La povești despre piață de publicitate online din .ro, despre IAB România, agenții și digital cu Ioana Anescu

În episodul de astăzi o avem invitată pe Ioana Anescu, director executiv la IAB România. Pentru cei care nu știu despre ce este vorba, IAB România este asociația industriei de publicitate digitală și marketing din România. 

IAB este parte dintr-o rețea globală de asociații care acoperă aproape toate țările. Misiunea asociației este de a susține, proteja și promova dezvoltarea industriei de publicitate online din România, precum și creșterea încrederii  și a calității publicității digitale pe plan local. 

IAB România există din 2006, iar Ioana este în IAB de 10 ani. Încă de atunci, de pe vremea când digitalul era încă foarte la început, face tot posibilul să ajute companiile din domeniu și încearcă să fie un organism care da tonul în industria de publicitate online. Sunt multe trenduri care apar întâi în vest și apoi se propagă prin intermediul jucătorilor mari, iar Ioana e cu ochii pe toate.

Unul dintre proiectele IAB cu cea mai mare notorietate este IAB Mixx Awards, competiție dedicată agențiilor mici și mari din România care premiază proiectele digitale. Înscrierile sunt deschise până pe 31 Octombrie 2019, iar gala de decernare a premiilor are loc pe 26 Noiembrie 2019. IAB Mixx încurajează toate agențiile să aplice cu proiecte, indiferent de dimensiune, iar noutatea și surpriză este următoarea: pentru micile studio-uri de digital există o oferta specială pentru taxa de înscriere: 35 EUR în loc de 100 EUR per proiect înscris.  

Piață de digital de acum 10 ani vs. piață de azi

  • Overall, piață locală de digital e pe calea cea bună. Fie că vrem, fie că nu vrem, valul duce spre digitalizare.  
  • Cele mai mari diferențe între azi și acum 10 ani sunt:
    • Digitalizarea utilizatorului care are alte așteptări, mai multe și mai complexe.
    • Engagementul oamenilor cu brandurile, care se întâmplă mult mai rapid și apropiat. Dacă ai o problema intri pe Facebook, dai un mesaj și brandul răspunde mult mai repede.
    • Utilizatorul își dorește din ce în ce mai mult entertainment.
    • Consumatorii așteaptă mai multă responsabilitate socială care să treacă de mesaje uni-direcționale de genul “Uite ce produs frumos am eu”.
    • Avem acces la big dată. Date pe care platformele le oferă, iar marketerii trebuie să învețe să le folosească.

La polul opus există și probleme de privacy. Userul vrea mai mult privacy sau măcar să înțeleagă cum sunt folosite datele lui.

Tot legat de big dată, brandurile au o responsabilitate mare să le folosească corect, însă o parte din responsabilitate cade și pe umerii utilizatorilor care trebuie să înțeleagă și ei ce drepturi și obligații au. Userii trebuie să priceapă și că nu totul este gratis, chiar dacă e pe internet. Și companiile digitale au costuri și lucrează tot pentru profit. 

Este necesar să umanizăm brandurile. Doar gândindu-ne la umanizarea brandurilor putem să obținem brand loyalty. Comunicarea bi-direcționala este unul dintre cele mai mari beneficii ale online-ului. Așa brandurile pot fi mai aproape de consumatori și generea mai ușor loyalty.

Ce urmează pentru digital?

  • Podcasting, care în UK începe să aibă o felie din ce în ce mai mare din bugetele de online media și Future TV – televiziunea nouă în care ai posibilitatea să îți selectezi ce reclame vrei să vezi și cum interacționezi cu mediul. Crește și VoD foarte tare. Vin din urmă generațiile full Digital Native care nu mai consumă TV tradițional.
  • A două direcție este atragerea și creșterea brandurilor născute în digital, care nu mai trec prin marii retaileri.