
Mission statement – ce este și cum îl faci
Sumar articol
Share
Ce este un Mission Statement
În cel mai simplist mod cu putință, un Mission Statement spune omenirii de ce există o companie sau un business și la ce folosește. Dar ca să ajungă la un Mission Statement clar, scurt și valoros pentru businessul său, freelancerul sau antreprenorul trebuie să urmeze un proces.
Cum facem noi, în general:
Când începem o auditare de brand, în timpul workshopului de discovery sau în timpul interviurilor 1 la 1 cu stakeholderii, le punem o întrebare cu impact major: Dacă mâine ar dispărea compania ta, ce ar pierde piață / societatea? Ce s-ar întâmplă?. Întrebarea asta se aplică foarte ușor și pentru un freelancer: Dacă de mâine nu ai mai oferi serviciile pe care le oferi, ce ar pierde piață în care activezi?
Iar de aici, în funcție de răspuns, putem să mergem in diverse direcții, cu întrebări specifice:
- Cine ar fi cel mai impactat de dispariția ta din piață?
- Cui i-ar păsa cel mai mult de dispariția ta din piață?
- Ce problemă a pieței ar rămâne fără soluție?
- Ce impact ar avea în alte business-uri conexe?
La prima vedere pot părea întrebări apocaliptice și au tendința de a speria. Însă, din experiență, am descoperit că puse în felul asta, în ciudă a ce spun toate cărțile care te învață tehnici de interviu și de “descusut oamenii”, au un impact mult mai mare și mai rapid. În cele mai multe cazuri, reacțiile în prima fază sunt de crispare, dar apoi discuția începe să se relaxeze și să devină pozitivă odată ce ne adâncim în exercițiul asta de imaginație.
Scopul întrebării este de a înțelege (atât eu cât și clientul meu), care este rolul companiei în “the bigger picture” și cum impacteaza ecosistemul din care face parte. Este foarte ușor să vorbim despre ceea ce știm, despre unde vrem să ajungem și cum ne imaginăm sau planificăm businessul să ajungă acolo. Dar cum arată piață dacă acesta dispare? E o întrebare care are tendința de a șoca și de a porni niște discuții inconfortabile, dar care chiar aduc valoare. Pentru că scot stakeholder-ul din zonă de confort și îl fac să lase gardă jos. Și intrăm în niște zone în care el e obligat să gândească în termeni de valoare.
Poate fi o provocare
Exercițiul ăsta de imaginație devine complicat mai ales atunci când misiunea și viziunea companiei nu sunt neapărat clare sau nu au o coloană puternică și stabilă pe care să se susțină. Cum s-ar zice, atunci când e mai mult din vorbe și din, vorba englezului, “wishful thinking”. Dacă nu îți e 100% clar de ce exiști, pentru cine exiști și care este rolul tău, e greu să evaluezi unde ești, unde vei fi și cum va arată piață dacă nu vei mai fi prezent. E greu să înțelegi ce va lipsi dacă nu știi care este misiunea ta în lume. Din punctul asta începe discuția mișto care duce la conturarea unui Mission Statement adevărat al companiei.
Definirea clara a misiunii si viziunii businessului joaca un rol cheie in planificarea strategica de dezvoltare, vanzari, marketing si crestere. Fara un scop si o directie clara, legate de valoarea pe care o pui pe masa pentru clientii tai, devine foarte grue sa te pregatesti consistent pentru viitor.
Așadar, ce este acest Mission Statement?
Te poți gândi la Mission Statement că la un instrument de business care are un singur scop: să explice pe înțelesul tuturor de ce există businessul tău în piață, dincolo de obiectivele financiare care spun că trebuie să producă ceva pe care să încaseze bani, cu scopul de a face profit. Nu e despre asta. Ci despre de ce există în piață și care este misiunea lui. Despre scopul mai mare decât cel financiar și despre ce problemă reală încearcă să rezolve pentru clienți. Partea de Statement din Mission Statement se referă la faptul că trebuie să definești toate astea într-o singură propoziție consistență și ușor de înțeles pentru toată lumea.
Pe scurt, este vorba despre o propoziție prin care definești clar și la obiect care este misiunea ta în acest ecosistem de business.
Ca să îți dau un exemplu, Mission Statement-ul nostru aici, la viatadefreelancer.ro, este: Învățam freelancerii și antreprenorii la început de drum skill-uri de antreprenoriat, dupa o metodă simplă și adaptată nevoilor lor, astfel încât să își maximizeze șansele de success.
Pe lângă faptul că devine simplu de înțeles pentru voi de ce existăm, care este misiunea noastră și de ce ați reveni, este un lucru important și pentru noi. Ne ține pe o cale clară și ne simplifica procesul decizional legat de proiecte noi, conținutul pe care îl scriem, pentru cine scriem și ne ajută să rămânem relevanți.
Totul începe cu “DE CE”
Oricât aș încerca, cu siguranță nu voi putea să explic mai bine decât Simon Sinek “DE CE”-ul unei companii în raport cu un Mission Statement bun, așa că îl laș pe el în clipul următor:
Tot el o spune și mai simplu în “Start With Why: How Great Leaders Inspire Everyone to Take Action”:
“There are only two ways to influence human behaviour: you can manipulate it or you can inspire it. Very few people or companies can clearly articulate WHY they do WHAT they do. By WHY I mean your purpose, cause or belief – WHY does your company exist? WHY do you get out of bed every morning? And WHY should anyone care? People don’t buy WHAT you do, they buy WHY you do it.”
Este atât de simplu. Odată ce ai definit motivul pentru care faci ceea ce faci, indiferent că ești freelancer, că sunteți un grup de freelanceri care lucrați împreună, ești încă angajat și mai faci niște proiecte “pe lângă” sau că te-ai aruncat cu capul înainte și ești antreprenor, să îți definești cât mai clar cu putință “DE CE”-ul tău și al business-ului te va ajută să găsești motivație și focus. Astfel, clienții vor înțelege mai ușor ce faci și de ce ar lucra cu ține.
Care sunt pașii de care trebuie să ții cont atunci când îți creezi un Mission Statement?
1. Pune foarte multe întrebări
Mindsetul este simplu: Să afli de ce faci ceea ce faci. Pentru majoritatea freelancerilor și antreprenorilor la început de drum este foarte simplu să facă o lista interminabilă la lucruri la care sunt buni, beneficii și servicii oferite. Însă este mult mai greu să explici “De ce” faci ceea ce faci, dincolo de “Cum” și “Ce”. Din acest motiv este foarte important să pleci de la întrebarea “DE CE”. Pentru că oamenii nu cumpără ce faci, ci de ce faci și felul în care îi faci să se simtă atunci când lucrează cu ține.
Iata o lista de întrebări de care te poți ajuta:
- Ce creez? Ce fac?
- De ce este important produsul / serviciul meu?
- Cui îi este util?
- Ce problemă rezolvă pentru clienții mei?
- Cum schimbă ceva în viață lor?
- Dacă de mâine nu mai exist în piață, ce se schimbă?
- Cum este businessul meu diferit de cel al competiției?
- Cum vreau să fie ținut minte businessul meu?
- Ce vreau să spună clienții despre mine după ce am lucrat împreună?
- Cum vreau clienții mei să se simtă atunci când interacționează cu mine?
- Cum vreau să fiu perceput în piață?
- Cu ce companii din alte industrii sau din industrii conexe rezonez?
- Care este impactul pe care îl voi avea în piață în următorii 10 ani?
2. Definește “Cum faci” ceea ce vrei să faci sau faci deja în business
După ce ai stabilit “De ce”-ul tău, este momentul să determini “Cum” faci. Cum creezi valoare, cum te diferențiezi și cum aduci ceva în plus pe masă față de concurență.
De exemplu noi am definit așa:
- Suntem mai aproape de clienții noștri decât poate să fie o agenție de publicitate convențională
- Creăm soluții cocky și curajoase, dar mereu ne asigurăm că pot fi implementabile cu resursele pe care noi și clienții noștri le avem la dispoziție
- No BULLSHIT, chiar dacă asta înseamnă că uneori o să ne faulteze la marjă de profit
- Avem procese de lucru validate și eficientizam fiecare aspect al muncii noastre prin checklisturi și proceduri de lucru
- Nu credem pe cuvânt, verificăm, validăm, testăm, iteram și îmbunătățim mereu
- Clientul trebuie să ne fie partener și să fie implicat în proiect. Nu ne transformăm într-un implementator.
3. Fă brainstorming, filtrează și distilează informația
În această etapă este foarte important să simplifici. Etapă 1 a presupus să strângi un volum mare de informații. În etapă asta va trebui să îți folosești la maxim abilitățile de abstractizare, simplificare și conceptualizare, astfel încât să distilezi la maxim informația, până când rămâi doar cu esența, cu ce este super important.
Tot în etapă asta poți să începi să te și joci cu cuvintele. În primul rând, bazat pe ce ai definit deja în pașii 1 și 2, scrie cuvinte cheie pe o hârtie, tablă, flipchart, papirus sau ce îți este cel mai confortabil. Nu le legă încă în propoziții, ci doar listează cuvinte cheie relevante, utile și care te definesc. Caută să generezi o lista de cel puțin 50 de cuvinte cheie. Exercițiul acesta te va ajută în pasul următor.
4. Fă primul draft
Acum ești la pasul în care trebuie să porți cele mai multe pălării și să implici colegii, comunitatea, prietenii și clienții (sau viitorii clienți).
Trebuie fie să înțelegi, fie să te consulți cu oameni care înțeleg cum se va aplică și cum va interacționa Mission Statement-ul cu fiecare departament al business-ului. Cum cascadează el în comunicare, advertising, marketing, HR, vânzări, prezentări, website, branding, etc, etc, etc.
Deși pare ceva ce doar un business mediu și mare ar trebui să facă, e important să faci asta chiar dacă ești un one-mân-show type of business. Indiferent de cât de bun ești profesional, mai devreme sau mai târziu va trebui să începi să comunici, să vinzi sau să aduci colaboratori. Și mai bine să ai un start bun decât să începi să peticești pe parcurs.
Scopul în etapă asta este să ai 4-6 variante de Mission Statement care să răspundă la întrebările din etapă 1, să înglobeze răspunsurile de la Etapă 2 și să se bazeze pe rezultatul etapei 3. Și ține minte: trebuie să fie doar o propoziție. Cât de simplă se poate. Este recomandat să nu fie o propoziție care se transformă într-un roman rusesc. Dacă nu știi cât de lung ar trebui să fie, folosește regulă Twitter. Dacă nu încape în aproximativ 140 de caractere, probabil este prea lung și nu ai ajuns încă la adevărată esența.
5. Testează, validează, iterează, îmbunătățește
Cere părerea celor din jurul tău. Vezi cum reacționează. Vezi dacă înțeleg din prima și dacă misiunea ta răspunde așteptărilor. Încearcă să ai o discuție de 10-15 minute pe acest subiect cu oamenii care sunt în targetul tău de clienți sau viitori clienți. Vorbește cu cât mai mulți oameni și vezi dacă ce crezi tu că este clar pentru ține, este clar și pentru ei. Cel mai mare bias de care te poți lovi în această etapă este să crezi că toată lumea înțelege. Nu e deloc așa. Doar pentru că tu ai toată informația în cap, tu ai creat, discutat și descoperit, nu înseamnă că pentru ceilalți care habar n-au despre ce este vorba este clar. E pe sistemul “adu-mi și mie aia de dincolo”. Pentru cel care cere, “aia” e foarte clar ce reprezintă. Tu te-ai prins ce e?
Încearcă să afli răspunsuri la întrebări de genul:
- Ce ai înțeles din asta?
- Poți să îmi spui în câteva propoziții ce ai înțeles din asta și care este misiunea și viziunea noastră?
- Ce servicii sau produse oferă compania?
- Cum te ajută în viață?
- Cum te face să te simți în legătură cu compania?
- Ai schimbă ceva?
- Ce nu funcționează?
- Ce lipsește?
6. Finalizează și dă-i drumul în lumea largă
Ai în sfârșit claritate. Ai analizat și ai întors totul pe toate părțile. Finalizează, asumă-ți rezultatul și da-i drumul în lume să își facă treabă. Dar asigură-te că ai scris-o undeva și că o păstrezi bine. E important să îți amintești exact cuvintele folosite. Pentru că o variație în exprimare poate să facă o mare diferență. Și mereu când cineva mă întreabă de ce este atât de important să folosești cuvintele potrivite și exacte îi spun bancul următor:
Fiul către tată:
F: Tată, vreau să o cer de soție pe iubita mea și nu știu cum. Ce sfat mi-ai da?
T: Fiule, trebuie să te duci la ea și să îi arăți cât de mult o prețuiești. Spune-i așa: “Iubito, când ma uit la chipul tău timpul parca stă în loc”
A doua zi fiul vine bătut și este întrebat de tată ce a făcut.
F: Am uitat ce mi-ai zis să îi zic exact și am improvizat. I-am zis: “Iubito, ai o față de-mi stă ceasul”.
Același gând, cuvinte diferite.
Beneficiile unui Mission Statement clar
Aliniere și claritate:
E ca atunci când vrei să ieși în oraș cu prietenii. Stați de vorba, faceți un grup de Facebook, stabiliți acolo locația și oră la care va întâlniți, stabiliți ce vreți să faceți și mapați cum vreți să arate seară, în așa fel încât atunci când va vedeți să nu pierdeți jumătate de oră cu discuții de genul “Unde mergem”? “Nu știu” / “Ce aveți chef să facem” Eu aș bea o bere / Eu aș mânca ceva / Eu am chef de un concert / Eu am chef de stat la masă să povestim.
Simplifică procesul de decizie:
Uneori din lipsă de claritate există riscul să apăra bottle neck-uri (zone unde implementarea proiectelor se blochează și decizia “curge” mai lent). Un Mission Statement și un Vision Statement clar ajută la luarea deciziilor corecte, mai rapid și mai documentat. “Assumption îs the mother of all fuckups”, nu? Atunci ce-ar fi să nu mai faci presupuneri, ci să iei decizii aliniate cu direcția de dezvoltare a business-ului, fără să pierzi ore gândind și analizând?
Îți face brandul mai puternic:
Brandul este mai mult decât un logo, 2 fonturi și o paletă de culori. Este ceva ce trăiește, este că o persoană pentru clienți, parteneri, investitori și angajați. Pentru un business modern și cu privirea spre viitor, este important că pe lângă produsul bun, customer service-ul impecabil și marketingul făcut bine, să existe și un scop și o promisiune a brandului, care creează o relație emoțională și generează clienți fideli care te pot recomanda și promova mai departe.