente care te ajuta sa te organizezi. Asta te determina sa fii foarte atent, sa prioritizezi si sa verifici de 3 ori inainte sa trimiti clientului o data.

Lucrezi cu mai multe persoane, majoritatea diferite

Unii clienti vor parea prietenii tai de o viata, in timp ce altii iti vor face viata un cosmar mai grea. Fiecare are stilul lui de munca preferat, care se poate potrivi mai mult sau mai putin cu al tau. Poate lucrezi cu un client care-ti da feedback pe fiecare virgula. Iar tie iti place sa lucrezi independent si sa evaluezi doar rezultatele muncii finale. Da, aveti acelasi obiectiv, dar modul in care ajungeti la el e important.

Partea grea in freelancing e ca nimeni nu-ti da un document de acomodare la inceput. Deci va trebui sa descurci tu, pe parcurs, care sunt lucrurile specifice fiecarui client. Bine-nteles, poti sa alegi sa nu mai lucrezi cu un client dificil. Dar pana sa ajungi acolo, e rolul tau sa intelegi ce asteptari au de la tine si care sunt criteriile de evaluare ale muncii tale, mai departe de indicatorii de performanta. 

Munca ta vorbeste pentru tine

Timpul trece, leafa merge nu prea functioneaza la freelancing. Bine, n-ar trebui sa functioneze nici in companii, dar cred ca stim cu totii exemple de angajati neproductivi care tin un job muuulta vreme. Daca nu esti bun la ce faci, daca nu te tii de cuvant (nu respecti termene limita sau livrezi chestii neconforme cu brieful), daca nu ai rezultate, oamenii nu te vor recomanda. Si-ti va fi de 15 ori (aproximativ) mai greu sa gasesti clienti noi.

Mi s-a intamplat sa nu livrez rezultatele dorite pentru un client, desi am facut tot ce stiam. Am avut intalnirea de feedback la final in care i-am intrebat ce am fi putut sa facem ca sa fie ok. Insa au recunoscut si ei ca nu au alte idei pe care sa nu le fi facut. Chiar daca nu ne-a iesit cum am vrut, nu ne-am despartit in relatii proaste. Dar cel mai probabil, nici nu vor fi clientii mei in viitor.

Uneori nu tine de tine ca nu iese ceva, dar e important sa fii transparent si proactiv. Ce ar putea face compania/echipa data viitoare ca sa iasa mai bine (fara sa arati cu degenul vreo persoana)? E important sa iti faci treaba pe cat poti tu de bine si sa recunosti cand ai dificultati in a livra bine si la timp, din orice motiv. Clientii o sa-ti aprecieze sinceritatea si disponibilitatea de a gasi solutii.

Ritmul e rapid

Oi fi tu freelancer, un om extern companiei, dar din ce-am vazut eu pana acum, clientii se asteapta sa livrezi rapid. Putini vor avea intelegerea unei perioade de intelegere a companiei si acomodare la instrumentele folosite. Asa ca va trebui sa iti creezi procese prin care sa acumulezi multa informatie, rapid.

Dupa ce lucrezi la primele proiecte, iti vei da seama ce intrebari trebuie sa pui. Si te vei prinde ce trebuie sa afli la inceput ca sa poti sa livrezi mai repede. Din pacate, daca nu arati progres luna asta, s-ar putea sa nu mai progres luna viitoare. Asa ca o sa inveti sa te misti repede si sa creezi asteptari realiste. Nu te ajuta nici sa zici ca faci intr-o saptamana ce ar dura 2 luni.

Esti propria ta banca

Neavand salariu fix, trebuie sa fii foarte atent la cum te „gospodaresti”. E bine sa ai proiectii financiare, sa stii cati bani ai nevoie si cati trebuie sa pui deoparte, pentru lunile negre. Ai aici un articol despre cum sa-ti calculezi preturile la care lucrezi (si bugetul).

Asta inseamna ca risti sa ramai fara bani daca nu te organizezi cum trebuie. Prima oara cand am fost freelancer am luat de bune proiectele si am cheltuit in fiecare luna tot ce produceam. Cand a venit vara si unele proiecte au luat pauza, n-am mai avut cum sa ma intretin. A trebuit sa ma angajez. Acum, in a doua experienta de freelancing, am un buget anual, proiectii si planuri de atras clienti noi constant. 

Ai vazut? Tot ce e un avantaj, poate fi si un dezavantaj. Unele, chiar in acelasi timp. Ca freelancer, angajat sau chiar in viata personala, e important cum alegi sa privesti lucrurile. Si sa fii constient de alegerile pe care le faci. Cand faci freelancing, ai libertatea de a alege proiecte. Si de a lucra pe cont propriu in timp ce iti ia siguranta de maine a jobului.

Cum a fost pentru mine? Experienta de munca m-a facut sa-mi dau seama cum imi place sa lucrez: cu libertate, remote, in ritmul meu – cu pauze la pranz sau o zi libera din cand in cand. Si am hotarat ca cel mai bun mod pentru mine este sa fac freelancing.

Sa fii sau nu freelancer? Intelege bine ce iti place, ce conteaza pentru tine si cat de mult te poti implica in asta. Apoi ia decizia buna pentru tine. Oricare ar fi aia, vei gasi sprijin in jurul tau.


Acesta a fost scris de Raluca Apostol. O gasiti la ea pe Facebook, dand click aici.


Pentru resurse, articole, tooluri si informatii despre cum iti poti construi un business de succes viziteaza sectiunea noastra gratuita: Scoala vietii de freelancer.

Daca iti place ce facem aboneaza-te la newsletterul nostru: https://viatadefreelancer.ro/mail/ sau intra in grupul de Facebook Viata De Freelancer Romania.