
Ghid complet înființare PFA
Sumar articol
Share
Care este cea mai bună formă de organizare, SRL sau PFA, este probabil cea mai des întâlnită întrebare în comunitatea Viața de Freelancer România. Dacă ai ajuns pe această pagină, înseamnă că înființarea unui PFA îți surâde mai mult decât celelalte variante, dar nu știi de unde să începi.
În cazul în care ești încă în etapa de documentare și nu știi sigur ce formă de organizare ți se potrivește, te invităm să citești următoarele articole care te pot ajuta să iei o decizie:
- SRL sau PFA: care este cea mai bună alegere pentru tine.
- Cum deschizi firma? Pașii pe care trebuie să îi urmezi.
- Cum înființezi un SRL | Ghid practic pas cu pas.
- Ce taxe și impozite plătești pentru SRL și PFA.
Nu uita să te abonezi la newsletterul Viața de freelancer și să intri în grupul nostru de Facebook, unde ne întâlnim să împărtășim probleme, soluții, tool-uri, resurse și stăm la povești despre disciplină, rețete de success și tot ce este util în viața unui freelancer.
Înregistrarea ca PFA – persoană fizică autorizata este una dintre cele mai simple și mai rapide modalități prin care un specialist cu o pregătire profesională într-un domeniu poate lucra pe cont propriu. Pot deveni PFA doar persoanele de peste 18 ani care nu au săvârșit infracțiuni economice și au pregătire profesională în domeniul în care vor să fie autorizate.
Avantaje PFA
Pe lângă rapiditatea înființării, PFA-ul are o serie de avantaje precum:
- O modalitate simplă de înființare cu un număr minim de documente pentru dosar;
- Costuri de înmatriculare la Registrul Comerțului reduse;
- Tipuri destul de variate de activități ce pot fi desfășurate.
Pași înființare PFA
Pasul 1 – Rezervarea denumirii
Primul pas pentru înființarea unui PFA este alegerea și rezervarea unei denumiri comerciale. Dacă la SRL poți alege dintr-o varietate mai mare de opțiuni, la PFA denumirea se va compune din numele tău de familie plus prenumele, scris în întregime, sau din numele și inițiala prenumelui, la care se va adăuga sintagma “persoană fizică autorizată” sau PFA.
Cererea pentru rezervarea denumirii poate fi descărcată de aici. Aceasta se va completa cu toate datele de identificare, iar la capitolul IV, punctul 3, “solicit verificare disponibilitate și rezervare firmă pentru”, se va bifa “autorizare constituire și înmatriculare”.
Modalități de transmitere a cererii:
- online, prin accesarea serviciului de verificare disponibilitate şi rezervare denumire online
- formular online prin portalul ONRC. Aici vei avea nevoie de o semnătură electronică.
- E-mail: [email protected];
- la ghişeul Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul localității de domiciliu. Dacă alegi să depui cererea la ghișeu îți recomandăm să ai și o copie după cartea de identitate.
Dovada se eliberează pe loc sau în câteva zile lucrătoare, în funcție de oraș. Din momentul ridicării dovezii, aceasta este valabilă 3 luni. Dacă în cele 3 luni nu ai avansat cu înființarea PFA-ului, poți prelungi rezervarea numelui prin aceeași cerere. Diferența este că la capitolul IV, punctul 3, “solicit verificare disponibilitate și rezervare firmă pentru”, se va bifa “prelungire rezervare denumire firmă”.
Pasul 2 – Sediul social pentru un PFA
Pentru înființarea PFA-ul vei avea nevoie de un sediu social. De reținut este că în cazul unui PFA nu poți avea sediul găzduit de un avocat. Această opțiune este disponibilă doar pentru sediul social al unui SRL și duce multă lume în eroare. Dacă ești proprietarul spațiului vei avea nevoie de o copie după actul de proprietate și un contract de comodat între tine și PFA. În cazul în care nu ești proprietarul spațiului unde vei avea sediul social vei avea nevoie de un contract de închiriere sau comodat pentru acel spațiu.
Dacă sediul social va fi într-un bloc și PFA-ul nu va desfășura nicio activitate acolo, nu ai nevoie de acordul vecinilor și al asociației de proprietari. În schimb, dacă vrei să-ți desfășori activitatea într-un apartament de bloc, vei avea nevoie de cererea prin care obții acordul vecinilor de la cele patru apartamente din jur: stânga, dreapta, sus, jos. Plus semnătura președintelui asociației de proprietari.
Ascultă Viața de Freelancer PODCAST pe:
SoundCloud | Spotify | Anchor.fm | Google Podcasts | Apple Podcasts
Pasul 3 – Alegerea codului CAEN
Un PFA nu poate avea mai mult de 5 coduri CAEN la obiectul de activitate. Astfel, alegerea codurilor CAEN devine un pas extrem de important pentru înființarea PFA. PFA-ul trebuie să se asigure că îndeplinește toate condițiile aferente fiecărui cod CAEN solicitat și să demonstreze că are pregătirea necesară pentru ele. În acest sens se vor depune documente care atestă această pregătire.
Documentele pot fi diplome de studii, diplome obținute ca urmare a unor cursuri acreditate de Ministerul Muncii sau Ministerul Învățământului. De cele mai multe ori sunt acceptate orice diplome care au legătură cu domeniul în care va activa PFA-ul. Se pot folosi și diplome obținute în străinătate. În acest caz va fi nevoie să le traduci și legalizezi. De asemenea, experiența într-un anumit domeniu poate fi dovedită și printr-o adeverință eliberată de fostul angajator. De exemplu, dacă nu ai terminat o facultate de marketing, însă ai lucrat 5 ani în acest domeniu, se va lua în considerare dacă ai adeverință de la locul de muncă.
Pasul 4 – Dosarul pentru depunerea la Registrul Comerțului
Pentru înființarea PFA-ului, dosarul care se va depune la Registrul Comerțului va cuprinde următoarele acte:
- Cererea de înregistrare, original – formular;
- Anexa 1 privind înregistrarea fiscală – formular;
- Declarația-tip pe propria răspundere care să ateste că nu desfășoară activitate la sediul profesional, sedii secundare sau în afara acestora (model 1) sau care să ateste îndeplinirea condițiilor legale de funcționare prevăzute de legislația specială din domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecției mediului şi protecției muncii (model 2);
- Dovada verificării disponibilităţii şi rezervării denumirii firmei de la pasul 1, în original;
- Actul de identitate al titularului PFA, original pentru legitimare și copie care rămâne la dosar. Pe copie vei scrie numele, prenumele, data, mențiunea “conform cu originalul” și o vei semna;
- Declarație pe propria răspundere privind îndeplinirea condițiilor legale pentru desfășurarea activităților ca persoană fizică autorizată. Formă olografă, original – formular;
- Dovada care atestă dreptul de folosință asupra sediului profesional de la pasul 2;
- Specimenul de semnătură al persoanei fizice autorizate (original) – detalii;
Recomandări
Înainte de a merge la Registrul Comerțului verifică lista completă aici. Aceasta se poate modifica oricând. În plus, este mai bine să ai acte în plus și să nu ai nevoie de ele, decât să ajungi la ghișeu și să faci cale întoarsă dacă îți lipsesc documente. Toate copiile pentru actele doveditoare vor fi certificate olograf pentru conformitate cu originalele de către persoana fizică autorizată. Adică vei trece nume, prenume, dată, mențiunea “conform cu originalul” și semnătura.
Dosarul cu șină care conține toate actele din lista de mai sus, îndosariate și numerotate, se va depune la ghişeul de primire şi înregistrare dosare de înființare PFA. Termenul în care se soluționează cererea este de 4 zile lucrătoare. Dacă după depunere sunt identificate erori în dosar, în primă instanță el nu este respins. Vei primi observații de la Registrul Comerțului și un termen în care poți face completarea. Dacă nici la a doua strigare nu depui actele corecte, dosarul va fi respins și va trebui să-l depui din nou.
Depunerea dosarului şi înfiinţarea unui PFA este complet gratuită. Poți opta și pentru depunerea online a dosarului. Însă în acest caz îți recomandăm să te consulți înainte cu un avocat ca să fii sigur că ai dosarul complet și impecabil. În plus, pentru depunerea online ai nevoie de semnătură electronică.
Pasul 5 – Înregistrarea fiscală
După ce ai primit autorizația de la Registrul Comerțului, în termen de 30 de zile trebuie să înregistrezi PFA-ul la ANAF. Pentru acest ultim pas mai ai nevoie de un dosar care sa conțină următoarele documente:
- Declarație de înregistrare fiscală – formular aici;
- Copie după actul de identitate;
- Copie după actul pentru spațiu (proprietate sau închiriere);
În general, certificatul de înregistrare fiscală se eliberează în zece zile de la depunerea dosarului.
Felicitări, acum ai toate actele în regulă și te poți apuca de treabă. Pentru alte resurse despre partea administrativă a business-ului te invităm să verifici categoria aferentă de pe site aici.
Articolul este curatoriat de R&R Partners. Informația din el este valabilă și corectă la data scrierii lui, 25 martie 2021. Dacă întâmpini diverse provocări în acest proces sau ai nevoie de ajutor de natură juridică și legislativă, te invităm să iei legătura cu R&R Partners la [email protected]. Deoarece legislația și procedurile se schimbă, în special în perioada aceasta, Viața de Freelancer nu este responsabilă pentru acuratețea datelor la data citirii articolului.