Sunt freelanceri care lucrează exclusiv de acasă. Pentru ei pandemia nu a adus o schimbare prea mare. Dar sunt freelanceri care au două birouri: unul acasă și unul undeva prin oraș. Poate fi un birou la sediul un prieten sau o masă la câte o cafenea drăguță. Pentru ei, lucrul s-a limitat la biroul de acasă. 

Acesta a fost și cazul nostru. Și după aproximativ două săptămâni, am început să ne dăm seama de diverse lipsuri și erori de setup care ne puneau bețe în roatele productivității. Așadar, am decis să facem un material cu sfaturi și lucruri necesare să îți aranjezi biroul de acasă astfel încât să te simți bine și să fii productiv. 

 1. Alege-ți bine scaunul

Este locul în care îți petreci foarte mult timp. Probabil știi asta deja, dar atunci când scaunul este nepotrivit pentru tine și pentru stilul tău de lucru, nu doar că ești neproductiv, dar te mai iau și durerile. Un scaun nepotrivit te face să ai o poziție nesănătoasă atunci când lucrezi. Și poți ajunge în situația în care durerile de spate nu te lasă efectiv să lucrezi. 

2. Alege-ți masa de birou potrivită 

Dacă ești jurnalist, scriitor sau lucrezi în marketing sau IT, o masă simplă poate funcționa. Însă dimensiunea ei este foarte importantă. O suprafață prea mică te poate face să te simți înghesuit. Și te poate împiedica să ții la îndemână toate materialele de care ai nevoie ca să-ți duci proiectul la bun sfârșit. Unii freelanceri au nevoie să caute continuu diverse informații în cărți. Alții au nevoie de două sau trei monitoare pe birou, alții necesită spațiu pentru tableta grafică și alte materiale de desen, în timp ce alții pur si simplu preferă să aibă spațiu pe care să-și sprijine coatele. E bine să ai toate astea în vedere și să măsori spațiul în care vrei să plasezi biroul ca să știi sigur că se potrivește.

3. Ai grijă de calculatorul sau laptopul tău

Sigur știi deja cât de frustrant este să ai un calculator sau laptop care merge greu, mai ales atunci când ai mult de muncă. Nu-ți aglomera hardul și folosește software care să te ajute să fii productiv. Adică, găsește tool-uri care te pot ajuta cu partea de project management, time management, administrativă și cu execuția efectivă a proiectelor. Ai grijă să fie updatate la zi ca să nu te trezești în ziua deadline-ului că trebuie să faci updates sau să cauți alternative. Și ai grijă să ai mereu back-up la proiecte, în cloud sau pe un hard extern.

4. Investește într-o imprimantă

Orice specializare ai avea, o imprimantă îți poate fi de mare ajutor atât când vine vorba de proiecte, cât și de partea administrativă. Orice business are de-a face cu documente care trebuie printate, semnate și scanate. Aici vorbim despre tot ce înseamnă contracte, facturi, bonuri, procese verbale și altele. Dar imprimanta îți este de ajutor și în alte situații. Dacă e ceva ce ne-a învățat pandemia aceasta, este că imprimanta este sfântă la casa omului. 

Poți să alegi o multifuncțională, cum este Canon PIXMA G3411. Prietenii de la Canon ne-au pus una la dispoziție, pe care o vom dărui unui freelancer din comunitatea noastră dragă. Mai multe detalii în grup. Canon PIXMA G3411 este o imprimantă compactă, versatilă și super utilă. Poți să imprimi și să scanezi prin wireless atât documente, cât și fotografii, are cartușe reîncărcabile și vine cu o garanție extinsă de 3 ani. Garanția extinsă se oferă pentru orice imprimantă din gamele I-SENSYS, MAXIFY sau PIXMA G achiziționată până pe 31.12.2020.

5. Fii atent la lumina naturală

Lumina naturală și soarele joacă un rol important atunci când vine vorba despre dispoziție și productivitate. Atunci când petreci prea mult timp departe de lumină, poți să te simți lipsit de energie și să începi să ai inclusiv disconfort fizic. Dacă, totuși, ai la dispoziție doar o cameră întunecată, orientată spre nord, poți să investești într-o lampă care simulează lumina naturală. 

Pe lângă aceste lucruri esențiale, încearcă să îți decorezi spațiul în care lucrezi. Fie că este un birou pe care îl folosești zilnic sau doar un loc în care mai lucrezi din când în când, biroul de acasă trebuie să fie comod, util și să îți fie drag să lucrezi de acolo.


Nu uita să te abonezi la newsletterul Viața de freelancer