Unul dintre e poate fi viitorul tău client. Multe proiecte sau campanii și, mai ales, evenimente sunt lucruri care se întâmplă o dată sau într-o anumită perioadă din an. Nu prea are sens să angajeze un om full time pentru ceva ce știu că nu durează mai mult de 1-2-3 luni. După lunile alea rămân cu un angajat care îi costă recurent pe termen lung.

Însă atunci când te angajează cineva pe un proiect punctual, angajatorul respectiv nu te cunoaște. Dacă nu a mai lucrat cu ține, nu știe dacă livrezi la timp, la calitatea de care are nevoie, nu știe exact ce experiență ai și nici cine ești tu că om. De aceea te vor întreba multe lucruri din simplă dorință de construi încredere.

La ce întrebări poți să te aștepți

1. De cât timp ești freelancer?

Evident, cu cât ai mai multă experiență cu atât prezinți mai multă încredere că poți să faci jobul. Experiență este văzută că un fel de garanție că ai habar ce faci.

Dar miză pentru cel ce te angajează nu se rezumă la asta. De fapt, că să fii freelancer mai mult de un an, ai nevoie de un nivel ridicat de autodisciplina și o capacitate să faci time management cum trebuie. Asta înseamnă că te descurci bine pe un proiect cu miză mare pentru client sau pe un proiect urgent sau pe unul cu mai multe task-uri de rezolvat aproximativ simultan.

2. Cât de disponibil ești?

Înainte să te angajeze, clientul vrea să știe că ai timp să te ocupi de proiectul lui.

Dar întrebarea asta îl ajută să înțeleagă și valoarea ta ca freelancer. Cu toții știm că oamenii buni sunt aproape mereu ocupați, cu mici excepții. Așadar, dacă ești prea liber poate fi suspect. Și poți să te aștepți la niște întrebări suplimentare pe subiect, întrebări la care te sfătuim să răspunzi sincer. Timpul liber se poate datora unei vacanțe pe care ți-ai luat-o, unei pauze că să nu dai în burnout, poate ești într-un moment în care vrei scazi numărul de proiecte la care lucrezi și să crești valoarea. Sau poate pur și simplu tocmai ai terminat un proiect mare și ți-ai luat o săptămâna să te bucuri și tu de viață.

Motivele pot fi multe și nu țin de calitatea muncii pe care o faci. Dar acel client nu știe asta și este nevoie să îi povestești tu câteva lucruri despre momentul în care ești și planurile tale.

3. Cum păstrați legătura și cum îi dai updates pe proiect?

Ca angajat, statusul proiectelor tale poate fi verificat foarte ușor. Fiecare companie are propriul ei sistem de verificare de status. De obicei se face prin tool-uri de project management sau printr-un om de trafic care are grijă că lucrurile să se întâmple la timp și conform planului.

Când lucrează cu un freelancer, un client are nevoie de un sistem de check up. El este conștient că nu ești angajatul lui și că, cel mai probabil, lucrezi și alte proiecte și nu ești mereu disponibil pentru o discuție sau să răspunzi prompt la un mail. Gândește-te tu la un sistem prin care să îl ții la curent cu statusul proiectului. Și stabilește împreună cu el cum faceți astfel încât el să primească updates regulat iar tu să ai timp să și lucrezi. Poate fi un tool de project management, poate fi un mail săptămânal sau la x zile. Sau poate fi un telefon în fiecare marți sau la fiecare x zile sau chiar și un sms sau un mic meeting pe Skype sau față în față. De ales îl alegeți împreună și vă va scuti pe amândoi de multă bătaie de cap și griji inutile.

4. Cum ți-ai calculat tariful?

Poate părea o întrebare groaznic de indiscretă și e posibil să n-o întâlnești foarte des în România, însă un client internațional obișnuiește să întrebe asta. De obicei atunci când un client te alege, știe destul de bine ce cumpără din portofoliul tău, CV-ul tău, recomandări și o discuție. Dar uneori astea nu sunt de ajuns. Pentru că nu ești angajatul lui, clientul nu știe cum gândești și cum lucrezi. De aici răsar tot felul de întrebări care pot părea ciudate, dar au un scop foarte clar.

Felul în care îți stabilești tariful spune multe despre tine. Poate ești genul care se uită în piață și calculează o valoare medie. Poate ai făcut un calcul pragmatic legat de cheltuielile tale. Sau poate ai lucrat câteva proiecte excepționale și poți cere un tarif premium. Poate ai lucrat multe proiecte pe sistem de urgență și practici un fee de urgență. Și poate ești singurul din țară cu skill-ul de care are nevoie acel client. Și atunci îți permiți să ai un tarif premium.

Clientul nu te trage la răspundere. El caută, de fapt, un răspuns la întrebarea “De ce plătesc banii ăștia?”. Și este o întrebare normală pe care mulți dintre noi o punem măcar în gând atunci când alegem să plătim pentru un produs sau un serviciu.

5. De ce ar lucra cu tine?

Dacă nu ți-ai construit un brand personal sau nu ești încă foarte cunoscut în domeniul tău, sigur vei primi întrebarea asta. Și nu din cauza că îți este pusă la îndoială valoarea. Ci pentru că cel care îți cumpără serviciile nu știe exact ce cumpără. Adică nu știe care este cu adevărat valoarea ta. Iar tu trebuie să îi povestești. El îți cere un discurs de sales pentru că are nevoie să îl convingi că face alegerea corectă. Nu o lua personal. Gândește-te la ce lucruri unice poți să îi oferi acelui client. Chiar dacă acele lucruri se rezumă doar la personalitatea ta, la valorile tale fundamentale sau la modul în care lucrezi. Sigur, mai sunt 100 de alți programatori. Dar niciunul nu e copia ta perfectă. Deci nu poate să îi ofere acelui client exact aceleași lucruri pe care i le oferi tu.

În concluzie

Ca freelancer tu trebuie să menții relația cu fiecare client. Dar ca să o menții ai nevoie să o construiești. Și asta începe cu a fi deschis și foarte clar în ce oferi și ce ai nevoie. Dar să fii diplomat în orice discuție chiar dacă este una în contradictoriu. Ce construiești la început va fi fundația pe care mai pui cărămizi și în viitor. Dacă ea nu e sănătoasă, tot ce pui peste se va dărâma la un moment dat. 

Orice întrebare pe care ți-o adresează un client, oricât de corporatistă sau ciudată ar putea să pară pentru tine, va va ajută pe amândoi să puneți o bază de încredere în relație. Și va va scuti de neînțelegeri pe parcurs.