Acum aproape 10 ani, prin toamna lui 2012, fix înainte să împrumut 1.000 de lei cu care urma să îmi deschid firma, vorbeam cu un prieten care deja lucra pe cont propriu despre ideea asta a mea de a porni pe cont propriu pentru că îmi doream mai multă flexibilitate.

A râs și mi-a zis o chestie la care mă întorc mereu: “Când lucrezi pe cont propriu și în special când ești la început de drum, ai flexibilitatea să îți alegi CÂND lucrezi cele 10 ore pe zi”. Nu l-am luat în serios atunci. Credeam că știu eu mai bine și că nu va fi cazul meu.

Habar nu aveam atunci câtă dreptate avea prietenul ăsta al meu și cât de distorsionată era imaginația mea.

Astăzi sărbătoresc 9 ani de freelancing, soloprenoriat, antreprenoriat, lucrat pe cont propriu sau cum vrea fiecare să îi zică. Așa că o să vă spun câteva secrete despre freelancerii cu care am tot stat la povești în ultimii ani.

Atenție: Sunt lucruri care țin mai degrabă de aspectele personale, deși ele au o greutate mare în business. Până la urmă să devii antreprenor este o decizie personală înainte de orice. Altfel nu reziști prea mult în joc.

Iar ca sfat general reieșit din experiențele celor cu care am discutat, pot să vă spun un lucru. Puneți-vă la punct viața personală astfel încât să puteți să dezvoltați un business sănătos care să vă sprijine obiectivele personale, nu doar să vă aducă un oarecare venit. Pentru că freelancing-ul este mai întâi un stil de viață și abia apoi un business.  

De ce devin oamenii freelanceri

În cei aproape 4 ani de când există comunitatea asta mișto de freelanceri (iată că acum pe final de 2021 în grup suntem 15.000 de oameni, pe pagina de Facebook suntem 13.000 și avem 20.000 de vizitatori unici pe site – las cifrele astea aici ca un reminder și un milestone pentru noi) am făcut constant, cam la 6-9 luni serii de interviuri cu freelanceri din România și de prin alte colțuri ale lumii. Iar la întrebarea “de ce faci asta” am observat un trend interesant în răspunsuri:

  • Pentru că vreau libertate / flexibilitate (și alte variații din zona asta)
  • Pentru că nu mă simțeam respectat ca angajat și cred că pot mai mult

În realitate, cred că, empiric vorbind, cel puțin unul din doi freelanceri au pornit la drum pe cont propriu pentru că este un stil de viață care îți oferă flexibilitate. Sau libertate. Spune-i cum vrei. Ai libertatea de a lucra cu clienții pe care ți-i dorești și cu care împarți valori importante. Ai libertatea de a lucra în intervalele orare în care ești cel mai productiv. Ai libertatea de a-ți lua o zi mai slow când simți că ai nevoie și ai libertatea de a lucra de (aproape) oriunde. Dar ai și libertatea de a-ți organiza business-ul în jurul vieții personal și invers.

Unul dintre cele mai mari avantaje în freelancing

Este abilitatea de fi flexibil și de a-ți seta propriul program de lucru. Dacă ești matinal ai opțiunea să lucrezi dimineața când restul oamenilor încă dorm. Dacă ești pasăre de noapte ai opțiunea să lucrezi noaptea. Cred că ai prins ideea. Astfel, poți să ai un calup clar de business și un timp clar stabilit în care îți trăiești viața personală.

Am mai observat un alt trend interesant povestind cu diverși freelanceri care fac asta de cel puțin cinci ani. Mulți preferă un sistem de lucru în sprint-uri. Adică, odată ce și-au găsit câțiva clienți constanți, cu monthly retainer, se pot concentra pe a găsi clienți project based. Când au acoperite cheltuielile lunare de bază, pot căuta proiecte cu un grad de dificultate și provocare mai mare. Sau cu buget mai mare, dar și cu efort pe măsură. De exemplu, eu lucrez cu trei clienți lunari în același timp. Dar am și două proiecte de design de strategie de lead generation care sunt punctuale și durează patru-șase luni. Este un efort susținut. Dar la finalizare, îmi permite să îmi iau o lună în care pot să mă ocup doar de clienții lunari și pot să deturez motoarele.

Nevoia de libertate și flexibilitate vine din zona personală

Experiența îmi arată că, indiferent care sunt motivele concrete pentru care fiecare dintre noi ne-am apucat de freelance, inevitabil “libertatea”, “independența”, “flexibilitatea” tot apar ca tematică principală. Și mi se pare cu atât mai interesant cu cât aproape toți cei cu care am povestit pe acest subiect au definiții diferite pentru această libertate.


Multe dintre aceste definiții vin din niște trăsături legate de personalitate. Altele vin din diversele lipsuri pe care fiecare dintre ei le-a resimțit. Pentru unii, libertatea din viața de freelancer înseamnă posibilitatea de a călători oriunde în lume, oricând, în timp ce lucrează pe diverse proiecte. Pentru alții este mai degrabă la nivel de mindset. Însă multe dintre nevoile la care răspunde un business, mai ales unul de freelance, vin din zona personală. Și e perfect ok să fie așa. Însă trebui să fiți conștienți de asta și să luați deciziile în cunoștință de cauză.

Aș vrea să vă invit la un mic exercițiu

Este ceva personal care sper să vă ajute înainte de a lua decizia dacă freelancing-ul vi se potrivește sau nu. 

Înainte să vă apucați de lucru pe cont propriu, încercați să vă definiți cât mai clar ce înseamnă pentru voi libertatea. Care este definiția voastră personală a libertății? Este despre independență? Flexibilitate? Posibilitatea de a avea proiecte mai de calitate? De a lucra în ritmul vostru? Sau este mai degrabă doar o idee, un gând de care creierul vostru are nevoie pentru a funcționa fără stres. Poate pare un exercițiu greu. Dar vă asigur că merită.

Și, ca să nu vă las în ceață fără să vă zic ce înseamnă pentru mine libertatea, iată și definiția mea:

“Să pot să lucrez de oriunde, cu clienți care ne privesc ca pe un partener, pe proiecte care creează valoare, fără să muncesc mai mult de 6 ore pe zi pentru a avea timp și pentru o viață personală împlinită.”

(P) Cum duceți flexibilitatea la următorul nivel pe plan personal

În încheiere, pentru că tot suntem la subiectul libertate și flexibilitate, mai vreau doar să vă povestesc despre un serviciu foarte interesant care pe unii dintre voi s-ar putea să vă ajute pe plan personal: abonamentul de mobil YOXO.

Este un abonament de mobil nou, cool, creat cu nativul digital în minte. Este conceput exact pentru cel care nu vrea să se lege la cap cu un abonament pe o durată fixă, care nu vrea să plătească mai mult decât consumă și care are nevoie de flexibilitate în viața sa personală. YOXO este potrivit și pentru lunile cu chill maxim, dar și pentru cele cu mult călătorit prin țară. Este potrivit și pentru lunile în care nu prea țineți legătura cu prietenii, dar și pentru lunile în care descărcați bateria de 2 ori până apune soarele.

Dacă vă regăsiți în cele de mai sus, atunci YOXO e pentru voi. Vă puteți alege lunar cât net aveți nevoie și puteți să modificați configurația în fiecare lună.

În toate formele lui, YOXO este un abonament special creat pentru cei care caută să fie independenți și flexibili și care vor să își personalizeze abonamentul de mobil în funcție de momentul în care sunt în viață. Evident că are minute și SMS-uri naționale nelimitate pe care o să le folosiți rar, doar când mai pică Facebook, Insta sau WhatsApp. Aveți vizibilitate totală asupra costurilor și acoperire în rețeaua Orange 4G+.

Invită un prieten pe YOXO și primești 100 de GB, iar prietenul tău primește o lună gratuită de abonament.

YOXO derulează și programul “Invită un prieten” prin care le puteți recomanda prietenilor voștri să își facă un abonament de mobil YOXO.

Prietenul vostru primește prima lună gratuit, iar voi un bonus de 100GB, valabil 30 de zile de la activarea lui. Tot ce trebuie să faceți, este să accesați secțiunea “Invită un prieten” din meniul aplicației YOXO, copiați codul vostru de reducere și îl trimiteți prietenilor.